Плюсове и минуси на кварталите в София - 6

• 42 108
  • 823
  •   1
Отговори
# 480
  • София
В избуяла трева до кръста, пълна с боклуци? Аз не бих, казвам го като родител.
Иначе детето не го пускам по улиците, без значение дали в центъра, или в Дружба Simple Smile

# 481
Аз пък не харесвам градските паркове и нямам желание детето ми да се катери и играе из площадки, където през нощта са вилняли кой знае кой. Всевъзможни цигании да дебнат отвсякъде и всеки да бута разни боклуци за ядене. Предпочитам  когато имам възможност да го водя сред природата, а когато нямам просто да играе в двора. И като расте какво значение има? Да не съм го заточила на Марс? Като порасне е свободно да обикаля където иска.

# 482
Аз пък не харесвам градските паркове и нямам желание детето ми да се катери и играе из площадки, където през нощта са вилняли кой знае кой. Всевъзможни цигании да дебнат отвсякъде и всеки да бута разни боклуци за ядене. Предпочитам  когато имам възможност да го водя сред природата, а когато нямам просто да играе в двора. И като расте какво значение има? Да не съм го заточила на Марс? Като порасне е свободно да обикаля където иска.
Разбира се.  Но ако дворът ти не е в Лозенец или Яворов, като стане тийн, ще трябва да му отредите персонален шофьор или трепери да закъснее и да изпусне  ГТ, и да се лашка по час и повече с него, а на Таис детето ще е за 10 мин. пеш вкъщи.
Не знам ти какво си представяш за градски парк, на 5 мин пеш от нас започва градски лесопарк със стотици хектари гора, с пътеки през нея. Можеш с часове да ходиш пеш из него, с детето си, сред дървета и птички, и катерички, има и много таралежи напоследък. Съвсем сред природата. Циганиите са на съвсем друго място и не е нужно да минаваш през тях изобщо. Просто ти липсва информация за централните части на София и затова изводите ти за тях са грешни.
.

# 483
Няма как да ми липсва информация при положение, че познанията ми за града датират поне от 32 години. Много добре съм запозната с плюсове и минуси. Дори на по-крайни квартали и не толкова крайни. И не виждам разлика дали ще живея в центъра и детето ми ще се лашка всеки ден из задръствания до училище или като порасне ако евентуално реши да излезе - не че няма и таксита де. А пък след 18 сигурно ще шофира. Отделно не се знае колко ще е в София...А ако пък чак толкова стане напечено, винаги може да се смени жилището. С две думи, човек се нагажда според моментните му нужди, не евентуално какво ще е след 20 години.

# 484
За къде ще се лашка детето ти, ако живееш в центъра? Освен ако не държиш да е в ЧУ, които като правило са на м..та си, на училище ще ходи за 10-15 мин пеш в основното училище, а и след това има достатъчно добри гимназии в центъра, за да се избягва лашкане в задръстванията. В задръствания се лашкат децата от крайните квартали, освен ако нямат метро.  
Говорим за възраст от 11-12 до 18 години, което си е 6-7 години, а и след 18 ще шофира, ама центърът и около него ще става все по-затворен за коли, отделно, че с кола няма да може да пие алкохол, което пък на тази възраст значи, че ще кара пил/а, най-вероятно. Има таксита, разбира се, но и те струват време и пари, а и е далеч по-удобно пеш.
Срокът сам по себе си не означава познания, ако не си живяла ти или да имаш близки в центъра. Ако беше запозната с централните райони, нямаше да говориш за цигании  и площадки в паркове, а щеше знаеш, че има гора и природа в самия център на града.  И че това няма как да бъде аргумент против центъра.
И не, не винаги може да се смени жилището, поне на някои места предлагането е толкова свито, че и да имаш пари, ще ти струва много нерви, време и усилия, ако изобщо успееш. Питай ТафТаф от кога търси нещо добро около Заимов, с приличен като за мястото бюджет. Просто няма.
Всичко казано по-горе няма за цел да промени твоето мнение (това е невъзможно), а само да отбележи някои обективни обстоятелства на живота в центъра и в крайните квартали.

# 485
  • София
Около нас има добри училища - Първа английска, където бях аз, СМГ, Испанската. На моя роднина щерката тази година завърши 133-то, доволни са много. Не знам дали дъщеря ми ще успее да се класира за някое от тях, но поне ги има Simple Smile

Няма цигании, подкрепям Poppea. Даже се замислих дали има, но по силата на навика не ги виждам..но колкото и да се напъвам, за цигании не се сещам. Минуси има, разбира се, както навсякъде. И много плюсове. Аз се прибирам пеша от повечето места, на които ходя, и си пия и купонясвам спокойно. Изключение прави Арена Армеец: за всички концерти, като на Годсмак този юни, сме с такси, няма как с колата и да пием. Иначе от Wrong Bar, Рокендрола, Адамс, Терминал 1, зала България и театрите се прибирам пеша без проблем. Това са моите места за разпускане; нямам идея кои са и къде са лъскавите заведения в района, не ме вълнуват.

# 486
Сега, пък и не отсега, са на мода затворените комплекси - огради, охрани, пейки, градинки, люлки и прочие. И себеподобни живущи наоколо, общност от заможни по дефолт демек.

Ама не сме в ЮАР. Аз лично не бих могъл да живея зад някаква ограда, а и да гледам наоколо още 5-10 блока същите като моя ми е много депресиращо. Никаква индивидуалност.
Комплексите с къщи, резиденшъли разни и други такива - наредени, залепени еднакви къщи една до друга - същата работа. Мерси.

# 487
Попея, то и ти ако не си живяла нейде няма как да даваш компетентно мнение за там, ама ей го на, на всяка манджа си мерудия и има тук една агитка дето си умирате да си чешете егото, че вашето си е най-най пък другите дето сме другаде не можем да си го позволим. Знаете кое визирам.
Иначе аз написах, че държавно училище е изключено като възможност. Категорично не го желаем и докато можем да си позволим, ще го избягваме (сега и за това ще има да ми се обяднява колко  съм се прецакала 😀 Умирам някой да ми казва какво трябва да харесвам и искам). А пък затворени или отворени комплекси, всеки си има предпочитания. Аз пък изпитвам непоносимост към всякакви стари соц сгради. В повечето пъти и неподдържани. Винаги съм се чудела, уж обитателите с претенции, пък сградите в такова състояние.  И онази гадна блажна боя до средата на стената или пък решетестите асансьори дето са като от филм на ужасите. Може да струва и милиони, но няма да си дам парите доброволно да живея в нещо, където ще имам чувството, че ме преследват призраци. И все пак моето мнение си е за мен. На вкус и цвят приятел няма. Кой къде иска да си живее и дава парите.
И да, може да не сме ЮАР, но като излезеш на улицата и те блъска картина на почти ЮАР. Изпопадала мазилка, липса на тротоари,  буренаци, перки на акули ...все мила родна картинка. И то във всеки квартал и центъра. В София и извън София. Пък обирджии също не липсват. Та ако поне докато съм у нас искам да се чувствам като бял човек, то си е мой избор да живея, където съм преценила, че ми носи това усещане.

# 488
ММ има къща в кв. Левски,
ами да Ви кажа самия квартал не ме впечетлява с нищо.. будиш се и заспиваш със самолетите. Към Сухата река и Хаджи Димитър ми е малкоооо по - приятно. Преди 5 месеца се преместихме в кв. Иван Вазов и се чувствам страхотно , имаме си парк, пазарче, магазини, аптеки, заведения. Всичко ми е под ръка..

# 489
Над сухата река самолетите са толкова ниско, че може да ги пипнеш Grinning

# 490
Самолетите са наистина ниско при кацане над кв. Левски - в карето между Ботевградко, ул. Абисиния, кв. Христо Ботев (махалата) и летището. Там са ти почти на 2 ръце разстояние като си на двора. Като загряват двигателите на самолетите за излитане също се чува, но приглушено. А едно време минаваше и влак - това са спомени от детството ми, ако не минава самолет, минаваше влак. Smile
Но пък кварталът си има своя чар, ако искаш къща с двор, съседите може да са всякакви - тенекеджии и  разни други майстори, полицаи, лекари. Живеещи цигани в него няма, засега. Някои къщи са претърпели значителен съвременен ремонт отвън, предполага се, че е така и отвътре. Други са старички, нисички и западнали. На мястото на трети вече се извисяват къщи на 3-4 етажа тип "малка кооперация", строени от инвеститори, не от собствениците като многофамилни. Все още в квартала децата играят на улицата, това вече го няма в повечето други квартали.
Дали аз бих купила там - не, не бих, без кола не става, "цивилизацията" в смисъл на удобства - магазини, кафенета, детски градини и училища, поликлиники, са далеч, с ГТ не става, само с кола. А и има план за Източната тангента, част от къщите ще си заминат при изграждането й през следващите 5-10 години.

# 491

Иначе аз написах, че държавно училище е изключено като възможност. Категорично не го желаем и докато можем да си позволим, ще го избягваме (сега и за това ще има да ми се обяднява колко  съм се прецакала 😀 Умирам някой да ми казва какво трябва да харесвам и искам).

Споко, де, всеки има право на мнение. Ама е малко смешно как говориш за държавното образование все едно е фабрика за пропаднали деца, а пък в частните училища им наливат направо с фуния знанията в главите Mr. Green Повечето хора, за разлика от теб, нямат нищо против хубаво училише в квартала. А ако има и няколко от топ държавните гимназии е направо върхът.

# 492
Аз да съм написала защо не желая държавно? А някъде да съм написала, че е лошо? На който му харесва, избор много. 
Написах, че не е вариант за моето семейство и искаме да го избегнем и поради тази причина за нас живот в центъра е безкрайно извън разбиранията ни. Крайно неудобно е да живееш там ако предпочиташ детето ти да е в добро частно училище. Крайно неудобно е и ако офиса ти е на околовръстното. Крайно неудобно е и ако искаш да имаш чиста и поддържана външна част, а в повечето случаи и гараж. Само това исках да поясня, че ако човек ви чете, ще рече че няма никакви минуси.

# 493
  • София
На цената на тристаен в Ливадите, с басейн или не, няма как да си купиш два читави апартамента в хубав квартал. В Ливадите и Вадите комлексите ще се и се увеличават, в други квартали вече няма къде.
Друго казах, вместо апартамент с басейн в Ливадите + две чисто нови коли + частна детска градина и частно училище за детето = ето ти бюджет за два по малки апартамента в читав квартал + хубаво държавно училище за детето в съседство по местоживеене. Като единия апартамент може и под наем, да чака детето да порасте. И да го смятаме, и да не го, ще излезе сметката. Инак пак много плащаш, но живееш по Ливади и си роб на частното образование и новите коли.
Това е само мое мнение , че бюджета ще е същият , а обстановката за живеене, ще е по-добра, и преспективата по-добра, не упреквам никого, че иска частно училище , нова кола, и басейн в София..... така са си решили хората.... така са напраили Thinking

Последна редакция: ср, 11 сеп 2019, 11:23 от Wooden Cuckoo Clocks

# 494
Роб е човек, който няма избор. Когато човек прави съзнателен и обмислен избор, тогава това са му желанията. То по тази логика ще си роб и да живееш в 40кв вместо да си на широко.

Общи условия

Активация на акаунт