Плюсове и минуси на кварталите в София - 6

• 42 060
  • 823
  •   1
Отговори
# 675
Преселниците, Таис. Напоследък по улиците е само диалект. Ама да не почваме тази тема.

# 676
  • София
Ясно, мерси.
Да, по-добре да не я подхващаме, че пак ще стане мазало.

# 677
  • Bristol
Преди 30-тина години Каблешков ми изглеждаше (и си беше) края на София. А сега е едва ли не втори пъп Joy
Дааа- даже преди 20г май още си беше така. Трябваше да не се допуска строеж на високи сгради и целият район МанЛи- вади и т.н. да се отреди само за еднофамилни къщи и евентуално малки многофамилни до три етажа. Така щеше да е един хубав район.
То си имаше ограничение, особенно близо до околовръстното, заради резиденцията, не даваха високи сгради да се строят. Но дойде "демокрацията" и планиране и правила станаха мръсни думи Sad

# 678
  • София
Има един надпис в Ню Йорк на пристанището , където са слизали от корабите първите заселници от Европа.  Нещо от сорта, цитирам по спомен : "Мислех,  че като дойда в Америка ще видя пътищата им че са от злато,  а дойдох и видях че не само нямат пътища,  ами се очаква аз да им ги построя. "  😀Та и днес не се е променило много в това отношение,  имам предвид усещането на емигранта и реалността с която се сблъсква.

# 679
Няма начин емиграцията да носи само позитиви, все си има и неудобства. Но има голямо значение как емигрира човек - дали отива с готова оферта за добра работа, дали остава след добро образование с оферта за добра работа, или отива ей така, каквото стане.

# 680
Нека който иска да емигрира , всеки си е в правото, мен идеята ми беше друга - че по разни медии, форуми и тн се налага мантрата , че едва ли не всички интелигнентни хора са "избягали" и тука е останала само утайката, от някакви глупаци и аборигени едва ли не. Това го смятам за изключително обидно спрямо хората, които са тук.

# 681
За по-старото поколение си прав, но от сега завършващите преобладаващата част от "каймака" отива да следва в чужбина и  малцина се връщат после. Т.е. има си перманентен поток навън и от младежите с най-голям потенциал болшинството наистина емигрират. Поне така виждам аз нещата.

# 682
Да, Ваньо от Драгалевци, Мартин Заимов, НикитУ Василев и сие все това говореха - форуми за "успелите" българи, които задължително са в чужбина, само некадърните не могат да правят бизнес и т.н.
Но пък от друга страна аз лично съжалявам, че пропилях шанса си да замина, когато ми беше времето. И бих посъветвала всеки умен и буден млад човек да се изнася по-бързо, да не прави моята грешка.

# 683
  • София
Да, Ваньо от Драгалевци, Мартин Заимов, НикитУ Василев и сие все това говореха - форуми за "успелите" българи, които задължително са в чужбина, само некадърните не могат да правят бизнес и т.н.
Но пък от друга страна аз лично съжалявам, че пропилях шанса си да замина, когато ми беше времето. И бих посъветвала всеки умен и буден млад човек да се изнася по-бързо, да не прави моята грешка.
Защо?

Аз се надявам дъщеря ми да остане тук - имаме добри университети, може да живее спокойно и приятно в София. Не мисля, че ако отиде в САЩ, Англия или Германия ще е по-хепи.

# 684
Таис, аз пък се надявам на точно обратното за моите деца. Засега отчитам 50% разочарование. Продължавам да се надявам за останалите 50%.

Скрит текст:
"Тук всичко трае ужасно дълго, винаги ти трябват връзки, трябва да познаваш разни хора. Без връзки, без роднини, без приятели всичко тук е ужасно тегаво. Другият вариант е да го компенсираш с пари, но както казах - две евро не стигат. Тук с пари можеш да уредиш почти всичко. Но само със сериозни пари."

Цитат от тук

https://dnes.dir.bg/na-fokus/kakvo-mi-razkaza-edin-germanets-v-kranevo

# 685
  • София
Те да си решат, живи и здрави да са, няма да им вменявам никакво мое решение. Да идат , да видят Света както аз отидох и си избрах да се върна. Те да си решат.
Подозирам обаче, че за тях мобилността ще бъде в основата на начина на живот. няма да има значение къде точно в Европа са ( даже в Света) и къде ще работят точно. Днес тук, утре там. Ще е доста по - лесно да се локираш на друго място, или дистанционното "присъствие" в офиса, ще е начин на живот, и няма да си "вързан" с никоя конкретна локация.
И ще бъдат мобилни и независими повече от нас. Или така се надявам. Grinning
Защото мобилността е равносилна на успех и свобода.

# 686
  • София
А когато човек трябва да се грижи за оцеляването, изглежда малко като излишен лукс да се грижиш за дългосрочните обществени или екологически проблеми. Независимо от това раздвижване има.

Колко добре го е казал човекът. Но за мен леко украсява силата на общественото мнение в Германия, поне що се отнася до мигрантската вълна и нейните изцепки.

# 687
На мен най-много ми хареса цитата, който постнах - много точно казано, за съжаление.
Екологичните проблеми мен лично не ме вълнуват особено.

# 688
  • София
Естествено, че я украсява. Какво обществено мнение и каква сила? Съученици, които от над 15 години живеят там, казват, че цензурата е жестока последните няколко години и нещата вървят зле. Притеснени са защото са се устроили там добре и допреди 2-3 години не са и помисляли да се махат. Сега обаче не са толкова сигурни.

Относно връзките - еми досмеша ме. Около мен всеки, постигнал професионална реализация и доволен от живота си индивид, е такъв, не защото е имал връзки или е познавал правилните хора, а чисто и просто защото е учил и бачкал здраво. Да, не са милионери и нямат ен на брой фирми, но леко ме съмнява, че въпросният природолечител е щял да бъде богаташ ако си беше стоял в Германия. Айде моля ви се, мармотите отдавна не завиват шоколад.

# 689
Не виждам защо трябва да се трогвам от думите на някакъв германски лечител, едва ли по немските медии биха пуснали изказване на някой световно неизвестен българин за това как е при тях.

"Без връзки, без роднини, без приятели всичко тук е ужасно тегаво" - То и в Германия да отидеш без познати , роднини и работа едва ли ще пожънеш грандиозни успехи.

Общи условия

Активация на акаунт