Шести клас 2018/2019 - тема 6 - ВАКАНЦИОННА

• 28 136
  • 758
  •   1
Отговори
# 300
Много се радвам за него.

# 301
Щом изпитити са вход за елитни гимназии, трябва да представляват предизвикателство, така смятам аз.
За определяне на общото училищно ниво нека служи първия модул.
Всъщност нещата вървят точно в обратната посока. От първи модул НВО( резултатът от който се вписваше като текуща оценка) и втори модул - за кандидатстване, към единно НВО само в точки.

# 302
Днес прекарах доста време заобиколена от седмокласници и забелязвам интересна тенденция. Всички изкарали наистина високи точки, едното момиче беше с 97.5 точки по БЕЛ, не са посещавали уроци или школи. Разбира се това не е някаква представителна извадка, а просто моите наблюдения на около 30 деца, които или познавам лично покрай моите, или познавам родителите им. Просто от години чета тук из форума, че високи резултати без допълнителни уроци не могат да се постигнат, а сега изведнъж се оказва, че около мен има няколко деца, направили точно това.
За моя син обаче почти съм решила да го запиша на школа по математика наесен. Не виждам да се е презорил с учене, поне ще му запълня със смислени занимания два следобеда в седмицата. Има и друг фактор, в провинцията цените са поносими и няма да ни натоварят финансово, а някой друг ще се опитва да му налива акъл в главата. Няма да си тровим взаимно нервите.

# 303
Просто от години чета тук из форума, че високи резултати без допълнителни уроци не могат да се постигнат, а сега изведнъж се оказва, че около мен има няколко деца, направили точно това.
Без школи и уроци е възможно, без допълнителна подготовка - по-скоро не. Но ако БЕЛ върви в същата посока, скоро ще има изобилие от максимални резултати.

# 304
Май има учители по БЕЛ, които са бели лястовици, които могат да дадат достатъчно.
По математика и най-изключителният учител не е достатъчен, защото материалът, с часовете, с които се разполага просто няма как да бъде усвоен задълбочено, с достатъчно упражнения.

# 305
В сборника на Архимед има доста задачи от група В, които са с подробни решения. В нета видях и книжка на Архимед с решенията на всички задачи, не е била в ръцете ми обаче и не знам колко са подробни. Въпросът е колко са учениците, които биха седнали сами да преглеждат решения. Моят не е от тях. Той ще се опита да реши задачата, ако се затрудни, ще извика мен, но няма да си направи труда да прегледа решението на подобна задача в учебника или сборника.
Има някакви наченки в тази посока, защото по английски поне поглежда вече и си търси сам някои неща, но по математика - не.  Даже не си прави труда да разгърне назад, за да види някоя формула, която е забравил или не е сигурен за нея. Вика мама. И какво? Аз пак го карам да разгърне и да си я намери сам, не му я казвам. Това обаче не променя факта, че следващия път пак вика мен.

# 306
1100 деца с 90-100т. по бел само в София само говори за сложността на теста. Аз още хълцам на тези резултати.

# 307
  • Отвъд алеята зад шкафа
Някой знае ли колко ще са на брой седмокласниците, набор 2006?

# 308
  • София
Някой получи ли отговор на писмото си към МОН? Дали не ни останаха писмата на вятъра покрай НВО- то на сегашните седмокласници? Дали да не направим още един залп?

# 309
  • софия
11 800 първокласника през 2013 г. в София - https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/11-800-pyrvoklasnici-tr … -v-sofiia-5993403
64 000 в страната, ама не е много сигурно - https://m.offnews.bg/news/Balgariia_1/MON-Ne-znaem-kolko-detca-s … aesen_232470.html
През 2006 г. са родени близо 74 500 деца, но с тях в учат и деца, родени през 2007 г.
За сравнение: общият брой на първолаците през 2012 г. в столицата е бил около 10 500.
Не съм търсила официалните статистики, но едва ли журналистите точно това са успели да омажат.

# 310
След като мина НВО по бел го прегледахме с Мъжа ми и го дадох на детето да видя какво ще направи. Ако това е тест за седмокласници просто нямам думи, не е за чудене че бала е висок. Синът ми (завърши 5клас в момента) се затрудни само на последните въпроси за произведения учени вече в по-висок клас. Първите въпроси са за четене с разбиране, което е лесно ако детето чете ако това в работно в училище. Въпросите по граматиката и те не бяха трудни.

# 311
Аз още не съм разглеждала тестовете. Като се върне детето от лагер, ще му ги дам да ги решава.
А защо в сайта на МОН виждам само файла по БЕЛ?   https://mon.bg/bg/100149 Къде е математиката?

# 312
Аз още не съм разглеждала тестовете. Като се върне детето от лагер, ще му ги дам да ги решава.
А защо в сайта на МОН виждам само файла по БЕЛ?   https://mon.bg/bg/100149 Къде е математиката?

Не са гго сложили а ние все чаКаме, поне да видим как е било.

# 313
  • София
И мат, и бел са тук Grinning
https://mon.bg/bg/26

# 314
Благодаря! Толкова да им е засукан сайтът, че няма и накъде повече. Всъщност има, нашето областно РИО ги бие по точки. Никога не откривам това, което търся, но понякога случайно ми изскача информация, която ми е трябвала месеци преди това 😞

Общи условия

Активация на акаунт