Шести клас 2018/2019 - тема 6 - ВАКАНЦИОННА

• 28 059
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
  • София
И аз получих същото преди малко.
Всъщност не мога да преценя, но сякаш нещата някак поувиснаха.
Загубиха се между темата за комунизма в новите учебници и текущото НВО.
Общо взето разчитаме на омбудсмана, така ли?
Иначе девойката с ужас установи, че задължителните книги са ѝ ужасно скучни.
В резултат на което реши да учи стихотворенията наизуст. И задачи по математика предпочита, само и само да отложи Бай Ганьо и всичко останало.

# 511
Моята приключи Бай Ганьо с голям зор. Заяви, че вероятно Ганьо е имал психически отклонения, за да се държи така неадекватно. Ама щото тогава не е имало много психиатри и си е останал недиагностициран:) Шъ умръ...

# 512
Явно всички получихме (ще получим).
Омбудсманът се съгласи с нас и дотам. Ако ни бяха взели насериозно, Мая Манолова трябваше вече да е цъфнала в някой сутрешен блок.
Всъщност, надявам се да се случват някакви неща, дори и без публичност, но съм песимист.
При всички случаи, ние към средата на август вече ще имаме дати, формати и т.н. за нашето НВО. Няма време. Дано за тези след нас се случи промяната.
В седмокласната тема и тази за МОН, будителката Дидева ни показва опасности. Като нищо ще ни изненадат неприятно по друга линия, докато чакаме приятната изненада за две дати.

# 513
Какви изненади, Солничка?

# 514
Тъй като времето за редакция на предишното ми мнение е изтекло, а смятам, че документът ще представлява интерес за доста хора, ще го пусна в ново мнение.

Повечето от предложенията по отношение на самата организация и провеждане ми допадат. Що се отнася до формата, датите и статута на НВО и ДЗИ - ще си замълча засега. Simple Smile

Това е от темата МОН - промените продължават.

# 515
И аз мисля, че ще получим служебен отговор и от МОН и няма нищо да стане с резервните дати.
За мен си остава проблем и организационните неща: телбоТирането, брой листа за черновите/беловите. Датите за олимпиадите по БЕЛ и математика традиционно пак ще са 2 поредни дни, което е ужасно. И отново сигурно ще са посред зимната ваканция и отново ще пишат с шапки и ръкавици... И отново нищо няма да можем да направим.

Моята изчете всичко без "До Чикаго и назад" и всичко я докосна. Много плака (и на Немили-Недраги, и на По жицата, и на По жътва), но тя и миналата година много плака, явно си ги преживява. От утре щяла за започне и последната книга от задължителните, за да си минела после само на такива по неин избор.
Задачи сме се разбрали да не решава до септември, освен нещо ей така между другото (приятелка от стария клас я помоли да ѝ реши един пробен от м.г., който я затруднява и аз я помолих да я тествам на нво-то от тази година). Стихотворенията ще учи когато си реши. Знае, че е добре да ги научи и си гони целите. Държа да си почива и да прави каквото си иска цяло лято.

# 516
  • София
И аз имам отговор от Омбудсмана от днес, същия е като вашите.
Оптимист не съм била от самото начало, но дайте да не изпадаме в другата крайност още от сега. Това по никакъв начин няма да ни помогне.

# 517
  • София
И аз получих днес същия отговор от Омбудсмана. Песимист съм по отношение на реакцията на МОН.
Има смисъл в някои от по- горе цитираните предложения, само не виждам как биха могли да бъдат приложени, дори частично за 2019/2020г.
Отивам да търся темата за МОН, да се дообразовам.

Последна редакция: чт, 18 юли 2019, 02:14 от milasara

# 518
Аз пък нищо не съм получила от г- жа Манолова. Ясно ми е , че хич няма да ни отразят на този етап.
Погледнах списъците с приетите деца за хуманитарната паралелка  и ,,природни науки,, в нашето училище. Оказва се , че  и двете са  почти девически.  Laughing  Предпочитам детето да е в балансирана среда. В ЕГ най- желаната паралелка - и там същата работа.

# 519
  • Някъде в Европа...
Здравейте!
Сега случайно попадам на темата и от това, което видях, последните няколко странички, е чудесна!
Да се представя, защото подозирам, че ще споделяме радости и притеснения следващата толкова важна учебна година - от В. Търново съм, майка на момче...
При нас също в Търново борбата е за паралелки - като гледам положението сега при седмокласниците, нашите бъдещи три желания оглавяват класирането Grin и лошото е, че нямат отделни места за момчета, а са общи местата..
Синът ми е "техничарче" и много ми се искаше в Търново да имаме силно като даващо знания и с потенциал "мъжко" училище, било то бившия Радиотехникум или Строителен техникум, но за жалост нещата не са така...и реално това, което забелязвам сега като интерес и сила у детето ми, няма къде да се развие. За щастие е много добър ученик и му се отдава математиката и компютрите най-вече (ходеше на роботика тази година, на която сам се записа), но не е "читанка" и е над тези неща като прилежно учене и четене Grinning. С две думи - типичното момче си е, много общителен и оправен, тартор от малък между връстниците си...Та, ще се целим в компютърните и математически паралелки в две училища, основно в МГ. Няма да се продължи мамината традиция на ЕГ, още пък по-малко с френски език Grinning
Радвам ви се, като чета, че децата ви са с желание да учат през ваканцията. При нас, учудващо за мен, прояви самоинициатива да чете книгите, но за момента смятал да са само 2 - До Чикаго и назад (прочете я) и Бай Ганьо (в момента я чете). За Немили-Недраги приятел му бил казал, че била "страшно тъпа" и не смятал да си отделял от времето Close..За задачи и дума не споменава да решава - там бил добър, да не съм се съмнявала в него Close. Та такива са драмите на момчешката майка в мое лице Grinning
Това, което прочетох, в по-горния документ е стряскащо за мен - как така и по останалите предмети да препитват??? То досега им набивахме в главите само - учи по Мат и БЕЛ, те са най-важни, сега и по останалите??? Ми нали като е комбиниран изпита е нормално от всеки предмет да се сложат възможно по-трудни въпроси! И това щяло да пресече частните уроци - точно обратното - да тръгваме да търсим и по другите предмети и да даваме още и още пари...Пффуу… Точно на маймуни ни направиха децата, пък и нас!
Относно датите -твърдо съм ЗА да се изтеглят, даже ако може да са още края на май месец, както беше преди няколко години. Иначе какво се получава - ето втората половина на юли и още не са приключили драмите... То по-зле от кандидат-студенти...

# 520
Здравей, Air! Добре дошла в темата!

Ние обикаляме по очни лекари. Към края на учебната година девойката се оплака, че надалече вижда размазано и получава главоболие.
Заведох я на очен лекар. Два пъти капки за разширяване на зениците, тестове на компютър и според лекарката детето няма нарушено зрение и не са необходими очила. Да, но детето си има си има проблем , а не го решихме. Днес ще потърся второ мнение.

# 521
И моята щерка е така, има съвсеем лек диоптър, иначе всичко точно, но постоянно се оплаква
Аз също
Накрая си направих очила с 0,75 и се родих, но...нося ли ги редовно, съвсем не виждам без тях. Затова разбирам защо не искат да изпишат очила при малък диоптър, после само се влошаваш

# 522
Happy, при моята казаха, че е диоптър 0,25 и няма нужда от очила. Добре, но детето не може да види ясно какво е написано на дъската , а седи на втория чин...Имам съмнения, че не и измериха точно диоптъра.

# 523
Ох, и моята се оплаква, че пак не вижда. Тя сега е с -4,50 на двете очи. Планувала съм да я водя на очен ваканцията и от септември да е с нови очила, но много бързо ги вдига тези диоптри (в първи клас сложи очила с -1,50, а вече гони пет Sad ). И зъбите нещо се разкривиха, та и на ортодонт ще я водя другата седмица. Вчера прави панорамна снимка. Видях 3 зародиша на мъдреци (аз имам само 1 мъдрец), лошо, но каквото-такова.

# 524
С тези очила... Случай с мой приятел. Още в ученическите години му изписват очила, не е съвсем малък диоптъра, но той така и не ги носи. Години по-късно, по настояване вече на жена си (тъй де, жената трябва да я слушаш, майка си - не) отиде и си направи отново очила. И пак не ги слага. Каза, че с тях виждал ясно, но не бил свикнал така, не се чувствал добре с тях. Мъжка философия или инат ли, не знам.
И аз започнах леко да не довиждам, но упорито отказвам да сложа очила. Докато мога да чета без тях, няма да ползвам.

Общи условия

Активация на акаунт