Шести клас 2018/2019 - тема 6 - ВАКАНЦИОННА

• 28 058
  • 758
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Моят мъж напоследък се сдоби с очила за късогледство - малък диоптър + лек астигматизъм.
И да, определено вече вижда много по-зле без очила.
Обаче последната година при шофиране беше започнал да не регистрира хора на пешеходна пътека вечер. Което на няколко пъти ми смрази кръвта. Така че - с очила!

# 526
Мария, не е задължително мъдреците да създават проблеми. Аз моите не съм усетила, кога са израснали. Но има случаи, в които мъдреците изтласкват цялата зъб на редица и тогава трябва да се вземат мерки. А също и , ако расте накриво( има термин медицински, но го забравих) . По снимката зъболекарят ще де ориентира, дали има нужда от намеса.

# 527
Моят мъдрец ми разкриви предните зъби, без никакви други проблеми, дори без болки. Но той се появи в края на студентските ми години и тогава вече не се впечатлявах колко са ми криви или прави зъбите.
При щерката двата долни лежат като да са в посока на кътниците, но може би като се развие челюстта да си намерят по-добра посока. При нея горните зъби обаче много се разбъркаха тази година, а се радвах, че много хубаво бяха подредени. Тя много се заглежда и държи да ги оправи, та затова взимам мерки, че и без друго е с много ниско самочувствие, че чак ме дразни понякога.

# 528
На близко дете( тогава беше на 13) зъбките бяха започнали да се кривят. Носи брекети две години и сега е с идеално подредени зъби. Оправят се нещата, стига да случи човек на читав ортодонт.

Аз вече тотално се обърках с тези очила. Хем ми казва лекарката, че детето не е за очила, хем то виждам размазано надалече и получава главоболие.

# 529
То май всичко вече е до това човек да случи на правилния лекар, учител, механик на кола...

Във вашия случай задължително минете и на второ мнение, но понякога може просто от преумора на очите да вижда по-размазано детето. Успех!

# 530
Благодаря, Мария!  Днес ще я водя за второ мнение. Другата седмица на зъболекар профилактично и за почистване на зъб на плака.

# 531
Очила вкъщи никой не носи, но пък ходим ежегодно но профилактични двамата с мъжа ми. При различни офталмолози ходим и всички са ни казвали, че при малък диоптър, до около 0,75, е по-добре да не се носят очила, за да не привиква окото към тях, а да се опитва да се адаптира само, доколкото е възможно.
Размазано и неясно виждане може да не се дължи само на нужда от очила за корекция на зрението. При нас на прегледите, например, мерят и очно налягане, правят преглед на очен нерв, може да се дължи на възпаление, на мигрена /майка ми има, а аз съм имала понякога пристъпи и да, само тогава наистина не виждам добре/, сухота на очите, има едно "идиопатична интракраниална хипертензия". Трябва да е ясна причината, за да се подходи към лечение на проблема.

# 532
  • София
От няколко години я водя мойта на очен веднъж  годишно. Не носи очила. Миналата година й предписаха капки и гел заради сухота. Голям беше зор да ги слага. Не й беше приятно. Също и брекети носи. Горни от две години почти, долни от един месец. Нямам търпение да ги махаме скоро.

# 533
Разбира се, че мерят налягане, оглеждат и очни дъна...твърдят, че е от умора, но то в наши дни...как да почиват очите...

# 534
Така е, Judy. Точно, защото исках обстоен преглед отидохме при доцентка в очна клиника. Уж обстойно я прегледа( како ли разбирам аз от очни прегледи и заболявания), но очното налягане не го е мерила или поне аз не съм разбрала. На резултатите от изследванията не мога да се ориентирам, къде има данни за измери очно налягане.

Аз се замислих, дали хормоните не оказват някакво влияние върху зрението в пубертета.

Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 11:17 от Biserka_a

# 535
  • София
То май всичко вече е до това човек да случи на правилния лекар, учител, механик на кола...

Във вашия случай задължително минете и на второ мнение, но понякога може просто от преумора на очите да вижда по-размазано детето. Успех!
Да, и при моя син в моменти на много учене през деня, комбинирано с часове нощна игра на плейстейшйна и недоспиване, се получава такъв ефект. Но съм решила да го заведа и на очен зо всеки случай! Така, както го заведох на ортопед за всеки случай за изкривявания в гърба и гръдния кош от неправилна стойка. Няма му нищо засега, но може би ще вкараме едно плуване веднъж седмично.

# 536
  • у дома...
Аз се замислих, дали хормоните не оказват някакво влияние върху зрението в пубертета.
И хормоните оказват влияние, и кръвната захар.

# 537
Ох, и моето много бърза вдига диотъра - още един диопър за година. А електронни устройства не използва. Възможно ли е да е от четенето на книги?
Или пък просто е наследствено и неизбежно...

# 538
Ох, и моето много бърза вдига диотъра - още един диопър за година. А електронни устройства не използва. Възможно ли е да е от четенето на книги?
Или пък просто е наследствено и неизбежно...

Никой никога не е доказал до сега, че четенето на книги уврежда очите.
Ако беше така, аз сигурно щях да съм като къртица  Joy, а на 44 години нямам и един диоптър.
Скрит текст:
По цял ден съм на компютър и пиша, а вечер чета.
По-скоро е генетично - има си обременени цели фамилии, както и такива, безочилати, като у нас. И храната е важна. Хубаво е да има и профилактика и почивка за очите, все пак.

Апропо - в тази връзка мога да препоръчам упражненията за очи на Норбеков. Пред мен моя възрастна роднина свали за 1-2 месеца диоптри. С редовни упражнения. Ако бях само с книгата, щях да си кажа - писал поредният поредните измислици. Но жената я познавам лично, близка ми е.
Аз с неговите упражнения за година си оправих 20-годишен плексит. С други, разбира се, но вкарах профилактично и упражнения за очите.

# 539
  • София
Аз съм с 6 диоптъра късогледство от дете, наследствено. За каката още на 2г ме предупредиха, че ще развие късогледство. Разви прогресивна миопия и от 1ви клас досега вдигна 5,75 на едното и 5 на другото око. Тази година, слава Богу, е задържала диоптъра и няма да прави, нови очила. Лекарката, която следи и двете ми деца, каза, че ако ще аз да й чета уроците и да не поглежда нито тв, нито телефон или таблет, пак ще го вдига и ще го вдига докато спре, нищо не може да се направи. Каза, че най-вероятно като се понаместят хормоните, ще забави качването.
Бисерка, бих те посъветвала да направиш и консултация с алерголог, защото и някакъв вид алергичен конюнктивит може да е причина за такова размазване. Въпросът в случая е дали фокусира наблизо, ако фокусира наблизо, не е проблем с очния нерв.

Общи условия

Активация на акаунт