Шести клас 2018/2019 - тема 6 - ВАКАНЦИОННА

• 28 054
  • 758
  •   1
Отговори
# 540
Бубчето, благодаря за насоката! Перфектно фокусира наблизо, но надалече на моменти вижда размазано и като напрегне очите  се появява главоболие. Това състояние не е постоянно, но реших, че един преглед би дал яснота, ако има проблем. Аз никога не съм носила очила, баща й наскоро сложи за четене, което не означава , че тя е застрахована от нещо. Профилактиката е важна, но трудно приложима при нас...

# 541
  • Велико Търново
Моята дъщеря миналата година се оплака, че вижда размазано надалеч - заведох я на 3-ма очни /за по-сигурно:wink: /, определиха 1,25 късогледство. Казаха й да носи очила само в училище/ако седи на по-задни чинове/, както и при гледане на телевизия отдалеч, не било необходимо постоянно носене. Тази година я заведох на контролен преглед, вече е 1,50 - не знам дали не трябва да носи постоянно очилата, като чете си вижда нормално...Според някои доктори, очилата се носят нон-стоп, според други - само за далечни обекти.

Млечните й зъби са много упорити - няма падане, само никнене на постоянни, поради което се налага вадене и вече трета година носи шини/само вечер/ заради изкривяването. Определено има видим резултат, но тъй като продължава смяната, ще ги носи и занапред.

# 542
  • софия
Аз от ученичка имам късогледство, което не прогресира, дори след раждането свалих диоптър. В момента съм -1,75, но определено мога да кажа, че без очила не виждам добре. Сенки и силуети. Нося очила по-постоянно вкъщи, задължително на кино, в магазина, при гледане на телевизия. Не мисля, че при близък диоптър би било конфортно гледане без очила.

# 543
При дъщеря ми късогледство открихме именно тази учебна година в седми клас. Започна да се оплаква от главоболие. Предполагам заради по-голямото натоварване. Сложи очила и каза, че е прогледнала. Явно не го е осъзнавала ореди това. Blush

# 544
  • София
И ние трябва да водим младежа на ортодонт, но вече не знам къде. Преди 2-3 години ходихме при двама препоръчани. Едната искаше да му извади 5 зъба, да носи ритейнъри докато излязат постоянните, после брекети, после пак ритейнъри. Реших, че няма да му го причиня.
Другият каза, че засега няма нужда от нищо, защото там, където с е кръстосва захапката е от един млечен зъб и като се смени, може да се оправи.
Така и стана.
Но бих го завела другаде, стига да знам при кого.

# 545
И ние трябва да водим младежа на ортодонт, но вече не знам къде. Преди 2-3 години ходихме при двама препоръчани. Едната искаше да му извади 5 зъба, да носи ритейнъри докато излязат постоянните, после брекети, после пак ритейнъри. Реших, че няма да му го причиня.
Другият каза, че засега няма нужда от нищо, защото там, където с е кръстосва захапката е от един млечен зъб и като се смени, може да се оправи.
Така и стана.
Но бих го завела другаде, стига да знам при кого.
Този, вторият ортодонт много ми хареса! Щадящо и точно лечение. Защо не би повторила при него? Дори бих те помолила за координати.

# 546
  • София
Нещо ме беше издразнил тогава, но вече съм забравила Blush с какво точно.
Беше от Пловдив и веднъж седмично преглеждаше в София. Много го хвалеха във форума. Забравила съм как се казва. Но мога да потърся и ще ти пратя.
Иначе жената я помня - Красимира Гайдарова, също много препоръчвана. Но на мен ми се стори прекалено агресивен този подход и излишен стрес за детето, а и за нас - да вадим зъби, които и без друго ще си се сменят до 1-2 години (както и стана).

# 547
  • София
Ох, много актуални теми коментирате.Очила изписаха  втори клас. Малък диоптър, но  в крайна сметка    облекчават зрението.Не виждам смисъл да се натоварва.Не ги носи редовно напоследък обаче.... Аз самата съм имала моменти на нефокусиране, каквито описва БИсерка.Та-   това ми е  от години и  различни лекари казват една и съща диагноза- умора на очния нерв.При разширение на зениците не се открива проблем.При претоварване се активира.
За ортодонт- ние минахме  лечение с шини, в момента сме на фаза последваща корекция с брекети.Много съм доволна от  ортодонтката, която ползваме.Рядко  одобрявам лекар, но тази жена е от изключенията определено.Препоръчвма и давам координата ако някой  се интересува.
Иначе- утре отиваме отново  на море.Вакацията си върви волно и безгрижно за  девойката.НА мен взе да ми писва да подсещам за четене и  учене.....Ще събирам сили за догодина

# 548
  • софия
За ортодонт- ние минахме  лечение с шини, в момента сме на фаза последваща корекция с брекети.Много съм доволна от  ортодонтката, която ползваме.Рядко  одобрявам лекар, но тази жена е от изключенията определено.Препоръчвма и давам координата ако някой  се интересува.
Аз искам. Септември ще слагаме брекети, 5 години бяхме във Валор, но нещо не ми допада това, което ни предлагат като бъдещи стъпки. Цените им не обсъждам, бих платила, но... Имам но. Ходихме при 2 препоръчани, харесахме повече Маликсетян, но след твоята препоръка бих потърсила и вашия.

Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 20:01 от zvаnchе

# 549
  • София
Каката мина ортодонтско лечение за година и половина с апаратче за разширяване на челюстта, тъй като нямаше място да поникнат постоянните зъби. Брекети може да сложим само за подреждане изцяло, макар, че има много малки забележки, но ще е след смяната на всички зъби. Доволна съм много от ортодонта, доц Петрунов се казва, на Гурко му е кабинета.

# 550
Ох, болната ни тема сте подхванали. След като се сдоби с перфектна усмивка след две години носене на шини... Сега чакаме да й заздравее хубаво счупената челюст. Изградихме по-малко счупеното горно зъбче. Другото ще се умъртвява и след това ще го прави, много е счупено. Иначе нищо не я боли, добре се чувства. Беше много доволна, че й позволиха да яде всичко, не само течни храни. И добре, че стана преди лагера.
На очен не сме ходили скоро, сигурно е добра идея да идем профилактично.
Прочете „До Чикаго и назад", ще я оставя да почива сега откъм задължителни книги. Има да си дочита поредната Хари Потър. И почнахме стихотворенията, сега учи "Опълченците на Шипка". След седмица ни предстои море и като се върнем продължаваме. Ще включим тогава и математиката, че тя ни е по-сложна.
Това са ни последните по-спокойни седмици преди темата да се наводни с много нови хора.  Peace

# 551
Бети, важното е челюстта да заздравее и и детето да не го боли. Другото се оправя. Съчувствам на детето искрено. чупила  съм челюст на млади години, та ме бяха и шинирали. Само със сламка се хранех. Ще се оправи детето, при тях по- бързо се случват нещата.

# 552
  • Някъде в Европа...
Ох, Господ да пази децата ни! Аз на това се надявам, без да съм набожна!
Бети, не знам колко сила е нужна да гледаш дете със сериозна травма! По-бързо възтановяване на детенце!

Моят син е запален колоездач по планинско каране и скокове. Има си компания от колоездачи, с която обикалят околните хълмове или ходят да скачат на рампи. Колелото му е точно за скачане с хубави амортисьори и рамка, съответно имаме пълното предпазно оборудване -каска като на моторист, такива наколенки направо от глезена до средата на бедрото, с подвижно коляно. Познайте обаче дали се слагат - ами не, евентуално само ако отидат по-тежко "планинско". При "градско", както той се изразява, въобще не ги слага. Нашият град не е пригоден за каране и затова са по парковете (където непрекъснато са в конфликт с младите майки) или ходят в околностите. При мен наистина е - Господ да ги пази..
Пък най-обичам да ми кажат: "Абе, оставени без контрол да карат тия колела". Е, как да контролирам 13-15 г момчета, които са веломани?! Даже и да бях и аз колоездачка, дали някой от тях ще ме допусне в групичката им?! 😉

# 553
И синът ми беше като твоето момче. С тази разлика, че дори нямахме предпазно оборудване. Само каска, но колко я е слагал той си знае. Караха в близката до нас планина, гора (живеем край София). Мислех си, че той ще се прибере с такава травма, а то...
Ще се оправи, живи и здрави да сме! Благодаря ви за подкрепата!  Hug

# 554
Аз виждам понякога леко размазано, но зная какво ми го причинява. На някои очите са много сухи, моите са често много влажни. Тогава ми е размазано. Усещам го само като чета.

Общи условия

Активация на акаунт