Шести клас 2018/2019 - тема 6 - ВАКАНЦИОННА

• 28 097
  • 758
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Значи до Вълчев, Манева и Трингов - както е оформен текстът във Фейсбук.

Не съм наясно с начина, по който се провежда т.нар. обществено обсъждане на графика:

"Времето за обсъждане на предложените от МОН варианти е един месец от публикуването на официалната страница на министерството. Всички постъпили становища ще бъдат разгледани."

Тоест като пуснем мейли, един вид сме си свършили работата, така ли?

За Офнюз - за начало може да бъдат копирани в кореспонденцията.

# 601
Ами те offnews могат само да видят проблема и ако решат, че има тема, да я преследват. Даже не виждам какво има да разговарят с родители. Ситуацията е ясна, има да се разговаря с МОН, не с родители.
Иначе Маркарян не се знае дали имаше личен мотив против СМГ или от хъс предозира. Но за да се вдигне шум трябват такива журналисти, а не такива, които ще отбият номера, та може и до края да не разберат "какво се пенят  толкова тия".

# 602
Значи до Вълчев, Манева и Трингов - както е оформен текстът във Фейсбук.

Не съм наясно с начина, по който се провежда т.нар. обществено обсъждане на графика:

"Времето за обсъждане на предложените от МОН варианти е един месец от публикуването на официалната страница на министерството. Всички постъпили становища ще бъдат разгледани."

Тоест като пуснем мейли, един вид сме си свършили работата, така ли?

Да.

solnichka, пишете ѝ на Маркарян, не е нужно да съм аз, нали така?

# 603
BlushМария, размишлявах на глас. Правиш достатъчно, не го написах, за да настоявам, ТИ да правиш нещо в тази връзка.
Който иска да копира offnews. Ако решат, че имат тема, ще се занимават. не е задължително да е Маркарян. Ако не виждат проблем тук, то няма какво да ги убеждаваме, че такъв има.

# 604
  • София
Пуснах мейлите и аз.

# 605
  • София
Изпратих.
С явно копие до Офнюз.

# 606
Пратих и аз писма.
Младежът беше болен два дни. Някакъв летен вирус върлува в момента. Бяхме на състезание по колоориентиране в края на миналата седмица. В неделя поляната за старт-финал беше пълна с повръщащи деца от различни градове.
Сега е като нов и се опитвам да го накарам да порешава малко задачи, но нещо се противи. Ама и той се изучи. Има много приятели, които кандидатстваха тази година, говорят си и е съвсем наясно какъв бал му трябва за желаните паралелки в неговото училище. Знае, че не е необходимо чак толкова да се напъва.
Взе да се заглежда в училища като ТУЕС, като разбра, че там се учи много програмиране. Само това му е в главата в момента. Казах му, че в София сам няма да го пусна и той веднага реши, че непременно иска да учи в друг град. Тъй де, откъде накъде ще го спирам. Голям дечко си е още. Ако му кажа, че го пускам, заявява директно, че не иска никъде да ходи. Ако не го пускам, се сърди, че го ограничавам да е непременно в нашия град. Няма угодия.

# 607
На министър Вълчев кой е мейла? Извинявам се за въпроса, но съм ви изтървала предния път.
..............
Благодаря , Мария. Изпратено и от мен.

Последна редакция: ср, 24 юли 2019, 17:06 от Анонимен

# 608
На министър Вълчев кой е мейла? Извинявам се за въпроса, но съм ви изтървала предния път.
Пишете до: priemna@mon.bg

# 609
Не бяха ли приели едно общо време за НВО или аз нещо се бъркам?
Сега гледах (най-сетне!) математиката и видях, че са разписани по отделно модулите с времена.
Какво ми направи впечатление. Лесни задачи от първи модул, на които обаче също така лесно може да се допусне глупава грешка. Например , аз забравих, че 1 не е просто число и съответно обърках задачата със зара. Изискват си доста концентрация и всяко разсейване би струвало скъпо. Ако имаш само 1 час за тях, можеш да се паникьосаш. На мен ми отнеха точно час. Вярно, че междувременно говорих и по телефон и прочие странични дейности, но пък не проверявах и директно писах отговори. Ако си на изпит, ще трябва два пъти да гледаш.
Първите две от втори модул са си лесни. Реални трудни са последните три. За 5 задачи обаче 90 минути са много, на фона, че първите 20 трябва да ги решиш за 60 минути.
Дано наистина това делене по време да го няма за нашите догодина.

# 610
Не бяха ли приели едно общо време за НВО или аз нещо се бъркам?
....
Дано наистина това делене по време да го няма за нашите догодина.
Делене по време си има. Просто модулите вече се наричат "части" и точките са общи (няма точки за първа част и точки за втора част, а краен брой точки, които са сума от двете части).
И догодина ще го има деленето по време. Ние сме по същата програма (с бонус по лит. за нво) и формат като предния набор.

# 611
И аз се зарадвах, когато направиха модулите части миналата година, защото не предполагах, че това е козметика само (каквато е и дали ще се обявяват точките от модулите части отделно или не, ще се вписва оценката от първи модул/част). Това с времето наистина е много неприятно.  Сега тестват психиката повече. В условията на мегастрес, пускат да ти тиктака часовник на главата и те питат 2/7 равно ли е на 3/6. И начетени възрастни може да се пропукат. Не показваш ниво като отговориш на този въпрос, не показваш и липса на такова, ако сбъркаш. Да дават нормални задачи за нормално време.

По отношение на това какво ще включват БЕЛ, докато си говорихме тук за биографиите на авторите, някой цитира седмокласните мами, че няма да имат въпроси за биографиите тази година. Специално обърнах внимание, че се оказа така.
Не разбрах, обаче, как се бяха сдобили с тази информация. Публикуваното в началото на годината не подсказваше.

# 612
  • София
Хм...пропуснала съм това за автобиографиите.Приготвила съм да ги учи.Ако отпаднат-добре дошло

# 613
Ами то няма как да отпаднат, защото си ги има в материала.
В модела на НВО, публикуван на сайта на МОН пише:
Системата от задачи по литература се определя от задължителното учебно съдържание,
включено в учебната програма за VII клас.

След като има биографични бележки в учебниците по литература, значи участват. Но те знаеха, че няма да има биографии и затова се зачудих има ли и друг източник на сламки за тестовете.
Тази година и точките от литературните въпроси бяха различен брой, в сравнение с предната.

# 614
Тези дни ме вълнува един въпрос свързан с профилирането на езиковите гимназии. От 10- ти клас ще се профилират с трети и четвърти профил. Кога обаче ще стане ясно, какви ще бъдат тези профили. В нашата Гпче, още няма обявени профили за паралелките.

Общи условия

Активация на акаунт