Шести клас 2018/2019 - тема 6 - ВАКАНЦИОННА

• 28 085
  • 758
  •   1
Отговори
# 615
След 10. клас.
Някои гимназии обявяват един или два допълнителни профила още с държавния план-прием. Тези, които не го правят, трябва да осигурят съответната информация през тази учебна година, защото за пръв път десетокласници ще преминат във втори гимназиален етап по новите учебни планове и програми. Пускала съм тук Механизма за разпределение например на 73. СУ - София. Възможно е да има училища, които да осигурят на всички свои ученици изучаване на предмет( и) по избор и без специално класиране. Предстои да разберем.

# 616
Благодаря, Дидева!

# 617
eli1907, не разбирам. В какъв смисъл ги няма в учебната програма? В учебната програма са произведенията. Изучаването им включва запознаването с биографиите на авторите. Следователно и те са на практика в учебната програма. Грубо казано, за мен, щом нещо го има в учебника, то Е в програмата и би могло да участва в тестването, независимо от формулировките в самата учебна програма.

# 618
Здравейте, Имам син, който ще бъде в 7 клас и още един в 12. Започнах да разглеждам за школа или частни уроци по български, за да се подготвят за изпитите. Баткото заяви, че ще се готви сам, а на мен ми е притеснено дали това е правилното решение, но мисля да го оставя и да не настоявам засега.

# 619
solnichka, не са заложени като очаквани резултати в учебната програма по литература за VII клас. Уж четох внимателно: https://www.mon.bg/bg/1690.
Никъде не срещнах, че в края на обучението учениците следва да познават житейската и творческата биография на изучаваните автори.
Това в никакъв случай не означава, че децата могат да си ги спестят:blush:, важно е да се научат за интерпретацията на литературните произведения, а и не само.
Просто предположение от моя страна защо не са включени подобен тип въпроси тази година, може и да не съм права. С огромно нетърпение очаквам учебно-изпитната програма/ модел на НВО за учебната 2019/2020.

Последна редакция: нд, 28 юли 2019, 17:46 от eli1907

# 620
Някой има ли идея каква литература изучават връстниците на нашите деца в чужбина? За заглавия питам. Имам приятелка в Италия, но детето й учи в някакво частно интернационално училище, където не учи италианска литература, а цяла година изучаваха 2 книги за Втората световна война. Доста тежка тематика.

# 621
С тази задължителна литература...
От една седмица "подритва" "Немили-недраги" и започва да я чете "утре". 😞

# 622
  • София
Нашият младеж хареса доста повече "Немили-недраги" от произведенията на Алеко Константинов, където беше пълно с непреведени изречения на всякакви езици, които не успяваше да разбере.

# 623
solnichka, не са заложени като очаквани резултати в учебната програма по литература за VII клас.
...........................................
Никъде не срещнах, че в края на обучението учениците следва да познават житейската и творческата биография на изучаваните автори.
И по старата учебна програма не присъстваха в графите за  очаквани резултати, но пък се срещаха в изпитните варианти.

# 624
  • София
Някой има ли идея каква литература изучават връстниците на нашите деца в чужбина? За заглавия питам. Имам приятелка в Италия, но детето й учи в някакво частно интернационално училище, където не учи италианска литература, а цяла година изучаваха 2 книги за Втората световна война. Доста тежка тематика.

В нашата тема имаме наборче в Чикаго. Помня, че преди 2-3 години четеше I Am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban

# 625
  • София
Племенницата ми завърши осми клас в гимназия във Виена.
Не учат класика до момента.
Съвременна литература.
Една от книгите беше "Еребус". За игра тип "син кит". Много актуална за тийнейджъри.

# 626
solnichka, не са заложени като очаквани резултати в учебната програма по литература за VII клас.
...........................................
И по старата учебна програма не присъстваха в графите за  очаквани резултати, но пък се срещаха в изпитните варианти.
В старата учебна програма присъстваха в колоните за контекст и дейности и за основни нови понятия по теми – обществена и културна роля на писателя, биография, творчество, пряко свързани с очакваните резултати на ниво учебна програма.

# 627
Извинете, тази ли е темата за бъдещите седмокласници ?

Последна редакция: вт, 30 юли 2019, 20:59 от newuuu

# 628
# 629

Общи условия

Активация на акаунт