Шести клас 2018/2019 - тема 6 - ВАКАНЦИОННА

• 28 101
  • 758
  •   1
Отговори
# 585
  • у дома
Идеално, тоест имаме шанс да имаме дати в началото на юни.
Но, това с регионалните комисии не го разбрах - нали и тази година работите на децата се гледаха от учители то цялата страна? Кое е новото в случая?

# 586
Защо го променят от 2 на 3 седмици тогава? Аз съм с розови очила.
Mimi75, разликата е, че тази година отиваха в региона, т.е. всички от София-град пак си се преглеждаха в София-град. Сега няма да е така.

# 587
Имам някакъв далечен спомен, че някога, в зората на НВО, писмените работи също се проверяваха така - не по регионите, в които са положени, а чрез разпределение на случаен принцип из цяла България. /Или пък сме го обсъждали преди много години като идея..., но не ми се рови, изморих се от купища преливания от пусто в празно вече./ 
И сега не мога да се отърся от чувството, че имам дежа вю.
...
Към Проекта за промени в Наредба 11 има един и-мейл за връзки "с публиката", на който пак ще си пратя предложението за втора дата за изпити.

# 588
„Всяка изпитна работа се проверява и оценява индивидуално от двама оценители, като оценителите на една и съща изпитна работа може да са членове на различни регионални комисии.“

# 589
Аз чак сега видях, че има и проект за датите за нво. Там трябва да пишем становище.
https://www.mon.bg/upload/20210/pr_zap_VO_230719.pdf

# 590
Е, датите Х са ни известни вече. (знам, че е проект, но надали ще претърпи промяна като са го измислили вече.)
Дърпат напред, защото сроковете, които бяха заложили за тази година ги попритиснаха.

# 591
  • у дома
На мен за пръв път от много години ми харесва Коледната ваканция-а дано не я орежат,а си остане такава...

# 592
Да, и ваканциите, и датите за олимпиади и промените в наредба 11 ми харесаха, само този проект на заповед с нво-то някак ми развали общата нагласа.

Позволявам си два поста един след друг, за да бъде видим този за повече хора. Пускам и тук суров вид на писмото до министъра и експертите, относно проекта за датите за НВО 7.клас:

ОТНОСНО: Проект на Заповед за определяне на дати за провеждане на националното външно оценяване (НВО) в 4. клас, в 7. клас и в 10. Клас; график на дейностите за организацията, провеждането и оценяването на изпитите от НВО и график на дейностите по приемане на ученици в неспециализирани училища за учебната 2019-2020 година съгласно Наредба № 10 от 01.09.2016 г. след завършено основно образование

Уважаеми г-н Министър,
Уважаема ...,
Уважаеми ...,

В проект за промяна на Наредба №11 чл.49 (4) се дава възможност НВО да бъдат провеждани не по-рано от три седмици преди края на съответната учебна година и предложените от Вас дати за НВО 7. клас са съобразени с това предложение. При така предложените дати се дава възможност да се определят допълнителни дати за НВО по БЕЛ и математика за 7.клас (например 22.06.2020г. и 24.06.2020г.), с което ще гарантирате възможност на учениците от седми клас, които поради заболяване или други форсмажорни обстоятелства няма да могат да се явят на НВО на 09.06.2020г. и/или на 11.06.2020г. Така те ще имат равен шанс за достъп до качествено образование.
Това искане е обусловено от станалите известни не един и два случая на деца, които не са успели да се явят поради здравословни причини или други форсмажорни обстоятелства. Обяснението на експертите от МОН, че тези деца имат право да участват в класиранията и с нула точки на НВО (т.е. с максимални 100 точки, колкото могат да получат от оценките от свидетелството за завършено основно образование) е абсолютно неприемливо, тъй като това не е реалното ниво на деца, готвили се по 1-2 години за външните оценявания, а липсата на резервни дати им отнема възможността да го покажат. НВО в 7. клас е входен изпит в образователната ни система, при който, ако детето е в невъзможност да се яви, то няма втори шанс. Това категорично дискриминира тези деца и проваля възможността им да попаднат на място, съответстващо на знанията и интересите им.
На двете допълнителни дати може да се организира провеждане на НВО в 7. клас само в едно училище (например начално, в което няма да има образователен процес на посочените дати) за всеки регион от страната, тъй като на тези дати ще се явят само ученици, които наистина са били в невъзможност да се явят на датите 09.06.2020г. и/или 11.06.2020г. Никое дете не би предпочело явяване не в своето училище или не сред свои съученици, както и не би удължило умишлено притесненията си с още две седмици. Вярвам, че МОН може да състави два равносилни по трудност изпитни материала. Времето за оценяване на изпитните работи може да се промени от 12-23.06.2020г. на 12-26.06.2020г., а резултатите да бъдат обявени до 28.06.2020г. или други, каквито прецените за реални.

Благодаря за отделеното време. Надявам се МОН да преразгледа позицията си и да подсигури допълнителни дати, така че всички ученици от седми клас да могат да се явят на НВО.

С уважение:

Последна редакция: ср, 24 юли 2019, 21:25 от AnMary

# 593
Ясно и точно! Чудесно е, Мария bouquet

# 594
Друго, което не ми харесва е сроковете за обявяване на план приема, който съдържа информация за балообразуващите предмети. Не може да излиза това като информация долу-горе по едно и също време с определянето на стаите и квесторите за НВО (гледам сроковете от проекта).
Вярно, че са предвидими на 99.9%, но ако единствената промяна е за интересуващата те паралелка, не те интересува, че за другите е по старому. Вярно, че децата трябва да учат не само за балообразуващите си предмети, но така или иначе в тази натоварена година неизбежно ще има някакво приоритизиране на борбите и е хубаво доста преди април да знаеш кои са твоите битки.

# 595
  • София
И на мен ми харесва.  Пускам днес. Кои мейли ще таргетираме?

# 596
Пак до омбудсмана е добре. Хареса ми идеята за Offnews. Тази дама Маркарян показа, че може да се хване по тема като куче за кокал. Дано види хляб тук.

# 597
И на мен ми харесва.  Пускам днес. Кои мейли ще таргетираме?

Бележки, становища и предложения по проектите на Заповедите могат да бъдат изпращани към дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ на e-mail: m.maneva@mon.bg  и a.tringov@mon.bg  до 22.08.2019 включително

Аз ще добавя и priemna@mon.bg

# 598
  • София
Чудесно е писмото.
Моля да преговорим - пак всеки го пуска до горепосочените мейли, нали?
С Офнюз как ще действаме?

# 599
Аз го пуснах на трите мейла в мон. За офнюз не бих се наела. Мисля си, че Маркарян има нещо против СМГ, а аз като "активист-любител" на СМГ не съм точният човек, с когото би разговаряла.

Общи условия

Активация на акаунт