Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 17

  • 37 912
  • 764
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 18 539
Елора, не знам какво да ти кажа. Аз консумирам големи количества масло, кокосово масло и сметана (30-50% мазнини). За ориентир, мазнините тотал на ден са ми над 150гр. често около 180гр за около 1500 калории средно дневно.

# 586
  • София
  • Мнения: 11 993
Момичета, а липсата на фибри, респ - зеленчуци, не влияе ли зле на холестерола? Обсъждахме преди време, че месото и яйцата - НЕ, а по-скоро Вгх влияят на холестерола, но останах с впечтлението, че месо и яйца трябва със салати винаги.
И затова сутрин, обед и вечер ям много салати, пък нещо от тая целулоза ли, що ли, взе долу корема ниско като колики да ми се обажда.
Скрит текст:
Това преди да замина на почивка миналата седмица; на почивката ядях месото с картофи, а не със салата и ми мина  Mr. Green, но от понеделник пак съм в режим

# 587
  • Мнения: 40 720
Ами явно си е до организъм, знам ли.
Дали е възможно ако съм съчетала въглехидрати и много протеини затова да е станало.
Като ядях като прасенце се е случвало примерно дни наред да ям принцеси с много кашкавал и масло. И се запекох.
Но пък като си бях на НВ тази зима попрекалих с кашкавала и пак се позапекох. А аз си ме знаете, все съм си запечена, пия си чайчета.
Нали писах, че уж 2 чаши топла вода ми помагаха.
Ми всяко чудо за три дни. Номера не минава  Joy

# 588
  • Мнения: 18 539
Елора, аз не ям много кашкавал и сирена. Бяло саламурено не обичам много и ям рядко. Ям основно меки сирена (бри и котидж) и от време на време чедар. Генерално нямам проблеми с млечни, само с прясно мляко. Възможно е млечните да те запичат, а не високите мазнини.
Пробвай с други мазнини, не с млечни как ще ти е и без фибри.

Не съм спец по въпроса с фибрите, още проучвам, но четох за изследвания при хора с хроничен запек. Премахването изцяло на фибрите подобрява значително нещата с вц-то. Също четох една книга 'Fibre menace' от Константин Монастирский (Konstantin Monastyrsky). В нея много подробно се обяснява за фибрите и защо не са ни нужни и какви проблеми може да си докараме с прекаляването с тях.

Ronald, забрави за този холестерол, бе човек! Зелечнуците не влияят на холестерола в общия случай. Влияят като го свалят, ако си на веган диета, но тогава триглицеридите ти скачат, а ако не ядеш зърнени на веган диета, ще си ходиш все гладен като куче.

# 589
  • София
  • Мнения: 11 993
Да бе, ясно, просто все ми се върти това, което Невена неведнъж повтаряше по старите теми - "кофите салати, почвайте с кофите салати". Даже съветваше, помня, щерката на нощен гост преди да "муа" пържоли да изяде 2-3 връзки магданоз, да види щяло ли да й се яде толкоз мръвка.
Скрит текст:
Впрочем, от тези мнения прецених, че термини като "муа" и "плюска" не са чак толкова тежки, но явно не всеки има привилегиите да ги употребява в тази тема Wink Разбира се, няма начин да се ровя и да цитирам мнения отпреди 2 месец и повече, но съм убеден, че са достъпни -началото на април тая година.
За съжаление, губи ми се защо зеленчуците бяха толкоз важни първите седмици до месеци в режима, според Невена.

# 590
  • Мнения: 29 059
Откога Невена стана гуру на темата?  Simple Smile
Лекар ли е, що ли, та така безпрекословно ѝ следвате съветите, някои от които подозрително противоречиви, да оставим настрана тези, които противоречат на елементарната логика?
Нищо лично, ама... Мислете, когато четете, и си подбирайте източниците.

# 591
  • Мнения: 8 880
Точно млечните запичат, а кашкавалът най-много. В болницата, след тежка коремна операция ми казаха поне месец да не го ям, ако може и повече, за да ми се оправи храносмилането.

# 592
  • Мнения: 18 539
Да бе, ясно, просто все ми се върти това, което Невена неведнъж повтаряше по старите теми - "кофите салати, почвайте с кофите салати". Даже съветваше, помня, щерката на нощен гост преди да "муа" пържоли да изяде 2-3 връзки магданоз, да види щяло ли да й се яде толкоз мръвка.
Скрит текст:
Впрочем, от тези мнения прецених, че термини като "муа" и "плюска" не са чак толкова тежки, но явно не всеки има привилегиите да ги употребява в тази тема Wink Разбира се, няма начин да се ровя и да цитирам мнения отпреди 2 месец и повече, но съм убеден, че са достъпни -началото на април тая година.
За съжаление, губи ми се защо зеленчуците бяха толкоз важни първите седмици до месеци в режима, според Невена.
И защо трябва да се намалява месото не ми става ясно? Особено в началото се препоръчва да се яде каквото ти се яде от позволените храни, а след това вече си нагласяш режима според нуждите и вкусовете.

Аз започнах "кето" края на ноември и насила ядях авокадо, броколи и айсберг щото нали трябва зелечнуци като гарнитура. Даже и кейл си купувах - това нещо не може да се яде на салата изобщо  Crazy
После попаднах на инфото за фибрите и реших да ги махна. Моментално изчезнаха подуването и пърденето.
Не изпитвам дефицит на нищо в момента и нямам стомашни неразположения. Не виждам защо да ям зелении като ми предизвикват дискомфорт. Нямам и скорбут за сега, нито крампи заради липса на магнезии и т.н.

# 593
  • Мнения: 268
Роналд,
 зеленчуци трябва да се ядат, защото действат алкализиращо на организма и неутрализират свободните радикали от яденето на месо. За витамини и минерали е ясно.
Това, че някой се подува от всякакви зеленчуци, е не защото те са вредни, а защото стомахът му е болен.
Невена говореше за ядене на много салати преди основното, защото така драстично се намаляват калориите, които човек поема. Стомахът му се запълва и след това може да изяде по-малко месо. При хората с ИР, които в голямата си част имат проблеми с теглото, намаляването на калориите е от значение.

Зеленчуците не включват само зелении между впрочем.

В написаното за запека и фибрите няма нищо ново. Просто някои фибри изтеглят водата от дебелото черво и отпадъците там се сгъстяват още повече. Затова и на всички опаковки псилиум и разни трици пише да се приемат с много вода, иначе може да имат обратен ефект.

В момента не е сезона на зелените салата, а на домати, краставици, тиквички, чушки.

Да се яде суров кейл е доста смело. Даже и суровоядците го правят на смути, защото целулозата му е много груба и не може да се сдъвче.

# 594
  • Мнения: 40 720
Елора, аз не ям много кашкавал и сирена. Бяло саламурено не обичам много и ям рядко. Ям основно меки сирена (бри и котидж) и от време на време чедар. Генерално нямам проблеми с млечни, само с прясно мляко. Възможно е млечните да те запичат, а не високите мазнини.
Пробвай с други мазнини, не с млечни как ще ти е и без фибри.

Не съм спец по въпроса с фибрите, още проучвам, но четох за изследвания при хора с хроничен запек. Премахването изцяло на фибрите подобрява значително нещата с вц-то. Също четох една книга 'Fibre menace' от Константин Монастирский (Konstantin Monastyrsky). В нея много подробно се обяснява за фибрите и защо не са ни нужни и какви проблеми може да си докараме с прекаляването с тях.

Ronald, забрави за този холестерол, бе човек! Зелечнуците не влияят на холестерола в общия случай. Влияят като го свалят, ако си на веган диета, но тогава триглицеридите ти скачат, а ако не ядеш зърнени на веган диета, ще си ходиш все гладен като куче.

Оф, ми аз като една бивша вегетарианка, не мога да ям почти нон стоп месо. Какво да ям?
Тази седмица на работа си ям месо, ама вечерта си хапвам я домати със сиренце и извара, или тиквички с кисело мляко. Може и риба. Но да, сутрин ми е котидж. Много ми хареса  Mr. Green
Може и да си права, че идав от млечните запека.
Но има и нещо друго. Преди да разбера ИР, протеините са ми били рядко. Пак съм имала запек.
Как да премахна фибрите? Да спра и зеленчуците ли? Не сядам с протеина без салата, не мога бе човек  Confused
Яйца ям също. Ама и по-често яйца да ям също не е вариант, че не са ми толкова вкусни и има опасност да ми омръзнат.
Ама като си варя яйца за работа, пак слагам парче сиренце. Някак си се засищам по-добре.
Миналото лято също бях на НВ, но съм наблюдавала, че след тиквички с кисело мляко, огладнавях много по-бързо.
Това лято често ядем вече тиквичките и нямам такъв проблем.



Откога Невена стана гуру на темата?  Simple Smile
Лекар ли е, що ли, та така безпрекословно ѝ следвате съветите, някои от които подозрително противоречиви, да оставим настрана тези, които противоречат на елементарната логика?
Нищо лично, ама... Мислете, когато четете, и си подбирайте източниците.

Чак гуру не е, но си знае жената. Но аз не винаги я отразявам, особено за плодовете  Mr. Green
И на мен ми казвала да ям по не знам си колко салати, ама кога да го правя. Нищо де, пак се пооправих.

# 595
  • Мнения: 18 539
Това, че някой се подува от всякакви зеленчуци, е не защото те са вредни, а защото стомахът му е болен.

В написаното за запека и фибрите няма нищо ново. Просто някои фибри изтеглят водата от дебелото черво и отпадъците там се сгъстяват още повече. Затова и на всички опаковки псилиум и разни трици пише да се приемат с много вода, иначе може да имат обратен ефект.

Това заключение пък на базата на какво го направи? Чревната флора (бактериите в червата, не в стомаха) разлагат фибрите, погълнати с храната и при този процес се отделят газове. Стомаха няма много общо. Проблеми със стомаха нямам когато ям правилните храни.

Зеленчуците алкализират кое по-точно? Защото различните течности в тялото имат различно рН.

Ще се радвам да прочета повече за свободните радикали от месото.

Елора, пробвай за две седмици. Ще се справиш. Аз ям месо с яйца и понякога малко сирене. Сутрин пия бронирано кафе (две до към 14 часа) след това ям някакво месо/риба/дроб с 2-3 яйца и понякога малко сирене. Вечер ям или 150гр 30% сметана или нищо. Пия още едно бронирано кафе и това е. Понякога към сметаната слагам орехии боровинки, но често си е само сметана. Общо взето ям веднъж на ден. Вечерното е по-скоро подхапване.

# 596
  • Мнения: 40 720
Абе млечните мога да пробвам да ги намаля, ама зеленчуците ми е абсурдно.
И друг път съм яла протеини без суров зеленчук, не се чувствам никак добре.

# 597
  • София
  • Мнения: 11 993
Роналд,
 зеленчуци трябва да се ядат, защото действат алкализиращо на организма и неутрализират свободните радикали от яденето на месо. За витамини и минерали е ясно.
Това, че някой се подува от всякакви зеленчуци, е не защото те са вредни, а защото стомахът му е болен.
Невена говореше за ядене на много салати преди основното, защото така драстично се намаляват калориите, които човек поема. Стомахът му се запълва и след това може да изяде по-малко месо. При хората с ИР, които в голямата си част имат проблеми с теглото, намаляването на калориите е от значение.

Да, точно това ми се губеше и, междудругото, звучи логично. Аз също не си представям, ако изключа съвсем салатите (обожавам зелена с лук) какво ще ям с пържолата за вечеря, да речем....

# 598
  • Мнения: 268
Имах предвид храносмилателната система.
Подуване от всякакви видове зеленчуци в нормални порции значи, че бактериите в дебелото черво не са наред.
За ползите от зеленчуците има линкове бол. Ето ти един от Световната здравна организация: https://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/en/
"Approximately 16.0 million (1.0%) disability adjusted life years (DALYs, a measure of the potential life lost due to premature mortality and the years of productive life lost due to disability) and 1.7 million (2.8%) of deaths worldwide are attributable to low fruit and vegetable consumption.
Moreover, insufficient intake of fruit and vegetables is estimated to cause around 14% of gastrointestinal cancer deaths, about 11% of ischaemic heart disease deaths and about 9% of stroke deaths globally"

Роналд,
 може малко да си прекалил със салатите и затова да си имал дискомфорт.

# 599
  • Мнения: 8 880
Ronald, може само стрък зелен лук с пържолката Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт