Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 17

  • 37 920
  • 764
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 2 287
Кърмата съдържа ли фибри?
Ако са толкова важни фибрите,  природата би ли сътворила кърма без фибри?

# 601
  • Мнения: 268
Кърмата съдържа ли фибри?
Ако са толкова важни фибрите,  природата би ли сътворила кърма без фибри?

Кърмата е за бебета, които нямат зъби и в първия месец удвояват теглото си. С какво да ги ядат тези фибри?
Вие на кърма ли сте?

# 602
  • Мнения: 18 539
На мен за пържолите гарнитура не ми трябва.

СЗО препоръчват и вегетарианско хранене, твърдят, че месото е канцерогенно и т.н, та хич не са ми авторитет. От много години напънът е да се ограничи месото и мазнините, особено животинските, за сметка на растителната храна. Научила съм се, че каквото препоръчват мейнстриима, трябва да се прави точно обрантото. За това сме на това дередже здравословно. Първо натякваха за здравословните зърнени, сега за здравословните зеленчуци... айде джа.

Странно защо от животински продукти чревната ми флора не се оплаква а с растителните не се спогажда.

Както и да е, представям друга глредна точка, който иска пробва, който не иска си кара както си знае.  Peace

# 603
  • Мнения: X
Подуване /газове /болки /къркорене /колики в стомаха, са симптоми на непоносимост към вида храна, а не болен стомах. Но всеки е в правото си да тълкува симптоматиката както му харесва. Simple Smile  И не, нямам болен стомах, никакви симптоми, никакъв запек или разстройство, нито гастрит, нито СРДЧ, нито нервен стомах, или каквито там болести е открила медицината, когато ям храни, които тялото ми харесва и обича. Simple Smile

# 604
  • Мнения: 268

Миоки, статии за ползата от зеленчуците има много. Потърси си.
Научни такива за вредата от тях обаче няма.
Дори за целите на смъкване на КЗ или инсулин да се правят диети само на мазнини и месо, това е само временно, както при гладуванията. Никой с ума си няма да препоръча такова хранене за постоянно.

# 605
  • Мнения: 18 539
Много ми е интересно как ги правят тези заключения, че заболелите от рак са си го докарали от недостатъчно ядене на зеленчуци и плодове. Как точно са установили колко плодове и зеленчуци трябва да се ядат? Бас хващам, че не са правили клинични изследвания. Всичко се базира на хипотези от епидиемология и предположения, а предполагаемата връзка не означава доказателство.
Явно предците ни които са били ловци-събирачи са мрели като мухи от рак от недостиг на зеленчуци и плодове. Чудно как сме оцеляли до периода на аграрно производство.  

# 606
  • Мнения: 5 681
Много циркулираше по едно време историята на семейство с автоимунно заболяване, което се храни само с месо, за да не страда от проявите му. Тези дни пък четох някъде във фб групите (нещо свързано с ИР, Хашимото или ВМ хранене), че имало теория, че чревната флора на човек по начало е била адекватна за хранене без фибри, но впоследствие се била адаптирала към фибрите. И сега могло да се върне човек към безфибровото хранене, но трябвало време да си нагоди отново флората. Това разбира се е поредна теория, но съм склонна да вярвам, че има нещо такова. Познавам хора, а и тук има такива, които без фибри си ходят съвсем нормално до тоалетна. Майка ми е примерът ми пред очите. Аз уви не съм сред тях. Много акъл са ми давали по форуми, теми тук и групи - да увелича водата, мазнините, но не става и не става. И млечните съм спирала, но ефект няма.

# 607
  • Мнения: 2 287
Ето ти една статия за "ползата" от фибрите. То затова,  щото са много "полезни" ,  масово се наблюдава увеличаване на хората с недостиг на калций,  магнезий,  фосфор,  витамини А,  Д, Е, К. Като увеличават скоростта на преминаване на храната през чревния тракт,  нищо от тези витамини и минерали не се усвоява.

http://livinlavidalocarb.blogspot.com/2007/05/another-viewpoint- … -finally.html?m=1

# 608
  • Мнения: 18 539
stray cat, има, има, не са много все още, но има. Порътси инфо за сarnivoure diet, ако ти е интересно. Все още са основно персонални истории на хора, но да кажем са на същото ниво като епидиемологичните изследвания на "учените". Потърси инфо и за antinutrients в растителната храна - оксилати, лектини, фитинова к-на, ама търси чужди източници, не български. Не казвам че цял живот ще ям само животински продукти, но за сега нямам намерение да включвам повече растения в менюто, а може би никога.

blackisback, има такова нещо като развитие на зависимост от фибри за нормално ходене до вц-то за съжаление. Не знам как се "лекува", може би с постепено намаляване. Само предполагам. За радост никога не съм имала хронични проблеми в тази област и не съм се интересувала подробно.

Може би става въпрос за Mikhaila и Jordan Peterson - баща и дъщеря са. Бащата с депресии и самоубийствени пориви, а дъщерята със сменени на 12 години колянна става и малко по-късно тазобедрена - нещо такова. Те пък ядат само телешко месо, сол и вода от години.

Много по-склонна съм да вярвам, че фибрите и особено неразтворимите са виновни за рак на дебелото черво, отколкото месото. Тази неразтворима субстанция наранява нежната лигавица и в резултат на хронично дразнене и нараняване, клетките се израждат. Вероятно не е толкова прост механизмът, но звучи много по-логично.

# 609
  • Мнения: 13 473
Oх Миоки, ако знаеш само колко не си права.
Ти ядеш и гледаш на изхода да е ок. След като се чувстваш добре приемаш, че си доказателство колко е безвредно храненето ти.

ОБАЧЕ въобще в сметките ти не влиза катаболизирането на процесите, трупането на токсини и канцерогени /това са нормални отпадни продукти в кръвта от храносмилането, но зависи количеството им от вида ни храна - месото е три пъти повече от зеленчуците/ и деформациите в гените, които носят те, катаболизирането на хормоните. Да не минавам на мазнините - за да получиш рак на панкреаса изисква време и постоянство с мазнините и месото. За IGF1 надали си чела. А за колко други неща има които не избороявам и милионите, които не знам.

Дори на елементарно ниво черва да минем - ако се храни човек без фибри първо микрофлората в стомаха му се променя така, че не е здравословна. После започва гниенето. Термично преработените мазнини и екстрахираните такива какво нанасят сама може да откриеш.

Без фибри реално нищо не отнася токсините, шлаките и излишния естроген, който пък знаеш че е вреден.  

# 610
  • Мнения: 18 539
О Дорис, чела съм и продължавам да чета. Тъкмо днес слушах лекция за IGF 1.
Месото не гние в червата и стомаха, гният неусвоимите фибри под въздействието на бактериите в червата.

Изключително важно е как се чувстваш. Само хората сме толкова умни, че да си произвеждаме храната и толкова глупави, че да я ядем.

За микрофлората се знае толкова малко, че направо е смешно да спорим. За повърхността на Марс се знае повече както казва един човек.

# 611
  • Мнения: 2 287


Дори на елементарно ниво черва да минем - ако се храни човек без фибри първо микрофлората в стомаха му се променя така, че не е здравословна. После започва гниенето. Термично преработените мазнини и екстрахираните такива какво нанасят сама може да откриеш.

Месото не гние, а се разгражда от протеолитичните ензими. Зърнените храни, бобът и зеленчуците се гният в дебелото черво под въздействие на чревните бактерии. Поради това от боба получаваш газове.

http://foodforthoughtbg.blogspot.com/search?q=%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D0%B5

# 612
  • Мнения: 13 473
О Дорис, чела съм и продължавам да чета. Тъкмо днес слушах лекция за IGF 1.
Месото не гние в червата и стомаха, гният неусвоимите фибри под въздействието на бактериите в червата.



Не мога да се съглася - защото точно сега правя серия изследвания на дъщеря ми, на която се оказва, че половината проблем се дължи на червата.
Разликата в микрофлората /особено в болестотворната/, гниенето и азотното натравяне са в пъти по-силни ако яде месо ежедневно. За естрогеновия фон също. Ако пък приема мазнини в нормални за българската кухня количества тогава положението става страховито. При нея процеса на възпаление от храните е напреднал и е като мостра за това какво ни причинява храненето.

Говориш за оксилати, лектини и възпалителния им ефект върху червата, но пък на метаболитно ниво те са жизненоважни.

Разликата между това което вие четете по статийки и вярвате и мен е, че аз го живея всеки ден приготвайки храна по 3 пъти и следя и описвам реакцията. При нея се говори за храносмилателна стеаторея, която е пряко свързана с приема на животински продукти и мазнини.

Скрит текст:
Прилагам превод на част от изследването за да покажа какво ме насочват лекарите от Германия:
 "Увеличеното съдържание на мазнини (стеаторея) в изпражненията показва нарушения при храносмилането и абсорбцията на мазнини. Организмът може да претърпи загуба на енергия, мастноразтворими витамини и есенциални мазнини. Повишената наличност на мазнини в червата може да доведе до „гнилостна диспепсия”. Причини за стеатореята са прекомерна
консумация на мазнини, нарушения при храносмилането на мазнините (дефицит на жлъчни киселини или затруднен жлъчен поток) и/или нарушения при абсорбцията на смлените
мазнини (малабсорбция, дължаща се на мукозно възпаление).

Увеличеното съдържание на протеини във фецеса (азоторея, креаторея) показва нарушения при
храносмилането на протеините. Организмът може да претърпи загуби на аминокиселини,
докато повишената наличност на протеини в червата може да доведе до „гнилостна диспепсия”.
Причини за азотореята са прекомерно консумиране на протеини, нарушения при
храносмилането на протеините (дефицит на солна киселина / пепсин) и/или недостиг на
панкреатични ензими (недостатъчно храносмилане) и/или нарушение в абсорбцията на
смлените протеини (малабсорбция, дължаща се на възпаление на мукозата).
В храненето, пребиотиците са компоненти на типично несмилаеми фибри, които преминават
непреработени през горната част на гастроинтестиналния тракт и стимулират растежа или
активността на полезните бактерии, колонизиращи дебелото черво, като техни субстрати.
Двата най-чести субтипа пребиотици са близки до инулина и фрукто-или
галактоолигозахаридите.
Въпреки че, можете да ги намерите като хранитени добавки, пребиотиците естествено се
съдържат и в редица често срещани храни с повишено съдържание на фибри.
Храни,които съдържат повишено количество инулин или фруктоолигозахариди са:
􀁸 Аспарагус
􀁸 Репей
􀁸 Цикория
􀁸 Артишок
􀁸 Kорен от глухарче
􀁸 Праз-лук
􀁸 Лук

"
 

Последна редакция: вт, 09 юли 2019, 22:11 от the Дорис

# 613
  • Мнения: 18 539
Дорис, дъщеря ти има сериозни проблеми явно, за което искрено съжалявам, но нейното състояние не е показателно за генералната популация от хора както и състоянието на Mikhaila и Jordan Peterson, които страдат яно от тежки автоимунни заболявания е показателно.

Пак казвам, почти нищо не знаем за чревната флора, кои бактерии са полезни и кои патологични, в какво съотношение трябва да бъдат, колко вида са и т.н. Биохимичните процеси в тялото са много сложни и взаимно зависими, за това е трудно да се вадят генерални заключения, без да се знае на фона на какво се правят.

Оксилатите са прикрепят към калция и първо възпретпятстват усвояването му и после водят до образуване на оксилатни камъни в бъбреците. Не виждам как ще са полезни. Това е абсурдно. Лектините са токсини. А ако ядеш несварен зрял боб, може да умреш дори от шепа зърна. Толкова висока е концентрацията.
 

Последна редакция: вт, 09 юли 2019, 22:15 от Миоки

# 614
  • Мнения: 13 473
Да, точно автоимунно заболяване лекуваме през червата.

Виж разбирам гледната ти точка - разбирам, че няма да се промени от писане във форум, но чети за фибрите и намери баланса, който да те поддържа здрава! Наистина е важно да има фибри - ако щеш да си ръсиш пържолата със смлени зародиши на семена Simple Smile   

Общи условия

Активация на акаунт