Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 17

• 38 858
  • 764
  •   1
Отговори
# 240

Тъй като редовно вечер след 22 ч. и нощем ми избива пот на челото, още преди да стане толкова топло навън, това дали не е хипогликемия, предвид стойността на инсулина ми на 60 мин. - 100,11.

При хипогликемия, освен потенето, други симптоми са треперене, учестено дишане, сърцебиене, слабост, причерняване, неистов глад и необходимост да ядеш нещо, каквото и да било веднага. Ако е само потене, твърде вероятно е да е от друго.

# 241
  • София
Значи не е това. Може да е от ЩЖ, макар да си пия редовно Еутирокс сутрин.

# 242
Някой пие ли Глюкофаж XR и може ли да направи сравнение с обикновения Глюкофаж като действие и евентуално странични ефекти? Също така ме интересува дали има корекция в дозировката, или е една и съща при двата препарата?

# 243
И аз четох, че имало нов вид Глюкофаж. Някой знае ли дали страничните неприятни ефекти са по-малко при него ?

# 244
Аз приемам Глюкофаж XR. Не мога обаче да го сравня с обикновения Глюкофаж, защото него не съм приемала. Иначе...единствените странични ефекти които усетих бяха задържане на вода вечер след хапчето, нещо като запек и леки мускулни болки предимно в бедра и горна част на ръцете. Усетих, че е от хапчето само защото не съм склонна към запек, не задържам толкова вода вечер и т. н. За 4-5 дни отмина. Преди дни като стигнах до 1500 мг имах същите симптоми- но само за вечер и в по-лека форма (но и предната вечер бях пила хапчето по-късно). Тъй като е с удължено освобождаване, хапчето се пие веднъж дневно вечер (четох на английски, че след около 10 часа започва да се освобождава лекарството и оттук по-малкото ефекти като разстройство и т. н.). При мен разстройство не е имало изобщо. Таблетките са от 500, 750 и май 1000 мг и в аптеките го купих само след заявка- нямаха го наличен в нито една.

# 245
Имах много време разстройство и спрях да пия метфогама. Лекувам се от хеликобактер пилори, казаха ми, че разстройството е от бактерията, но ми се струва, че е и от метформина. Като изчистя бактерията,  мисля да започна с малка доза, докато ми свикне организма. Ако свикне. Преди съм пила сиофор и разстройство нямаше. А сега като излизам за работа пия имодиум, за да не ме хване по път разстройството. Ако имаш примерно алергия към метформин, какво ще пиеш за ИР?

# 246
Част от нас нищо не пием. Оправяме си храненето, повече движение, сваляме излишните килограми и продължаваме да се храним нисковъглехидратно. Тези 3 неща - хранене, движение, отслабване, подобряват значително инсулиновата резистентност и държат нещата под контрол. Хапчетата са само помощни средства. Не лекуват ИР ако останалите неща не се спазват.

# 247
Така е, хапчетата са помощно средство. Това дори си го пише в листовката- че подпомагат задържане или умерено сваляне на кг съчетани с режим/спорт. Пробвах само с режим и движение, но при мен не се получи, КЗ си беше висока пак. Затова почнах хапчетата, но те сами по себе си не са ми намалили апетита (и преди не е бил вълчи обаче). Имам чувството, че КЗ е по-стабилна, защото поизчезнаха някои симптоми. По някое време от любопитство ще се боцна да проверя.

# 248
Момичета, понеже ми изписаха веднъж дневно Глюкофаж 750гр по време на вечерята ми. Аз го пия точно така, но се случва след това пак да огладнея за нещо дребно. Може ли да ми кажете дали се бърка ако ям пак след това нещо дребно.Намаля ли се ефекта от лекарството?

# 249
Момичета, понеже ми изписаха веднъж дневно Глюкофаж 750гр по време на вечерята ми. Аз го пия точно така, но се случва след това пак да огладнея за нещо дребно. Може ли да ми кажете дали се бърка ако ям пак след това нещо дребно.Намаля ли се ефекта от лекарството?

Зависи какво имаш предвид под нещо дребно. Ако е едно яйце примерно или парче краставица, не е фатално, но ако са някакви нережимни неща, въобще не е добре, защото ще си вдигнеш инсулина точно преди лягане и ще е така цяла нощ.

По Зоната има едно хранене преди лягане, но там по принцип Бари Сиърс смята, че трябва да се яде 5 пъти дневно, за да няма големи пикове и спадове на кръвната захар и инсулина. Лично аз имах съмнения как ще ми влияе толкова често хранене, понеже преди ядях по 1-2 пъти дневно, разбира се обилно вечер и ми беше трудно да свикна да се храня толкова пъти. А и тук съм чела, че не е препоръчително за хора с ИР. Но явно на мен ми е ок такова хранене, защото гликирания ми хемоглобин е паднал с цяла единица и е под 5 в сравнение от преди една година, когато беше почти 6. Така че, по-скоро зависи какво ядеш, а не по колко пъти, като това са си мои наблюдения, спрямо моето тяло и състояние и начина на хранене, към който се придържам.

Щом се чувстваш гладна, може би вечерята ти не е била достатъчно засищаща. След колко време горе-долу огладняваш? Забележи след кои храни огладняваш най-често и ги намали/избягвай. И като цяло, помисли дали наистина огладняваш или просто си свикнала вечер нещо да си хапваш и си мислиш, че си гладна, а реално не си. Защото аз много често си въобразявах, че съм гладна в началото, а въобще не бях, просто ми беше непознато чувството да си заситен и да ти е леко, обикновено спирах да ям след като усещах, че не мога повече да ям и когато ми е тежко вече. В тези случаи пиех вода и ако след 1-2 чаши се чувствах ок, знаех, че не съм гладна наистина и така докато свикна.

Последна редакция: сб, 29 юни 2019, 01:56 от H0uSse_Baby

# 250
Вечерям в 21 и после в 12 ми се дояжда нещо малко .. аз лягам чак 2 и до тогава пак ми се дояжда ама нещо дребно за това питах дали може след основната вечеря с глюкофаж после след 2 часа да си хапна нещо .. примерно 10 бадема или малко кисело мляко. Защото винаги така огладнявам леко 2 часа след вечеря . А не върви да пия хапчето с половин кисело мляко или 10 бадема .

# 251
Кисело мляко точно преди лягане... то май вдига инсулина също. Защо не нещо друго? Парче мазно сирене или сварено яйце или маслини или знам ли какво обичаш. Или пък да опиташ да изтеглиш вечерята си малко по-късно, щом имаш толкова много часове преди да си легнеш. То не е въпросът да си вземеш хапчето с последното хранене а просто да го вземаш по време на хранене, иначе казват че се чувстват зле тези, които вземат метформин. Не мога да кажа от опит, споделям само в темата какво се пишеше от другите.
Щом ти е само веднъж на ден, трябва ли задължително да е с вечерята? Защо не питаш лекаря си дали е ОК да го вземаш с обяда си, примерно?
Но и на мен ми се струва че да си гладна толкова скоро и да имаш нужда от храна може да е от недостатъчна вечеря или поне недостатъчно мазнини в нея, които да те заситят за по-дълго. В случай че не е просто навик да ядеш по това време, разбира се. Как се чувстваш ако въпреки че ти се прияжда нещо, решиш да не ядеш тогава? Това огладняване след вечеря откакто пиеш метформин ли е или винаги си имала навик да похапваш още веднъж късно вечер?

# 252
Винаги си ям по малко 2 часа след вечеря . И за това се чудя дали е проблем или трябва след вечерята с хапчето нищо повече да не ям .

# 253
Записах си за идната седмица час за доктор Бъчварова от Варна-ендокринолог. Може ли мнения на варненци за нея....

# 254
Винаги си ям по малко 2 часа след вечеря . И за това се чудя дали е проблем или трябва след вечерята с хапчето нищо повече да не ям .
Това ми звучи като ядене по навик? Ако е от истински глад и всеки ден, значи вечерята не те засища достатъчно. А какво всъщност вечеряш? Според мен си е най-добре нищо да не се яде след вечерята. Ако е един-два пъти седмично  нещо дребно (маслини, парченце бри, парче краставица или др.,) бива, но чак всяка вечер....По-добре човек да си се навечеря добре. Ако можеш, опитай да изместиш по-рано лягането. Самото лягане късно предразполага към по-късно похапване.

Общи условия

Активация на акаунт