(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 39)

• 42 834
  • 770
  •   1
Отговори
# 585
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
И при мен го има, много дълбоки корени прави....

# 586
И при нас я има тази напаст. Няма махане.

Съседка ми каза да не го хвърлям в компоста.
Друга съседка с руско потекло казва, че зрелият плод се яде. Уикипедия твърди, че е донякъде отровно. Тя го даваше на малкото си дете (на годинка). Твърдеше, че тя от дете го ядяла. Аз не посмях. Даде на моето хлапе няколко плодчета, нищо й нямаше, ама цяла нощ я дебнах, че ме хвана шубе, след като после прочетох, че е отровно.

# 587
Wednes, как се казва на немски? Много цапат плодчетата....
А защо не в компоста? Ако няма семена какъв е проблема....?

# 588
Wednes, как се казва на немски? Много цапат плодчетата....
А защо не в компоста? Ако няма семена какъв е проблема....?
Schwarzer Nachtschatten
Защото ако не е цялостно унищожен, а просто изскубан, един вид възкръсвал в компоста.

# 589
Това не го ли обсъждахме скоро тук като щир?
Зелените плодове били отровни, зрелите не...

# 590
Това не го ли обсъждахме скоро тук като щир?
Зелените плодове били отровни, зрелите не...
Точно така, зрелите не са отровни. Изпуснала съм за щира дискусията. Не знам как се казва на Бг, но Гугъл дава това. Това е 100% Schwarzer Nachtschatten

# 591

Друга съседка с руско потекло казва, че зрелият плод се яде. Уикипедия твърди, че е донякъде отровно. Тя го даваше на малкото си дете (на годинка). Твърдеше, че тя от дете го ядяла. Аз не посмях. Даде на моето хлапе няколко плодчета, нищо й нямаше, ама цяла нощ я дебнах, че ме хвана шубе, след като после прочетох, че е отровно.

А защо го яде? Някаква билка ли е ?

# 592
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Щирът няма плодове - има семена. Не съм следила дискусията Предполагам сме коментирали бъза за сироп. При него Зелените са отровни.

# 593
Сега погледнах: аз съм ги объркала.
Мислила съм кучето грозде за щир ( той се казвал и куча лобода 🙄)

Диорела, като плод го ядяли из някои страни, на мармалад го правили, Мони суров.
Само незнам как го берат, те плодчетата лесно се смачкват и цапат доста.

На мен също ми се чудят как ям разни плевели като коприва....

# 594

А защо го яде? Някаква билка ли е ?
Защото, според нея е ядивно и нормално да се яде. Не с лечебна цел. Както ние ядем боровинки, примерно. Листата също готвела майка й.
Аз лично не смея, твърде ми е несигурно отровно ли е или не е.
Със сигурност поне не е силно отровно, щом спокойно го консумират някои хора, но нямам желание.

Ася, брала/яла ли си Kapuzinerkresse?Жилави ли са листата?  Исках да опитам следващата година да сложа малко в градината. Това е най-богатото на лутеин растение, всички части са му ядивни. Цветята изглеждат красиво в салата. Пише, че е леко люто. Чудя му се 😊

# 595
да, тази година повече го ползвах. миналата брах само цветовете и ги слагах в салата, но те са по-скоро красиви, вкус нямат кой знае какъв.
тази година имах по-малко листни зеленчуци, сравнено с миналата, та доста от латинките ги ядахме на листа.
по-старите листа са люти, но не като чили, а по-скоро като дъвчеш и леко се качва в носа люто като при горчица, на езика няма. не е силно или неприятно. листата са крехки.

сготвени не се усещат. слагах ги в японски пици или разни плънки. също в крем супи - няма промяна във вкуса.
също издържат много на съхранение в хладилника.

при мен в саксия не се развива, само в градината расте добре и то на слънце, явно има дълбоки корени и му трябва вода.

тези топчета ги ядяли в Казахстан, може съседката ти да е оттам, там има много руски немци.
аз доколкото разбрах и от почвата зависи колко алкалоиди, т.е. колко силно токсични са частите на растението.
иначе се оказа, че и щирът вирее при мен - въобще всички неунищожими плевели  Mr. Green
вкъщи гулията и седмолистникът ме снабдяват с храна, но и постоянно ги скубя, в градината са щирът и кучето грозде  Crazy
да не ми е скучно  Grinning

аз съм правила бъз със захар и ми е ставало лошо от него, та няма да го пробвам кучето грозде... Simple Smile

# 596
Точно немци от Казахстан са. 😄

Ще посея Латинка тогава напролет. Видях, че има увивна/катереща се и нормална.

Ние планираме да преустройваме една беседка на парник и големи вълнения отсега. Дано не си останем само на етап вълнения.

Поръчахме някои семена от chilifee.de. Бях видяла в твой пост сайта. Просто така, да се радваме малко отсега на градински придобивки.

Още имаме цвекло, моркови и манголд в градината. Ама не ми се ходи вече, голям студ е.

# 597
аз съм доволна от семената й

# 598
  • на пъпа на Златията
Като заваля , гъсти мъгли , та  така вече 10 дни.
Изпуснах всички срокове и маса работа не се свърши.
Тези 10 дни ми бяха необходими да успея.
Българите преселени от Отоманската империя в Бесарабия  са научили местните да гледат в дворовете си цветя и зеленчуци.
След като и Сталин ги гони ,  отиват към Казахстан и там учат местните да гледат пак същото.
Българските дворове са  се познавали по това и в Бесарабия и в Казахстан .
Немците са пристигнали , по точно са се върнали , с индустриализацията на тези региони през 19-ти век , . Това са гетите =готи които са  живели над Черно море, Крим ,  ,едните са заминали при германските племена , другите  са слезли  на юг от Дунав  и са участвали и в  образуването и на българската държава.

Последна редакция: пт, 22 ное 2019, 11:46 от rorik

# 599
Мъжът ми дума не дава да обеля, че сме роднини 🤣
Той е немец....
Като ме ядоса и му напомням.🤪
Като ме ядоса повече и му напомням, че се венча в православна църква 😆

Общи условия

Активация на акаунт