(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 39)

  • 42 840
  • 770
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 11 682
Пред блока ни има някакъв манголд, който е доста по дребен от този, за който се предават семена. Вадихме за съседката, за една близка, става на големи туфи и е доста крехък и вкусен.

# 571
  • В градината...
  • Мнения: 16 071
Топим.... едва го прочетох, та гулията е земна ябълка https://www.google.com/search?q=%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%8F&a … =1280&bih=894
Абе салати, ама аз имам сигурно половин тон. А туршии не обичам, знам че я правят. На дъщеря ми я варях на пюре като беше бебе заради безценните качества. Но пак имам мнооого.

# 572
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Перуника, аз от две години се опитвам да го махна от две места: безуспешно!!!! Миналата година изкарах 3 кг от едното място, тази година избиха поне 10-15 нови растения и пак оттам вадих и продавах.
В задната градина е ужас, в един тгъл растат седмолистник, гулия и коприва... няма махане... малините се преместиха с метър от този ъгъл, без майтап. Всяка година израстваща малко по-далеч...

Последно многогодишен ли е манголда? Да му сменям мястото....

Мъжът ми е взел бял арпаджик за готвене. Не ми се занимава. Мога ли сега да го засея, ще стане ли нещо...?

# 573
  • София/Варна
  • Мнения: 1 522
Diorela това да не е киселец.
asyalein манголда е двугодишен. Става висок цветонос,рошав и заемащ доста мяст, ноооо дава толкова семена от един цветонос,че ще ти стигне за цяло село. Семената са едри и лично за мен лесно се събират

# 574
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Благодаря!

Иначе гулията я направих на туршия, защото иначе получавам много газове, коремът ми е ужасно надут и ме боли. Като ферментират и отпада проблема.
Иначе на крем супа, на пюре, пържен на тънки шайби като чипс, в кюфтета от овесени ядки или зеленчукови/картофени. За супа и пюре го смесвам с картоф, целина или други зеленчуци.
Правила съм сладкиш с настърган пащърнак, защо не и с гулия... вкъщи мъжът ми не я яде, та туршията ми в ок, хем е трайна, хем сама си я ям...

# 575
  • Мнения: 20 022
]Може ли рецептатата за туршията?

# 576
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
В буркан слагам 1 пръст оцет, по 1чл за среден буркан сол и захар, малко синап, черен пипер, даф. лист. Нареждам измитата гулия, заливам със студена вода и затварям добре. Енергично разтръсквам буркана, за са се разтворят солта и захарта.
Няколко дена го разклащам. След 1-2 седмици е готова. Аз я ям по-късно, защото имам пресни неща за оползотворяване.

Иначе става и само със сол и вода като кисело зеле, не е толкова овкусена като другата с оцета.

# 577
  • Мнения: 11 682
Diorela това да не е киселец.
asyalein манголда е двугодишен. Става висок цветонос,рошав и заемащ доста мяст, ноооо дава толкова семена от един цветонос,че ще ти стигне за цяло село. Семената са едри и лично за мен лесно се събират

Не е кислец, манголд е, но някакъв различен сорт, вероятно по-стар. И е многогодишен. По едно време много се беше размножил от семена и раздавах за разсад, че не е много красив за цвете пред блока. При съседката стана огромна туфа. И е вкусен и крехък.  Оставих 1 корен да се намира.

Страхотна рецепта за туршия! Не съм знаела какво да правя с гулиите.

# 578
  • Мнения: 8 480
Белият арпаджик може да се засее, белият лук е с по-мек вкус .
Гулия (земна ябълка) слагаме на смесена туршия, става много вкусно. Ще пробвам и само с нея да направя туршия. В прясно състояние също я ядем много, не съм я готвила , ще пробвам да я сложа в пюре. Благодаря за идеята!

# 579
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Въпросът ми беше дали мога СЕГА да го засея.... според Гугъл, този лук не ставал по-голям 🤨, но има покарали и смятам да пробвам.
При нас е около 6-8С, нощем около нулата...

Мъжът ми купил някакъв непознат за мен сорт тиква. Малка, продълговата, малко месо има. Вчера я правих пълнена на фурна и ми хареса. Отделих семе.

# 580
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 968
Матилда? Леко розово- бежов цвят

# 581
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Не, delicata
Прилича на декоративна, като тиквичка дълга, жълта.


Тази Матилда ми е непозната.
П.П. сега погледнах, това е хибрид и прилича на цигулка.
защо трябва и тиквите да пипат се чудя....

Последна редакция: вт, 19 ное 2019, 10:32 от asyalein

# 582
  • Мнения: 1 589
Има един плевел, много прилича на пипер. И листата, и цвета са подобни. Сещате ли се как се казва?

# 583
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 968
Куче грозде?

# 584
  • Мнения: 1 589
Да, много благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт