Разпределяне на разходите при живеене заедно

• 18 176
  • 526
  •   1
Отговори
# 135
Най-разумно в тази ситуация е, изобщо да не мислиш за апартамента и съжителство с въпросния мъж в него. Предлагам ти опция: местите се в обща квартира, където плащате наем и режийни заедно.
Кой нормален човек, ще плаща ипотека на готов нов апартамент и ще излезе на квартира... ти нещо градушката да не те е ударила по главата?

При условие, че в настоящия момент двамата живеят в отделни квартири, плащат два наема и режийни разходи, не е ли по-уместно да се съберат в обща и да си делят наема и вс.останало, докато стане ясно дали ще продължат съвместния си живот и ще бъдат семейство? Доколкото разбрах от написаното, авторката няма намерение веднага да се мести в новото жилище, тъй като предстои ремонт.
Относно метеорологичните явления и влиянието им върху човешкото здраве, може би ти би се произнесъл по-компетентно.

# 136
  • Sofia
Не съм чела, ама мисля, че е редно всичко да е 50 : 50 . Той си плаща половината наем (тоест вноската по кредита), ти си плащат половината разходи. Няма значение, че апартамента е твой, той ако живее под наем, пак ще си плаща наем. Стига с тия глупости от типа - всичко е общо. Всеки си е отделна единица и е длъжен да си плаща. Аз ще предприема такава крачка и условията ми са точно такива.

# 137
На теория си права, само че той в случая няма да е под наем, а с приятелката си в нейното жилище, върху което няма никакви права, защото не е страна по покупката му. Защо да му плаща ипотеката, защо да му плаща ремонтите? Че то така всеки може да си хване половинка (и да я сменя регулярно) да изплащат 50:50 жилището, загледани към светлото бъдеще.
Разходите по придобиване на жилището са си грижа на собственика.

# 138
  • Sofia
На теория си права, само че той в случая няма да е под наем, а с приятелката си в нейното жилище, върху което няма никакви права, защото не е страна по покупката му. Защо да му плаща ипотеката, защо да му плаща ремонтите? Че то така всеки може да си хване половинка (и да я сменя регулярно) да изплащат 50:50 жилището, загледани към светлото бъдеще.
Разходите по придобиване на жилището са си грижа на собственика.

Ремонтите не съм казала да ги плаща. Ама ипотеката в случая не се разглежда като ипотека за него. А наем.
Реално, ако живее някъде сам и е в София, наем под 550 лева едва ли ще намери. Ако вноската по кредита е 700, ще плаща 350. За него - наем, за нея помощ и пак наем. Ако той плаща 550 лева, на дали ще придобие някакви права над апартамента, в който живее под наем също.
То пък по вашата логика той трябва да живее на аванта и да плаща там 100 кинта сметки и шапка на тояга.

# 139
  • Пловдив
Ще ти отговоря като майка на дъщеря. Вярно моята дъщеря е още малка, на 13 години е, но съвсем малка стана собственик на един апартамент, защото това беше начин да се спасят едни пари, които тя наследи от баща си. Винаги съм се притеснявала от евентуални момченца/мъжленца, които биха видели в нея възможност за безплатна квартирка, гарнирана със секс. Затова от сега набивам в главицата на моята девойка, ако един мъж иска да живеят заедно, да не заживяват в нейния апартамент, а да го дадат под наем, с парите от наема да покриват ипотеката (или част от нея) за апартамента, който тоя мъж ще купи. Ето в тази посока е и моят съвет към теб. Като иска да живеете заедно, да си мръдне гъза, а не да си донесе куфарчето и чехличките и да се нанесе при теб.
Аз лично не бих набивала такива неща в главата на детето си. Като майка разбирам съвсем каква ви е целта, всички се опитваме да си предпазим децата от разочарования, но пък така ги правим недоверчиви и затворени.

# 140
  • София
100 кинта сметки? Хаха. Къде това - на някоя таванска стаичка?

# 141
  • Sofia
Е, колко са ви сметките лятото ? Аз живея в София и се отоплявам на ток. Бойлерът ми е на ток, топля се с климатик .
Лятото :
Вода - 10 лева
Ток - 40 лева (използвам предимно нощна енергия, за да намалявам сметките)
Интернет+ тв - 30 лева
Зимата :
Вода- 8 лева
Ток - 130 лева. (най-високата сметка).
Интернет + тв - 30 лева

Добре, по вашата логика, той да плаща 200 лева сметки, тя да плаща 700 лева ипотека, пък той да живее на аванта? Малко не е много справедливо.
Тогава да си живее на квартира и да плаща 550 лева наем + 200 лева сметки сам.

П.С: Апартаментът ми е 74 кв. (с общите части), модерна сграда, добра изолация, хубав климатик.

# 142
  • София
О, със сигурност над 150 лв. Двама възрастни и дете, куче и две котки. Голям тристаен, тухла от 60-те, добре изолиран. На мен само телефона ми е 30 лв.

Авторката трябва да реши дали иска той да участва в изплащането на жилището. И да говори с него - току виж се оказало, че неговите планове са по-различни.

# 143
  • Варна
Има и други, основни ,  разходи - телефон, храна. Едва ли ще живеят като монаси. Фондът за забавления ще е общ .

# 144
  • Sofia
О, със сигурност над 150 лв. Двама възрастни и дете, куче и две котки. Голям тристаен, тухла от 60-те, добре изолиран. На мен само телефона ми е 30 лв.

Авторката трябва да реши дали иска той да участва в изплащането на жилището. И да говори с него - току виж се оказало, че неговите планове са по-различни.

И аз имам две кучета, ама тях си ги броя за мой разход Grinning Добре би ми дошло някой да им плаща хипоалергенните храни - 340 лева за два месеца. + каишки и обезпаразитяващи. Виж, ако поеме и тоя разход, ще си плащам ипотеката кат стой, та гледай Grinning Ако поеме и храна, телефона ми (който също е личен разход) + сметките за жилището си идва на половина, така че съм ин. То даже и по-скъпо ще вземе да му излезе Stuck Out Tongue

# 145
Аз съм твърдо против живота на аванта, но откъде-накъде някой да плаща чужда ипотека, щото се бил случил в леглото на собственика към този момент, ама няма брак, няма обща собственост? И да се нарича това наем, че защо?
По тази логика аз трябва да плащам 1/2 от ипотеката на всеки софийски новодомец, у когото съм нощувала повече от 4 нощи седмично.
Ей заради такива съображения - или се купува от двамата, или всеки си плаща личните разходи.

# 146
Затова е важно да решат какви са им плановете за бъдещето. Ако е някаква връзчица, без мисли за семейство и деца, какви ипотеки ще плаща, да не е луд?

# 147
  • Sofia
Аз съм твърдо против живота на аванта, но откъде-накъде някой да плаща чужда ипотека, щото се бил случил в леглото на собственика към този момент, ама няма брак, няма обща собственост? И да се нарича това наем, че защо?
По тази логика аз трябва да плащам 1/2 от ипотеката на всеки софийски новодомец, у когото съм нощувала повече от 4 нощи седмично.
Ей заради такива съображения - или се купува от двамата, или всеки си плаща личните разходи.

Добре, директно задавам въпроса така:

Каква е за него разликата дали ще плаща 1/2 от нейната ипотека или ще плаща наем на Сульо?

(като в първия случай за него ще е по-евтино дори)
(Щото Сульо с тия 550 лева няма да си изплаща ипотеката, нали?)
Само, че в първия случай, само 'щото не е на негово име и край - няма отношение, мацката да се оправя.
А във втория, след като си плати ипотеката Сульо ще му препише 1/2 от жилището, щото е плащал ипотека.
Никаква логика няма в думите ви.

# 148
Отлично те разбирам, аз пък да питам директно - каква е разликата за авторката за нейният лично собствен апартамент дали има любовник (много се дразните на тази дума тук, ама в случая си е баш такъв) да делкат ипотеката, или ще си я плаща сама?
Ти изхождаш от идеята тя да не се мине. Аз - от идеята за честно разпределяне. Не винаги честно = по равно.
Че той щял да плаща повече наем, ако не е с нея, не е неин проблем, а негов. Неин проблем е, че досега той не е инициирал съвместно съжителство.
Ако просъществува връзката им, имат години за делкане на разходи поравно. Към момента належащите проблеми са други.

# 149
  • Sofia
Отлично те разбирам, аз пък да питам директно - каква е разликата за авторката за нейният лично собствен апартамент дали има любовник (много се дразните на тази дума тук, ама в случая си е баш такъв) да делкат ипотеката, или ще си я плаща сама?
Ти изхождаш от идеята тя да не се мине. Аз - от идеята за честно разпределяне. Не винаги честно = по равно.
Че той щял да плаща повече наем, ако не е с нея, не е неин проблем, а негов. Неин проблем е, че досега той не е инициирал съвместно съжителство.
Ако просъществува връзката им, имат години за делкане на разходи поравно. Към момента належащите проблеми са други.

Разликата е, че ако не й се тресне любовника, може да си викне съквартирант/ка, който да си плаща наем, който тя определи. Масово се практикува. И така ще си плаща само част от ипотеката. Дай като е нейн да събере цЕл град у тях и никой да не плаща, щото видиш ли, после щял да остане за нея.

Общи условия

Активация на акаунт