Разпределяне на разходите при живеене заедно

• 18 118
  • 526
  •   1
Отговори
# 60
  • Бургас
Както и често се е случва, че няма изтеглен кеш и затова му давам и после забравяме и двамата. 
На твое място не бих бързала да заживявам с някого, където и да е, който освен всичко друго, явно няма добра финансова култура или е свикнал да получава, вместо да дава. Да си живее и оправя сам със сметките. Вземи и ти по-често да нямаш "изтеглен кеш". Организирай си сама живота в  апартамента на първо време, освен ако не искаш държанка. Самият факт, че ти е хрумнало нещо "като договор за наем" /съквартирант ли искаш?/, говори  и колко доверие му имаш към момента. А доколко  е: защото не го е заслужил, защото те кара да се чувстваш длъжна или ти си дребнава, е друг въпрос?

# 61
То въобще не е ясно дали човекът иска да живеят в нейния апартамент, но авторката вече мисли наем да му иска Flushed Според мен разходите за сметки наполовина, а ипотеката си я плаща собственикът на апартамента. То оставаше и да ремонтира чужд апартамент, а след две години да го изритат на улицата. Ама много интересни мнения! 1000 теми е имало как ако момчето си купува апартамент само на негово име, значи няма сериозни намерения, веднага да се зарязва, защото искал да си вземе слугиня в неговата си къща, след 2-3 години ще я смени и ще я изгони с бебе на ръце... А сега - пак е мухльо, наготово искал да дойде, веднага да поема всички сметки и ремонти. Няма угодия бе!

# 62
Елунария, не апартамента на мъжа, а апартамента, който ще бъде на двамата.

Това не променя ситуацията. Ако нейният апартамент е достатъчно голям за да живеят в него като семейство, купуването на втори, затваря много други възможности. Поне аз така виждам нещата.

# 63
@fearless То не е било да се уговаряме, просто така се получи. Какво да се е променило - мрънкоти от време на време, че харчим много, ама пък е наясно, че не зависи от мен, гледаме да е максимално разумно.
За разсеяността, моят е разсеян. Сметките, ако не му пращам електронните фактури, ще ги забравя. Ама, и аз забравям редовно разни неща, така че ... Grinning
Ремонтите ги правя сама за момента. Нямам проблем да му кажа дай ми пари за това и това, ще ми даде при първа възможност. Следващия голям обаче ще е след раждането на бебето, и ще е свързан с реконсртукция с цел отделяне на детска стая, така че планирам създаване на общ фонд, щото, нали, сега ... Grinning

Всичко е въпрос на разбирателство. Сядате, изговаряте го. Аз смятам, че разходите следва да са по - равно сумарно.

Скрит текст:
@Bubulechence, преди да заживеете заедно отново ли имахте подобен тип разбиране? Че той ще покрива почти изцяло разходите за излизанията например? Интересно ми е просто как би се променила една такава динамика на отношенията.

При нас сякаш от началото всичко е било равно, тъй като сме в сходни ситуации финансово. Една идея по-често покривам сметките ни навън, тъй като той имаше някои по-непредвидими разходи. Както и често се е случва, че няма изтеглен кеш и затова му давам и после забравяме и двамата. Притесненията ми идват от това и смятам че би ни помогнало да имаме по-ясно определени отговорности. Със сигурност ще покривам ипотеката, както и всичко свързано с ремонти по апартамента. Но бих искала да имам увереността, че човекът насреща няма разсеяно да забравя да се включва в разходите по живеенето заедно. Целта ми е да се избегнат конфликти. Бих искала той да е спокоен и сигурен, че е добре дошъл и не ощетен. В същото време искам и аз да бъда спокойна.

# 64

Това не променя ситуацията. Ако нейният апартамент е достатъчно голям за да живеят в него като семейство, купуването на втори, затваря много други възможности. Поне аз така виждам нещата.
Ооо, не, не само че не закрива възможности, а напротив, открива много такива. Основната част от доходите ми идва от флипване на имоти. В момента пазарът в София е изключително благоприятен за такива начинания.

# 65
"Имоти" е едно, а два апартамента, при които единият изплаща другият, не е бизнес.

# 66
  • Тра-ла-ла
То оставаше и да ремонтира чужд апартамент, а след две години да го изритат на улицата.
Да не забие и един пирон ли като не е негово? Влизането на готово в чужд обзаведен апартамент обикновено става срещу наем. А той ще се отърве от неговия наем и ще отиде безплатно в нов, завършен апартамент...Ще използва мебели, уреди, ще ги амортизира и като се наложи нов ремонт/покупки - пак ли ще го играе на приятно разсеян? Ами ако се появи дете в картинката? Тя детската стая е в чужд апартамент, кво като детето е негово? Grin Авторката добре да прецени мъжа до себе си и да го наблюдава как се държи при такива важни житейски събития и решения.

Знам за такъв случай, в който мъжът се пристискваше да отиде на чуждо място и да не се мине да даде някой лев. За това си стои натикан с жена и дете в семейния апартамент при майка си и баща си.

# 67
То зависи и каква е идеята на това съвместно съжителство? С идея създаване на семейство ли е, или просто "ей така, да видим как е"?

Ако авторката не е сигурна, че има бъдеще с това момче, изобщо да не го кани да живеят заедно. Секс могат да си правят и без да живеят под един покрив.

# 68
Щом му няма доверие, нямат обща визия и той е с широки пръсти - да, няма смисъл да се събират въобще. Но тогава ще трябва тя да си поема всичкото, заеми, сметки...

Много заробваща била тази собственост, ужас. Недоверие, подозрение, ако пък е наследствен имот  - дишат ти във врата дарителите с кого живееш и как. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 69
То оставаше и да ремонтира чужд апартамент, а след две години да го изритат на улицата.
Да не забие и един пирон ли като не е негово? Влизането на готово в чужд обзаведен апартамент обикновено става срещу наем.

Но в обратната ситуация неведнъж сме чели как жената не само че пирон не трябва да забива, за наем да не говорим, а трябва да й се прехвърли половината от жилището, иначе да се омита на момента от този ми ти използвач и търсач на слугиня.

# 70
Вие направи ги оженихте Simple Smile
Та те са още съвсем гаджета, никога не са живели заедно, за какво им е да правят толкова сериозни стъпки като обща ипотека и собственост?
Да се съберат и поживеят малко под един покрив, без значение чий, който има, в него. Пък ако нещата станат сериозни, тогава ще търсят по-голямо общо.
Освен ако не е някой, който си крие заплатата, в стандартния случай парите са общи и точно от кой джоб е платен тока е все тая. Важното е да има доходи и да влизат вкъщи.

# 71
Мъжът, натикан в чужда собственост лесно декомпенсира в посока - чуждо не пипвам, но и гъза си не мърдам оттам. Ситуацията няма нищо общо с такава на жена, която обитава негова собственост, да не ксзвам пък и колко е практически по-лесно за нея да си тръгне, ако се наложи.
При авторката мъжът подмята за съжителство, но не личи да подема инициативи, ако тя ще го учи на финансиране в семейния бюджет и разпределение на разходи - това е някакъв ад, който ако тя иска, може и да си причини.

# 72
  • София /Абсурдистан
Вие направи ги оженихте Simple Smile
Та те са още съвсем гаджета, никога не са живели заедно, за какво им е да правят толкова сериозни стъпки като обща ипотека и собственост?
Да се съберат и поживеят малко под един покрив, без значение чий, който има, в него. Пък ако нещата станат сериозни, тогава ще търсят по-голямо общо.
Освен ако не е някой, който си крие заплатата, в стандартния случай парите са общи и точно от кой джоб е платен тока е все тая. Важното е да има доходи и да влизат вкъщи.
Именно  Peace
Ние живеем в мой апартамент от преди брака. Но, поживяхме заедно около година и се оженихме и вече 30 г сме заедно. Той обнови цялото жилище с основен ремонт и какво ли не, обича и може да майстори всичко. Сега аз много съжалямам, че това жилище не го дадохме под наем  на времето и да бяхме купили още едно общо. До сега да сме го изплатили. Не за друго, но годините си минават и човек трябва да мисли и за допълнителен доход, от който да може да живее след пенсия, че то с пенсиите от НОИ да иде да се гръмне човек само може.  Ще работим до памперс явно.

Последна редакция: чт, 27 юни 2019, 11:41 от Unknown_lady

# 73
Мъжът, натикан в чужда собственост лесно декомпенсира в посока - чуждо не пипвам, но и гъза си не мърдам оттам.
Всеки човек е различен, не бих обобщавала.
Имам пред себе си няколко примера, в които мъже вкараха лични пари, колкото цената на имота в чужда къща. Което от моя гледна точка също не е най-умното решение. Единият от тях беше зарязан скоро след това. Но мисълта ми е, че как ще се държи точно този няма как да знаем.
Неприемливо поведение в семейните отношения може да има винаги, без значение имат ли жилище или са на квартира.
По него преценява и ако не става - реазделят се и всеки по пътя си. 

А за това, че подмята не е несериозно, предвид времето. Пише, че са заедно по-малко от година, не е толкова ненормално, че не е скочил да я "краде", гаджета са от няколко месеца само Simple Smile

# 74
Имам такова познато семейство - мъжът живее в лично жилище на жена си вече 30 години . По неговата логика е точно така, поддържа само течове, козметични ремонти. Жилището "реве" за ремонт, ама - не. Да не го изгонела "някой ден ". Същевременно неговото / след смъртта на родителите му/, дори не е пипнал да оправи и да го дадат под наем, пак "за да не го изгони" жена му и да няма къде да отиде. Joy спешно.
Пие  си ракията и въобще не му дреме на мандолината. То оправдания безкрай за всяка ситуация.

Общи условия

Активация на акаунт