Разпределяне на разходите при живеене заедно

• 18 176
  • 526
  •   1
Отговори
# 150
Разликата финансово може да е никаква, но емоционално и с поглед към бъдещето им като двойка разликата е огромна.

Авторката вече няколко пъти писа, че няма намерение да му иска наем тъй или иначе.

# 151
  • Варна
Ипотека се изплаща от семейни или при стабилна връзка . Тя си е нейна отговорност и коз за независимост, след изплащането .
Ако подпишат вид  договор , авторката да включи клауза- "Редовен, пълноценен секс, с хепи енд (оргазми). Не зная какви интереси имат, но да не игнорира развлекателната част . Договорните отношения при влюбени важат и без писменна форма. Sunglasses

# 152
Да ме прощаваш, ама намирам за мега селско да си купя жилище и да пускам некви вътре, че да си помагам с ипотеката. Като не мога да я покрия сама тая ипотека, стискам дупето и не купувам жилище. Не да се надявам някой да дойде да ме оправя и да си плаща за това 'наем'.
Точно от такива сметчици и задължавания бягам - едва ли не някой благоволил да ме прибере и да ми спести още 100 лв за свободен наем, разбираш ли. Айде не, мерси, играх го това.

# 153
  • Sofia
Да ме прощаваш, ама намирам за мега селско да си купя жилище и да пускам некви вътре, че да си помагам с ипотеката. Като не мога да я покрия сама тая ипотека, стискам дупето и не купувам жилище. Не да се надявам някой да дойде да ме оправя и да си плаща за това 'наем'.
Точно от такива сметчици и задължавания бягам - едва ли не някой благоволил да ме прибере и да ми спести още 100 лв за свободен наем, разбираш ли. Айде не, мерси, играх го това.

Е, добре, прибирай си  у вас хора, без да плащат нищо, защото е много "градско" Wink

# 154
В продължение на написаното от Elizabeth Bell ето какво показват сметките:

ПЪРВИ ВАРИАНТ: Тя живее сама в новия си апартамент, а той живее на квартира.
Разходи за нея: 700 лв - ипотека, 200 лв - режийни разходи = 900 лв
Разходи за него: 550 лв - квартира, 200 лв - режийни разходи = 750 лв.
ОБЩО = 1 650 лв.
ВТОРИ ВАРИАНТ: Живеят заедно на квартира, като тя се оправя с ипотеката си.
Разходи за нея: 700 лв - ипотека, 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни, 275 лв (1/2 от общата сума) - наем = 1075 лв.
Разходи за него: 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни, 275 лв (1/2 от общата сума) - наем = 375 лв.
ОБЩО: 1450 лв.
ТРЕТИ ВАРИАНТ: Живеят заедно на квартира, като тя отдава новия апартамент под наем, за да си помогне финансово за ипотеката. (да допуснем, че наема от жилището е 550 лв)
Разходи за нея: 150 лв - ипотека, 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни, 275 лв (1/2 от общата сума) - наем = 525 лв.
Разходи за него: 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни, 275 лв (1/2 от общата сума) - наем = 375 лв.
ОБЩО: 900 лв.
ЧЕТВЪРТИ ВАРИАНТ: Живеят заедно в нейното жилище, като той се явява наемател на 1/2 от апартамента и плаща наем 275 лв.
Разходи за нея: 425 лв - ипотека, 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни = 525 лв.
Разходи за него: 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни, 275 лв (за 1/2 от апартамента) - наем = 375 лв.
ПЕТИ ВАРИАНТ: Живеят заедно в нейното жилище, като той не покрива задължения по ипотеката и плаща половината режийни.
Разходи за нея:  700 лв - ипотека, 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни = 800 лв.
Разходи за него: 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни = 100 лв.
ШЕСТИ ВАРИАНТ: Живеят заедно в нейното жилище, като той плаща всички режийни
Разходи за нея: 700 лв - ипотека = 700 лв
Разходи за него: 200 лв - режийни = 200 лв.

НАЙ-ИЗГОДНИ ВАРИАНТИ ОТ ИКОНОМИЧЕСКА ГЛЕДНА ТОЧКА:
За нея - ТРЕТИ, ЧЕТВЪРТИ ВАРИАНТ - 525 лв.
За него - ПЕТИ ВАРИАНТ - 100 лв.

Няма да коментирам моралната страна на ситуацията!

# 155
Съквартиранти (особено непознати) е едно, гаджета друго.

# 156
Ще припадна, какви сметки правите, какви варианти... Това връзка ли е или счетоводна кантора?

# 157
Че тогава какъв е смисълът от коментиране? Нали работата е не в това колко са им разходите, а че той не й е просто съквартирант.
Но ако това, дето е писала Франсоаз назад, е вярно, аз лично бих се разделила с подобен човек.

# 158
  • Най-красивата страна
Ако авторката търси квартирант-да,естествено е да иска някакъв наем.
Ако има сериозни отношения с този мъж,не е редно да му иска наем.
Но е нормално  той да плаща половината сметки и половината пари за храна.Както и да си поделят домакинските задължения.

След като жилището е на авторката и тя ще е единствен собственик,значи тя трябва сама да си изплаща кредита.
Защото този мъж не и е съпруг.И ако утре той си тръгне,няма право на никаква част от жилището.

# 159
Не мисля, че от него може да се очаква нещо повече от поемане на всички сметки и храната. Това е максимума, кредита си е нейна отговорност, освен, ако не смята да го направи и него собственик на жилището.

Скрит текст:
Направо си представих как мъж ме кани да живея с него и очаква освен разходите да му поемам и част от кредита... Освен, ако не прави планове за сватба и бебе, няма как да стане просто.

# 160
Скрит текст:
Че тогава какъв е смисълът от коментиране? Нали работата е не в това колко са им разходите, а че той не й е просто съквартирант.
Но ако това, дето е писала Франсоаз назад, е вярно, аз лично бих се разделила с подобен човек.
Написала го е авторката в постовете си, аз просто го синтезирах и повторих.  Smiley

# 161
  • Sofia
Ма какво означава - гаджета?
Вие с всяко гадже ли сте се женили, егаси.
Аз не знам как ви се вижда честно тя да плаща 700 лева, той 200.

Айде, друга ситуация. Купувам си жилище с кредит, плащам 700 лева. С две спални. Идва моя много близка приятелка от провинцията, няма къде да живее. Много и харесва и й е удобно мойто жилище, на 20 м. от работата, на 1 спирка от курса й по английски. Няма гадже. Питам аз (може би питам най-вече Гал), кое е градското решение? Да дойде да живее при мен и да не плаща нищо, пък да амортизира и ползва, пък аз да си платя и ипотеката и ремонта?
(не говорим за гости 1-2-3 месеца, а за живеене).

То по вашта логика излиза най-евтино да си търсим гадже с ипотека, че да не му помагаме с плащането,
па да си плащаме там 200 лева за сметки,  па той да бъхти кат магаре и за двамата.

Последна редакция: чт, 27 юни 2019, 12:08 от Elizabeth Bell

# 162

Не коментирам моралната страна, тъй като авторката е написала, че разговора на тема съвместно съжителство е започнал от "подмятане" от страна на младежа, а тя все още не е говорила сериозно с него, какви са вижданията му по този въпрос. Тя само допуска, че той желае да се нанесат заедно в нейния апартамент, след като договора й с настоящите наемодатели приключи.

# 163
  • Sofia

Не коментирам моралната страна, тъй като авторката е написала, че разговора на тема съвместно съжителство е започнал от "подмятане" от страна на младежа, а тя все още не е говорила сериозно с него, какви са вижданията му по този въпрос. Тя само допуска, че той желае да се нанесат заедно в нейния апартамент, след като договора й с настоящите наемодатели приключи.

Ми на мен тоя си ми прилича изцяло на измекяр, ако зора му е да не плаща нищо, 'щото апартамента е неин. И от наем и сметки да мине само на сметки.
Авторката да не го приема лично, може пича да е супер свестен, коментираме тук по-различния вариант.

# 164
Елизабет, по принцип мисля, че подобни очаквания са курвалък, но не е много прилична дума.
Искането на наем от приятел не е същото като да искаш от несигурен любовник да плаща половин ипотека.
1. Никога не сте живели заедно
2. Не знаеш колко време ще оцелеете под един покрив
но дай да ти плати половината вноска от лично твоето жилище, само защото и досега е бил под наем и правите секс? Освен тези два довода, други, по-рационални има ли?
Ако идеята ти е авторката да прави шит тест дали момчето е измекяр - няма да се получи добре, защото тя самата прави измекярски изпълнения.

Общи условия

Активация на акаунт