Разпределяне на разходите при живеене заедно

• 18 169
  • 526
  •   1
Отговори
# 165
  • Sofia
Елизабет, по принцип мисля, че подобни очаквания са курвалък, но не е много прилична дума.
Искането на наем от приятел не е същото като да искаш от несигурен любовник да плаща половин ипотека.
1. Никога не сте живели заедно
2. Не знаеш колко време ще оцелеете под един покрив
но дай да ти плати половината вноска от лично твоето жилище, само защото и досега е бил под наем и правите секс? Освен тези два довода, други, по-рационални има ли?
Ако идеята ти е авторката да прави шит тест дали момчето е измекяр - няма да се получи добре, защото тя самата прави измекярски изпълнения.
.

Тоест ти намираш за честно любовника да плаща 200 лева, а тя 700, така ли?
Това не е ли курвалък от негова страна?
И къде тогава отива общото бъдеще, като той си гледа само неговото благо в случая. Щото 100 лева не са кат 350.

# 166
С него ще плаща 700лв само за ипотека, без него ще плаща 900лв+.

Всички останали тънки сметчици, ми се виждат абсурдни и неморални от човешка гледна точка. Елизабет, ако ти е трудно да си представиш защо е абсурдно, просто постави себе си или друга жена на мястото на момчето. Как ти се вижда да плащаш чужд кредит + сметки?

# 167
На теория си права, само че той в случая няма да е под наем, а с приятелката си в нейното жилище, върху което няма никакви права, защото не е страна по покупката му. Защо да му плаща ипотеката, защо да му плаща ремонтите? Че то така всеки може да си хване половинка (и да я сменя регулярно) да изплащат 50:50 жилището, загледани към светлото бъдеще.
Разходите по придобиване на жилището са си грижа на собственика.

Ремонтите не съм казала да ги плаща. Ама ипотеката в случая не се разглежда като ипотека за него. А наем.
Реално, ако живее някъде сам и е в София, наем под 550 лева едва ли ще намери. Ако вноската по кредита е 700, ще плаща 350. За него - наем, за нея помощ и пак наем. Ако той плаща 550 лева, на дали ще придобие някакви права над апартамента, в който живее под наем също.
То пък по вашата логика той трябва да живее на аванта и да плаща там 100 кинта сметки и шапка на тояга.
Ммм..Не.
Режийните,сметките,храната..
Това като поеме,то е достатъчно.
Щото инак много грубо,това с наема
Виж,ако идеята е да има съквартирант/ка за да се ползва наема като помощ за ипотеката,тогава да.

Макар,че описания индивид,не бих оставила и на вързано куче хлеб да дадедаде,камоли да се събирам под един покрив с такъв..

# 168
  • Варна
В продължение на написаното от Elizabeth Bell ето какво показват сметките:

ПЪРВИ ВАРИАНТ: Тя живее сама в новия си апартамент, а той живее на квартира.
Разходи за нея: 700 лв - ипотека, 200 лв - режийни разходи = 900 лв
Разходи за него: 550 лв - квартира, 200 лв - режийни разходи = 750 лв.
ОБЩО = 1 650 лв.
ВТОРИ ВАРИАНТ: Живеят заедно на квартира, като тя се оправя с ипотеката си.
Разходи за нея: 700 лв - ипотека, 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни, 275 лв (1/2 от общата сума) - наем = 1075 лв.
Разходи за него: 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни, 275 лв (1/2 от общата сума) - наем = 375 лв.
ОБЩО: 1450 лв.
ТРЕТИ ВАРИАНТ: Живеят заедно на квартира, като тя отдава новия апартамент под наем, за да си помогне финансово за ипотеката. (да допуснем, че наема от жилището е 550 лв)
Разходи за нея: 150 лв - ипотека, 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни, 275 лв (1/2 от общата сума) - наем = 525 лв.
Разходи за него: 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни, 275 лв (1/2 от общата сума) - наем = 375 лв.
ОБЩО: 900 лв.
ЧЕТВЪРТИ ВАРИАНТ: Живеят заедно в нейното жилище, като той се явява наемател на 1/2 от апартамента и плаща наем 275 лв.
Разходи за нея: 425 лв - ипотека, 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни = 525 лв.
Разходи за него: 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни, 275 лв (за 1/2 от апартамента) - наем = 375 лв.
ПЕТИ ВАРИАНТ: Живеят заедно в нейното жилище, като той не покрива задължения по ипотеката и плаща половината режийни.
Разходи за нея:  700 лв - ипотека, 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни = 800 лв.
Разходи за него: 100 лв (1/2 от общата сума) - режийни = 100 лв.
ШЕСТИ ВАРИАНТ: Живеят заедно в нейното жилище, като той плаща всички режийни
Разходи за нея: 700 лв - ипотека = 700 лв
Разходи за него: 200 лв - режийни = 200 лв.

НАЙ-ИЗГОДНИ ВАРИАНТИ ОТ ИКОНОМИЧЕСКА ГЛЕДНА ТОЧКА:
За нея - ТРЕТИ, ЧЕТВЪРТИ ВАРИАНТ - 525 лв.
За него - ПЕТИ ВАРИАНТ - 100 лв.

Няма да коментирам моралната страна на ситуацията!

Седми  вариант : Едногодишният приятел не приема счетоводната оферта и си остава волна птица , под наем.
Осми вариант: Авторката има съмнения , спрямо съвместно , сигурно съжителство с приятеля и кани съквартирантка
(със съответния норматив и изисквания за наем и такси)
Девети вариант: Случайна среща, авторката се влюбва в нов принц , който  доброволно и спестява проблеми и поема част от ангажиментите  и .
Хипотези и вариации бол...

Последна редакция: чт, 27 юни 2019, 12:36 от Viviana91

# 169
Как ти се вижда да плащаш чужд кредит + сметки?
Точно, чужд кредит.

Тоест ти намираш за честно любовника да плаща 200 лева, а тя 700, така ли?
Това не е ли курвалък от негова страна?
И къде тогава отива общото бъдеще, като той си гледа само неговото благо в случая. Щото 100 лева не са кат 350.
Намирам за честно любовникът да плаща своите разходи, а чуждият кредит не е негов разход. Рисковете за него са повече - днес има покрив, утре е изритан на хотел, ама иначе вноската е внесена.

Аз пак да питам защо до нанасянето не се съберат в едно жилище?

# 170
  • Sofia
С него ще плаща 700лв само за ипотека, без него ще плаща 900лв+.

Всички останали тънки сметчици, ми се виждат абсурдни и неморални от човешка гледна точка. Елизабет, ако ти е трудно да си представиш защо е абсурдно, просто постави себе си или друга жена на мястото на момчето. Как ти се вижда да плащаш чужд кредит + сметки?

Аз не плащам чужд кредит, плащам си МОЯ наем, моето ползване, моето живеене там. Живях така при приятелка 3 години. Вместо 600 лева наем да живея сама, плащах 270, което беше на половина ипотеката й.
Намирам го за абсолютно честно и нормално.
С гаджето ми сега ще процедираме по същия начин. Ще тегля кредит за апартамент, той сам предложи да плаща половината и да се нанесе при мен, тъй като той така или иначе наем плаща и към момента. + за него е, че вече ще плаща двойно по-малък и двойно по-малки сметки. Ако се разделим - ок. С или без мен, той няма къде да живее БЕЗПЛАТНО. Ще си делим и сметките. (без за кучетата ми, макар че той и това предложи, но това наистина не намирам за честно, защото са си мое решение и отговорност). Аз не се чувствам сякаш го ПРИБИРАМ при мен, просто освен любовта, нещата имат и абсолютно практична стойност.
Ако пък се оженим (за което и двамата мечтаем), смятам, че ще бъде абсолютно честно да препиша половината апартамент на него.
Колкото до гоненето - и хазаин може да го изгони. А смятам, че достатъчно интелигентни хора, могат да се разберат и "бившия" да поживее месец-два-три в жилището, докато се окопити или си намери ново такова.

# 171
  • София
От морална гледна точка момчето трябва да поеме минимум режийните сметки. Ако нямаше ипотека, а жилището беше наследствено например и не се изплаща, тогава съм съгласна за делене на сметките и всичко по равно. Но, в случая момчето няма да плаща наем и някои твърдят, че не трябва да плаща и част от ипотеката, защото видиш ли не бил собственик и няма да има дял от апартамента. Та чудя се, ако е на квартира и си плаща като поп всеки месец наем, дали накрая хазяина ще му предостави част от жилището? Ако е свястно момчето на самия него няма да му е ок, да живее и да плаща само половината режийни, а тя да се гърби сама с ипотеката и би трябвало сам да предложи да помага, а ако няма такова желание, за мен си е чисто използване.

Последна редакция: чт, 27 юни 2019, 12:31 от zverino

# 172
  • Варна
Elizabeth , ако се разделите , продавате апартамента или съжителствате , отново като съквартиранти ?

# 173
Да, Елизабет, но жилището не е под наем, а е собственост и това има значение, колкото и да ти се иска да няма значение.

Както казах, самият факт, че той ще живее там, за нея ще е някакво облекчение - ще поеме сметки, храна, да се иска нещо повече от него е наглост.

# 174
  • София
Ако темата беше пусната от мъж, който пита при тези и тези обстоятелства, дали е редно приятелката му да участва в изплащането на ипотеката И режийните, повечето потребителки щяха да го емнат, че е мишок, егоист и използвач.

Нормално е да поеме сметки - но да изплаща ипотека за жилище, което не е негово? Айде бе.

# 175
Има нещо много криво в мисленето 'амчи той и сега плаща, аз ще му осигуря по-евтино, какво?'
Затова сега си плащам сама наема на гарсониерката, не се занимавам с чужди проблеми, никой не ми държи сметка и не се изкарва мой благодетел.

# 176
  • Sofia
Elizabeth, ако се разделите, продавате апартамента или съжителствате , отново като съквартиранти ?

Ако се разделим си оставам да живея там, тъй като кредита съм го теглила аз, аз съм бухнала 50к. евро за първоначална вноска, аз съм тичала по банки и си нося риска.
А той става и си заминава, пък аз си се оправям сама.

Elunaria, да - СОБСТВЕНОСТ НА БАНКАТА, която го е финансирала, права си.

Gal, чукча писател, чукча не читател, явно.
Кой казва, че се изкарва някой благодетел ? Говорим за абсолютно равни  права и отговорности.
Вземи ме прочети, къде ти прозвучах благодетелствено ?
То по тая логика, аз мога да изтегля кредита на името на приятелка, само и само да е спокоен някой си, че видиш ли нЕма се мине, че е платил за В КАКВОТО Е ЖИВЯЛ Grinning

# 177
Ще ти отговоря като майка на дъщеря. Вярно моята дъщеря е още малка, на 13 години е, но съвсем малка стана собственик на един апартамент, защото това беше начин да се спасят едни пари, които тя наследи от баща си. Винаги съм се притеснявала от евентуални момченца/мъжленца, които биха видели в нея възможност за безплатна квартирка, гарнирана със секс. Затова от сега набивам в главицата на моята девойка, ако един мъж иска да живеят заедно, да не заживяват в нейния апартамент, а да го дадат под наем, с парите от наема да покриват ипотеката (или част от нея) за апартамента, който тоя мъж ще купи. Ето в тази посока е и моят съвет към теб. Като иска да живеете заедно, да си мръдне гъза, а не да си донесе куфарчето и чехличките и да се нанесе при теб.
Аз лично не бих набивала такива неща в главата на детето си. Като майка разбирам съвсем каква ви е целта, всички се опитваме да си предпазим децата от разочарования, но пък така ги правим недоверчиви и затворени.
Да, разбирам. Има и такава опасност. Времето ще покаже дали съм успяла да я избегна.

# 178
Елизабет, няма ли да му прехвърлиш някой квадрат, все пак и той е плащал? М?

# 179
  • Sofia
Елизабет, няма ли да му прехвърлиш някой квадрат, все пак и той е плащал? М?

Elunariа, ти кат' живя на квартира, хазаина ти колко кв. метра ти прехвърли като я напусна, защото си плащала?

Общи условия

Активация на акаунт