Изказване на мнение относно родителско поведение

• 2 103
  • 27
  •   1
Отговори
Здравейте, пиша тук, защото от доста време ме тормози една дилема. Имаме ли право порастналите деца да се месим в решенията на родителите си, когато виждаме, че те се държат неадекватно, себеразрушително, не на положение? На всеки опит да изкажа отрицателно мнение за поведението на майка ми, отсреща ми се отговаря с "така съм си решила", "ти си ми дъщеря, не се дръж като майка", "това си е мой избор и ти нямаш право да ми се месиш". Докъде се простира правото на децата да изказват мнение, когато те вече са зрели хора с достатъчно реална преценка за случващото се? Въобще съществува ли такова морално право, забележките и опитът за изказване на мнение спрямо нечие поведение еднопосочно ли е - в посока родители-деца, или нямаме въобще такова право, въпреки че действията винаги влияят на близките, макар и да не са свързани пряко с тях?

Ще се радвам да чуя други мнения.

# 1
Можеш да изкажеш мнение, можеш и да повлияеш в различна насока, зависи от отношенията ви.
Малко напудрени въпроси задаваш, като сякаш ти е трудно преценяваш ситуациите.

# 2
Това е строго индивидуално според типа хора.
Майка ми е твърдоглава и цял живот тя не е виновна за нищо, всичко прави перфектно и не е длъжна да се оправдава на никой.На накъв човек не можеш да дадеш съвет, става огромен скандал ако пробвам.
Ако майка ти се влияе и приема чужди съвети, имате си здрава сплотена връзка майка-дъщеря и разбира се ти не си на 18,20 (майките все още възприемат тази възраст като детска и че детето не е изживяло почти нищо и няма житейски опит за да си заслужава да го послуша) е напълно възможно и дори трябва да я поправяш когато намериш повод.За това е семейството!

# 3
Да уточним колко пораснали деца сте.
Да уточним имате ли собствени средства ,достатъчно да се издържате.
Да уточним от какво естетво се  постъпките на родител, дето ви дразнят ,в опасност ли поставят живота и здравето си.Или просто не са по ваш вкус.
И още някои нещица да уточним в процес на разговора и ще стане ясно ...

# 4
Можеш да изкажеш мнение, можеш и да повлияеш в различна насока, зависи от отношенията ви.
Малко напудрени въпроси задаваш, като сякаш ти е трудно преценяваш ситуациите.

Не разбирам какво точно визирате под "напудрени". Опитах се да обясня ситуацията без да влизам в лични откровения. По-скоро ми се иска темата да се обсъди по-генерално.

# 5
Имате право да се месите само,ако решенията на родителите ви касаят пряко. Например, ако майка ви реши да напусне работа и очаква вие да я издържате, или пък да си продаде имота и да иска да живее при вас.  Ако обаче не ви засягат пряко, нямате право да се месите. Всеки има право да си подреждам живота, както намери за добре.

# 6
Много зависи за какво става въпрос и на колко сте.

Като цяло - каквито и хора да има, аз ги приемам такива, каквито са. Стига да не са нагли, че ще си узнаят мястото. Обаче не им държа сметката как се държат, това си е тяхно държание, не мое и непоискано мнение не давам.

# 7
Не може да се обсъжда генерално,  и за какви права говориш, след като тя ти е казала ясно да не се бъркаш.

# 8
Да уточним колко пораснали деца сте.
Да уточним имате ли собствени средства ,достатъчно да се издържате.
Да уточним от какво естетво се  постъпките на родител, дето ви дразнят ,в опасност ли поставят живота и здравето си.Или просто не са по ваш вкус.
И още някои нещица да уточним в процес на разговора и ще стане ясно ...

Деца, които имат вече собствени семейства, на около 30-годишна възраст, абсолютно самостоятелни и независими от родителите си. Родителското поведение се изразява в действия, непривични за човека. Тя минава през тежка раздяла и започна да се държи, според мен, неприемливо. От най-малкото - пропуши отново след 10 години, в които ги беше спряла, но това го отдавам на тежкият период, през който преминава, до връзка с женен мъж. Последното е нещото, което мен ме тормози сериозно, а според нея аз нямам право на мнение по конкретния въпрос и общо взето за нито едно нейно решение и действие.

# 9
Естествено, че имаш право на мнение, но и тя има право да не те послуша.

# 10
Деца, които имат вече собствени семейства, на около 30-годишна възраст, абсолютно самостоятелни и независими от родителите си. Родителското поведение се изразява в действия, непривични за човека. Тя минава през тежка раздяла и започна да се държи, според мен, неприемливо. От най-малкото - пропуши отново след 10 години, в които ги беше спряла, но това го отдавам на тежкият период, през който преминава, до връзка с женен мъж. Последното е нещото, което мен ме тормози сериозно, а според нея аз нямам право на мнение по конкретния въпрос и общо взето за нито едно нейно решение и действие.

Доколкото разбирам, че ти си около 30-годишната дъщеря, ами щом майка ти е казала: "така съм си решила", "това си е мой избор и ти нямаш право да ми се месиш", защо да не я оставиш на спокойствие?

# 11
Можеш да и кажеш своето мнение, можеш да я подкрепиш да се изправи ,щом смяташ ,че е залитнала. Цигарите не са проблем ,много хора пушат, аз пропуших като почина мъжа ми , години , преди 6 месеца ги отказах , но пък напълнях , и май съжалявам.
Преди години опитвах на мъжа си да въздействам, мислех ,че съм права.Той почина и ми се искаше да успее да се спаси ,оперира.Не пожела когато бе възможно, каза ,че животът си е негов и дали ще живее две години  повече или по-малко е нещожна разлика.Яд ме беше ,но сега съм на същото мнение,  наистина ,като съм си свършила работата ,отгледани деца и  болести ,дето не зависят от мен, не е от пушене примерно,  по рождение нося едната, та все тя колко плюс минус две - три години ще са ми живот.Не искам да оперирам ,  да рискувам  да стана зеленчук, докато може да прекарам смислени дни.
Та пример ти дадох , можеш да  поставяш въпроси ,но не и да се наложиш на  възрастен индивид с акъла си , ако е невменяем е друго.
Живей своя живот ми е съвветът , пък дано не се наложи да ти се отразяват нейните избори ,в смисъл да ти легне за гледане  , след като не се съобразява  с теб и не приема помощ.

# 12
Т.е. ако ти беше във връзка с женен мъж и майка ти кажеше, че това е непристойно и обидно за нея, ти веднага щеше да я послушаш и да прекратиш връзката, а не да й кажеш да не се бърка и че вече се голяма, така ли? Хайде, погледни го от обратната страна.

# 13

Доколкото разбирам, че ти си около 30-годишната дъщеря, ами щом майка ти е казала: "така съм си решила", "това си е мой избор и ти нямаш право да ми се месиш", защо да не я оставиш на спокойствие?

Оставила съм я, не коментирам вече действията й, но усещам как в мен се събира негативна енергия спрямо нея и това ми тежи. Първо, защото се опитвам да уважа желанието й да не се бъркам, но за мен тя винаги е била пример за жена, дух и сила, а сега поведението й и положението, в което се е поставила, е много далеч от моралите устои, на които цял живот ме е възпитавала и това се сблъсква с моята представа за нея и второ, защото чувствам, че душата ме боли от това, че съзнанието ми я сваля от "майчиния" пиедестал. Нали казват, че е трудно да осъзнаеш, че родителите ти и те са хора и правят грешки като всеки. Да, но явно не съм достатъчно способна да преодолея този извод лесно.

# 14
  • София
Имаш право на мнение. Нямаш право да се опитваш да го налагаш.

Общи условия

Активация на акаунт