С какво ви дразнят свекървите? – 111

• 32 064
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
На Ива не се ли казва "Иве"? Аз поне така правя.

# 616
  • MI
https://m.webcafe.bg/article/1707598497

https://www.bgjargon.com/word/meaning/%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0

Да не слагам и други, има много. Освен и цели теми в бг-мама. Joy Голяма драма била тази маминка, не знаех. Предполагам, че сега вече по-рядко се ползва, но 80те си беше в реда на нещата. А като гледам темитЕ във форума, май и все още. И не е само Варна, гарантирам. Майка ми също много се дразни, защото е от Западна България, та не се учудвам.

# 617
  • Варна
Този, който ги е писал, не е бил варненец и си е смукал от пръстите. И аз бях дете през 80-те и дори веднъж не съм чула сред мои приятели, познати, съученици и т.н., които хич не са малко.

# 618
Не знаех за джиджи-папа )))
Сега прочетох произхода, а уж се инетресувам от такива неща, как съм пропуснала.

# 619
  • Варна
Ама си варненка, нали Simple Smile Демек ясно е колко е меродавно инфото в линковете.

# 620
  • MI
Ок, Хай, не ми се спори. Нямам приятели там, не съм расла в Североизтока и не знам дали наричаха много деца така бабите си. Тези с драмите във форума също са сънували. Simple Smile И аз някои думи не бях ги чувала, все пак около мен не са говорили на диалект повечето. Но не споря, че не съществуват тези диалектни форми и че щом моите познати не ги употребяват, или не съществуват, или са умрели с динозаврите.

# 621
  • София
Е моята баба от северозапада, също е направила опит да бъде наричана маминка. Но става въпрос за майката на майка ми и последната бързо и е обяснила, че е баба и толкова - трябва да се примири Simple Smile
Свекърва ми мамосва децата, но и тя по-скоро от суета, отколкото от стремеж да ми изземва функциите. А и тя и синът ѝ са се женили късно, та няма надежда да я объркат с майката, ама ей на. Понеже е от малко градче се води и по съседките - как те наричат внуците, как си общуват. Имаше момент когато се опитваше да вкара обръщението "како" в устата на сина ми, но т.к. аз никога не съм го използвала към моята сестра - не се получи.
Преди сватбата я попитах как да се обръщам към нея. Тя каза: "както прецениш" и аз бързо, бързо отговорих, че аз съм Мария - за близките ми Миа, а тя е Йорданка и аз ще я наричам Данче, както всички познати ѝ казват. Усещала съм недоволство в годините от това мое обръщение към нея, усещала съм, че ѝ е неудобно от местните клюкарки (та там дори 10г. по-младата съседка я нарича лельо Данче или како Данче за по-уважително), но край - свирено, няма сега да се питаме през 2-3 г.

# 622
  • ВАРНА
  Аз съм от Варна,майка ми  и баба ми също. Не сме го ползвали,но съм чувала това обръщение от приятелки.Може би те са били прясно дошли в града или съм си по-дъртичка от списващите тук.

# 623
Ау, ако някоя 10 години по-млада съседка ми каже како или лельо, ще я хвърля през балкона.  Joy

# 624
Како?
Туше..
Ако задните ми части са си на място и гравитацията не им е повлияла видимо,никакво "бабо"..На име и толкоз..
Пу,пу,само да н'са чалдисам някой ден и да рекна "мамина душица"..Че сигурно ще настане трета световна,хем не давам да ми викат "бабо",хем и да мамосам внучето,мани,не ми се мисли.Плюя в пазва,правя задно кълбо и се уповавам на Всевишния,да ми схване езика в миг!

# 625
  • София
По-скоро съм го свързвала с нежеланието на бабата да я нарекат баба Grinning
И такива ги има. За мен говори за много дълбоки личностни проблеми и невъзможност да приемеш законите на природата. Когато дъщеря ти или синът ти има дете, ставаш негова баба, независимо дали си на 50 или на 70.
Всичките такива, които познавам, са страшни егоцентрици.

# 626
Точно от СИ България е маминка. От района на Варна, Добрич, Шумен. Това е майката на майката, не свекървата! Във Варна по-младите граждани може и да не го знаят, но и там се е използвало. Зависи и от средата, разбира се. То и аз не съм чувала много неща от тези, които твърдят, че (и как) се говорят в София, това не пречи да ги има и някои хора да си ги ползват.

# 627
Оо и аз имам позната,внука й я нарича по име.И аз съм от Варна,не съм чувала "маминка" .

# 628
  • Варна
Маминка (баба по майчина линия), джиджипапа ( пържени филийки) , гевезе 
 ( разглезен) -типични варненски лафове. Grinning
Гугъл не е достоверен източник.

Последна редакция: пн, 08 юли 2019, 19:36 от Viviana91

# 629
  • Русе
Свекърви/тъщи настрана ! Колкото по-далече, толкова по- добре ! Sweat Smile

Общи условия

Активация на акаунт