С какво ви дразнят свекървите? – 111

• 32 069
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Ако завършва на "ка" - Иванке, Пенке, Цветанке.

# 601
Хм, аз съм по-дърта от теб, но в училище никога учителите не са се обръщали към момичетата на "О". Определено възприемахме подобно обръщение за обидно. Макар че ако някой ме нарече МиленО, ще ме подразни много по-малко отколкото ако ми измяца насреща Мимче, както правят обикновено.

# 602
Ами, това Иво  са го ползвали най- вероятно като Пено, Маро и тн. 😀
Лошото е, че учениците бързо разбират, та и те почват така. 😜
Така е,но конкретно името Ива,променяйки го на Иво,е мъжко име.
Правилното обръщение според мен си е Ива.Мара,Пена са друга бира.Няма мъжко име Маро..

Моето име не е българско и по нези времена не срещаше у нас,но пък има световно известен актьор,любимец на жените и сигурно за това никоя учителка не ми е променяше окончание Joy

# 603
  • София
Ама Ива, доколкото знам, е млада и съответно е учила в новото време. Според мен е било израз на неприязън, ако само на нея така са ѝ викали от момичетата. Блякс.

# 604
  • при късмета
Хм, аз съм по-дърта от теб, но в училище никога учителите не са се обръщали към момичетата на "О". Определено възприемахме подобно обръщение за обидно. Макар че ако някой ме нарече МиленО, ще ме подразни много по-малко отколкото ако ми измяца насреща Мимче, както правят обикновено.
Е, при мен поне в началото, както и сега, нямахме много учители, а само 2ма- 3ма. Явно точно те са държали на някакви остарели правила по правоговор.

# 605
Те явно са се водели от правилата на "Чичовци".  Laughing

# 606
Това е вече почти неизползваната звателна о-форма при женските имена. Вече и при женските, и при мъжките почти винаги се използва  самото име - Ива, Яна, Петър, - а не "Петре", да речем. "Петър, изяж си супата."

# 607
Ама Ива, доколкото знам, е млада и съответно е учила в новото време. Според мен е било израз на неприязън, ако само на нея така са ѝ викали от момичетата. Блякс.
Това беше през 1999-та година, първи клас 😀. Учителката ми беше само една + тази по немски език. Както и да е, жената беше пред пенсия и явно си беше с тези разбирания, но на другите момичета май не им казваше така на О. Имаше си и пошляпване  на лошите деца все още 😀, но да не разводнявам свекинската тема с даскалски вълнения 🙃

# 608
  • MI
Сестра ми като ме ядосаше така я виках - на О. Joy

Това с маминка си е нормално в цяла Североизточна България. На сине ми говореха масово бабите в Севеозападна. Регионални особености. Simple Smile Ако трябва да изброявам всички умалителни, с които са ми казвали, ще се затрудня - поне 10 със сигурност. Майка ми се нервеше на някои, да я питаш що. Личи си кога е с добро и кога не, децата не са идиоти. Ама нали буквичката е на нейните родители, ако променят тази част голяма драма. Joy Още тогава ми беше смешно. За това, че някой казал маме или сине пък съвсем, още по-нелепа е сръднята.

# 609
  • Варна
Хем цял живот в Североизточна България живея, хем досега не съм чувала да ползват маминко...

# 610
# 611
  • MI
Маминка е диалектна дума, има я във всеки онлайн речник. Wink Не гарантирам за цялата Североизточна България, но за част, достатъчно на изток - да. Чувала съм я хиляди пъти, извън - много рядко. Аз не съм наричала така никоя от бабите ми, но много мои съученици, приятели, че после и колеги в университета - да.

# 612
Чувала съм "маминка", както и някои други вече рядко използвани роднински обръщения, но поне по нашия край не е масово. По-скоро съм го свързвала с нежеланието на бабата да я нарекат баба Grinning

# 613
  • Варна
Баба е думата, която използват, поне във Варна.

# 614
Аз съм от Варна.

Общи условия

Активация на акаунт