С какво ви дразнят свекървите? – 111

• 32 063
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
Гевезе и в нашия край го има. Използва се като синоним на лигла, лигльо.
Мислех, че е с турски произход.

# 631
Глаголът е гевезя се, т.е. лигавя се. Използва се от майка ми, която е от Централна южна България.

# 632
  • MI
Гевезе си е турцизъм, в нашия край има доста. Джиджи папа май е гагаузко, но не съм сигурна. Но съвсем се отплеснахме, по-интересни са свекървите. Simple Smile

# 633
Гевезе и в търновския край го има.

# 634
  • Варна
Обединихме регионите. Grinning
Някой знае ли какъв етимологията  на думата свекърва ?

# 635
Обединихме регионите. Grinning
Някой знае ли какъв е произхода на думата свекърва ?
Леле мале...и произхода ни  намериха...ужас.

# 636
Нямам речник, но някъде съм чела, че све- е от свой, -кърва - е от кръв. Един вид ставате една кръв, своя кръв. Нещо такова беше.

# 637
Да сменим темата за имената и преди да сте започнали с храненето на бебета да ви кажа следния казус: аз и мм, заминаваме в държавата Г на гости на майка ми другата седмица. Мм каза на майка си днес и тя първо го пита от къде имаме пари и като научи, че билетите са ми подарени от майка ми се изказа " да не другата година да решите да дойдете при мен, аз не ви искам и пари нямам за билети" . Моя на шега каза "ок ако моята поиска ще и кажа, че не ни искаш" . Майка му тогава се изказа, че било правилно той да кажел, че не иска да ходи в държавата Б, а не да ми казва, че тя не ни иска.

# 638
  • Варна
След подобна новина е редно да отвориш шампанското Злодеида. Champagne
No problems at all ..

# 639
  • някъде в орбита...
Майка му тогава се изказа, че било правилно той да кажел, че не иска да ходи в държавата Б, а не да ми казва, че тя не ни иска.
Е колко задръстен мисли че е сина й?!?

# 640
От сега се опитва да проектира собствените си желания у сина и.

# 641
Ти пък да не ревнеш...

# 642
Много, ама много мразя да ме питат колко пари получаваме или колко ни струва кухнята, примерно. Пък така зададен въпрос - от къде имате пари за нещо си, жестоко ме нерви. Бе от теб нали не сме искали, какво ще ми правиш сметка как си харча парите? Пий едно питие и си стягай багажа. Свеката нека плюе жлъч.

# 643
  • Варна
Маминка (баба по майчина линия), джиджипапа ( пържени филийки) , гевезе 
 ( разглезен) -типични варненски лафове. Grinning
Гугъл не е достоверен източник.
Да това са изрази на гагаузите. Аз съм с гагаузка кръв. Маминка виках на баба ми по майчина линия. Все се сещам като ми кажеше "Яваш , яваш бе джанъм" .

# 644
Да, това за парите е много досадно. Аз затова все казвам - не помня, забравих, не съм се интересувала и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт