Юбилейна гореща НЕМСКА тема- 200 !!!

• 26 386
  • 739
  •   1
Отговори
# 135
Синьо, да не би да са по системата - каквото чуят, това пишат?
Има провинции, където все още работят по нея и доколкото чувам, мислят да я отменят, защото само вреди, вместо да облекчи ученето на децата.

# 136
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Специално на род. среща питахме, всички родители бяхме против тази система.
Според учителката започват по нея, после започва да изисква правопис и във втори клас се сливат двата клона.
Това е теорията, практиката е в предния пост.
Имат Freiarbeit там се занимават с каквото искат и тя не поправя писаниците.
Да, ама детето се прибира гордо с някаква писаница тип Джеймс Джойс. Като му каза, че е пълна с грешки и ми отговаря: учителката прочете написаното и нищо не поправи, значи всичко е вярно!😣

# 137
Вечерница, не са. Грешките се поправят, но все още не влияят на оценката. Моето прави грешки когато пише нещо сам (не кокретна задача към текст например). Знае думата като дума, но не знае как да я напише правилно. Беше написал веднъж например "Dag" вместо "Tag". Rolling Eyes На мен ми е непонятно как може чак толкова да се объркаш, но ето на. Случва се в един и същи текст да направи различни грешки в една и съща повтаряща се дума. Shocked Давайте акъл какво да го правя. Simple Smile
Иначе думи, които са учили (имат в учебника периодично групи от думи, на които обръщат специално внимание), ги пише правилно.

asyalein, не мога да го разшифровам. Laughing Трябват ми насоки...

# 138
Das passiert bei Laser (лазери ) wenn sich vermischen
🤪
Пише Tiga вместо Tiger 🙄

# 139
  • Berlin
И мен ме е яд, че не поправят грешно написаното, защото имам същия случай - щом учителката не го е поправила, значи е вярно.Open Mouth А и той като знае, че аз уча немски и не ми вярва, че знам как се пише. Laughing Иначе имаха май в 1ви клас специално писане на различни типове думи - с "er" накрая, "ch", g/k, с "h" (като в gehen) и т.н., за да свикнат. Но понякога такива грешки прави, че се чудя откъде му идват. Последно скоро написа "vür", като  преди това сигурно 100 пъти е писал "für". Сега се опитваме да му направим програма за ваканцията - четене и решаване на задачи, ама май и писане ще се наложи.
Иначе за домашните - ми не сме писали домашни ние вкъщи много, смея да кажа, че са били доста малко през тези 2 години. По математика почти нищо не е имал, а по немски имаше да пише 3 пъти всяка седмица свободен текст (думи в 1ви клас или 2-3 изречения после) в дневник и после учителката го проверява. Чат-пат да си допише нещо, което не е успял в час, това е общо взето.
Сега всъщност в 3ти клас ще е в друго училище и ще видим как е положението там.

# 140
Синьо, в такъв случай вземи го тествай за дислексия. На немски се води Legasthenie. Може оттам да идва проблема.

# 141
Тези тестове не се ли правят след 4ти клас?
Мисля в началото е нормално да имат грешки, въпросът е как ние като родители да помогнем...

# 142
Бибит,
Класната та дъщеря ми предлагаше персонални разговори с 3 възможни дати и час 1 път в средата на годината за развитие та детето. Беше О.К. Нищо, че боледуваше много. Класната на сина ми - не. Ако искаш информация, сам си запиши час и поискай среща. Това го разбрах чак в края на втори клас, когато вече беше късно. В трети сега - пак беше същото, но и тя самата толкова боледуваше, че нямаше за кога. После 2 месеца преди края на годината разформироваха класа и разпръснаха децата в други класове.
Asyalein,
За първи клас детето пише добре, после се понаучват. При моя син незнайно как в първи клас не успяха да вземат всички букви, та трябваше и във втори клас да доучват буквите. Сега ще бъде 4 клас, никой нищо те казва да писалка, дори в необходимите материали не е спомената. Дъщерята за сравнение, учила е в същото училище, от средата на 2 клас пишеше с писалка, а най-тежките случаи от началото на 3 клас.
Та лично аз съм малко разочарована от училището.

# 143
  • Немция
Нашето основно у-ще (католическото) се води уж най-доброто в града и виждам съществени разлики с други основни у-ща в плюс за католическото- според това, което чувам от други майки. Домашните са повече, като сравнявам с другите.
А учителката на малкия се съобразява с изискванията в гимназиите, казвала ни го е и затова  изискванията й са по-високи.

Ася, не можах да разгадая и аз Laughing, добре, че го дешифрира.
Мисля, че по-рано се правят тестове за дислексия и дискалкулия. В класа на големия имаше едно момче с подозрение за дислексия, ходи на ерготерапия в 3-ти клас, а в началото на 4-ти го тестваха и се доказа, че е с дислексия.
Големият ми син още от 1 клас пише правилно, с редки изключения, за мен е необичайно, явно има силна зрителна памет. Не се е налагало специално да се занимавам с него, нито да се упражняваме. Ако направеше грешка, му я казвах. Учителката му ми беше казала, че още в 1 клас има почти завършен правопис и ме попита дали чете много.
"Tiga" вместо "Tiger" е обичайна грешка в 1 клас.

За поправката от родител- казвали са ни, че при правене на домашни спокойно можем да коригираме, ако има правописна грешка. И да не бяха ни казали, пак щях поправям, за да не се запомня грешното изписване.
Синьо, при малкия първокласник , когато вземат нова буква или съчетание от букви, задължително пишат думи с тях. Например имат "ck"- дават им се примерни 5-8 думи с това буквено съчетание, пишат ги в отделна тетрадка. Така упражняват- не, че пак няма деца, които грешат, де. После правят малък тест, учителката поправя, без да се слага оценка.
В трети клас правописът вече се оценява и доста се реже- за 2 грешки получаваш оценката 2. За половин грешка може да се сметне и ако детето е забравило да се сложи точката на i или да се пропусне запетайка.
Няма да забравя как ме хвана яд, когато голямото Б. във втори клас бе решило текстова задача по математика , всичко правилно, но в отговора вместо "Menschen" беше написал "Leute", та заради стилистичната грешка оценката бе смъкната с половин единица.

Дени-мени, странно за писалката, би трябвало към втория срок на втори клас да се почва с нея. Thinking

Последна редакция: сб, 06 юли 2019, 12:07 от Бибит

# 144
Бибит,
католическо училище е едно, обикновено начално училище - съвсем друго. И аз знам, че католическите училища са по-добри. Правописни грешки поправям в домашни, също и грешки при смятане, дори да са писани в занималнята. Никой не отваря дума.
Сега самостоятелно уча детето да пише ръкописно, защото според училището няма нужда, но когато учителката напише бележка, синът ми не може да я прочете, понеже е ръкописна.
Хайде приятен ден, ваканция е при нас и време за плаж!😉

# 145
  • Немция
Дени-мени, и аз бих постъпила като теб- в основното у-ще му е времето да се пробват да пишат и ръкописно.
По принцип в трети клас се почва с ръкописа, поне при нас е така. Във втори клас през втория срок синът ми седеше до един съученик, който беше почнал по-рано с ръкописа и се самообразоваше със свободна тетрадка по ръкопис. Бибитко се въодушеви и реши, че и за него е време да пише ръкописно.
В момента в у-ще той пише ръкописно, вкъщи предпочита буквите поотделно да ги пише, не  му се старае толкова.

Приятно плажуване и разпускане! Simple Smile

# 146
  • в сърцето на един мъж...
При нас бяха започнали така и двете деца, но се усетиха, че не се получава и има много грешки, които след това трудно се оправят, та го промениха. Но е безумно и аз много спорих с учителите и на двамата.

# 147
При нас в началото на втори клас започват ръкописно, в класа на детето започнаха последната седмица на първи клас, защото били много напред... 🤪
Това писане по слух е умопомрачаваща идея. Една майка попита дали и френски така ще учат 🤣

# 148
Синьо, в LOS - Bruchsal тестват за Legastenie безплатно и подробно. Може да звъннеш да питаш от каква възраст.

# 149
Странно това с писеците чак в 3-ти клас. При нас, на родителската среща казаха, а и в списъка с ученическите неща, които трябва да закупим за първолаците е, че е задължително да има писец. Даже класната показа какъв модел е най-удобен на повечето деца. Такъв с ергономична дръжка. 20 мин. отделиха в обяснение за него. Значи при нас започват от първи клас с него.

Общи условия

Активация на акаунт