Отговори
# 195
Тя си е задала правилно темата.
Въпросът е малкото да осъзнае, че майката не го обича, защото не я е грижа за него.
Предложих вариант и пак го повтарям - събират се всички, маман тоже и се разбират в присъствие на детето кой кога и как.
То е ясно, че тя ще живее с този мъж . И малкото , узнавайки, че няма на кого да разчита, започва да се съобразява с условията. И да уважава. И да знае, че няма друг ваариант.
Докато маман тъне в ореол, а друг отнася негатива, без да има правото да удари по масата, както си следва, нищо няма да излезе. Нито от детето, нито от връзката.
Ред си трябва. Мерки. Правила.

# 196
Аз съм била в такива ситуация, жената на баща ми беше чудесна, но за какво ми е да имам връзка с нея, след като нямам връзка и отношения с него. Затова 300 пъти написах, че трябва бащата да си влезе в роля, за да почне да се разплита кълбото. Това е.
Отделно, майката за момента не желае да се включи, независимо от причините, това е факт. Няма смисъл да се продължава да се дълбае в тази посока и да се губи време. Да се набие в главата на детето как майка му не го обича, не е най доброто.

# 197
Не съм ок някакво деветгодишно дете да си проявява капризите и претенциите и, понеже жената, която му пере гащите, слага му храната и се грижи за него, не му е родна майка, да бъде наричана натрапница и обвинявана в това, че иска да се отърве от него. Че и я удря на всичкото отгоре....Аман от лигави истории. Изоставено било, някой се изказа, че половин смърт било развода на родителите. Айде стига, де. Що хора са израснали с разведени родители, че и без родители, хора са станали. Малко му е стягането.

Наясно съм, че за детето родната му майка е най...няма и как да е по друг начин.
Авторката да се стегне, да ги събере двамата с бащата и да им разясни, че е част от семейството, ще я уважават, ако не могат да я обичат /за детето става въпрос/ и ще се съобразяват. Ако не са съгласни, разделят бизнеса, имотите и всеки си търси късмета.

Има една приказка за подадения пръст и отхапаната ръка....
Никой не говори за развода, а съвсем точно го казах - изоставянето, чувството, че е ничие и не е желано от никой - това е, което има и ще изиграе разрушителни последици в/у психиката му. Разводът сам по себе си може и изобщо да не травмира децата, след като си имат двама ангажирани, любящи родители, поставящи на първо място детето, но в случая хич не е така. Тук двете неща са тотално несравними, да не изопачяваме нещата.

# 198
  • Бургас
Тя си е задала правилно темата.
Въпросът е малкото да осъзнае, че майката не го обича, защото не я е грижа за него.
Не е въпросът да осъзнае това /даже това би било последваща травма, да му се говори така/, а да се прости с илюзиите, че тя ще го вземе и то е само временно при тях.  Да, тя ще му остане майка, но ще я вижда едикога си само, ще живее тук с тях двамата, че те няма да се откажат от него като майка му, ще се грижат да него и  тук ще е дома му  - това трябва да усети и разбере, а не че майка му не го обича. 
Никак не си е задала темата правилно, защото авторката не проумява основното: няма "как да накара майката на доведения си син да започне да изпълнява майчинските си задължения". Първо това трябва да приеме, както и че детето е такова каквото е.  Със задължителни или  рестриктивни мерки към някой в ролята му на родител може /и то с неясен успех/ Отдел "Закрила на детето", а тук не виждам някой да се е обръщал към него. Не виждам и яснота /а явно и самото дете/ и за това кой е реалния му попечител, къде е дома му и дали някой въобще го е грижа за него.  Първо някаква баба, после мащеха, тука-там, а през цялото време с недежди да се събере с майката, която разбираемо му липсва. Задача на бащата и майката е да решат нещата с попечителството нормативно - точно, ясно и категорично. Тя в това няма как да се намеси, освен косвено чрез мъжа.  Реално  има само правото на избор дали да остане с този мъж, ако попечителството е негово или е все така неадетватен или безхаберен родител. Заедно с него  да си уточни отговорностите и ангажиментите и всеки да си ги спазва. За това дете явно никой не е авторитет - така става като абдикират всички от родителски функции. 

# 199
Никой не говори за развода, а съвсем точно го казах - изоставянето, чувството, че е ничие и не е желано от никой - това е, което има и ще изиграе разрушителни последици в/у психиката му. Разводът сам по себе си може и изобщо да не травмира децата, след като си имат двама ангажирани, любящи родители, поставящи на първо място детето, но в случая хич не е така. Тук двете неща са тотално несравними, да не изопачяваме нещата.

И дай поради тази причина да го оставим да си развява байряка и да се налага. Да удари в корема, когото и да било е недопустимо...да не говорим за жената, която го гледа и храни!!!

Какта казах по-назад, събира ги двамата и се поставят правила и граници. Като ги наруши - наказание. Например седмица без телефон, без джобни, без игри или там, каквото се разберат.
Как ще се възпита стойностен човек от това дете, като то не уважава никого? ....на 9 г. все още не е късно да се превъзпита, но много скоро ще стане.

# 200
rosi81,
Те и да уредят родителските права, режима на контакти и издръжката , ако майката не желае да си вижда детето в режима на виждане, нямаа сила на земята да я задължи. Това е само нейно право, а не - задължение. Най - много да започне да заплаща издръжка.
Но си права, че трябва по друг начин / с други изразни средства/, детето да осъзнае неглижирането от майката, и кои са значимите за него възрастни. Аз се изразих емоционално Blush

# 201
  • София
Кой е казал да се остави детето да си прави каквото иска?
Немалко пъти написахме, че спешно трябва да се вземат мерки.

# 202
  В това дете има много гняв, затова е агресивно. Трябва да се изкара от него с много любов. Не всеки има силите за това.

# 203
  • Варна
Натали, хубаво го казваш ама само на думи е хубаво. Тя няма подкрепата на плужека-баща, който смята, че децата са женска работа. Оттук вече каузата е загубена.

# 204
Беше намекнато, не помня от кого, че тя е натрапница, не трябва да се меси, явно иска да се отърве от него и т.н., с което аз не съм съгласна. Както и не съм съгласна, че тя не трябва да взема отношение във възпитанието. Щом живеят под един покрив, готви му, пере го, гледа го, детето трябва да я уважава и да се отнася подобаващо. Не мисля, че някога майка му ще бъде нещо по-малко от "най" за него, но трябва да си знае мястото - а то е, че е дете, с възрастните се отнася с уважение, изразява си желанията, които ще бъдат обсъдени, но може да не се сбъднат и живее според правилата на дома.

Натали, хубаво го казваш ама само на думи е хубаво. Тя няма подкрепата на плужека-баща, който смята, че децата са женска работа. Оттук вече каузата е загубена.

Затова ги събира и двамата и поставят картите на масата. Като не искат - кой от къде е! Цял живот ли ще търпи такова отношение...?!?

В това дете има много гняв, затова е агресивно. Трябва да се изкара от него с много любов. Не всеки има силите за това.

Защо за всяко невъзпитано дете се търсят оправдания? Не гнева му е много, стягането му е малко...

# 205
  • София
Няма нищо за намекване – тя написа, а и на предишната (май) страница я цитирах, че иска да го прати при майката. Тя не иска това дете да живее при тях.
Никой не го иска. После то е лошото. А възрастните около него, вкл. и авторката, какви са?

# 206
  • София
Самата илюзия, която се заформя, а именно- че майка му го обича и всъщност ѝ пука за него, а на практика- хич, е началото на зараждащ се проблем, размити представи + диспропорционална агресия. Аз съм много скептична към развитието на това дете.

Хапка, агресията и поведенческите отклонения не се изтръгват с безмерна любов, която ти пие жизнените сили, а с твърда ръка и поставяне на граници.

# 207
Няма нищо за намекване – тя написа, а и на предишната (май) страница я цитирах, че иска да го прати при майката.

Ти не би ли искала да живееш с майка си, ако беше на мястото на детето? Не мисля, че желанието на авторката е отърваване. Тя иска или да отиде при майката, което е и неговото желание, или да разбере, че това няма да стане и да се държи добре. Цялата сага да приключи....поне аз така разбирам темата.

# 208
  • София
Детето е плакало за майка си. Плакало е и за баща си. Ясно е, че няма как да живее с двамата едновременно. Остава вариантът да живее с единия от тях. В момента, поради помощта от която то има нужда, за него е по-добре този "един" да бъде бащата.

# 209

И дай поради тази причина да го оставим да си развява байряка и да се налага. Да удари в корема, когото и да било е недопустимо...да не говорим за жената, която го гледа и храни!!!

Какта казах по-назад, събира ги двамата и се поставят правила и граници. Като ги наруши - наказание. Например седмица без телефон, без джобни, без игри или там, каквото се разберат.
Как ще се възпита стойностен човек от това дете, като то не уважава никого? ....на 9 г. все още не е късно да се превъзпита, но много скоро ще стане.
Никой, ама изобщо никой не е твърдял, че трябва да си развява байрака, напротив, защото последиците ще са ужасяващи, да не дава Господ. Миленка вече го е казала - трябва да се намери начин да му се помогне, а в тази ситуация е дяволски трудно, защото вредата в/у психиката му вече е нанесена и съзнанието му - изкривено. Затова казах, че това дете спешно се нуждае от много и безусловна любов (НЕ лигавене) като увяхващо цвете, което се нуждае от вода. Но съм почти сигурна, че няма да я получи (тук никой не визира многострадалната даскалица, а баща му разбира се, сега да не се хванете за думата) и ще пропадне в бездната, а оттам не ми се мисли. Ужасно ме натоварва тая тема Disappointed Relieved

Общи условия

Активация на акаунт