Университети в Германия и други държави с немски език 12

• 46 563
  • 745
  •   1
Отговори
# 180
  • София
 Simple Smile Те Щудентерверк и без да имат ангажимент да преотдават жилища на временно отсъстващи не могат да се справят с реда на чакащите... Ако започнат те да отдават, то временно заминаващите студенти, със сигурност няма да имат жилище като се върнат!
Малкият ми син чака година и половина за общежитие, като беше подал заявлението още с отварянето на портала. Никой нищо не му е изпращал, само си потвърждаваше, че чака. В началото на втората година започна активно да ги тормози. На н-тото ходене му се накарали, че има общежитие какво иска. Нямам представа защо така бяха решили, но имам подозрение, че заради брат му,който беше на общежитие. На малкият дадоха стая, когато баткото се изнесе.
Затова и проблемът, за който сподели Русалка с реда за общежитие не ме учудва.

# 181
  • София
В Мюнхен не е хич ясно, да. На други места ако питаш, отговарят. На трети в самия портал си има на кое място си, като в Аахен, но там пък, както лично се убедих,  има други проблеми.

# 182
При синът ми така се развиха нещата - след като не го изтеглиха на томбола, той им писа, те му  отговориха, че няма да му кажат на каква позиция е в листата на изчакващите защото процесът е много динамичен, и му пуснаха линк, на който той се логна в системата им и качи документа за прием. Който не го е качил до 01,11 излиза извън класацията. След тази дата влизаш в системата и качваш отново - може би същия документ, а може би някакъв който удостоверява че продължаваш в летния семестър (  срокър е до май, мисля ). И така всеки семестър качваш документ който потвърждава че си студент. Докато те огрее...

# 183
  • София
Успех на всички студенти и с Университетите, и с общежитията.
G. D.  специални поздрави за момчето ти!
Относно записването в общината, ако има записване он-лайн - направи го. Ние бяхме записали така час, помня 9:00 часа. Когато влязохме в общината беше страхотна навалица и вървяха някакви шестцифрени номера, а нашият беше осемцифрен. Притесних се и попитах някакъв служител до врата, а той ми каза да съм спокойна. Точно в 9:00 часа се изписа нашият различен номер и ни поканиха. "Бюрата-гишета" бяха доста, но не става за 5 минути.
Оттам в 11:00 часа имахме записан час за банката (дъщеря ми я договори от България по телефона). Поханиха ни, предложиха кафе и точно в 11:00 часа, дойде една нахилена г-жа, покани ни в един кабинет, на стената на монитор бяха изписани имената на дъщеря ни. Беше много любезна, говориха си с детето може би половин час, аз нищо не разбрах, накрая и подариха 100 евро от тях, това го разбрах, и приключихме за половин ден.
Предният ден, обаче, бяхме взели някакъв документ-договор от домакина на общежитието, който занесохме в офиса на Общежитията, не мога да го напиша на немски, а те пък издадоха друг документ, който представихме в Общината, а докумнта от Общината, представихме в банката. Дано съм ти помогнала.

# 184
Благодаря, безкрайно полезна информация. Пробвах да запазя час в общината, или поне да видя как става, но не ми се получи нещо, ще пробвам пак и като дойде време ще изръчкам синът ми да направи това което е направила твоята дъщеря. Документите свалих от сайта на общината, доколкото разбрах единия е уверение от собственика на жилището че го отдава доброволно, другия се попълва от нас, и с договора, лична карта и студентска карта би трябвало всичко необходимо да им е налице.

# 185
Vanian, Grant, благодаря!

# 186
Дали някой от живеещите в Германия може да внесе яснота по един въпрос. Става дума за здравните застраховки при  работещи студенти. До скоро при работа под определен минимум часове не се плащаха допълнителни разходи за данъци, здравна застраховка. Но се чува, че от скоро това е променено, и вече има студенти, изненадани от писма уведомяващи ги за дължими здравни застраховки със задна дата, макар че са спазили изискването за месечна работа и възнаграждение под минумума ( мисля 450 евро).
Със сигурност знам как е в Холандия - ако НЕ работи, а само учи, студента може да ползва българската си ЕЗОК или да сключи по желание друг вид здравна застраховка. В момента в който започне работа обаче, независимо колко часа месечно ще работи, трябва да сключи задължителна здравна застраховка.  Това не е ангажимент на работодателя, а си е лична отговорност. Тя варира между 80-100 евро месечно. Всяка година се подновява, и може да бъде прекратена само при напускане на страната. През януари се подава декларация според която на студента му връщат около 90 % от взетите суми по здравна застраховка за период от една година. Всъщност, там заявителя казва как да му се връщат надвзетите суми - ежемесечно или веднъж годишно.
Но въпросът тук е - дали и в Германия е в сила подобен закон ?

# 187
  • Варна
G.D. Дъщеря ми работи от миналия май, около 17ч. на седмица. Не знам колко точно получава, но със сигурност е над 450Е на месец. Не е сключила здравна застраховка с немска каса, кара с ЕЗОК.

# 188
  • София
G..D.. Правилно си чула. Тук са описани новостите. От началото на 2018 трябва да имаш немска здравна осигуровка, щом работиш. Заплатата няма значение. Здравните са дължими за минал период. Сега натискам малкият да си оправи нещата и да сключва здравна, но още не го е направил.

# 189
  • München, Deutschland
Ваниан, ако има такава промяна (не следя в детайли, защото отдавна съм с немска), то финансово не е ли пак все тая, защото под 450 не дължиш нищо?

# 190
  • София
chrissy Ти си по-наясно с нещата, все пак живееш в Германия. Аз не говоря немски, опитвам се да намерим информация, но трудно ми се получава...
В Бг дори и да си без работа, пак дължиш здравни. Пример са кандидатстващите сега младежи, които е време да подават декларация в НАП и да внесат здравните за 2-3месеца. Това за напомняне.
Не знаех, че в Германия не се дължат или така го разбирам от думите ти.

# 191
  • Варна
vanian Дъщеря ми почна първата си работа през май 2018 г. Издадоха ѝ документ, че е осигурена на база на осигуровките към нашата каса. Втората работа започна през октомври 2018 г. Въпреки че вече работеше, отново на база на този документ доказа, че е здравноосигурена. Никой не я е задължавал да започне да се осигурява към немска каса.
В линка, който си споделила, пише, че ако имаш вече осигуровка (ЕЗОК разбирам аз), може да не ти се покрият всички услуги, което е ясно. И не видях да пише, че се дължат осигуровки със задна дата.

# 192
  • София
Както казах, не владея немски. Гледам този текст:
Bitte beachten Sie folgende Neuerung seit Ende 2017: Sofern Sie als EU- oder EWR-Studierende/r in Deutschland einen studentischen Nebenjob aufnehmen oder ein bezahltes Praktikum absolvieren, müssen Sie sich über eine deutsche Krankenversicherung versichern.

Преводача ми го превежда:
Моля, обърнете внимание на следните промени от края на 2017 г.: Ако вие, като студент от ЕС или ЕИП, вземете работа на непълно работно време в Германия или платен стаж, трябва да сключите немска здравна застраховка.

Това, за което говориш е в отделен абзац и аз го разбирам като уточнение общо, ако пребиваваш в Германия като студент с ЕЗОК.
Със сигурност има качени някъде и законите, но се надявам владеещите езика да подадат линк.

А относно, че дъщеря ти работи с ЕЗОК, то и моят син е така, но само от 2 месеца.

# 193
Склонна съм да се доверя на написаното от vanian, защото съм свидетел на писмо към български студент работил няколко години  временна заетост  със заплата под 450 евро , в което го уведомяват, че във връзка с промени в здравното законодателство дължи със стара дата суми от порядъка на ... над 10000 евро...Това с всички лихви за отминали периоди. Или във всяка немска провинция е различно, или процесът е още нов , системата е бавна и засега не е засегнала  всички работещи студенти. Може би новите правила са нови и за работодателите , които не уведомяват работещите студенти за необходимоста от здравна застраховка. Не зная, не искам да правя конспирации, просто споделям и се надявам на яснота, защото и моя син рано или късно ще започне да поработва и не искам изненади.
Запазихме час и дата за община, синът ми има ангажимент да си запази час за банка. Проучвах автобусите до Мюнхен. Миналата година другият ми син замина с автобус и изключая неудобството от дългия път ( нещо което се забравя бързо), съм много доволна че го изпратих с мнооого багаж, без да качвам куфара на кантара при всяка нова вещ сложена вътре, за  втори багаж ( при него беше голяма раница ) платихме допълнително 10 лева. Автобуса го спря в самото градче, което иначе няма летище, и с едно такси за няколко минути беше на адреса без да му се налага да мъкне багаж ( куфар над 40 кг. и раница с още 20 кг. )   по летища и гари.  Определено гледаме в същата  посока и тази година. Сега за края на септември билета е 130 лева, ако се вдигне няма да е повече от 150 лв. , или поне така ме увериха от компанията превозвач. Преходът е 24 часа.

# 194
  • Варна
G.D. Благодаря, че обърна внимание. Ще предам на студентката да се позаинтересува по-подробно. Според нейните наблюдения, никой от работещите български студенти не е с немска здравна осигуровка.
Немските здравни осигуровки не са ли процент от заплатата? Тази сума от над 10хил.Е ми звучи фантастично, натрупана за работа под 450 евро на месец. Или лихвите са им убийствени?

Общи условия

Активация на акаунт