Университети в Германия и други държави с немски език 12

• 46 050
  • 745
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Дори да предположим, че студентът работи от самия старт, това са 4 години х 12 месеца х около 100 евро = 4800 евро (а това едва ли е така, все пак хората в началото се понапасват към новото и се захващат с работа масово от следащата година, има и по-рано, де, но не са толкова много ), което означава едни 6-7 хиляди евро лихви. Струва ми се невероятно. Още повече, че в цитираното изречение пише, че нововъведението е от края на 2017. Тоест в най-лошия случай става дума за цялата 2018 и за половината 2019.

Иначе  и аз срещнах подобно твърдение някъде из фейсбук групата и съм се наканила да разпитам девойката.

# 196
  • Deutschland/HE
При Nebenjob работника не плаща здравни и други осигуровки, но работодателя внася. Правили ли са избор на немска здравна каса и те представяли  ли са пред нея Е104, че са здравно осигурявани в България? Има нещо недоизяснено в казуса според мен.

# 197
Сумата е около 3000 евро, грешката в изписването е моя.  Сега попитах  детето лично. Съжалявам за объркването. Въпросът обаче остава, и имам ли новини ще пиша. Обещаха ми информация след посещение на офис на АОК , ще стане след средата на септември.

# 198
За получаване на здравното удостоверение за записване в университета от АОК само да сканираме ЕЗОК е достотъчно нали? Някой наскоро получавал ли е удостоверение и за колко време става? На първия Е-майл ли изпращате писмото или няма значение?

Ние смятахме да застраховаме нашето момче директно в ТК, но ни отказаха, понеже все още е в България  и по тази причина ще трябва да влезнем във връзка с АОК  (ЕЗОК). дАНО ПОНЕ СТАНЕ БЪРЗО.

Последна редакция: чт, 01 авг 2019, 14:39 от синята лагуна

# 199
Назад в темата бяха дадени мейли на служителки на АОК. Ние изпратихме ЕЗОК сканирана от двете страни до всички, защото едната беше в отпуск, а за другата не си спомням защо не ни отговори, и получихме потвърждение в рамките на няколко часа.

# 200
Назад в темата бяха дадени мейли на служителки на АОК. Ние изпратихме ЕЗОК сканирана от двете страни до всички, защото едната беше в отпуск, а за другата не си спомням защо не ни отговори, и получихме потвърждение в рамките на няколко часа.
Потвърждвам казаното от bebenka. И ние пратихме писмото от предната тема на трите посочени имейла и отговора дойде до 2 часа !

# 201
Благодаря много момичета за отговорите.
Нали става въпрос за 3-те Е-майла от началото на тази тема, които са посочени в увода здравни застраховки - тези с придружителното писмо на русалката?
Днес на обяд изпратихме до първия посочен Е-майл и до вечерта нямаше отговор. Утре сутринта ще изпратим и до останалите два и ще чакаме.

# 202
  • София
Дооообре, похвалвам се с Zulassungsangebot за Икономическа математика  на девойка 1 Simple Smile

Натисна бутона "приемам", понеже е желание 1. Не очаквах толкова рано да пуснат оферта за специалности с местни квоти и класиране в низходящ ред, очаквах някъде към средата на месеца. Обяснението вероятно се крие в това, че годината в Манхайм, за разлика от тази в други немски унита, почва много рано (на 02.09 са първите лекции). Е, поне и свършва по-рано ( за взелите изпитите си, разбира се), още  в средата на юни. Чакаме сега в портала на унито да качат и Bescheid-a. Нарочно сме избрали само електронен, за пестене на време. Зная, поне за медицината е така, преполагам и за другите специалности, че при избор на хартиен носител, официалният документ е точно хартиеният, а не наличното в портала. Само да го качат и веднага  препращаме към Studentenwerk, дано ни огрее.

Стряскам се обаче какъв срок ще са сложили за записване... Цените на самолетните билети летят в момента до небесата, свят ми се зави. Приемам съвети за оптимално откъм цена и време придвижване със самолет до Манхайм. Предполагам до нискотарифното летище Frankfurt Hahn и после с автобус. Или? Simple Smile

Последна редакция: чт, 01 авг 2019, 19:21 от пенсионирана русалка

# 203
отпуши се и при вас, честито на първата девойка! Simple Smile)

# 204
  • София
Да, по-рано от очакваното даже. Да му мисли сега многогодишната съседка по чин на сина ти, броени дни ваканция още... А тъкмо се настройваше вчера как цял месец ще си джитка с новополучената кола. Laughing Stuck Out Tongue

# 205
Русалке, честито за първата покана и то по първо желание на твоето пораснало момиче. Дано скоро да дойде и поканата за втората девойка. Ще стискаме палци.

# 206
  • София
Русалке, честито и от мен за ранния прием на едната ти лъвица!
Стискам силно палци и бъдещата докторка бързо да получи желаната покана!
Сигурно ще те тормозя за съвети

# 207
  • София
Русалке, честито и от мен за ранния прием на едната ти лъвица!
Стискам силно палци и бъдещата докторка бързо да получи желаната покана!
Сигурно ще те тормозя за съвети

Мерси, на драго сърце ще помагам догодина. Но твоят младеж отсега си е затоплил съвсем заслужено местенцето Wink. Та само с някой процедурен въпрос евентуално бих ви била от полза.

Пешеходка, благодаря много, гледам, че като разстояние е горе-долу еднакво и в моя, и в твоя вариант.

# 208
  • София
Русалка, много хубава новина! Дано скоро се радвате и за втората девойка! Много късмет за общежитията!
По повод пътуването, мисля, че летище Хан не работи. Уиз кацат на летище Франкфурт. Погледни и цените на Луфтханза и Бг еър. Понякога са по-добри от Уиз. През vayama.com съм купувала билети за България еър на по-ниски цени отколкото на сайта.
За транспорта от летището, сигурно има някой Фликсбус. Два пъти пътуват младежите ми до Франкфурти и все закъснява самолета, та изпускат автобуса. Затова не препоръчвам предварително купуване на билети за Фликс.

G..D.. Ще бъде много полезно ако ни дадеш повече подробности как е формирана тази сума 3000 евро. Дали освен главница и лихва, има и някаква глоба? Предполагам, че в писмото са споменати и закона и алинея, по която изискват плащане на здравни за минал период. Аз достигнах до някакви закони, но трудна работа... ooooh! https://www.sozialgesetzbuch-sgb.de/sgbv/5.html

Относно пътуването с автобус... Не бих го причинила на детето си! Един път големият пътува с автобус. Втори път-не!
Пътуване, веднага след Коледа-Нова година. Имахме билет, но младежът се разболя и го отложихме за след няколко дни. В автобуса, с който трябваше да пътува имаше много негови приятели. После ми се обадиха майките им, да ми кажат, че сме изкарали късмет. Автобуса бил без никакво отопление. Всички пристигнали замръзнали и болни.
Тръгваме след няколко дни, автобуса аварира в Австрия и седяха около денонощие в сервиза. Кошмар!
Отделно ние сме високи хора и разстоянието между седалките ни идва късо, а за толкова дълго пътуване е много неудобно. Цяла седмица го боляха коленете.
Багажът може да се изпрати с някоя от куриерските фирми.

# 209
  • София
Поздравления за приема на малката русалчица. Simple Smile
Хубава специалност, отличен университет. Браво! Стискам палци на кандидат-докторката.
Аз също съм за варианта - самолет и багаж по куриер. Има засилени проверки по границите, виси се понякога с часове и не бих го причинила на детето. (дъщеря ми два пъти пътува с кола Виена- София- Виена и се отказа заради чакането на унгарската граница)

Общи условия

Активация на акаунт