Университети в Германия и други държави с немски език 12

• 46 039
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Благодаря, дами Simple Smile

Ваниан, ето защо се чудих аз, че на сайта не излиза някогашната абревиатура HHN след Франкфурт. А то било, защото не летят самолетите дотам, а до  летище Франкфурт.

# 211
Русалке, честито за девойка 1 дано и 2 получи мечтаното място!
Моята девойка има две покани Улм и Бон, но си чака уни Тюбинген.
За пътуването мисля да я пусна с ръчен багаж на самолета а основния багаж да го пусна по спиди 30 кг 35 лева.
Аз да попитам някой да е запознат със студентския заем Багоф?

# 212
  • София
BAföG Simple Smile
Само работещи май могат да кандидатстват за него,  на трудов договор за повече от 12 часа на седмица. Има и някаква продължителност по закон, май беше 10 последователни седмици работа без прекъсване,  след което можеш да подаваш. Дъщеря ми не се е интересувала, това го знам предимно от прочетеното във фейсбук групата.

Последна редакция: чт, 01 авг 2019, 21:14 от пенсионирана русалка

# 213
Дооообре, похвалвам се с Zulassungsangebot за Икономическа математика  на девойка 1 Simple Smile

Честито-ооо! Успех в следването! Да е удовлетворена и щастлива с избора си!

# 214
Честито  на прясната студентка, Русалка - по вода да й върви в ученето.
 Записването само на място ли ?
Момичета, другата седмица ще си дойде детето с глобата, ще говоря с него и ще имам повече инфо. За сега знам само, че родителите ровят в нета , и се надяват едно посещение в офис на АОК да изясни казуза. Има ли развитие, ще пиша, разбира се.
Много кофти пътувания с автобус описвате... дано няма този некъсмет моето момче. Надявам се да се придвижи безаварийно до местоназначението.  Иначе той е ок за автобуса, при нас важи - каквото при  мен, това и при брат ми. Така че, щом единия го е изживял, втория едва ли не си го търси същото като преживяване.
Русалка, аз за Айндховен все през KIWI.COM купувам. Но тя си е скъпа дестинация, макар че на нея кацат нискотарифни самолети. Цените са отврат...  Пробвай, понякога дават евтини предложения с прикачване.
Хайде, скоро да се похвалите и с още една студентка !

# 215
  • София
Момичета, честито за хубавите новини, да са ви живи и здрави студентите, много здраве и късмет! Даже малко ви завиждам за емоциите, ние вече сме на друга вълна.
Един страничен въпрос към мамите с деца в Аахен. Налага ми се служебно пътуване до там, като ще летя със самолет до Кьолн, а оттам- не съм наясно още.  Гледам някакви разписания на Flixbus и доста евтини билети, в сравнение с ДБ. Отделно, автобусите тръгват от летище Кьолн- юг (идея нямам дали това е основното летище). Та, въпросът ми е, как е по-добре- автобус или влак?

# 216
  • Варна
Честито на малката русалка за приема! Много хубава специалност! Сега ѝ пожелавам да получи и място в общежитие. Записването само лично ли става в Манхайм?  Наистина много рано почват семестъра там. Няма ли да има предварителни курсове?
Желая прием по първо желание и на другата девойка през септември. При нея май класирането ще излезе след като изпратите математичката, а?

Веднъж съм пътувала с автобус до Германия, беше кошмарно преживяване. Моята щерка няма как да си го причини. Първоначално замина с ръчен и чекиран багаж, а след това пращахме колети с Арамекс. Аз съм писала и преди, но пак - при настаняването заминахме заедно със студентката. Смятахме първоначално с кола да пътуваме, но се оказа по-евтино със самолет и кола под наем. Стаята ѝ беше полуобзаведена и имаше доста обикаляне по магазините за оборудване.

pe6exodka За каква специалност кандидатства девойката?

За Bafog знам същото като русалка - минимум 10 седмици стаж с поне 12ч. на седмица.

Ива* Дъщеря ми пътува с влак от летището в Кьолн, но при нея е безплатно. Спирката на влака е на самото летище. Летището, доколкото знам е едно - Cologne- Bonn. Гледам, че Flixbus тръгват от терминал 2. Дори и на терминал 1 да кацате, разстоянието не е много голямо, ок.800 м го дава google.

# 217
  • София
Малеееее, не е истина, почвам чак да си вярвам, че омайвам хората с любезните си (по-скорo мазничкo-учтиви чак) писания на немски. Вчера накарах девойката да пишем мейл на Щудиеренденверк с питане дали може да има претенции за общежитие само със статуса "zugelassen" или трябва да чака да получи бешайда и да го препрати. И сега отварям пощата - опс, оферта за общежитие с уговорката на по-късен етап да им прати документа, че е записана (преди това и бешайда). 3годишен договор, стая във ВГ, наем 265 евро, включващ ток, вода, нет.Имаме срок до 07.08 да преведем парите  за кауциона от 500 евро и първия наем, както и да пратим по мейла подписаните бумаги.

Първоначално се стреснах, понеже много услужлива съфорумка Simple Smile сподели с мен кой квартал не е за предпочитане. Реших,че баш него сме нацелили, а всички знаем, че откажеш ли оферта, има после да си чакаш... Но после разгледах  картата на Манхайм и не става дума за там. Та - урааааа!  Simple Smile

Сега ако може и с  другата нещата да се случат така гладко...

Последна редакция: пт, 02 авг 2019, 12:02 от пенсионирана русалка

# 218
Честито на приетите студенти! Успех в следването и реализирането им! Ние също можем да се похвалим с прием в Кьолн. От общежитието за сега само потвърждаваме. Движим въпроса с квартирата, предстои сключването на договора. Един въпрос към мамите- от къде и и как ще си обзавеждат най-изгодно стаите на студентите?

# 219
Малеееее, не е истина, почвам чак да си вярвам, че омайвам хората с любезните си (по-скорo мазничкo-учтиви чак) писания на немски. Вчера накарах девойката да пишем мейл на Щудиеренденверк с питане дали може да има претенции за общежитие само със статуса "zugelassen" или трябва да чака да получи бешайда и да го препрати. И сега отварям пощата - опс, оферта за общежитие с уговорката на по-късен етап да им прати документа, че е записана (преди това и бешайда). 3годишен договор, стая във ВГ, наем 265 евро, включващ ток, вода, нет.Имаме срок до 07.08 да преведем парите  за кауциона от 500 евро и първия наем, както и да пратим по мейла подписаните бумаги.

Първоначално се стреснах, понеже много услужлива съфорумка Simple Smile сподели с мен кой квартал не е за предпочитане. Реших,че баш него сме нацелили, а всички знаем, че откажеш ли оферта, има после да си чакаш... Но после разгледах  картата на Манхайм и не става дума за там. Та - урааааа!  Simple Smile

Сега ако може и с  другата нещата да се случат така гладко...

Леле Русалка, добрите новини при вас  се множат !!! Искрени поздравления за общежитието. Направо ви завидях като прочетох условията. Дай Боже всекиму !
А за мазните мейли... синът ми, с моя помощ си е направо специалист. Така се мазни, така  угоднически пише, че при категоричен отказ след  това получава писмо че е включен официално в листата на чакащите. Не че досега има оферта, но се надявам като иде там да продължи с мазната линия и дано в един момент го огрее. Че такива суми от месечен наем и на нас биха ни се харесали много. Иначе частни общежития в Гархинг срещу 660 евро месечно има. Ама кой да ги плаща...

# 220
  • Варна
Еее, русалке, докато ви пожелая оферта от общежитие, то вече сте получили. Много сте бързи. Smiley

bori33 Ние купихме мебели от ИКЕА - легло, матрак, стол, килим, етажерки и др.подобни. Аксесоари и разни дреболийки купувахме и от Jysk, които в Германия се казват DÄNISCHES BETTENLAGER. 

# 221
Ясмина моята девойка е психология !

# 222
Момичета, честито за хубавите новини, да са ви живи и здрави студентите, много здраве и късмет! Даже малко ви завиждам за емоциите, ние вече сме на друга вълна.
Един страничен въпрос към мамите с деца в Аахен. Налага ми се служебно пътуване до там, като ще летя със самолет до Кьолн, а оттам- не съм наясно още.  Гледам някакви разписания на Flixbus и доста евтини билети, в сравнение с ДБ. Отделно, автобусите тръгват от летище Кьолн- юг (идея нямам дали това е основното летище). Та, въпросът ми е, как е по-добре- автобус или влак?

Синът не е в Германия, но имам информация.
Летището е едно -  Кьол - Бон. Автобусите спират на външна платформа на летището, като трябва да се отиде
в самия край на летището. Има офис на Flixbus  и пейки за чакане. Автобусите не спират на определен сектор и трябва като наближи часа да излезете от летището на самата платформа.
Аз имах притеснения за пътуването обратно, автобусът да  не закъснее за полета, но бяха точни. Все пак трябва да се отчете , че може да има задръстване по магистралата. За връщане се тръгва от мястото на пристигане в Аахен.
За късни полети до Кьолн  обаче няма автобуси.
Успешно пътуване !

# 223
Честито на приетите студенти! Успех в следването и реализирането им! Ние също можем да се похвалим с прием в Кьолн. От общежитието за сега само потвърждаваме. Движим въпроса с квартирата, предстои сключването на договора. Един въпрос към мамите- от къде и и как ще си обзавеждат най-изгодно стаите на студентите?

Честито! А какво ще учи в Кьолн?
Моята дъщеря също е студентка в Кьолн и преди две години получи необзаведена стая в Кьолн в общежитие. Аз избрах и поръчах мебели онлайн в най-близкия магазин на ИКЕА до общежитието /има 2 или 3 магазина ИКЕА в Кьолн/ с получаване на място в магазина в деня, в който летим до там. Летяхме аз, ММ и сина ни до там в петък, вземхме рент-а-кар- кола -комби от летището, късния следобяд стигнахме до ИКЕА, натоварихме мебелите, за два дни ги сглобихме, почистихме, наредихме багажа и в понеделник летяхме обратно Laughing
Имах начертана на ръка стаята с прозорец и врата, съобразих с размерите мебелите, за да се напасне добре.
Иначе до общежитието имаше оградено пространство за отпадъци от мебели, където студентите изнасят и оставят мебели, които не им трябват, и може да се дебне за нещо подходящо, но дъщерята нямаше времето да чака и да търси там.
От България си бяхме купили и взели кабел за лампа, фасунга, болтчета, инструменти и т.н., които взехме в един чекиран куфар в самолета.

Последна редакция: пт, 02 авг 2019, 15:39 от slavina_S

# 224
  • столицата
Русалка, поздравления! Виж как добре се  развиха нещата. Дано както всичко тръгна по вода, така да му върви и занапред на детенце! А и на сестричките!

Общи условия

Активация на акаунт