Университети в Германия и други държави с немски език 12

• 46 031
  • 745
  •   1
Отговори
# 225
Ние днес получихме също оферта за общежитие - с очакване за заплащане на стаята от 01.09.2019 и подписване на договор. В договора обаче се иска банкова сметка на сина ми , от която всеки месец те сами да си теглят парите за наема. Питането ми е - може ли сметката да е българска или непременно трябва да е немска сметка?

# 226
Да се похваля! Чаканата покана днес дойде! Имам си студентка психология в Тюбинген!
Успех и търпение на всички за желаната покана!
Сега  започва борбата  за общежитие!

# 227
  • София
Честито, Пешеходка Simple Smile

Синята лагуна, навсякъде е така. Към този момент децата нямат немска сметка. Преведете  сега кауциона и първия наем (стига да не искат друго, говоря принципно) от друга сметка, по възможност нечия немска, за да спестите таксите за превод оттук. Иначе и оттук може, разбира се. А вече на място за следващи месеци ще си теглят от сметката му в немската банка на определена дата - вероятно ви говорят  сега за така наречения СЕПА мандат, с който това ще се случва нататък

# 228
  • столицата
Лагуна, не е ли най-добре да попитате директно лицето, изпратило ви договора?
Пешеходка, стискам палци!

# 229
Ние днес получихме също оферта за общежитие - с очакване за заплащане на стаята от 01.09.2019 и подписване на договор. В договора обаче се иска банкова сметка на сина ми , от която всеки месец те сами да си теглят парите за наема. Питането ми е - може ли сметката да е българска или непременно трябва да е немска сметка?

Немска. Повечето Studentenwerk-и правят компромис за първия наем и приемат превод от чуждестранна сметка, но след пристигането трябва да си оправи документите с тях и да им предаде немска сметка.

# 230
  • Варна
pe6exodka Честито на бъдещата студентка! Дано скоро да получи и общежитие Simple Smile

синята лагуна Както вече са писали, искат немска сметка, от която автоматично да се тегли наемът. Първият превод направете с paysera или transferwise от български акаунт, че да спестите такси. А вече на място като си открие немска сметка, ще се предостави на Studierendenwerk. След като обаче искат да попълните сега номер на немска сметка, им пишете, че такава все още няма и ще бъде предоставена по-късно.

# 231
Честито на новоприетите в Кьолн и Тюбинген!!
Подкрепям съвета на Ясмина - преведете с peysera или друга подходяща платформа за да не се набутвате с  комисионни,  а после добавете  IBAN-a на немската сметка на детето при посещение в щудентенверк. 
Всъщност, общежитието което бяхме получили в Кьолн точно така искаха - първия наем от наша сметка, с подробно цитирано основание, а при пристигане там и изваждане на немска сметка да я предостави студента за директен дебит.

# 232
  • София
Честито на всички новоприети, честито и за общежитията!
Русалка, нали знаеш, че ако решиш можеш да си изкарваш прехраната като агент на кандидат студенти за Германия! Всички тук, ще ти правим реклама!

Относно обзавеждането на жилища, ако сте навити на втора употреба погледнете в https://www.ebay-kleinanzeigen.de/
Във фейсбук също има групи за продажби на мебели, всичко каквото се сетите, но са по градове. Аз мога да помогна само за Карлсруе.

# 233
  • München, Deutschland
За мебели и уреди на старо, препоръчвам и quoka.de

# 234
Благодаря, момичета! Девойката си избра като специалност Информатика(Гумерсбах). Като си я знам колко е "оправна", решихме на семеен съвет, мебелите да ги поръчаме от тук( бюро, стол, легло, шкаф).За останалите неща  ще и дам адресите, да си ги набави на място. Фирмата с която ще пътуваме -Аз, тати и тя е микробус 8+1, познати са и извозват до адрес. Днес и договора за наема е готов...чакаме вече ден за пътуване.

# 235
  • München, Deutschland
Благодаря, момичета! Девойката си избра като специалност Информатика(Гумерсбах). Като си я знам колко е "оправна", решихме на семеен съвет, мебелите да ги поръчаме от тук( бюро, стол, легло, шкаф).За останалите неща  ще и дам адресите, да си ги набави на място. Фирмата с която ще пътуваме -Аз, тати и тя е микробус 8+1, познати са и извозват до адрес. Днес и договора за наема е готов...чакаме вече ден за пътуване.

С уговорката, че естествено решението си е ваше, не си заслужава финансово, с оглед тукашните цени, да не говорим ако сте склонни да купите нещо на старо. А пък до това място, което сега погледнах къде е, ще са 3 дни път с камили.

Като 24-те часа до Мюнхен. Тогава според мен е по-хубаво с кола да тръгнеш и да си вкараш целия багаж в нея, да не се разправяш с куриери и да не плащаш на същите, чудейки се дали ще загубят или счупят нещо и трябвайки после да мъкнеш багажа, ако не случиш пощальона и ако той изобщо звънне на вратата ти, а не остави на съседа.

Да не говорим, че и на път нещо може да разгледаш, на отиване или на връщане. Отделно от удобствата, най-много пари в Германия пести... колата. Ако трябва човек да си избере в какво да вложи 500-1000 лв, за тук определено бих му препоръчала кола (изхождам, че студентите са вече над 18г., де).

Последна редакция: пт, 02 авг 2019, 19:51 от chrissy

# 236
Здравейте, синът ми е приет в ТУМ Мюнхен, машиностроене, без интервю, с 98 точки.
Благодаря на всички за ценната информация!
Поздравления и за всички новоприети студенти!
Сега започваме търсене на жилище от нулата. Нямаме известие от държавните общежития в Мюнхен и всяка информация за други варианти е добре дошла.

# 237
  • София
https://www.facebook.com/groups/256788891047529/?fref=nf

За интересуващите се от стая  в Мюнхен, сигурно с тока и нета стига до 450-460, но все пак..

Бебенка, честито и на твоя младеж!

# 238
Благодаря!

# 239
Честито на приетите, успех на чакащите, късмет с общежитията. Момичета, такава приятна зараза са вашите емоции , дано край да нямат добрите новини  Blush

Общи условия

Активация на акаунт