Университети в Германия и други държави с немски език 12

• 46 025
  • 745
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Дооообре, похвалвам се с Zulassungsangebot за Икономическа математика  на девойка 1 Simple Smile

Натисна бутона "приемам", понеже е желание 1. Не очаквах толкова рано да пуснат оферта за специалности с местни квоти и класиране в низходящ ред, очаквах някъде към средата на месеца. Обяснението вероятно се крие в това, че годината в Манхайм, за разлика от тази в други немски унита, почва много рано (на 02.09 са първите лекции). Е, поне и свършва по-рано ( за взелите изпитите си, разбира се), още  в средата на юни. Чакаме сега в портала на унито да качат и Bescheid-a. Нарочно сме избрали само електронен, за пестене на време. Зная, поне за медицината е така, преполагам и за другите специалности, че при избор на хартиен носител, официалният документ е точно хартиеният, а не наличното в портала. Само да го качат и веднага  препращаме към Studentenwerk, дано ни огрее.

Стряскам се обаче какъв срок ще са сложили за записване... Цените на самолетните билети летят в момента до небесата, свят ми се зави. Приемам съвети за оптимално откъм цена и време придвижване със самолет до Манхайм. Предполагам до нискотарифното летище Frankfurt Hahn и после с автобус. Или? Simple Smile
Русалче, честито, страхотни са ти девойките, още малко палцестискане за медицината.
Възхищавам се тихо на целеустремеността на децата ти, адмирации за успеха и за подкрепящата им майка също Simple Smile

# 241
  • София
Звездица, мерси, ама хич не са толкова целеустремени, уж са пораснали - ама човек пак трябва да ги побутва за това и онова. Пример от вчера :
Скрит текст:
- Напиши един мейл на Studierendenwerk  и питай дали може да те огрее стая преди да имаш черно на бяло електронното писмо за прием.
- Е, що сега, нека да дойде документът, ще има повече тежест мейлът с него.
- Какво ти пречи, нищо не губиш, напиши го, а аз после само ще го "разкрася" с някой любезен лаф.
-  А. бе, това твоето са небивалици, хората не четат  учтивите ти локуми. И на развален телеграфен немски да им го напишеш, резултатът ще е все еднакъв. Ако са решили да не ти дадат, няма да ти дадат и с тези любезности няма да ги омилостивиш. Просто още е рано, изчакай.
- Добре, да видим дали съм разбрала. Ако изцяло аз го напиша мейла, да го пускам ли?
- Е, ако искаш го напиши.. Може пък да  стане нещо.

Последна редакция: сб, 03 авг 2019, 07:00 от пенсионирана русалка

# 242
  • София
Звездица, мерси, ама хич не са толкова целеустремени, уж са пораснали - ама човек пак трябва да ги побутва за това и онова. Пример от вчера :
Скрит текст:
- Напиши един мейл на Studierendenwerk  и питай дали може да те огрее стая преди да имаш черно на бяло електронното писмо за прием.
- Е, що сега, нека да дойде документът, ще има повече тежест мейлът с него.
- Какво ти пречи, нищо не губиш, напиши го, а аз после само ще го "разкрася" с някой любезен лаф.
-  А. бе, това твоето са небивалици, хората не четат  учтивите ти локуми. И на развален телеграфен немски да им го напишеш, резултатът ще е все еднакъв. Ако са решили да не ти дадат, няма да ти дадат и с тези любезности няма да ги умилостивиш. Просто още е рано, изчакай.
- Добре, да видим дали съм разбрала. Ако изцяло аз го напиша мейла, да го пускам ли?
- Е, ако искаш го напиши.. Може пък да  стане нещо.
Аа Русалчице, доводите на детето са железни, вслушай се , има резон Simple Smile
Вече културата не е на мода , уви...
Иначе за побутването , от време на време всеки има нужда 😀

# 243
  • München, Deutschland
За културата общо не знам, но познавам немалко хора, които имейл над 3-4 реда не четат, някои и над 2. Особено такива на високи позиции. Тези, по-обширно пишещите, директно отиват в някакъв фолдър, който не се чете.

Надявам се в институции и университети да не е така. 😃

# 244
  • София
То високите позиции в Бг не са обвързани с нивото, дебело подчертавам, че е мое мнение, сега да не скокнат.

# 245
  • München, Deutschland
Не, не, аз за германци говорех.
Скрит текст:
Честно казано, в големи и по-смислени фирми рядко съм срещала хора на високи позиции без никакви качества. Тук-таме може да има гадове като характер (рядко), но или са компетентни колкото малко други в областта, или са най-малко добри мениджъри. Разбира се, това също е мое мнение и не е директно по темата, затова скрито. Wink

# 246
  • София
Скрит текст:
Не зная, може би просто е било въпрос на късмет, но този любезен подход баш с немците досега все ми е помагал, в частност по въпроса с общежитията. Или пък съм успявала да ги омилостивя, просто защото съм попадала на хора, не знам. Хайде да махнем моите девойаки, но преди няколко години нали намерих общежитие на сина на приятелката ми. Последната беше болна от рак, лекуваше се в чужбина, семейството беше вече и на финансовия  пределна силите си . И тогава дойде оферта, която хич не беше зле като условия, но за жалост ценово беше непосилна. И те ми казаха да я откажа. И тогава мечка страх, мен не страх, реших да рискувам и да споделя обстоятелствата около тях, без да задълбавам много, разбира се. Даже дръзнах да поставя горна граница от 200 евро, до която биха приели.  Жената насреща ми излезе разбрана. От оферта за 340 евро без някои разходи за Einzelapartment слезе до друга малка стая  за 195 евро в двойно ВГ. И това  рамките на минути след учтивия ми мейл. А сега, когато тези в Аахен с право ме ядосаха и позапалих моторетката, не постигнах реално нищо с по-резкия си тон. Та не знам вече къде е истината Simple Smile

# 247
Bebenka, много се радвам!!  Трябва обезателно да запознаем децата си, ще учат една и съща специалност. Със сигурност ще са си от полза, дори и при търсенето на място за настаняване.  Синът ми продължава да се надява на  щудентенверк...

# 248
  • София
Покрай един пост на Galimar по-назад бяхме коментирали псевдопрецизността на немците по повод информационните им системи. Аахен и общежитията там ми бяха пример 1.Лошото е обаче, че и пример 2  пак на нас се случи. Гаден късмет...Sad Явно нещо трябва все на тръни да ме държи.
В четвъртък помните хавалбата ми за получена оферта. Девойката веднага натисна бутона "приемам" и съответно статуса  в хохшулщарт веднага се промени. Срещу Манхайм стана zugelassen, а срещу второто желание, също с квоти, премина в ausgeschieden, тоест излязло от системата на класиране заради избраното първо желание. Както се вижда на скрийншота, в портала на Хохшулщарт пише, че бешайдът  ще се получи вече от унито електронно или по пощата ( в нашия случай електронно трябва заради избраната в процеса на кандидатстване опция). Дотук ОК. Единственият работен ден след това потвърждение беше петък и в него не е получаван в портала на Maнхайм никакъв бешайд. И днес, боже... В портала им пише, че  не е спазен срокът за приемане на мястото (забележете срока 01.01.1970, към който дори аз не съм била проектоплан, камо ли бъдещата студентка). И съответно заради "пропуснатия срoк" (нямаме все пак машина ан времето) кандидатката вече не можело да има претенции към това място.Дори и това много не ме стресна, отдадох го на техническа грешка, но истински се притесних, когато отворих нов прозорец "Anträge verwalten", където стои същото нещо, а именно, че мястото не е било прието. Но този път си научих урока, веднага скрийншот.. И мейл на Zulassungsstelle-то. До понеделник обаче ще ме държат на нокти, дано всичко е наред...Imp
Та толкова за немската прецизност..
Ето да се посмеете на наш гръб:

За първи път сякаш съжалявам, че не сме с фирма, агенциите щяха да ми спестят тези нерви и сами да гонят решенията на технически проблеми.

Последна редакция: сб, 03 авг 2019, 15:11 от пенсионирана русалка

# 249
Неприятна ситуация. Но точно в такива критични случаи се крие предимството сам да си движиш нещата, колкото и да е стресово. Не вярвам някоя от агенциите да реагира по-бързо и адекванто, ако въобще реагира. Те нито имат специални уговорки с немските служби за кандидатстване, нито нищо.

Иначе, правилно сте направили. Веднага мейл със скрийншот. И до hochschulstart, и до унивесритета. А в понеделник и задължително телефонна връзка с двете иснтитуции.

# 250
  • София
Да, Грант, зная, че всъщност е само в наш плюс това, че всичко сме си правили сами, но в афекта си
 писах за фирмите като за панацея...Иначе ги знам и техните хубавинки. Просто малко взе да ми писва от такива чудесии. Дано се оправят нещата, понеже иначе става много лошо. Хохшулщарт след приемането  на първото желение автоматично изключи втория вариант от класирането. Нормално, ама.. Отделно парите за Щудиеренденверк (кауцион + 1 наем) в понеделник рано ще излязат от сметката на сестра им, понеже преводът е направен вчера следобяд. Ни да го спреш, ни да го оставиш. Ако нещо стане, ще трябва да се занимаваме и с връщане на пари по сметки.

Последна редакция: сб, 03 авг 2019, 16:32 от пенсионирана русалка

# 251
  • Варна
Русалке, а на имейл не получихте ли потвърждение, че сте приели офертата? Този скрийншот от портала на Манхайм ли е?
Направо не е за вярване какви проблеми имат техните системи. Първо Аахен, сега и това.
Въобще не мислете за връщане на кауциона и наема. Няма как да не се оправят нещата. Все пак грешката е в тях.

Да не забравя в следващата тема да напиша с главни букви да се правят скрийншотове на всичко, което се потвърждава онлайн. Поне с общежитието в Аахен оправиха ли се нещата?

Иначе и аз смятам, че е по-добре сами да си следим нещата, защото посредническата фирма може да ги пропусне.

# 252
  • София
Веднага след като натисна  девойката "приемам", на мейла се получи съобщение от хохшулщарт за сменен статус и ПРИЕТА ОФЕРТА. Влязохме в техния портал най-напред, там вече стоше сменено на zugelassen ( първата снимка), а отдолу (не се вижда на скриншота)  срещу желание две ФАУ Ерланген-Нюрнберг стоеше вече  "изключено".  Ето го и съдържанието на псимото  на хохшулщарт:
Sehr geehrte Frau .......,

Sie haben ein Angebot angenommen. Alle anderen Bewerbungen scheiden aus dem Verfahren aus und weitere Zulassungen sind nicht mehr möglich.
Wann und von wem Sie Ihren für die Immatrikulation erforderlichen Bescheid erhalten oder abrufen können, entnehmen Sie bitte unter dem Menüpunkt "Meine Bewerbungen" der Rubrik "Abgegebene Bewerbungen",  Spalte "Status" und der Informationsseite https://sv.hochschulstart.de/index.php?id=1992.

Bitte beachten Sie folgende Hinweise der Hochschule:

Sie erhalten in den nächsten Tagen einen Zulassungsbescheid durch die Universität Mannheim. Dieser Bescheid wird Ihnen im Bewerbungsportal der Universität Mannheim bereitgestellt oder per Post zugesandt, je nach gewählter Übermittlungsart.

Ihre Einschreibfrist ist auf dem Zulassungsbescheid vermerkt und ist abhängig vom Datum der Zulassung.

Die weiteren Informationen zur Einschreibung, zu den Erstsemestereinführungen und zum Studienbeginn an der Universität Mannheim finden Sie auf unseren Erstsemester-Webseiten: www.uni-mannheim.de/erstsemester

Weitere Informationen erhalten Sie unter https://dosv.hochschulstart.de/bewerber auf der Seite "Meine Bewerbungen" oder direkt bei der Hochschule.

Mit der Annahme des Angebots gelten Ihre weiteren Bewerbungen als zurückgenommen und Sie scheiden aus diesem Verfahren aus.

Mit freundlichen Grüßen
Ihr hochschulstart.de-Team

В портала на ФАУ влязох после, понеже за всеки случай  сме пуснали и за една специалност без квоти, за която кандидатстването е само през уни портала. И там до момента си стои(не съм сложила тук снимка), че  спциалността с квоти вече е аут от играта, за тази без квоти  си стои бутон, който ако натиснем, директно ще се пренасочим към онлайн записване. Естествено не сме го направили, понеже това е резерва. И последно се намърдахме в най-важния портал да видим дали след потвърждението има автоматично генериран бешайд. Нямаше.  Както и вчера.А днес вече ни чакаше тази "изненада".. Двете снимки в цветно са от портала на Манхайм. Едната излиза директно като се логнеш в акаунта, а другата  - при отваряне на допълнителен прозорец за проследяване на  заявленията.

Последна редакция: сб, 03 авг 2019, 18:08 от пенсионирана русалка

# 253
Мното ти блатодаря, G. D.!
Непременно трябва да се запознаят. Синът ми също ще се запише за курса по математика от 30 септември.
Квартирите наистина са голям проблем.

# 254
Русалка, щях да се притесня ако не знаех, че ти движиш нещата. При теб няма грешка, сигурна съм, че всичко ще се оправи. Датата която е дадена е достатъчно основание да се допусне, че съобщението е бъг.  Спокойно, доколкото е възможно, понеделник ще дойде и всичко ще се подреди.
Бебенка- вече може да се запише за курса, или поне до вчера беше активно записването за теоретичната част, за практичната все още не беше. В портала на детето в ТУМ, там се всичко. Както се оказва, там ще е цялата информация относно учението им. Изпити, дати, заявени специалности ,часове, материали , фийдбег - абсолютно цялата информация и комуникация с унито. Дано се намерят децата във фейса и да си пишат. Хубаво е да не си сам , в другия свят българските студенти са много силен фактор, съдейки по големия ми син.

Общи условия

Активация на акаунт