Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 270
 • Мнения: 1 070
Помощ от немско говорящи търся!
Bescheid der Zeugnisanerkennungsstelle beim Regierungspräsidium
това печата от консулството ли е ?

# 271
 • София
 • Мнения: 12 020
Помощ от немско говорящи търся!
Bescheid der Zeugnisanerkennungsstelle beim Regierungspräsidium
това печата от консулството ли е ?

Не , това е документ от една институция, която признава и приравнява чужди дипломи за прием в  унита в Баден Вюртемберг. Намира се в Щутгарт.

Последна редакция: пн, 05 авг 2019, 19:24 от пенсионирана русалка

# 272
 • Мнения: 1 070
Как да го набавим? Срока ни е до 16.08.

# 273
 • София
 • Мнения: 12 020
https://rp.baden-wuerttemberg.de/rps/Abt7/Seiten/Zeugnis.aspx
Процедурата и исканите документи са описани от So stellen Sie bei uns einen Antrag надолу. Но:

Es muss mit Bearbeitungszeiten von mehreren Monaten gerechnet werden. Anfragen nach dem Stand der Bearbeitung, per E-Mail oder Telefon, verhindern eine zügige Bearbeitung der Anträge.

В тази част от текста пише, че  времето за обработка може да  отнеме и месеци. Както и че всякакви запитвания по телефона или мейла за статуса на заявката възпрепятстват обработката. Иначе е даден и формуляр, упомената е такса от 100 евро, даден е и адрес за изпращане на документите. Но това как ще стане до 16.08? Звънете още утре и питайте!

# 274
 • Мнения: 1 070
  русалке, моля за съвет за действие.
да не те мъча да пишеш Симона Красимирова от групата във фейса е моето чаве.
Вие нали в същата провинция кандидатствате искаха ли ви такъв документ?

Последна редакция: пн, 05 авг 2019, 20:02 от pe6exodka

# 275
 • София
 • Мнения: 12 020
  русалке, моля за съвет за действие.
да не те мъча да пишеш Симона Красимирова от групата във фейса е моето чаве.

Усетих се и й пуснах и там линка.  Simple Smile Влязох специално и на сайта на Уни Тюбинген за психология, бакалавър. Видях го това искане, но то е  като добавка (ако се налага) към дипломата за средно образование. Да не би средното да е от професионална гимназия, а не примерно от ЕГ, та да се налага приравняване? Понеже оставам с впечатлението, че не е общовалидно изискване.

# 276
 • Мнения: 147
За да може да ви се помогне  адекватно, е най-добре да кажете с каква диплома кандидатствате и в какво учебно заведение. Попринцип дипломите от нормалните български гимназии се признават без да минават специална проверка през министерството на бундеслендера. За медицина тази проверка се поема от hochschulstart, а за почти всички останали от uniassist. Освен това в сайта се казва, че при чуждестранна диплома за средно образование признаването става директно през университета, обаче случаите с Fachhoschschule и Duale Hochschule BW са малко особени.

Тръгнах да пиша едно, пък то друго излезна. И аз исках да наблегна на факта да не би дипломата да е от професионална гимназия. Или да кандидатствате в Hochschule, a не Uni.

# 277
 • София
 • Мнения: 12 020
Не, Пешеходка. Моята девойка в портала на Манхайм сложи отметка Allgemeine Hochschulreife, каквато е дипломата от ЕГ, затова и попитах с каква диплома е дъщеря ти.  И отметка за придобито средно в България заради последващите пресмятания. Оттам  нататък в самия портал се трансформираха с техен калкулатор оценките в точки за бала. Примерно 6,00 по мат 14 точки, 6,00 по немски 14 точки, ДЗИ 5,78 13 точки и т.н.. ( апропо, дразнещо е как нашите максимални оценки не се обръщат на макс немски точки, 15). Тоест от самия старт на бевербунга всичко си беше признато и обърнато по тяхната система.

Но си мисля - ако дипломата  е примерно от професионална гимназия, защо за този документ не се е заговорило по-рано, още при заявленията по порталите?

Последна редакция: пн, 05 авг 2019, 20:48 от пенсионирана русалка

# 278
 • Мнения: 1 070
Дипломата е от ЕГ. Каза че като е попълвала формуляра са искали да пише , че дипломата е 4 както в ерланген. И в Постадам и искаха такъв докумнет , но още при подаване на документи и следователно не я допуснаха до класиране.  Тук уж изпратиха покана. Тя я прие и всички други унита отпаднаха. В голям стрес съм  и за капак нямам нет. Ако има грешки моля за извинение пиша от тела. Казах и у/е да звъни и да пита.

# 279
 • София
 • Мнения: 12 020
Пешеходка, четворката в Ерланген не значи вид диплома. Тя е код, че дипломата просто не е немска и подлежи на преизчисляване. Но пак унито си я обръща, виждаш екивалента й по немската система в campo.fau.de портала.

# 280
 • Мнения: 1 070
това ми прати че са и иска ли

Ето тава е имейла който получи в петък.

Последна редакция: вт, 06 авг 2019, 10:03 от AnMary

# 281
 • Мнения: 147
Тя вече е на място в Тюбинген и от там са и изискали документа или вие си правите изводите, че е задължителен въз основа на информацията в сайта, който си дала като скрийншот?

# 282
 • Мнения: 1 070
Тя при поканата и сега получи това изискване за документи. Да въз основа на сктийншота мислим , че документа е задължителен. Никъде не пишат как да се плати семестъра.

# 283
 • Мнения: 147
Зажалост преди телефонат с университета няма как да гадаем какво искат и какво не. Самото изречение обаче набляга, че този документ би бил нужен евентуално (!), в зависимoстт от това дали попадаш към графата със задължение да ти признаят дипломата през Regierungspräsidium-a. Това се отнася на първо място за чужденци извън ЕС. Не забравяйте, че това е обща форма, която се показва на всеки кандидат, независимо немец или ЕС/не-ЕС чужденец.
Дори на самата страница на Regierungspräsidium-a както и на servicepportal baden württemberg се споменава изрично, че при кандидатстване в университет, университетът сам проверява дипломите. Това трябва да ви е един от водещите доводи в разговора. И съвет - като се представя да не казва, че идва от Ausland, a изрично да наблегне на EU-Ausland/EU-Bürger.

# 284
 • Мнения: 1 070
Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт