Университети в Германия и други държави с немски език 12

• 46 622
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Все си мислех, че сметката която отварят трябва да е в банката която обслужва унито. В нашия случай, запазили сме час в Дойче банк. Шпарккасе равнозначно ли е на Дойче банк?
Не. Караш май по холандската схема. В Германия не си задължен по никакъв начин да отваряш сметка в банката, обслужваща унито.

# 391
Чакайте, няма "холандска схема" Никой в Холандия по никакъв начин не те задължава за нищо. Вярно е, че по време на опознавателната седмица обикновено се организира посещение на банков служител и той е от банка, която обслужва Унито и съответно има преференциална тарифа, но и дума не може да става за задължение. Всеки е свободен да прави това, което реши - ако иска си открива сметка при служителя, без да виси в клона да попълва документи, което е и причина повечето студенти да имат сметки в банката, която работи с Университета, ако не - отива в друга банка и открива там сметка.
То многото банки в Холандия (холандски)... Рабо, АБН Амро и Инг... Ако не е едната ще е другата. Всички имат студентски пакети, въпросът е на кой какво му е удобно....
Но за задължение и дума не може да става.

Шпаркасе е съвсем различно от Дойчебанк. 

# 392
  • София
Аз не съм казала, Стефане, че в Холандия е задължение. И няма как да го кажа, понеже не знам дали е Wink Написах,че в Германия определено не е. Под схема имах предвид точно описаното от теб, немалко хора избират сметката на студента да е в същата банка,  която обслужва унито. Вероятно и самата ГД е направила така с големия си син миналата година  и сега смята, че и в Германия ще действат така. Не е нужно.

# 393
  • София
Здравейте!
Къде се загубихте? Багажа ли стягате? Аз идвам да питам как ви е статуса в хохшулето, че нашия още е на никъде. Питам щерката, ама тя нервна! Плати ли сме таксата,  изпратихме отново документите, който искаха и сме до там . Все още няма достъп до сайта на унито официално като студент. Каза, че най-вероятно до 3 седмици след като са получили комплекта с документите, ще изпратят плик с и някаква карта Марти!
Много съм объркана, записани ли сме или не ?
И най-комичното е че имаме билети за отиване , че и квартира даже!
Моля, който има опит да сподели.
И ние сме на същото положение! Вече нямам нерви! Може би консултантските фирми на това разчитат!

# 394
Така или иначе синът ми има апойнтмент в Дойче банк ден след регистрацията в общината. От тази сметка ще се прави директния дебит за общежитие,  семестриална такса. УниКредит за момента няма да закриваме, защото е приложима в Германия. Усетим ли обаче, че две сметки са му излишни и може да се оправя и само с немската, закриваме УниКредит. Големия е с Рабо от година и наличието на българска сметка се обезсмисли от самосебе си.

# 395
  • София
Обадете се, бре, хора, питайте, затова има телефони.. Дъщеря ми още не е  записана (става на място в нашия случай), но е с платен семестърбайтраг и съответно с достъп до цели два портала -  единия страшно полезен, за първокурсници. Обяснено е какво се очаква от тях - даден е адрес на Бюргерамт, адрес на финанцамт, обяснено е какъв документ да искат от хаусмайстер/хазяин, за да се запишат в бюргерамт-а, обяснено е как се открива банкова сметка след получен данъчен номер (който сам по себе си излиза в тридневен срок след подаването), какво е нужно за изваждане на студентската карта (по-точно къде се прикачва снимката за нея), има линкове към преговорните програми по математика и информатика за отделните факултети, фиксирани часове за обиколки на английски/немски на кампуса, на библиотеката. А това внася голямо спокойствие, поне у нас, предвид утрешното ни тръгване. Ние буквално стягаме багажа, няма накъде да отлагаме повече..

Така е и с общежиетието, усетихме се, че началото на договора е 01.09, неделя, когато немците не работят. Звъннахме на хаусмайстера, обяснихме, че си тръгвам рано на 02.09 и няма да може сама да се премести с куфарите от хотела, помолихмеза друг вариант и човекът се оказа много разбран, ще й даде ключа  и документа за бюргерамт на 29-ти. Просто звъннете, има голям шанс да се успокоите като ви кажат, че децата са записани. Simple Smile Даже наскоро разбрах, че  и голяма платформа като хохшулщарт за медицина, стоматология, фармация, ветеринарна медицина отговаря unter Vorbehalt на писмени питания/обаждания ден-два преди срока за класиране по съответните квоти. Не знам дали ще се възползваме, доста ме изкушава опцията..

Последна редакция: вт, 27 авг 2019, 15:51 от пенсионирана русалка

# 396
Русалка, наслука, късмет и смелост !

# 397
Русалка, данъчен номер от финанцамт за откриване на банкова сметка?  Ние отложихме финанцамта за сега, мисля, че данъчен номер ще му трябва при евентуално започване на работа. Но не виждам връзка между това и откриването на студентска сметка.

# 398
  • София
Русалка, данъчен номер от финанцамт за откриване на банкова сметка?  Ние отложихме финанцамта за сега, мисля, че данъчен номер ще му трябва при евентуално започване на работа. Но не виждам връзка между това и откриването на студентска сметка.

Навсякъде е различно, на голямата ми дъщеря не й искахa, поне ако помня правилно. Но сега изрично са си го написали.

ПП StudyBuddy,
Скрит текст:
дали пък Грант не уцели право в десятката с предположението си? Да не забравяме, че Фейсбук е помощник, да, но и голям клюкарник.

Последна редакция: вт, 27 авг 2019, 16:52 от пенсионирана русалка

# 399
От една страна не искам да оставя целия процес по проучване на уни-та, квартири, банки и т. н. на щерката, но от друга, като не знам немски....
Затова ще попитам тук с уговорката, че не разбирам Голяма част от писаното на немски с нашата си азбука. Сори!
На първо време ме интресува финансирането. Ходила съм само в Пощенска банка, за да попитам за студентски заем и всичко изглеждаше добре до момента, в който не стана ясно, че кредитите са само за България!
Към унито или към Австрикска/Немска банка да се обърна с въпрос за условията им за кредит? Коя /Кои?
Други възможности за финансиране има ли?
Работа? Уни-то или всекиам каквото си намери?
Разбирате от въпросите ми, че нищо още не знам. Знам само, че ще е Австрия или Германия, по-вероятно Австрия, че много ки харесаха това лято Виена и СейнтПьолтен.
Моля за насоки за начинаещи. 11-токласничка е на есен!
Благодаря!
П. С.. Изчела съм линковете на първа стаарница. Ще ходя и на всевъзможни изложения и лекции за ориентация!

# 400
  • Варна
kassii Следването в Германия и Австрия не е непосилно финансово, за да изисква кредитиране. Разбира се, ако учи в някой от големите и скъпи градове - Мюнхен, Виена и пр. ще трябва да се подготвите с повече суми за месечна издръжка.
За Австрия не мога да говоря, затова споделям как е за Германия. За таксите за обучение не се ползва кредит - те са почти колкото в български университет - ок.250-300 евро на семестър с включена карта за обществен транспорт. Без нея сумата е наполовина. Има различия в различните градове, но приблизително е в тези граници.
За издръжката - направете всички възможно да ползвате общежития. Цените им са около 250-350 Е в цяла Германия. Пак зависи от провинция, градове и т.н. Частните квартири са доста по-скъпи, особено в големите градове.

По-икономично може да се кара с 600-700 евро на месец, вкл. и наем, ток, вода. Но пак зависи къде живее студента - в малък/голям град, общежитие/квартира.

Има много възможности за почасова работа - в университета и извън него. Ако работи поне 10 седмици за поне 12 ч. на седмица, може да се ползва финансиране Bafog (има доста информация за него във фейсбук групата).

Според мен въобще не си заслужава да се взима кредит, особено пък от български банки с високите им лихви. По-добре спестявайте усилено докато завърши кандидат-студентката, да може да покриете разходите за първата година, докато се ориентира детето на място. След това спокойно може да започне работа и да подпомага бюджета или дори да се самофинансира. В Германия часовите ставки са такива, че с ок.18-20ч. на седмица работа студентът може да се самофинансира. Аз съм споделяла и преди - за нашето семейство излиза по-евтино дъщеря ни да учи в Германия, отколкото в България, защото там може да работи почасово и да се издържа.

Сега, във Виена предполагам, че е доста по-скъпо, особено квартирите.

# 401
  • София
Голяма част от сайтовете на университетите си имат английска версия. Практиката показва, че със занещо немски дете и с майка, следяща на английски, нещата също стават без фирми. При неясноти винаги има кой да отговори тук.

Аз  за друг заем в Германия ( за Австрия нямам идея) за студенти освен  за BAFÖG не знам. Но за него не може да се класира новоизлюпен студент. Има си изисквания за трудов договор с фиксиран долен праг часове работа на седмица и минимален период на непрекъсната  трудова дейност. Друг вариант са стипендии. Предвид това, че Германия е с безплатно образование, е нормално да не е много дашна на стипендии. И все пак има  ДААД стипендия (единици са одобрените деца от България всяка година и са винаги от немски гимназии, а помня, че във вашия случай става дума за дете от АК), която покрива разходите по цялото следване, има и Deutschlandstipendium, при която за успех и за социална дейност студентът взима по 300 евро на месец. Има и баварската BayBids за първокурсници, има и на разни политически и църковни  организации. Но не съветвам никого да разчита на стипендиите, я стане, я не. Оптималният вариант е студентът да разполага с готови средства за първата година, поне докато се ориентира в учебен процес, натоварване, нова среда и сие. После може да работи почасово и да си помага (от частично финансиране над родителското до пълно, в зависимост от вид работа, специалност, размер на разходите и сие).

ПП Различни са представите на хората за икономично. Доста студенти изкарват съвсем прилично и с 500 евро на месец, без да се лишават от храна, ходене на кино, на кафе, на пица (не ежедневно, разбира се), на малки екскурзии, на разни фестове/панаири,  на фитнес и т.н. Зависи не само от град/провинция (което е от значение, разбира се), а и от навиците на самия студент, от способността му добре да управлява/разпределя средствата си..

Последна редакция: вт, 27 авг 2019, 19:51 от пенсионирана русалка

# 402
Добре че подвигнахте темата за банки, че тя е актуална и за мен в момента. Попринцип уж има банки, колкото искаш, пък изборът накрая пак е ограничен. Мисля, че сметките на Дойче банк и Постбанк все още са безплатни за студенти. Тегленето на банкомати на банки от кеш-групата е безплатно, както и преводите през онлайн банкирането. Но с този черен облак, заседнал над ДБ, направо не знам дали си заслужава. Шпаркасе не са навсякъде безплатни, даже бих казала, че това е по-скоро една от скъпите банки особено за студенти ? И понеже зажалост нямам много представа от банково дело , накрая като на майтап ще реша бързо проблема като направя като Г.Д - ще си отворя сметка в банката, към която се плаща семестриалната такса на моя университет, а по случайност и данъка за ТВ.

# 403
  • София
Интересно ми стана, Грант, защо да е скъпа Sparkasse, особено за студенти?  Мислех си пак на нея да заложим, каката няма май оплаквания освен  упоменатато за таксата при теглене от банкомат в Ротенбург. Не съм чувала другаде да се е повторило, така и не проучи тя обаче защо й взеха такса тогава.

# 404
Русалке, въртят ми се някакви 10 евро/месец за поддръжка на сметката (дори за студенти). Възможно е да не съм разбрала, бях чела преди време...в изпитната сесия Simple Smile Непременно ще проуча какво предлагат в нашия регион. Иначе повечето немци залагат на Шпаркасе, та сигурно има защо.

Едит: също това с различията по градовете ми е малко притеснително, не толкова за еднократна такса на банкомат, ами ако се наложи да се ползват услуги на гише. Както си проличава, има много да се чете по този въпрос Grinning

Общи условия

Активация на акаунт