Университети в Германия и други държави с немски език 12

• 46 546
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Да, Грант Simple Smile. Аз нямах претенции да знае адреса, не е и длъжна, просто предполагах, че е така, понеже преди броени дни колегата й на другия компютър извади адреса моментално от базата с данни, не сме му го давали ние (разполагахме само с другия,  за който той каза, че не приемат).Учтиво ни го даде, проверихме, че е даден на страницата на hochschulstart  като алтернативен и готово. Simple Smile
Докато сега дамата не само че твърдеше, че при нея системата е друга и да съм била спокойна (Angry), ами и искаше да направи компилация от два адреса. Но най-много се издразних реално на опита й да ме убеди, че пратката безпроблемно ще стигне  с всичките тези драсканици и корекции. Може би да, може би не.. За какво ми е да рискувам, при положение че може да положи малко усилия да попълни нова бланка. Така и не склони (хартията ли й броят се чудя), а не исках да губя деня, затова приех "услугата й" да го напише четливо повторно отдолу - без многото грешки. Колегата й миналата седмица ги принтираше за всеки отделен адрес, даваше ги за сверка и като имаше неточност, поправяше и отпечатваше наново - тоест всичко беше вярно и прегледно преди пускането. Ама всичко си зависи от човека..

# 91
Добро утро! Да попитам при плащането на семестъра дали може превода да бъде от чужда банкова сметка? Целта е да избегна високите такси на международните  родните банки.

# 92
  • София
Предполагам, че първия път може. След това - от немската сметка. За TMS например дъщеря ми плати от немската си сметка  по същата причина както за сестра си, така и за още едно дете. На по-ранен етап беше платила и  някаква сума, дължима на немски мобилен оператор за прекъсването на договор на  близко момче, което междувременно се беше прибрало окончателно в БГ и съответно си беше закрило немската сметка. Но в някой от случаите банковият служител я беше предупредил, май в този с оператора, че е на нейна отговорност преводът и не било редно. Иначе преводът ще си постъпи безпроблемно, понеже в платежното ще е е упоменато името на студента и неговият студентски номер.

# 93
Дъщеря ми плати първия семестър от сметката на познат,  който учи в Германия.  Не е имало проблеми. 

# 94
Благодаря!
Аз май съм по притеснена от детенце или то по умело го прикрива от мен, но ми е много напрегнато все още не е получила одобрение от две унита Тюбинген и Фрайбург. Дали да се надявам на одобрение при условия, че Улм са ги одобрили? Нали са една провинция.
Докато излязат резултати,  как ще я карам не знам. 

# 95
  • София
В какъв смисъл одобрение, прием ли? Нали още е не е изтекъл срокът за кандидатсване до 15 юли? Или одобрение по изпратени документи (тоест всичко е налично), което позволява участие в предстоящото класиране?

# 96
Одобрение по изпратените документи и допускане до участие в класиране имам в предвид.

# 97
  • София
Здравейте, дами.

Започнах от известно време да следя темата и коментарите в нея тъй като догодина и на моята дъщеря предстои кандидатстване. Много полезна информация намирам, включително и аспекти, за които въобще не съм се сещала.
Тепърва ще се включвам с терзания и различни въпроси, но сега мога ли да ви помоля да споделите мнение по следния въпрос.
Отделно от изпита по немски, на който се справи и вече има сертификат DAF, дъщеря ми се яви и на изпит по английски - CAE. Използваме спокойствието на 11 клас, за да си има сертификат по английски, в случай че в някакъв момент, живот и здраве като стане студентка в Германия, й се наложи да доказва знания и по английски.
Наскоро обаче попаднах на информация, че в повечето университети в Германия предпочитат сертификат IELTS.
Имате ли подобни наблюдения докато сте разглеждали сайтовете на университетите?

Извинявам се ако въпросът ми ви се стори малко в стил "рибата в морето", но така седя и си мисля какво да направим сега, за да си помогнем за в бъдеще Simple Smile

Желая успех на децата ви и щастливо лято Simple Smile

# 98
  • София
Завис си от унито, от специалността и все пак ето един пример от Манхайм, при който се приема всеки от маркираните сертификати, изкаран макс две години по-рано..

Im Hinblick auf die internationale Ausrichtung des Studiengangs Betriebswirtschaftslehre (Bachelor of Science) werden als besondere Vorbildung sehr gute
Englischkenntnisse angesehen
. Diese werden mit 20 Punkten bewertet. Der
Nachweis ist zu führen durch:
aa) die durchgängige Belegung des Faches Englisch in der gymnasialen
Oberstufe, wobei der Durchschnitt der in der Hochschulzugangsberechtigung (HZB) ausgewiesenen Noten bei mindestens 11 Punkten liegen
muss,

bb) die Vorlage einer in einem englischsprachigen Schulsystem erworbene
Hochschulzugangsberechtigung (HZB),
cc) durch den Abschluss eines Studiengangs, der in englischer Sprache gelehrt wird,
dd) sofern kein Nachweis gemäß den drei vorstehenden Punkten vorgelegt
werden kann, eines der nachfolgenden Sprachtestergebnisse, die nicht älter als zwei Jahre sind:
aaa) Test of English as a Foreign Language - Internet-Based Test
(TOEFL iBT) mit mindestens 100 Punkten.
bbb) The European Language Certificate (telc) - English University mit
mindestens (Sprach-) Niveau C1.

ccc) International English Language Testing System (IELTS) - Academic
Test mit mindestens Band 6.0.

ddd) Certificate in Advanced English (CAE) mit mindestens Level C.
Anerkannt wird auch ein Certificate of Proficiency in English (CPE)
mit mindestens Level C.

# 99
маманани, досега не сме попадали на уни в Германия, което да приема само IELTS, но някъде искаха TOEFL, ne IELTS,  или ако е СРЕ, да е на по-малко от 2 години. Това с вечния Кеймбридж сертификат от нашия опит не важи, искаха актуални резултати. Но тези неща ги има написани в изискванията на всеки университет, така че е лесно - ако искат друг сертификат, просто се явява на него и това е.

DaF в общия случай не е достатъчен, трябва да е с мин 4х4 или TDN4.

Последна редакция: пт, 12 юли 2019, 17:18 от Анонимен

# 100
  • София
Това с английските сертификати ме подсети...Миналата година синът ми ми обясняваше за негов колега с немски произход, но живял и завършил средно образование в САЩ. Трябваше да посещават курс по английски език. Тези с някакви сертификати, можеха да се освободят, като получаваха директно оценка 2, без значение с какъв точно резултат е сертификата. Ако искат по-висока оценка, то трябваше да посещават курса и да се явяват на изпит. Парадокса беше, че въпреки, че колегата е с диплома за средно, издадена от гимназия в САЩ, не го освободиха от курса по английски и явяване на изпит. 
Както винаги сме казвали, всеки Университет и всяка специалност са със собствени изисквания.

# 101
Добро утро! Да попитам при плащането на семестъра дали може превода да бъде от чужда банкова сметка? Целта е да избегна високите такси на международните  родните банки.
Може, голямата плати първият семестър на сестра си от своята немска сметка, а сега като се сетя тя самата беше забравила да си плати един летен семестър и нямаше и пари в сметката си/а си беше в България/, та една наша позната в германия и я плати. Така че всякакви варианти са възможни.

# 102
  • Варна
pe6exodka Аз няколко пъти вече съм плащала сем.такса от моята пейсера сметка. Първият наем и депозита за общежитие също може от друга сметка, но за следващите наеми искат вече немска сметка.

# 103
Здравейте, мами! Има ли някой от децата ви за Кьолн с първо желание? По конкретно за Гумерсбах. И един въпрос към по-опитните- към кога да очакваме от ТХ Кьолн отговор?

Последна редакция: нд, 14 юли 2019, 11:14 от bori33

# 104
Синът ми кандидатства в ТУ Кьолн,  Гумерсбах кампус, автомобилостроене. Силно се надявам до 22.07 да имаме резултат, за да запазим общежитието. Иначе умът ми не побира как ще процедираме. Дано щудентенверк дадат някаква отсрочка във времето .
Според нашата консултантка, резултати ще има през август чак. Аз обаче се надявам на по ранно чудо. Ако има приети минали години, нека споделят кога са получили прием.

Общи условия

Активация на акаунт