Университети в Германия и други държави с немски език 12

• 46 571
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
Благодаря, Grant - а как се случват нещата, чисто хипотетично питам, ако студентът  започва училище и все още няма договор за квартира/общежитие - примерно е на хостел, или отсяда временно при приятел, или при живеещи в града близки хора, докато изчака да му излезе реда за общежитие. Тогава, имайки предвид че няма как да представи договор, как става регистрацията? Дали е възможно само с документа че е записан за студент в съответния семестър? Или просто да цитира адреса на който може да бъде открит на този етап ? 
Честито, пешеходка, пожелавам и другите университети да я поканят, за да има по-голям избор.

# 136
Аз да се похваля - приети сме и по двете желания, коите имахме. Сега трябва да се запишем в срок до 31.08.2019 г. Засега всички точки по записването са ясни, но има една точка, която не е ясно дали е за граждани на ЕУ или за тези само извън ЕУ. Та става въпрос за следното нещо:
-bei auslaendischen Staatsangehoerigen ein Aufenhaltstitel und ggf. Zusatzblatt, welcher zu einen Studium in der Bundesrepublik berechtigt.
Моля за информация по тази точка, отнася ли се за нас българите или не и ако да - какво трябва да се направи?
Успех  още веднъж на всички кандидатстващи!!!

Последна редакция: пн, 22 юли 2019, 16:33 от синята лагуна

# 137
Браво, поздравявам ви , Синя Лагуна ! Много се радвам, че притесненията покрай униасист са останали в миналото. Пожелавам на детето ти да направи най-добрия за него избор.
Моя син чака указания за курса по математика, за да се ориентираме към закупуване на билет за отпътуване. След няколко дневно умуване реши да приеме офертата на ТУ Мюнхен. Сутринта плати таксата и чака указания за по насетне. В сайта всички документи за записване са му в зелено, само плащането да отразят и ще се похваля със записан първокурсник.

# 138
G.D. първо честито и на вас за класирането по първо желание и сега да те попитам  - при вас има ли го това като точка от необходимите документи за записването:
-bei auslaendischen Staatsangehoerigen ein Aufenhaltstitel und ggf. Zusatzblatt, welcher zu einen Studium in der Bundesrepublik berechtigt.?
Честито и на всички останали приети вече кандидат-студенти!!!

Последна редакция: пн, 22 юли 2019, 17:10 от синята лагуна

# 139
Благодаря. Не, няма такова изскване при сина ми. Всичката информация относно приемане, документи , плащане той я вижда в онлайн профила си в платформата на университета.  такъв текст обаче няма. Дори при превода на сумата, пишеше, ако превеждате от страна извън EU,  изпратете ни извлечение от транзакцията. Но това само за нечленки на  EU.

# 140

-bei auslaendischen Staatsangehoerigen ein Aufenhaltstitel und ggf. Zusatzblatt, welcher zu einen Studium in der Bundesrepublik berechtigt.?
За българите вече не се изискват визи за престой в Германия - /както едно време/? Трябва само да се регистрира студента, че живее в съответния град  и толкоз. Това с визите отпадна - откакто сме в ЕУ.р нали така? Няма нужда да се ходи в посолството и като едно време да се издава студентска виза за престой в Германия.

# 141
Поздравления за приетите. Ние получихме VPD формуляра. G.D. за  машиненбал в ТУ Мюнхен не сте повикани на интервю, а направо имате прием или е друга специалност?

# 142
  • München, Deutschland
Синята лагуна, не ви касае този текст, не важи за ЕС граждани.

Аз никого не бих съветвала да се записва сам за ГЕЦ. Да, промениха закона, но ако никой не те потърси, може цялото следване да си изкараш и така и нищо да не платиш на ГЕЦ, а давността да изтече. Също е честа грешката да ти поискат пари Х месеца по-късно, щото нещо при тях чак оттогава е сработило, без да искат нищо за отминали периоди, чак пък зорлям да се редя да плащам, не, мерси. Ако случайно поискат парите и назад - все са били дължими, ще си ги платиш.

Анмелдунг в общината се прави на постоянен адрес - общежитие, жилище и т.н. Трябват договор и л.к., както е посочил/а Грант. Адресът за контакт е нещо съвсем друго и той не е постоянен адрес, т.е. не се регистрираш с него в общината, може да го дадеш за кореспонденция, например.

# 143
Криси, като цяло съм стигнала до заключението, че като стане дума с българи за GEZ всичко е много индивидуално що се отнася до дали да плащаш или не. И индивидуално имам предвид в личното решение дали ще спазваш нормата или не, защото задължението си го има, независимо дали ще получиш покана.

Аз лично в това отношение съм консервативен човек и съм за спазването на закона, колкото и трудно да ми е да плащам по 200+ евро на година за нещо, което не ползвам. В крайна сметка обаче все още нямам статут на немски гражданин, за да се боря за законови промени в Бундесрепубликата.

Може и да не ти пратят нищо за 3 години следване, ами после? Някои хора остават да работят там. Като нищо ще цъфне някой в Schufa, пък после се бори за довор за жилище и работа.

# 144
  • München, Deutschland
Така е, всеки си преценява най-добре за себе си.

За мен лично, негативна Шуфа без дори един (попринцип няколко) Aufforderungsbrief и напомняния, е практически невъзможен сценарий. Също както и не ми е трябвала Шуфата за работа и попринцип не знам в какъв случай би ти потрябвала Шуфа за работа.
Също и задължението го има, ако нямат грешка в системата си и те водят в нея, което невинаги е случаят.

Но разбирам пойнта ти и бих добавила, че особено за хора с по-нисък доход в търсене на жилище в голям град, попринцип е по-трудно намирането, независимо с добра или лоша Шуфа. Виж, за търсенето на работа, тук вече е безразлична Шуфата, е моето мнение.

# 145
Честито на получилите отговор!
Ние още чакаме. От униасит срока за обработка за нас е от 4 до 6 седмици, което означава след 05.08 да очакваме отговор.

# 146
Поздравления за приетите. Ние получихме VPD формуляра. G.D. за  машиненбал в ТУ Мюнхен не сте повикани на интервю, а направо имате прием или е друга специалност?

На 18-ти директно получи покана за прием. Но после като му гледахме резултата в онлайн портала , той е с 90 точки от 100 възможни, . Там пише, ако си до 67 точки - отпадаш, ако си между 68 и 75 точки - минаваш на втори етап, ако си над 75 точки, получаваш директна покана за записване. И да, машиненвизен е точното име на специалноста в ТУМ,  но като гледахме програмите, тя е адекватна на машиненбаум в другите университети. Хубавото тук е, че след 2 курс, дай Боже да изкара, ще има възможност да избира предмети с които да насочи обучението си в желаната посока. А и магистратура  автомобилостроене има в същия университет.

# 147
Честито на получилите покана и успех на чакащите!
Имам въпросче!
 При записването, кое трябва да се представи:
 дипломата с оригиналните апостили или копие на апостилнатата диплома със заверка от посолството?
Да поясня, че за записването искат да изпратим документите по пощата + един адресиран плик за да могат да ни върнат документите.
Та в този ред на мисли, как да се доверя на БГ пощите?

# 148
  • München, Deutschland
За изпращането си ползвайте каквото искате, за връщането, ако искат само адресиран плик, те ще го франкират, така че нямате влияние в/у процеса.

# 149
Grant, ако е удобно да разясниш разликата между студентска и друга банкова сметка?

Общи условия

Активация на акаунт