Университети в Германия и други държави с немски език 12

• 46 024
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Chrissy, в общежитието на голямата ми дъщеря има подземен паркинг, още при сключването на договора се отбелязва дали ще се ползва паркомясто. Ако спомените ми са правилни, беше към 30 евро/месец.  И ако преди няколко години такава е била цената в Нюрнберг, каква е тя сега в Мюнхен? Сега на едната близначка към сградата, която е нещо като частно общежиие и е в непосредствена близост до  центъра на Аахен, на една спирка само от централата на RWTH, също има паркинг, отново платен и едва ли е евтин, ако се съди по малкия брой коли, паркирани там.А и на мен малко ми се губи идеята за кола в първите студентски години. Обикновено около общжитията винаги има разни варианти за пазаруване, сместъртикетът покрива транспорта  и в града, и в доста голяма част от околностите, което позволява съботно-неделно мръдване от града, а за по-далечни пътувания си го има Фликсбус.

# 586
  • München, Deutschland
В Мюнхен не знам за общежития в центъра, което, разбира се, не значи, че няма. Иначе Studentenstadt далеч не е централно място. А място в подземен гараж си е все 60 евро (може някъде да е 80), колкото си беше и преди 7 години, като това е в блокове с нормални жилища, не общежития, не съм сигурна как стоят нещата в последните.

В Нюрнберг южната част паркирането не мисля, че е проблем, там ходя сравнително редовно с кола, а това е и една от по-евтините части на града.

Споменах за колата, защото на мен ми спести немалко пари (тогава това беше основният критерий), създаде ми удобства, а отделно от това вече навсякъде по фирмите се изисква да можеш стабилно да караш кола. Мен още втората седмица ме пратиха някъде с кола. Ако няколко години поред не си сядал за над 200-500км годишно в кола, ще ти е малко кофти на фона на целия стрес от нова позиция да мислиш и това.

Това е само мое наблюдение, което обаче се доказа през годините, не задължавам никого с него.

# 587
Русалка- няма думи да ти благодаря. Пуска им мейли, дано има отговор.Heart

# 588
Балът на Хайделберг за медицина по трета квота е стряскащо паднал. Последният приет кандидат е имал 3т по-малко в сравнение с последните 4 години.

# 589
Chrissy, в големите градове от западната част на Германия да се класираш за общежитие е трудно, особено първата година. И паркирането ти е последната грижа, защото проблемът е изобщо да намериш подслон. Така че колата е само тежест, от личен опит, дори не говоря за разхода за паркиране, а изобщо наличието на място.  В по-малките градове вероятно е различно, говоря за Мюнхен, Берлин, Щутгарт, Хамбург. Казвам го само за хората, които са се насочили към тези градове, да имат едно на ум за колата. Между другото, Берлин има стратегия за постепенно освобождаване от коли, което едва ли ще се отрази добре на желаещите да карат кола в него. Подобни стратегии имат и Мюнхен, и Хамбург.

G.D., стискам палци! Много нерви е, знам, но накрая все нещо ще изскочи. Успех!

Последна редакция: чт, 26 сеп 2019, 09:39 от Анонимен

# 590
Благодаря ви за подкрепата, момичета, това означава много за мен. Вече е регистриран, точно както каза bebenka, и както и аз обяснявах, позовавайки се на нейното обяснение, не са му искали никакъв договор от щудентенверк. Само дето си го има, че е и за два месеца... Идеше ми да убия наемодателката, която от страх и неувереност му натресе тази несигурност в разгара на първия семестър.
Иначе синът ми, по принцип младеж с дух, си е намерил зала в която да тренира, вече я е посетил, безкрайно доволен и щастлив е , запознал се е с другите младежи, все германци и е получил общо възхищение за това че знае немски и че е студент... Вероятно става въпрос за младежки център работещ по някаква програма и субсидиран от общината - заниманията са безплатни, а според синът ми - са на много високо ниво като база и предлагане. Ако не друго, манията да тренира в такива условия ще му е мотиватор да си решава задачите здраво. Напоръчала съм му куп неща от Аамазон, тези дни е като куриерска фирма. Отделно скитосва из квартала и го разучава, много му  харесва и от всичко е във възторг.

# 591
  • София
Русалке, Ясмина, Браво! Много успехи и занапред! Честито на всички новоприети студенти и успех с настаняването! Преди 2 години моята дъщеря тръгна без уредено общежитие, имаше уговорка с едно момиче от България при което да остане 2 седмици. За този период успя с общежитието, случи се с писане на имейли, звънене по телефона и най-вече ходене на място. Тази година обаче реши, че няма да продължи с Медиите и комуникациите. В момента сме в изходна позиция, какво и къде. Рисуването и липсва, иска да пробва отново графичен дизайн, но като гледаме процента приети, шансовете изглеждат отново минимални. Та отново ще си имам кандидатстудентка Simple Smile

# 592
  • София
Ей, Меченце, драго ми е  да те "видя".  Благодаря за пожеланията! Успех на девойката, стискам палци да стане в най-исканото от нея място. Ще стане, сигурна съм Simple Smile

Славина, като имаш време и ако имаш желание, сподели как вървят нещата с младежа Simple Smile

Гери, при вас има ли някакво развитие - някой път заекът изскача оттам, откъдето най-малко очакваш.

# 593
При нас - днес след банката има посещение в частно общежитие. Комуникира със съдържателката от началото на годината, в листата е, но... засега нищо обещаващо. Обеща ми да й занесе мед Simple Smile
Следобед си е набелязал няколко общежития от тези които Русалката беше така любезна да публикува.
Аз обаче най-много разчитам на щудентенверк. Не съм съвсем наясно, но все ми се струва, че щом така или иначе има с тях договор за тази стая, пък било то и за два месеца, не е ли най-логично да му удължат договора след изтичането му? Още повече, сигурни сме, че стаята няма наемател след изтичане на договора му. Като така и така се натресохме с официален договор, то не може ли поне това да е шанс за него да запази стаята и насетне?  Няма ли да е някакво  основание, ако досега ползвалата тази стая го препоръча ?
Синът ми сподели, че още с подписването, докато и бил там е помолил за такова удължаване и девойката която го е обслужвала е приела този вариант, но в последния момент се е консултирала с друга служителка, която го е отрязала под предлог, че след този срок стаята отива в общото класиране, и дори да е в листата на чакащите, ще си чака реда...
Според синът ми, след 15,10, когато страстите се поуталожат, децата тръгнат на училище , напрежението в щудентенверк ще се поуталожи ( било е лудница когато той е ходил там), и ще може да поднови посещенията си в тази посока и да ги моли да му удължат договора. 
Хубаво е, че той поне не губи дух. От понеделник започва курс, с ангажираност от 8,00 до 14,30 всеки делничен ден. Как ще намира време да търси, умът ми не побира...

# 594
Предполагам, че може и друг път да е повдиган въпроса, но не е ли добра идея темата да се раздели и да се направи отделна тема за университетите в Австрия, виждам, че рядко младежите кандидатстват и в Германия, и в Австрия, нещата са доста различни, а и примерно като има въпрос за Австрия, той се размива от мнозинството теми за Германия.

# 595
  • София
Ами предполагам, че можете да пробвате и да пуснете отделна. Но вероятно няма да се радва на голямо движение и активност, останала съм с впечатлението през годините за малък брой потребители, едни и същи във времето, които отговарят на въпроси за Австрия тук. И не много регулярно. Моят съвет е да пишете във Фейсбук групата, там пак е за двете страни, но определено има доста студенти и в Австрия, които отговарят. А и структурата на група позволява  пускането на отделен пост за това, което  Ви интерсува, като и коментарите под него ще бъдат все в тази връзка, тоест ще се избегне размиването, за което говорите.

PS Забравих да се похваля... Девойката ми имаше запазена дата за Einwohneramt чак за 10.10. Нямаше свободен час преди това. Ама тя, по лъвски инатлива, отишла днес в 8 часа, взела си номерче, чакала почти до обяд, но все пак се регистрирала. Simple Smile Утре не, понеже е събота, ама в понеделник ще се пробва така и с банката.
И един въпрос към знаещите, понеже аз досега покрай другите две не съм се сблъсквала с проблема "нет", понеже си беше включен последният в предлаганите от общежитието услуги. Някой да препоръча доставчик? Похвалили са й  Unitymedia хем заради качество, хем заради умерена цена, понеже евтин интернет, освен в общежитията, май няма. Други обаче й казали точно с тези да внимава, не били чужди и там номерата с малките букви в договора, примерно 6 месеца по 15 евро такса, а после, до края на договора - по 50.Някой нещо да препоръча?

Последна редакция: сб, 28 сеп 2019, 00:06 от пенсионирана русалка

# 596
  • München, Deutschland
Скрит текст:
1.

Не съм съвсем наясно, но все ми се струва, че щом така или иначе има с тях договор за тази стая, пък било то и за два месеца, не е ли най-логично да му удължат договора след изтичането му? Още повече, сигурни сме, че стаята няма наемател след изтичане на договора му. Като така и така се натресохме с официален договор, то не може ли поне това да е шанс за него да запази стаята и насетне?  Няма ли да е някакво  основание, ако досега ползвалата тази стая го препоръча ?

2.
Синът ми сподели, че още с подписването, докато и бил там е помолил за такова удължаване и девойката която го е обслужвала е приела този вариант, но в последния момент се е консултирала с друга служителка, която го е отрязала под предлог, че след този срок стаята отива в общото класиране, и дори да е в листата на чакащите, ще си чака реда...
Според синът ми, след 15,10, когато страстите се поуталожат, децата тръгнат на училище , напрежението в щудентенверк ще се поуталожи ( било е лудница когато той е ходил там), и ще може да поднови посещенията си в тази посока и да ги моли да му удължат договора.  
3.

Как ще намира време да търси, умът ми не побира...
1. Аз лично бих отговорила на всички въпроси с "не".

2. За първата част е точно така, би следвало да влезе в общия списък, за втората - ако им стане симпатичен, защо не (въпреки първия абзац).

3. Той ако сега няма време, кога да има... 😃 Това е по-малко от един работен ден като часове/лекции. Всички възрастни хора се справяме, кой както може. Той вече също не е дете, ще се справи и той. Hands Plus1

Други обаче й казали точно с тези да внимава, не били чужди и там номерата с малките букви в договора, примерно 6 месеца по 15 евро такса, а после, до края на договора - по 50.Някой нещо да препоръча?
Доставчиците са различни, ако някой не живее там или поне наблизо, няма как да ги знае. Това с различните цени първата и втората 1/2 на дог е нещо много типично, не е някаква измама.

Препоръчвам да провери в check24 какво я устройва.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2019, 01:48 от AnMary

# 597
  • София
Chrissy, аз не твърдя,  че е измама,  но твърде голяма е разликата между 15 и 50+, че един студент (засега по-скоро негов родител)  да я преглътне.
Мерси за съвета къде да погледне,  за да се ориентира.  Simple Smile

# 598
Chrissy, имам предвид, че работното време на институциите е разкъсано, в някои дни - два часа сутрин, в други- следобед. Гледах графика на щудентенверк и от там останах с такова впечатление, затова съм в чуденка ще има ли кога да ходи. Не че му знам учебната програма, но имайки предвид че започва с математика и механика, предполагам че колкото работи в университета, два пъти повече трябва да се упражнява след занятия. При мен навремето поне така беше- скъсваха ни от задачи и домашни. В края на краищата, всичко е в неговите ръце, дали сме му възможности, има два месеца да ги оползотвори, все от някъде нещо ще изскочи. Реално погледнато, моите притеснения произтичат от това, че аз като натюрел не се движа в синхрон с неговия. Много бърза и припряна съм, нямам търпение. Той живее с друг ритъм. И от там излизат моите тревоги. Мъча се да отделя ума си от него, наистина работя е тази посока. Знам, че по-често му досаждам с моите импулси да бърза, да действа. Ще се опитам да не съм му  досадна.

# 599
  • München, Deutschland
Chrissy, аз не твърдя,  че е измама,  но твърде голяма е разликата между 15 и 50+, че един студент (засега по-скоро негов родител)  да я преглътне.
Мерси за съвета къде да погледне,  за да се ориентира.  Simple Smile

О, въобще не разбрах, че имаш предвид размера на разликата попринцип, а не самата разлика, явно много ми се е спяло снощи, извинявай.
Да, разликата е нормало да е до 2, маааксимум 2,5 пъти, примерно 10 евро първата година, 20-макс 25 втората. Или 15-30. Това са най-честите констелации. Също така е стандартно първата година да си с по-висока скорост, а втората да падне или да трябва да доплащаш за същата скорост.

Може д асе комбинира с друго дете оттам, да му дава 6-7 евро месечно. Препоръчвам в такъв случай да не е Vertragsträger, т.е. да не седи нейното име в договора, защото ако друг свали нещо нелегално (тук не може да сваляш филми, музика и т.н.), после тя дължи глобите, които са соленички (ако я хванат, ест).

Съществено е да избере тарифа ohne Drosselung във филтрите, защото, току-що отворих с няккакъв аахенски адрес на униклиник за пример, дръж се за масата, в Германия все още има предложения с ограничен интернет до Х гб/месец!

От първите три (пуснах сравнение), тази unitymedia, което било vodafone, ми изглежда най-добре, като най-добър Preis-Leistung е третото, заради по-високите скорости и разликата от 1,50 евро месечно.

Важно е да се сключи през този сайт, тогава получаваш 140 евро бонус, които никога не са излишни 😃. Реално първите 10 месеца са ти безплатни, а след това е вече по-височката тарифа. Те не ти се превеждат като сума,  аполучаваш рехнунг с 0 евро накрая на месеца. Хубаво е да помисли и дали ще се мести идните 2 години, защото дог са за толкова. Не помня как беше ако се преместиш и тяхната услуга там не се предлага, но май тогава имаш право да прекъснеш дог, като обаче трябва да се прочете дължи ли неустойки, т.е. оставащите такси. Мисля, че беше, че ако е по нейна вина (т.е. не се кефи на доставчика вече), ги дължи, а ако е по тяхна (тя се мести, те там не предлагат сървис), излиза без да плаща, но това трябва да се дочете.

Средно мислех, че е към 20 евро на месец и като гледам е така, но с бонус аот 140 евро излиза 11-13/месец, изчислено в/у двете години. А, всички са с безплатен стац телефон, т.е. безплатни разг към др немски стационарни. Не че ще й трябва за нещо, нооо такива са.

Това е сякаш. Ако има въпроси, сайтът отговаря, не помня по тел или по имейл, май че тел. Много са точни, обясняват, компетентни са. Много услуги съм поръчвала през тях.
Разбира се, и аз съм насреща.

Времево трябва да планирате около 2 седмици от избира до включването. Повече няма д ае, би било изключение, по-малко може да е, например седмица.

Видях си грешки с интервалите, но не ми се връща да ги поправям, сори.

Общи условия

Активация на акаунт