Университети в Германия и други държави с немски език 12

• 46 023
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Здравейте мили дами,
дъщеря ми е 12 клас и е избала да продължи следването си в Германия. Досега бях само четяща в темата, и колкото повече наближава кандидатстването, толкова повече въпроси възникват. На някой от тях получих отговори тук от споделеното от Вас, за което искрено Ви Благодаря! В момента сме на етап кандидатстването за общежитие, т.е избор на такова и подаване на заявление.
На пръво място в избора ни е Ерланген, за което моля, ако накой е избирал общежития и пази някаква информация за това, нека да я сподели.

# 601
Chrissy, имам предвид, че работното време на институциите е разкъсано, в някои дни - два часа сутрин, в други- следобед. Гледах графика на щудентенверк и от там останах с такова впечатление, затова съм в чуденка ще има ли кога да ходи. Не че му знам учебната програма, но имайки предвид че започва с математика и механика, предполагам че колкото работи в университета, два пъти повече трябва да се упражнява след занятия.

Ако под институции, имате предвид общежитията - там почти винаги има възможност по телефона да се уреди термин в подходящо за него време, дори да е извън официалните приемни часове. Върпос на договорка е. Това важи и за разните секретарски бюра в университета, по изключение дори за взимане на час при зъболекар. Други институции като община, банки и лични лекари пък винаги имат един ден в седмицата, в който работят до по-късно, например до 18-19ч (най-често четвъртък). Иначе както каза Криси, хората, които работят на пълен работен ден нямаше да могат да се оправят. И курсът 8-15ч наистина е що-годе благодатен за ходене по институции, моделът на лекции/занятия, разпръснати из целия ден, е по-неприятен. Притесненията все пак остават напълно оправдани, в началото е трудно да се организира човек в новата среда. Според мен поне посещението на частните общежития може да си уреди по телефона за съботите.

# 602
  • София
Голямата ми дъщеря кандидатства преди време (може и да има промени, тоест) за общежитие в Нюрнберг, не в Ерланген. Схемата е същата, Щудентенверк е едини същ, понеже унито е  разположено и в двата града (различните факултети). Ерланген  е по-малък, което не го прави непременно по-скучен, де. Поне тогава заявлението беше 1, кандидатът просто отбелязва дали иска жилище в Ерланген или в Нюрнберг, не може и на двете места с надеждата някъде да го огрее. По спомени общежитията, въобще наемите,  в Ерланген са по-скъпи, понеже в него се намират големи офис-сгради като тази на Сименс и работещите в тях са съответно платежоспособни Simple Smile. Зависи и какво ще учи детето. Разстоянието между двата града е макс 20 км и се покрива от допълнителния тикет с всички превозни средства - метро, трамвай, рейсове, влакове ( само регионалните, без скоростните). Ако се учи медицина, няма смисъл да се живее в Нюрнберг, понеже всички лекции/упражнения са в Ерланген. Ако е чисто техническа специалност също. Ако е икономическа пък нещата стоят наопаки - няма смисъл да се  живее в Ерланген при положение, че всички икономически дисциплини са в Нюрнберг. Но ако специалността е смесена, каквато е примерно икономческата информатика, е все едно къде ще живее студентът, понже ще има занимания и в двата града. На сайта на унито вижте в графата Studiengänge A-Z избраната специалност къде е - дали само в Нюрнберг, дали само  в Ерланген или и на двете места.

Формулярът онлайн е най-обикновен, човек попълва име, адрес, възраст, прогнозна специалност, желана дата за нанасяне, предпочината жилищна форма и т.н. Не се потвърждава от студента  нищо след пускането на заявлението както е  примерно в Аахен или Дюселдорф. Когато кандидатът има вече писмото за прием някъде през август, препраща го на Щудентенверк и чака оферта. Заявление може да се подава отрано, още отсега.

Chrissy, много благодаря. Не мога да й хвана спатиите на девойката днес , оказа се доста  по-социална отколкото очаквах.С други зайци  ходила до зоопарка, после гледали някъде филм заедно, после  яли/пили. Ще й препратя поста ти с подкана да действа Simple Smile

И за протокола, пуснах багаж с Арамекс, тъй като заради липсата на квартира при тръгването бяхме само с малки куфари. Пратка до 30 кг е 43лв.  и нещо с ДДС. Тръгват за Германия бусовете във вторник, сряда и петък. Отнема  между 2 и 4 дни доставката, има си проследяване по номер на  товарителницата. Да видим на немска територия как ще е.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2019, 22:11 от пенсионирана русалка

# 603
  • София
пенсионирана русалка, много благодаря! . Дъщеря ми иска да учи Angewandte chemie в Technishe hochscule Numberg Georg Simon Ohm. Избрахме варианта с езикова година, тъй като не учи в езикова гимназия и смятам, че ще е по- лесна адаптацията с езика (не,че след това с тази специалнаст ще е лесно).  Езиковата година сигурно ще бъде в Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg и след това в Technishe hochscule. Затова незнам какво да избираме? Ще те помоля за съвет и конкретно предложение.
Благодаря!

# 604
  • София
Съвета не го давам аз, а девойката, седяща в момента до мен, живееща иначе  в Нюрнберг и работеща баш в езиковия център на  университета. В Нюрнберг клона му се предлага само Wirtschaftsdeutsch ,тоест икономически немски на ниво C1, което не ви касае. Езиковият център в Ерланген е отделен, макар университетът да е един и същи, там са екзотичните езици като корейски, арабски, персийски и сие + според нея най-вероятно този подготвителния за следване. Тоест в началото би било по-удобно да е в Ерланген, но после следването ще  е само в Нюрнберг. Хохшулето си е самостойно учебно заведение и всичките му занятия са в Нюрнберг, тоест по време на следването (поне 3 години) пък Нюрнберг е  определено за предпочитане като местоживеене. И при тези обстоятелства тя казва, че би избрала твърдо Нюрнберг -  по-голям, с повече опции за свободното време, с по-евтини общежития, с непосредствена близост до хохшулето и т.н. А първата година, по време на курса,  ще пътува до Ерланген, макс 30-40 мин е пътят и е удобен. Множество студенти ежедневно минават подобни, че и по-големи дистанции. Успех Simple Smile

# 605
  • София
Благодаря!

# 606
Русалка нашия колет с Арамекс тръгна във вторник, в петък на обяд беше при младежа. Въпреки че приемането на пратката от Арамекс Пловдив беше крайно инфарктна, и ме остави със смесени чувства към служителите, бързата доставка ме накара да им звънна и благодаря.

# 607
  • София
В нашия случай и служителката на тел  беше много учитива и детайлна в обясненията, и момчето, което взе пратката - също. Обясниха ми от самото начало, че заради голяма натовареност може и да не тръгне кашонът в същия ден (беше четвъртък). Така и стана, според проследяването е тръгнал в петък. Мен ме притеснява как процедират там, звънят ли, що ли.. Понеже  ако трябва да ходи до офис и да носи, трудно ще  е. Действах бързо и в Офис 1 намерих сравнително малки кашони, та пуснах 2 (но пак не са леки). Затова ми се иска всичко на място да е точно, да ги получи на вратата си и да си няма главоболия с прибирането им отнякъде.Ще видим. Simple Smile

# 608
DPD ще й го доставят на място. Ти имаш товарителницата им, от Арамекс я дават, после следиш движението на пратката. Митко при всяко излизане слагаше камък на входа и бележка да оставят пратката в коридора. Само DHL държат да предадат на човек , всички други доставчици оставят в коридора, или ако си е у тях, звънят, включително един индиец от Амазон в 9 вечерта му е звъннал на мобилния ( български ) и му е оставил пратка. Миналата седмица получи доста неща, всички бяха безкрайно коректни, имаме една единствена издънка с DHL-в сайта им пише че пратката е в депо на един адрес, а в бележката която са му оставили са цитирали друг. И той в събота изтърва работното им време, та остана за понеделник.

# 609
  • София
Със сигурност няма как да остави вратата отворена предвид залепеното на нея съобщение от друг живеещ там с молбата последната да не се задържа отворена, тък като на написалия съобщението му били откраднали пратка, оставена от куриер в общия коридор. Просто ще следи девойката и ще се надява да е там, когато куриерът дойде. Ама както ДПД са ми любимци с "изпълнителността и точността", не знам доколко е оправдана надеждата...Laughing

# 610
  • Варна
Русалке Доколкото си спомням преди, с номера от Арамекс, който дават от България, не можеше да се проследи пратката в Германия. След като я поемат DPD, трябва да се свържете с Арамекс и да помолите за новия немски тракинг. След това си следите в сайта на DPD. Имайте предвид, че от Арамекс ни казаха първоначално, че услугата не позволявала проследяване в Германия. След неуспешен опит за доставка и след връщане до разпределително депо в Германия, се наложи да се изпрати отново и този път ни дадоха проследяващ номер.
Дано сега нещата да минат гладко. Ако знаете точния ден на доставка, най-добре да не мърда от адреса.

# 611
Ден след изпращането, oт Арамекс дават номера за проследяване в сайта на DPD. Изключително точно описание на движението на пратката. Докато се усетиш, и ще е при нея, не се притеснявай излишно. Ако ти разкажа как предадохме ние кашона.... Под брой- чорапи, гащи, маратонки, пуловери, блузи.... Колко предупреждения че не носят отговорност над 150 лева за загубена пратка, колко колебания дали да вземат кашон с число на размера 30.02....при допустими 30...колко обяснения има ли или не маркови стоки вътре.... Направо се зачудих дали не обидихме Донатела и Филип Плейн с нашите ' маркови'   дрехи.... Беше абсолютен кошмар. Но пък  DPD си свършиха работата без забележка!!!

# 612
  • София
Aми явно различно действат Арамекс по места. На мен ми поискаха списък с нещата вътре, да, ама въобще  не детайлен, в стил - зимни дрехи, спално бельо, посуда... Дори не ги погледна вътре кашоните, а нарочно не ги бях затворила, директно ги залепи момчето. И поиска да дам някаква ориентировъчна стойност на пратката. Аз понеже се колебаех каква сума да кажа, той ми зададе въпроса дали намирам 150 евро  за приемлива. Казах му да и това беше. Засега обаче номер за проследяване за ДПД нямам.

Хванаха ме лудите по нощите,
Скрит текст:
замислих се колко полезна информация се е разменила в темата във времето (това по повод едно изказване в друга тема, че в такива дискусии обикновено се прелива от пусто в празно, не се разменя никаква стойностна информация и хората само се надпреварват кой е по-прав) и в момент на "разчувстване" сътворих няколко нескопосани рими на немски за важността на тази тема. Знаещите немски да не бъдат много критични, на прима виста - толкоз. Simple Smile

Dies hier ist mein Lieblingsthema
für deutsche Unis und Studenten,
es folgt seit Jahren einem Schema
mit Gesprächen zwischen Eltern.
Wie bewerben sich  Bulgaren,
wann kommt das Ende der Fristen,
könnten sie ein bisschen sparen,
wenn sie als echte Optimisten
mit keiner Firmenhilfe rechnen
und sich im Thema informieren,
wenn sie in vielen langen Nächten
sorgfältig mit dem Stift notieren
Statistik, Daten, Auswahlgrenzen,
Kontakte mit der Krankenkasse,
statt ganz verdient zu faulenzen
und nur in gewissem Maße
sich damit zu engagieren,
welchen Weg das  Kindchen wählt,
wie viel Geld ist zu gewähren,
welches Dokument noch fehlt,
wo der Nachwuchs lernen würde,
welchen Nachweis dieser braucht,
ist die Sprache  nächste Hürde,
sind Sprachbarrieren abgebaut.
Aktiv sind Eltern bei der Suche
nach WG Zimmer oder Wohnung
modern möbliert, mit einer Küche -
dafür verdienen sie Belohnung.
Dann senden sie per Post Pakete
mit Geschirr, ein paar Klamotten,
in  der ganzen Farbpalette -
sicher wird man sie verspotten.
Studenten schreiben auch  mal hier
und stehen zu unserer Verfügung,
bei Fragen helfen gerne dir
trotz ihrer häufigen Ermüdung.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2019, 00:20 от пенсионирана русалка

# 613
  • София
Echt Klasse!  newsm74

# 614
Бъкел немски не знам, но съм респектирана от труда ти, пък ако знаех,  със сигурност написаното щеше много да ми хареса. Помня как преди матури в седмокласната тема редеше рими и се
 успокоявахме взаимно.
Звънни в Арамекс, от там ще ти дадат товарителницата на  DPD. Ти им издиктувай нашата товарителница, под баркода.
Днес е първия ден от курса по математика на моя син. Опитах да му звънна, не вдига. Надявам се да е в кухнята и да приготвя закуска. Следобед има куп задачи, включително и взимане на последна, надявам се ,пратка от DHL. Дано довечера е свободен да се чуем, вълнувам се повече и от него навярно.
У дома получихме много трогателно писмо от декана на университета, текста е уникален, чак ми се прииска да съм първокурсник. Умеят да вдъхновяват хората.

Общи условия

Активация на акаунт