Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 29 юни 2019, 19:29 ч.

Рецепти за жеги

  • 4 807
  • 64
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 4 359
   Много хубава тема е.

   Наистина е много трудно човек да измисли какво да се наготви, за да се яде през жегите.

  Откакто дойдоха жегите, нямам апетит. Обичам гозбичка с пържени чушки и доматен сос от пресни домати, залят отгоре върху чушките, със счукано яйце/а. Кълцана домашна лютика - чушки печени, домати нарязани и лук- счукани с чукалник и олио - това най-много го обичам. Мога да се наям добре с това ястие. Гадното е, че трябва да се седи на котлона и да се пекат чушки. Пак ястие с печени чушки и чесън с олио и оцет. Таратор много обичам.

   Баща ми обича да яде месо свинско, но на мен ми става гадно от това месо през жегите и не ям. 

# 16
  • Мнения: 1 197
Гуакамоле с брускети, вариации на млечна салата с моркови или цвекло вместо краставица, кремчета без готвене - кисело мляко с плодове, желирано, кремчета с маскарпоне. Разни салати, но тук в един момент се извъртат всички любими комбинации, и става сложно.
Едит: На тази салатка пандзанела й се каня отдавна:
https://www.thekitchn.com/how-to-make-panzanella-italian-bread-s … lad-recipe-206824

Аз от тази тема ще заема идеите за гаспачо и домати, пълнени със сирена.

Последна редакция: нд, 30 юни 2019, 10:19 от Giada

# 17
  • София
  • Мнения: 1 949
Сетих се още нещо, което много върви вкъщи през лятото. Сварен зелен фасул, може и от буркан, слагам в йенска тавичка с лук, домати, чесън и копър. Плакия мисля, че се казва. Задушавам във фурната и после се яде студен. С кисело мляко много върви.

И всякакви варианти на салати с булгур. Вземам фин и го кисна, а не го варя.

# 18
  • Мнения: 137
Омлет с настърган домат и други зеленчуци, кашкавал на фурна, миш-маш с чушките от буркан.

# 19
  • София
  • Мнения: 2 149
Още нещо се сетих:

- Сварен (може и на пара) или от консерва зелен фасул, зехтин, хубав балсамов оцет, чесън и копър, изстуден в хладилника
- Цедено кисело мляко, мед, чиа и плодове
- Изстудена диня със сирене
- Гриловани тиквички, стават бързо, оставят се леко хрупкави, подправени с млечен сос или зехтин с оцет
- Настъргана ябълка със заквасена сметана и мед, изстудено в хладилника
- Катма - за 1 бр. 1 яйце, 3 супени лъжици кисело мляко, 3 супени лъжици брашно, малко сол, настъргано сирене и/или кашкавал. Разбърква се добре и се прави на тиган като омлет по 2-3 минути от всяка страна
- В хлебче се правят разрези и в тях се пъха масло, подправки и различни сирена, запича се за около 15 минути
- Краставица нарязана на тънки ленти по дължина се завива на руло, пълни се с крема сирене и отгоре парче пушена сьомга, става като хапки
- Пърленка, от тесто се прави тънка питка,  като за пица, пече се на тиган за 3-4 минути от всяка страна. Като се изпече от едната и се обърне, от горе може да се сложи чесново масло,  настърган кашкавал
- Сварени за 5-6 минути на пара броколи, изстудени и овкусени с предпочитан дресинг

Последна редакция: нд, 30 юни 2019, 12:18 от nati_nat

# 20
  • Мнения: 705
Гювечета - с различни зеленчуци в комбинация с др.продукти - домати, пиперки, лук, тиквички, патладжан/може с кайма/, картофи...  сирене, яйца...

# 21
  • София
  • Мнения: 723
Знам, че прясното е по-хубаво, но в Метро има печени замразени червени чушки.

# 22
  • Мнения: 470
Бюрек от тиквички - настъргвам 2 тиквички, добавям 2 яйца, настъргано сирене около 200 грама, няколко лъжици доматено пюре, подправки на вкус копър, магданоз, разбърквам и пека в намаслена тава. Когато е почти готово, заливам със смес от яйце и кисело мляко като за мусака. Може да се консумира топло и студено. Като е топло върви с кисело мляко.   

# 23
  • MI
  • Мнения: 10 100
Как успявате да издържите с включена фурна в тази жега?! Аз от две седмици я заобикалям отдалеч... Grinning Суровоядство толкова време не става, затова всичко на тиган, всякакви зеленчуци. Оризови салати, от нахут, паста, риба и т.н. В общи линии всичко, което става сравнително бързо на котлон и няма нужда да бъде ядено горещо.

# 24
  • Мнения: 27
Гаспачото е класика. Съшо така и печен патладжан с тиквичка е добра комбинация.

# 25
  • sofiq
  • Мнения: 1 423
На мен също ми е много трудно да измислям какво да ядем през горещите летни дни.
По принцип готвя неделя повече манджи за да има за поне 2-3 дни и след това сряда или четвъртък друга за да стигне до петък.През деня съм на работа ,а детето ми е на режим(заради напишкване нощем)и трябва да вечеря до 18,30-19ч.,аз се прибирам в 18ч и каквото и да тръгна да готвя няма как да стане толкова бързо.
Манджите в жегите вече никой от нас не иска и караме на всякакви видове салати ,риба и скара.Таратор правя една голяма купа да има студен винаги.
Вече и скарата и салатите ни писват и се чудя какво различно и бързо за през седмицата вечер да измислям Rolling Eyes.

# 26
  • в огледалото на живота
  • Мнения: 7 957
Как успявате да издържите с включена фурна в тази жега?!
От момента в който си купих мултикукър буквално 'заобичах' готвенето  Laughing Изкарала съм го на балкона в кухнята/има навес и не грее върху него/
Слагаш продуктите;избираш програмата и включваш да се готви само.Хем домочадието сито,хем аз доволна,че не му бая  Laughing
Разкошен помощник в кухнята  Heart Eyes
А колко време за себе си спестих  Whistling

# 27
  • София
  • Мнения: 2 149
И аз като Feeling за да не караме само на суровоядство сега по жегите действам с мултикукъра, а и с еър фрайъра, не нагряват като фурната. Не се занимавам с тях докато се готви, таймерите изключват. Сега ще метна в еър фрайъра тиквички, и после в кисело мляко с подправки. След тях и патладжани на кубчета и после в извара, не ми се занимава на котлона да изварявам доматен сос. И чушки там правя и после комбинирам с доматен сос или с катък/извара и сирене, и меса разни на пържоли или панирани, но лятото намаляваме консумацията на месо. В кукъра правя ориз, ризото, някоя яхния зеленчукова - грах, зелен фасул, варя паста, зеленчуци на пара и после подправям с дресинг или масло. И други разни неща и на двата уреда, изискващи минимални усилия и подходящи за хапване през лятото ...
Преди малко обаче детето даде зор за запечени картофи със сметана и розмарин, та извадихме фурната от летния й сън 😀

Последна редакция: нд, 30 юни 2019, 18:03 от nati_nat

# 28
  • MI
  • Мнения: 10 100
Ох, не е закато мен мултикукъра, много ми ги рекламираха, но не. Ама така или иначе нито ризото, нито половината от другите изброени успявам да ям в тази жега, та не ми липсва. Simple Smile

# 29
  • София
  • Мнения: 1 949
Не ми пречи фурната. Включвам таймера и излизаме в парка. Когато се върнем, вече е спряла. Проблемът е, че изобщо не ни се яде нищо топло.

Общи условия

Активация на акаунт