30.06 - 10.07.2019 СЕДМИ КЛАС. Подаване на заявления

• 103 179
  • 1 839
  •   1
Отговори
# 1 410
Чудя се какво ли правите, когато не чакате класиране? Не сте ли на работа, никакви други задачи ли нямате освен да се филмирате "Кога ще излезе класирането?"
До 11.07 смятам да седя кротко и да не се изнервям с нов стоп рефреш.
Има си календар. Написано е до 11.07. Какъв е смисълът да нервничим.
По възрастните помнят преди като кажеха 11.07 списъците се просваха на чаршафи точно в 17 ч на 11.07
Смисълът е, че държавните служители трябва да се научат да работят и да пестят времето и нервите на хората.
РУО не им е собствен бизнес за да работят когато могат, колкото могат!
Няма причина да се чака до 11.07.

# 1 411
  • Варна
Шарлот, а детето с каква нагласа е относно избора?

# 1 412
Липсва й зрелост да прецени. Купих й речник с крилати латински фрази. Много му се радва, но това не е латинският, а е помагало за позьори. Отдават й се езиците. Има ДСД І  - отговаря на малко над В1 по немски и също несертифицирано В1 по английски. Обича историята, обича да пътува, да разгледа музеи. От малка не й е тежало да я влача по "камъняци", напротив - сричах някакъв надпис, когато тя каза: "представяш ли си да можеш да си го прочетеш сам, а не през западен език, който ти и не знаеш".... Има умозрителна нагласа, но й липсва достатъчно търпение, акцент върху детайла. Ангросистка е и е слабо мотивирана /неамбициозна/. В този смисъл ме е страх да не изостанат /директно да бъдат зарязани/ западните езици, без които не може.

# 1 413
  • София
Моля, ако скучаете, наведете доводи "за" и "против".
...
Желана ЕГ е на пешеходно разстояние от дома ни, докато до НГДЕК се пътува близо час.

Добро утро!
Не че скучая Wink, но моят довод "за" би бил именно пешеходното разстояние. Как близо час път в едната посока всеки ден? Не че е невъзможно или че няма хора/деца, които го правят, но това вече трябва мнооого да си струва, а не да се търсят допълнителни доводи. Всеки ден, 5 години, 2 часа най-малко да отива в път туда и обратно, и то при положение, че няма по-необичайна пътна обстановка...
Не знам, наистина. Аз не бих разглеждала този вариант, освен ако девойката не е казала "Това и нищо друго!".
Simple Smile
Апропо, тя какво мисли?

# 1 414
  • София
Шарлот, трудна дилема имате!
За мен лично, НГДЕК дава страхотна обща култура, разширява кръгозора, но е за деца, които наистина са на 100% ориентирани към бъдеще, свързано с изкуство, история, философия.
По-практичният избор е ЕГ. Обучението няма да е така разчупено, но със сигурност ще научи език на подобаващо ниво, както и ще придобие знания и умения по ключови предмети, които биха ѝ потрябвали в последващо образование.
А за есетата по философия... дори в МГ пишат такива! И интересното е, че на моето дете му се получават далеч по-добре, от тези по БЕЛ! Joy
И непоисканият ми съвет е да се вслушаш в детето!

# 1 415
  • София
Чудя се какво ли правите, когато не чакате класиране? Не сте ли на работа, никакви други задачи ли нямате освен да се филмирате "Кога ще излезе класирането?"
До 11.07 смятам да седя кротко и да не се изнервям с нов стоп рефреш.
Има си календар. Написано е до 11.07. Какъв е смисълът да нервничим.
По възрастните помнят преди като кажеха 11.07 списъците се просваха на чаршафи точно в 17 ч на 11.07
Аз не виждам филмиране и нервничене, а само трепетно очакване с позитивен тон. Simple Smile Пък и всеки има право да си нервничи за каквото си поиска - включително за това, че другите нервничат. Wink
По-възрастните помним и излизане на класирания по-рано от обявения краен срок. Резултатите също излязоха по-рано, заявленията се подават само електронно, така че е напълно възможно.

Така, аз се прибрах. Заредила съм хладилника с бЕло, розАво и една сръбска дюлевица, в случай че нещата опрат до там, и чакам да се хвалите. Може да пускате класирането. Joy

# 1 416
  • Sofia
Шарлот, какво последващо бъдеще виждаш с НГДЕК? Аз не съм се интересувала никога и сега се замислих каква бъдеща професия може да има. Немският трябва задължително да го продължите в школа може би, а английски вероятно ще се учи и в НГДЕК

# 1 417
  • густо майна Филибето
Това с времето за пътуване наистина е важно, но пък има деца, които пътуват от други градове, или са на квартира, за да са в желаното училище. Вярно, че до сега аз го возех, ще му дойде тежичко изведнъж.
Моят син вече проучи и как ще пътува до училището, значи се вижда там. То няма и къде другаде, при 7 желания, първото от които невъзможно,четири във въпросното училище, а последните две са с прекалено нисък бал. Редили сме само компютърни.

# 1 418
  • София
При избор на гимназия, шансът, който дава училището, интересите на детето, средата и фактори от този сорт, са далеч по-важни от разстоянието и времето. Това изобщо не бива да влия на избора, освен ако не става дума за идентични училища. Случаят не е такъв.

# 1 419
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Шарлот, аз мисля, че от решаващо значение е какво иска детето. То ще учи и пътува. С пътуването се свикво. По стечение на обстоятелствата и болест на по-малкото ми дете преди 10 години се преместихме да живеем в софийско село. И двете деца пътуват всеки ден до училище по 45-50мин. Това не е проблем особено като си оползотворяват времето с нещо смислено - четене на книга или писане на домашно. Девойката тази година научи стихотворенията в автобуса. Винаги има отзивчиви бабички, които да помогнат. Сега пътя й ще се удължи с 20-30 минути. Не сме избирали желания според това къде се намира училището.

# 1 420
Шарлот, ЕГ. Именно заради риска да не научи качествено езика. Не бих поставила това на карта.

# 1 421
  • София
В МОН си изпиха кафето и отвориха платформата.Но класиране няма.
Честно казано не ми се струва реално днес да го пуснат при положение,че е обявен срок до 11.07 четвъртък вкл.
Така или иначе дори и да излезе по-рано,записването пак ще започне в петък 12.07.

# 1 422
  • Пловдив
Шарлот, мисля че трябва най-важен фактор да е нагласата и характерът на детето. Тоест дали е от мотивираните, вглъбени деца, които са склонни на лишения от всякакъв друг тип, в полза на учението. Защото доколкото разбирам в НГДЕК се иска изцяло да се посветиш, за да успееш. Мисля, че факторът път не е толкова важен, защото при нас в Пловдив и трите топ гимназии са в края на града, в нашия случай желаната също на един час път със смяна на 2 автобуса, тоест нямаме голям избор...

# 1 423
Никаква професионална ориентация няма. Аз си мисля, че перспективата й е еднаква с тази на дете, завършващо ЕГ -т.е. пълен избор с оглед зрелостта и интересите към съответния момент, но при резерв от натрупана широка обща култура, която навсякъде е плюс, а в идеалния вариант + трети език /италиански - най-близък до латинския/. Не съм учила латински, но бил строго логичен език и затова в престижните западни колежи задължително се учи понастоящем.  Всъщност именно с тази цел я записах от 6-годишна възраст да учи немски - не самоцелно заради езика, а защото този език структурира мисленето.

За локацията обещават /но старите кучета трудно се хващаме на едното "ще"/ да върнат гимназията в центъра, а базата в Модерно предградие да остане като общежитие. Нямам представа доколко са добри пожелания и доколко сериозни намерения. Ако гимназията се позиционира на ул. "Кирил и Методий", то разстоянието от дома ни до там и до НЕГ е еднакво. Ще трябва да се изтърпи времето до преместването с дългото пътуване.

И до момента детето е пътувало по 40-50 мин. в посока, но в отоплен бус и с дружки, които правят пътя даже "кратък".

# 1 424
Шарлот, мисля, че представата ти за НГДЕК е една идея по-романтична от реалността. Бих оставила детето да избере.

Общи условия

Активация на акаунт