Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 юли 2019, 12:39 ч.

Масово с отрицателна проба МАНТУ

 • 1 854
 • 67
 •   1
Отговори
# 30
 • Варна
 • Мнения: 16 635
Точно това е основното! Никъде по света не се прилагат 4!!! реимунизации и това е абсолютно против препоръките на СЗО, аз лично го прочетох в сайта ѝ, а не във Ваксините.ком! Лили, по принцип съм съгласна с всичко, което пишеш и споделяш, но точно в тая статия не виждам нищо антиваксърско, съжалявам. Това манту е тотално измислено, неинформативно и ненужно, реимунизациите също. Факт. А колко пази не знам, аз имам двама познати, ваксинирани по социалистическо време, т.е. няма не искам, които са преболедували, и то сериозно... По принцип съм ЗА ваксините, но точно тази, с всичките ѝ измислени реимунизации... Ми съжалявам, ама идват в повече.

# 31
 • Куциндрел
 • Мнения: 20 985
Преди въвеждане на вакасината не са боледували от туберколоз само бедните, недохранените и с тези с ниска хигиена. И турберколозата в България се е срещала доста често.
Явно няма друга по-ефикасна ваксина от сегашната.
Мантуто и реваксинациите с БЦЖ могат да се отказват.

# 32
 • Варна
 • Мнения: 16 635
Явно няма друга по-ефикасна ваксина от сегашната.
Няма, то е ясно. По-добре такава, отколкото никаква, затова и през ум не ми е минавало да откажа първата доза.

# 33
 • Мнения: 39 522
Аз съм съм твърдо за БЦЖ-то.
За Манту-то виждам, че има движение, вече отпадна едното, но за съжаление в тези среди са заседнали едни стари величия, които отказват да приемат резултатите от чуждите изследвания, а ги мързи да направят свои.

# 34
 • Мнения: 2 265
Нашата лична категорично нямаше да подпише здравните документи на децата за училище без манту. Задължително е. Друг е въпросът, че само у нас от белите държави се прави. За 17 годишните отпада, дано и за 11годишните да го приемат скоро. Голяма тъпотия е това манту.

# 35
 • Куциндрел
 • Мнения: 20 985
Нашата ЛЛ просто даде имунозационния и здравния статус на детето за училище. Изпринтира ги от компютъра. Даже тогава още нямаше направено Манту. Не знам какво се втелясва вашата лекарка, тя просто дава текущия статус на детето.
А да питам защо толкова се избягва това Манту? Все пак не е ваксина, тя може винаги да се откаже. Пък и Мантуто може да покаже добър резултат и ваксина да не се бие, както беше при нас.

# 36
 • Мнения: 39 522
Нашата лична категорично нямаше да подпише здравните документи на децата за училище без манту. Задължително е.
В документите фигурират единствено ваксините. Нашата педиатърка е твърдо за Мантуто, ако имаше начин да ни принуди или затрудни, със сигурност да го е направиа.

А да питам защо толкова се избягва това Манту? Все пак не е ваксина, тя може винаги да се откаже. Пък и Мантуто може да покаже добър резултат и ваксина да не се бие, както беше при нас.
Просто защото е едно излишно бодене, което не показва нищо, поне не това, което лекарите в България казват. Има достатъчно информация какво е Манту и защо се прави, няма нищо общо с ефективността на БЦЖ-то. То се бие веднъж и край.

# 37
 • Варна
 • Мнения: 16 635
И нашата ЛЛ просто принтира здравнопрофилактичната карта с имунизациите, какво значи "ще откаже да подпише документите"? На какво точно основание ще откаже? Това е тотален абсурд, нейно задължение е да принтира картата, ако ще и нито една имунизация да няма, а не да дава становища.

# 38
 • Мнения: 1 407
"България продължава да заема междинно ниво в сравнение с високата заболеваемост от
туберкулоза в държавите от Източна Европа и Централна Азия и ниското разпространение на
заболяването в страните от Западна Европа. По данни на Европейския център за превенция и
контрол на заболяванията (ECDC) и на Регионалния офис на СЗО за Европа през 2014 г. в
страните от Европейския регион на СЗО разпространението на болестта е 340 000 случаи,
което е 37 на 100 000 население. В Европейския съюз и Европейското икономическо
пространство разпространението на болестта е средно 12,8 случаи на 100 000 (регистрирани 58
000 случаи на туберкулоза). От страните-членки на ЕС, през 2014 г. най-голямо е
разпространението на туберкулозата в Румъния – 79,7 случаи на 100 000, следвана от Литва –
54,6 , Латвия – 38,0, България 25,8 на 100 000. През 2014 г. от страните-членки на ЕС са
съобщени 2 258 случаи на деца до 15 г. с туберкулоза, което представлява 3,9% от всички
съобщени случаи на туберкулоза."-цитат от тук:
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2017/04/26/nacio … oza_2017-2020.pdf

Ясно се забелязва противоречието между написаното тук и въпросната демагогска статия.

Какви 4реимунизации? Нима това се е случвало на някои деца??? Не вярвам.......Може да се търси статистика, но даже 2 по всяка вероятност са изключително рядко явление......Защото пробата Манту няма как да бъде винаги отрицателна.

Защо децата се ваксинират толкова често и с толкова ваксини, а възрастните не? Защото тяхната имунна система е нестабилна и имунитетът бързо спада. Често явление е през първите 7г. имунитетът най-бързо да спада. Някога и при мен беше така. Но в нашето детство около 1/3 от децата в даден клас се оказваха с отрицателно Манту и им правеха БЦЖ. Защо сега се наблюдава по-голям % и дали навсякъде е така, не зная. Но всеизвестен факт е, че за да се изгради добър имунитет е необходимо правилно хранене и нормален живот. При възрастните е същото. Алкохолът, цигарите наркотиците, недохранването и недоспиването могат да разрушат и най-добрия имунитет.

У нас ТБ е най-често срещана сред циганското население. Причините са пределно ясни.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2019, 01:33 от vl

# 39
 • Мнения: 39 522
В момента се обсъжда отпадане на Мантуто и при 11-годишните отпада.
https://news.bg/health/vavezhdat-promeni-v-imunizatsionniya-kalendar.html

Също откривам, че отпада и в Русия, заменят го с друг тест, защото резултатите му не са коректни. Много отдавна беше ясно, че е създаден с друга цел и значи друго, най-сетне го признаха дори там.

Преди време vl пусна тук резултатите от проучванията в Русия във връзка с реимунизациите. Накратко, многократните имунизации не възпрепятстват заразяването и протича остро.
http://www.airspb.ru/persp_48.shtml

Като пак уточнявам, говоря само за Мантуто, не отричам 1 прием на БЦЖ ваксината.

# 40
 • Мнения: 2 148
Мантуто се прави винаги, преди да се сложи ваксина на човек, който не е новородено. Мантуто показва заразяване с туберкулозна бактерия, нищо повече.  Доколкото знам, дори в държавите, в които ваксината не е част от календара, но трябва да се сложи на някого, първо му се прави тест, кожен или кръвен, за да се прецени дали може да се сложи ваксината. Така, че това, което отпада реално не е само манту-то, отпада т.н. реваксинация, а заедно с нея и съответното манту.

# 41
 • Мнения: 2 265
Дано да отпадне при 11 годишните.

# 42
 • Мнения: 1 407
Въпросът обаче е, ако БЦЖ е "направена" само с химикала в родилното, тогава какъв имунитет ще се изгради?

И още.....Постваксиналният белег е най-добрия критерий за имунитет. Именно в руски и украински източници беше посочено, че мнозинството от заболелите нямат такъв!

Преди 2г. попитах доц.Любомира Николаева-Гломб, ако мантуто е отрицателно, дали непременно трябва да се прави БЦЖ, а тя ми отговори, че в този случай тя не би експериментирала.......

Но, ако мантуто е положително, БЦЖ е противопоказана! Измерва се неговата уплътненост, а не зачервяването.

Според въведената терминология у нас отрицателно  манту е от 0 до 5мм, умерено положително от 5 до 15мм, а над 15 силно положително. За възрастните е над 21мм.

А, ако отпадне и при 11 годишните дали няма да догоним румънците по ТБ? Как мислите? Видяхте ли таблиците от линка? Можете да намерите в библиотеките списание "Здраве" от 1974г. и ще видите статия за БЦЖ и данни за ТБ от 1950 до 1970г. Доста си приличат въпреки многото години.......

САЩ, Канада и страните от западна Европа отдавна не използват масово БЦЖ, но там болните са под 20 на 100 000. В Чехия е същото. А ние сме в една група с Полша, Унгария, Турция и др.  Гърция е заедно със западна Европа, тоест по-добре от нас.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2019, 02:49 от vl

# 43
 • Мнения: 2 265
Първият въпрос не го разбрах. Също не разбрах с какво не би експериментирала доцентката_с поставянето или с непоставянето.
Разбира се, че при положително манту не се прави бцж.
Идеята е, че отрицателно манту не е задължително да значи липса на имунитет и не налага ваксина. Просто не е надежден измерител. В много държави въобще не знаят какво е проба манту, Не случайно попитани хора, а медицински лица, които следят имунизационен статус.

# 44
 • Мнения: 2 148
Отрицателно манту не показва задължително липса на имунитет и нужда от ваксина, а показва, че такава може да бъде сложена.

И кои са тези държави, които не са чували за манту? В САЩ това е стандартен метод за откриване на туберкулоза както и преди имунизация с БЦЖ се прави задължително манту или кръвен тест. В Нова Зеландия също се прави манту преди ваксинация, вероятно и в други държави.

Сега вече дали въпросните реимунизации са нужни е съвсем отделен въпрос, има доста доказателства, че нямат особен ефект, но всяка една ваксина извън новородената възраст по принцип върви заедно с тест преди това и в случая това е манту, тестът е международно признат и се използва:

BCG vaccination should only be considered for children who have a negative tuberculin skin testand who are continually exposed

https://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/prevention/bcg.htm

Tuberculin Skin Testing
What is it?
The Mantoux tuberculin skin test (TST) is the standard method of determining whether a person is infected with Mycobacterium tuberculosis.


https://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/testing/skintesting.htm

Общи условия

Активация на акаунт