Бързи здравословни въпроси и отговори – 22

• 29 550
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Затова написах "ако е възможно и няма противопоказания".

# 91
Е, момичето е с Хашимото, както уточниха - в нейния случай няма как да стане.
Ако го споменаваш като информация по принцип, за други хора - тогава, да. Peace

# 92
Гърненце, май не е уточнено за Хашимото, а само 'проблем с жлезата'. Или то върви с ИР? Според мен трябва да се проверят задължително хормоните, защото и СПЯ е споменат т.е. хормоналния баланс е в дисбаланс. Или иначе казано си трябва читав лекар.

# 93
Да, вярно, така е написано. Simple Smile Но доста рядко се случва да има проблем с ЩЖ, който да не е свързан с автоимунно заболяване, затова предположих, че е така. Вероятно за хипофункция иде реч, щом е комбинирана с ИР, но нека Karinkataa да уточни наистина за какви проблеми иде реч. Ако съм се объркала, се извинявам. Peace
Интересното е, че акцентът пада само върху лечението на гъбичките, а за щитовидната и ИР нищо не споменава. Thinking Биват ли лекувани, какво, що... За мен те лично са по-сериозно притеснение от гъбичките. Макар че и Кандида съвсем не е безопасна.

# 94
Момичета, запътила съм се на преглед при ендокринолог. Имам смущение в цикъла, необяснима болка в гърдите дори и след цикъл (постоянно наедрели и болезнени) и за капак косопад вече почти година. Бях на кръвни изследвания, на АГ там няма нищо. Смятам, че ще е добре да пусна хормони, но тъй, кати никога не съм ходила какви хормони да кажа да ми пусне или според оплакванията ще реши? Леко притеснена съм

# 95
Със сигурност показателите на щитовидната - TSH, FT4, FT3, TAT и MAT - ако не си ги тествала скоро, + някакви полови, но кои по-точно - не мога да те ориентирам.
Може също Инсулин + Глюкоза, еднократно, сутрин, на гладно и жадно.

Не разчитай само на мнението на ендокринолога - повечето са супер зле. Пускай си изследванията и сама, когато се налага. Повечето и без това не се покриват от ЗК.

# 96
Значи по-добре е да отида и просто в лабораторията да си пусна сама изследванията, но кой ще ми ги разчете?

# 97
  • София
Първо отиди на лекар, после си пусни изследванията и му ги занеси, за да ги разчете. Поискай направление за каквото може да ти даде.

# 98
Значи по-добре е да отида и просто в лабораторията да си пусна сама изследванията, но кой ще ми ги разчете?

Пак е хубаво да отидеш на ендо, не казвам изобщо да не ходиш.
Но лично аз бих пуснала някои от изследванията предварително (тези за ЩЖ и Инсулин + КЗ), защото, както казах, 1-во - по-голямата част от показателите не могат да минат по ЗК, и 2-ро - дори и някои да могат, ти изобщо няма как да накараш ендото да ти даде направление за всичко, ако той е сметнал, че не ти трябва. А, повярвай ми, повечето лекари са много "стиснати", по отношение направленията за лабораторни изследвания.
От позицията на човек с Хашимото и ИР, смятам, че профилактика за тези заболявания трябва да се прави ежегодно, без изключения. Защото при мен ги хванаха в много късна фаза, с доста нанесени поражения върху организма.
Абе, за самоследенето и самолечението съм аз, казано накратко.
Но зависи, също така, дали ще ходиш на частно или с направление. Аз ходя сАмо на частно, съответно - предпочитам да съм си подготвила всички изследвания, преди да се видя с лекаря, защото си плащам за всеки отделен преглед. Та, от финансова гледна точка ми е по-добре така. Ако ще ходиш при ендо, който работи със ЗК, обаче, може би наистина е по-разумно първо да го посетиш и тогава да пускаш изследванията. Защото имаш и безплатен вторичен преглед, на който ще можете да обсъдите резултатите.
Според моя опит, обаче, читавите ендокринолози в София не работят със ЗК, т.е. приемат сАмо платено.

# 99
  • София
Може би и пролактин (заради гърдите) и там ендокринологът каквото назначи. Успех.

# 100
И полови хормони.

# 101
От малък град съм и ще ходя в друг град на ендо (не голям) в смисъл нямаме голям избор на лакари. Смятам да взема направление на личната за ендо, да отида да си кажа проблема и той да ми назначи изследвания, но ако искам мога ли да кажа да ми пуснат още допълнителни, които да си доплатя?

# 102
Кой да ти ги пусне? Отиваш в лабораторията и си плащаш каквото ти сърце иска. Simple Smile На такъв принцип работят лабораториите.
Както уточнихме, за показатели, които минават по ЗК (малко са на брой), може да вземеш направление от ендото, но пак казвам - изобщо няма гаранция, че той ще се навие да ти пусне всичко възможно. Повечето си кътат направленията.

# 103
  • Близко съм
Момичета спешен въпрос, търся спешно гастроенетеролог за Пловдив проблемът ми е , че ходя по голяма нужда рядко и ако се изходя е полувинчато фекалиите ми са на топчета и остатъка не излиза извинете за цинизмът имам ИРР не знам дали от това но ям балансирано храната си, и дрегия проблем ми е имам страшен косопад оредяване и омазняване на косата нови растежи никакви и веждите ми капят,  имам проблем с ЩЖ, при последния преглед хормоните са наред (tsh,mat,tat,ft3,ft4, adrostendion, 17 oh progesteron, testosteron, Dhs-a са в норма но ендокринолога вдига ръце не знае откъде идва това с косата и веждите, в сряда съм на дерматолог в Пловдив,но едва ли ще можи и тя да направш нещо, моля ви помогнете ми отчаяна съм вече косата е много зле на 27г а ще се наложи перука. Дори и в софия ако трябва, фризьорката пък ми каза , че трябва да се види фоликула но тук в пловдив няма такива изследвания. Отчаяна съм. Февруари бях на гинеколог нарушения не са открити. Имам и ИР.

Последна редакция: сб, 13 юли 2019, 02:54 от aloevera_

# 104
  • София
За ехо-мамография , препоръчвам д-р Евгени Василев , работи в бившата Тина Киркова и в частен кабинет на Каблешков.
Внимателен е и обяснява .

Общи условия

Активация на акаунт