Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 юли 2019, 19:58 ч.

Шестокласници 2019/2020

 • 26 019
 • 591
 •   2
Отговори
# 45
 • В светлината на слънцето
 • Мнения: 6 233
Ха-ха, не знам дали ви казах, че върнах моя от 10 глава на 1 на “Под игото” Joy Питам какво е запомнил и ми отговаря: “Бе имаше там един доктор”. Така ли? И айде отначало с устно преразказване на всяка прочетена глава. Първо ми беше сърдит, но като взе да се задълбочава в текста и му стана интересно.

# 46
 • София
 • Мнения: 590
Здравейте, приемате ли нови попълнения? Grinning
Много ми е приятно, да видя толкова познати лица.
Да дам и аз отчет. Девойката прочете "Под игото " версията на Пан  (от библиотека за ученика),  нямам представа какво разбра. Не е фен на четенето.
Сега ще почива седмица заради проблем с очите, после ще видим.
Мисля тази седмица да я запиша към неделните курсове на "Междучасие " в 1АЕГ. Преподаватели са И.Стайкова МАТ и П. Алексиев БЕЛ, няма много инфо за тях.

# 47
 • Русе
 • Мнения: 970
Тази година задължителната им литература е много далече от техните възприятия. "Под игото" прочетохме само до "Радини вълнения" Мислех че като стигнем до там ще й стане по-интересно, какво се случва, но не.
Бях останала с някакви спомени, че "Автобиографията на Нушич" е интересна, но има само тук таме някоя интересна случка между скучните описания. "Малкият принц" и тя им е трудно смилаема.

# 48
 • Мнения: 292
Здравейте,

баби приемате ли? За ваканцията внучката беше доставена с една дебела камара книги. От 10 дни, откак е при нас, мъчим "Принцът и просякът". Слава богу, краят му се вижда вече. Не че тя чете бавно, напротив. Просто с голям зор отделя половин-един час на ден за четене и то след хиляда напомняния. Казва, че книгата е скучна и толкова. Не знам как ще преборим останалите книги от купа. Май най-много да успеем да пробутаме "Под игото".

Как мотивирате вашите деца да го прочетат? Аз съм в тих ужас...

# 49
 • Мнения: 5 975
Големите ми дъщери не са чели "Под игото". Гледам, добре се справят с живота и без тази книга, та мисля да я спестя и на младежа. Laughing Евентуално ще прочете това, което има в учебника и може да изгледаме филм, ако има такъв. Не съм търсила още.
В момента чете "Малкият принц" с нежелание, уговорки и без разбиране. Като я прочете, ще обясня ключовите моменти. Мисля да пробутам няколко разказа на Елин Пелин и Йовков.
В наличност са ми Автобиографията на Нушич и "Моето семейство и други животни" и ще видим какво от тях ще прочете.
По БЕЛ като домашно има да направи и три преразказа, но това ще е непосредствено преди учебната година.
По английски/три книги по избор от списък и други онлайн упражнения/ и математика/около 25 теста/ също има домашно, но тук вече очаквам да работи с желание.

# 50
 • у дома с любимите си хора
 • Мнения: 641

Как мотивирате вашите деца да го прочетат? Аз съм в тих ужас...

За съжаление не мога да помогна.Не ми се налага да я мотивирам.Обожава да чете.Непрекъснато и поръчвам книги,записана е в библиотека.Ние също много четем.

На голямото ми дете "Под игото" много му допадна,когато я чете.За сметка на това разказите на Елин Пелин не са му интересни.Той обича да чете автобиографии.Последната,която купих е за живота на Никола Тесла.

# 51
 • София
 • Мнения: 847
А пък моята щерка се скъса да реве на "Другоселец" - каза, че това било едно от най-тъжните неща, които е чела някога и отказва да чете повече Йовков, ако и другите му разкази били такива.
Изненадващо за мен е, че тази година има желание да чете - до сега това беше такава мъка и драма, та явно децата се променят.

# 52
 • Мнения: 13 398
Моята дотук е прочела само Косачи.
Вчера имаше мигренозна криза и понеже се налага да лежи дълго време, започнах да й чета Под игото. 3-4 глави отметнах, но не беше впечатлена за съжаление.
Иначе чете нейни си неща и за тях не се налага да я побутвам много.
Не знам дали ще има време за всичката задължителна литература, но мисля с предимство да изчете българската, а от останалата само главите, които се изучават, ако не стигне за всичко.

# 53
 • София
 • Мнения: 582
Сходно на горното - чете много модерна литература, но като стигне до "Под игото" и го закъсваме. От една страница има над 20 непознати думи. Докато ги обясним и е омръзнало и е станало време за игра. Намерихме книга - речник специално за непознатите думи, но се оказа, че освен тези извадени там има още много непознати за нея  и така - чете без да разбира. http://zamatura.eu/7klas/polezno/rechnik-nepoznati-dumi-bezplatno/
От една страна е хубаво да чете такива класики, но от друга се убедих, че им е още рано. Има достатъчно автори които да изучават в шести клас, а "Под игото" да остане за седми.

# 54
 • Мнения: 292

За съжаление не мога да помогна.Не ми се налага да я мотивирам.Обожава да чете.Непрекъснато и поръчвам книги,записана е в библиотека.Ние също много четем.

На голямото ми дете "Под игото" много му допадна,когато я чете.За сметка на това разказите на Елин Пелин не са му интересни.Той обича да чете автобиографии.Последната,която купих е за живота на Никола Тесла.

Вилиян, у дома всички са четящи. И тя обича да чете, дай й Хари Потър например, но не можем да я накараме да чете "Списъка за лятото". Като проблем номер едно е "Под игото". Затова питах точно за него.

Впрочем, сега като се замисля, и аз бях така едно време. Достатъчно беше една книга да е в "Списъка" и автоматично ми ставаше антипатична. Пак ги четях, разбира се, но с голямо нежелание. Чак години по-късно препрочетох някои книги от онези списъци и разбрах колко хубави са били. Но ги четох на една много по-осъзната възраст.

# 55
 • София-Младост
 • Мнения: 17 127
Дъждец, пробвали ли сте Storytel?
Ако не и пречи на възстановяването при главоболие разбира се.
И за останалите деца може да се пробва, като ги мързи да четат, някой им чете на тях:)
Сега ми хрумна и ще го пробвам с моя младеж...аз си бях пуснала пробния период, но този вариант за "четене" не е за моята глава за съжаление.

# 56
 • Мнения: 13 398
Не сме пробвали досега. Аз си бях свалила някакво безплатно приложение и слушах понякога в колата, но се иска  свикване да следиш текста.
Сега ми напомни, че Под игото я има озвучена доста добре тук: https://audiobookbg.com/produkt/иван-вазов-игото-аудио-книга/

# 57
 • Мнения: 2 351
Не сме пробвали досега. Аз си бях свалила някакво безплатно приложение и слушах понякога в колата, но се иска  свикване да следиш текста.
Сега ми напомни, че Под игото я има озвучена доста добре тук: https://audiobookbg.com/produkt/иван-вазов-игото-аудио-книга/
Дъждец , много полезно
но как да се регистрирам в този сайт
книгата е безплатна, но не успявам да я отворя
достъпна е само 1 част-1 час някъде е

# 58
 • Мнения: 13 398
Хм, аз си бях запазила линка, без да го проучвам и сега виждам, че не става.
Излизат ми всички части, качени в ютюб https://www.youtube.com/channel/UCjNxGcFanjG16sehLOs1lUA
Понеже пиша през тел., не знам дали линкът е верен. Кликнете на видеоклипове в линка и някъде надолу е Под игото.

# 59
 • Мнения: 2 351
Дъждец много благодаря
свалих му всичките 10  части Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт