DARK ... Въпросът не е Къде, а Кога

• 15 673
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
  • Чужбина
Да, това е шега за Винден.

Искам да прочета повече за сценаристите. Уникалнииииииии са.

И ще търся класики, реферирани в сериала.

Имаме Арианда (Марта играе Арианда) от гръцката митология (дъщеря на Минос и Пасифея). Петя май ги знае повече ... Арианда ли беше в някакъв лабиринт?

Това е гръцкият мит за лабиринта. Смятайте, създателите що материал са изчели и вкарали в скриптовете.

Къде Регина чете Призраци на Ибсен?

Рубенсовите паднали ангели са референция към Изгубеният рай на Милтън (това нещо го имаше в Адвокат на дявола, та дори и дяволът се казваше Милтън).

Айде стига, че ще ви отегча.

Това Хелге ли е:

Последна редакция: сб, 06 юли 2019, 11:40 от Eleonora_27

# 76
  • Berlin
И ние изгледахме снощи сезона. Е, бива ли така да свърши значи?! Не знам дали да скривам, но за всеки случай....
Скрит текст:
Да се появи някой от друг свят?! Не можаха ли нещо по-друго да измислят. То е малко се очакваше, че в тоя завъртян кръг много трудно ще се излезе (или е невъзможно) без чужда намеса, ама все пак...  "Марта" от паралелен свят ли беше това? И значи Странника е знаел за това и е минал през историята с другия свят, когато се връща във Винден, Адам също знае и се бори пак да стане същото. Ние, ние нищо не знаем, само това мога да кажа.
Според мен Хана остава в 53та и ще сигурно ще се изненадаме, когато разберем на кой е майка след това, може би и Катарина натам се запъти - да остане в миналото....
А ММ не можа да приеме как Клаудия взе Йонас, докато бяха при Михаел, как толкова бързо го убеди да се махнат и да го оставят да се самоубие (поне те така си мислеха тогава).

Ариадна, тя май помагаше на как-се-казваше (Тезей?) при Минотавъра. Едната машина на времето, която ползват, се казва Ариадна. Всъщност не знам дали не е една машина, но от различни времена или имаме няколко машини на времето.

Последна редакция: сб, 06 юли 2019, 11:51 от abs

# 77
Eли, АриаДна (разменяш буквите) е и става дума за нишката, с която успява да излезе от лабиринта на Минотавъра. Между другото за  мен изключително силно актьорско изпълнение на Лиза в този монолог.
Това не е Хелге, а рижавото момче, което изчезна от 2019,  беше в 86 в бункера и го изхвърлиха в 53 на строежа на АЕЦ - продаваха с баща си нелегално екстази в училище.

АБС, тя Клаудия беше решила, че не трябва да се променя това, което се е случило, затова оставиха Михаел да се самоубие. Явно ще разберем къде се крие конфликта между нея и Адам в 3 сезон.

# 78
  • Berlin
Вечерница, да, точно. На мен не ми стана ясно защо тя точно това иска, явно ще разберем по-натам. Но ММ просто много се подразни от Йонас - как така ще се остави да го убеди и ще си отиде, и то при положение, че се виждат за първи път и тя е никоя за него към момента.

# 79
  • Чужбина
Да, АриаДна е Joy Joy Joy

А този с качулката кой е? Ерик е червенокосият. А другият?

Много неща ми убягват.

Скрит текст:
Doppler-Effekt  / Доплеров ефект

Създаването на Адам:

Последна редакция: сб, 06 юли 2019, 12:04 от Eleonora_27

# 80
Този с качулката мисля, че е Хелге, нали затова се върна възрастния Хелге си идеята да спре младото си аз, а в крайна сметка доведе нещата до собствената си смърт в друга времева зона. *аз не разбрах, че за мъжа с качулката питаш.
Асоциацията с Микеланджело е страхотна. Въобще препратките към класически неща и новите им тълкувания са страхотни.

# 81
  • Чужбина
Асоциацията с Микеланджело е страхотна. Въобще препратките към класически неща и новите им тълкувания са страхотни.

Абсолютно! Исках да видя други продукции на Боран и Янтйе. Намирам онова, което са написали, абсолютно изключително.

В Западен Свят също имаше много заигравки с класики и библейските истории. Много ми харесват такива шегички и извъртания.

Между другото, има теория, че Йонас и Марта са Адам и Ева.

Ноа и Агнес са Каин и Авел.

У реддита един фен е постнал снимка на тортата, която са поръчали за рождения ден на негов приятел:

# 82
Ноа и Агнес няма как да са Каин и Авел, защото той все пак е бил с друго име преди да стане Ноа. И защо е Ноа? Нали "Бартош" това го попита.

# 83
Тъкмо и аз го догледах Simple Smile
 Силен финал и наистина страхотна митология на сериала Simple Smile

Йонас трябва да е Тезей? Впрочем, той изоставя Ариадна и тя умира... И баща му се самоубива заради него... А Егон непрекъснато споменаваше сатанизма, като добавим и картината на Адам, и рогатия Минотавър, явно нищо не е случайно... Ако алтернативната Марта му посочи как да разплете възела, връзката с този мит ще е още по-голяма.

Скрит текст:
Вчера, като изброихте неразрешените въпроси, споменахте ли Борис? Още не знаем кой е той и откъде дойде... Може да е случайност, обаче като се има предвид какъв е този сериал, най-вероятно ще излезе, че и той е пътешественик.

Ноа (Ной) нали се канеше да ходи в Рая(?) - може би си е мислел, че като библейският Ной ще спаси част от света (по-точно семейството си) и ще ги отведе на по-добро място. Обаче няма как да стане, заради оплетената ситуация с Шарлоте.

Не знам за тази паралелна реалност - дали ще помогне за разплитането на всичко, или ще се превърне в част от възела? Thinking
Клаудия каза, че светът ще е по-зле без Йонас, но дали е истина? Впрочем, забелязахте ли, че трупът на Клаудия беше силно радиоактивен - това обяснява рака на баща й и Регина.... На някои хора радиацията не им вреди - това е факт, но със сигурност са опасни за околните.

# 84
  • Чужбина
Мда, има спорове в реддит за метафорите.

Аз пък си мислех, че Ноа си е Ноа. Каин и Авел трябва да са двама мъже. И единият да е убил другия.

И за Марта се спори, дали е Ева. Не била Марта Ева, защото Клаудия била Ева, а Ханна е Лилит  newsm78 newsm78 newsm78

Търсят хората библейски символизъм.

Но пък сферичната машина на времето не е метафора на Ябълката в Едемската градина?

А Клаудия е Дяволът ...  goodandevil goodandevil goodandevil

Загадка  newsm12

Ето, знаех си, че Петя ще намести митологията.

Борис Нийвалд е Александър.

Борис идва във Винден през 1986-та.

# 85
Може пак да е препратка към лабиринта на Минотавъра - Ариадна дава на Тезей кълбо прежда, за да намери обратния път... Обаче, ако продължим с тези сравнения - Минотавърът е полубрат на Ариадна - значи трябва да е Магнус? Или Микел? Може би просто задълбавам прекалено Simple Smile

Сега Хана ще се окаже баба на някой от познатите герои....

Мотивацията им е интересна - всички, освен нея, искаха да спасят децата си. Адам иска да унищожи света, за да унищожи възела... Всъщност, Йонас можеше да се самоубие във всеки един момент и да прекрати всичко... Но пък сигурно пистолетът щеше да засече...

# 86
За Борис/Александър има теория, че е дете на Марта и Йонас и като пътешественик попада в 86 г и така остава там.
Ролята на Клаудия още е забулена в тайна - белият Дявол, който иска да разкрие същността на частицата.
Много ми е гот да си коментирам с вас!

# 87
  • Чужбина
Ох, това с лабиринта на Миновъра много ми харесва.

Някои казват, че Йонас е Йона (Jonah на английски, Jonas латински, Jona на еврит) от Библейската книга на Йона (не съм сигурна, дали е така на български ...), но това не може да е така, защото него го изяжда някаква риба.

Бог праща Йонас да предупреди жителите на някакво градче за наближаваща катастрофа в Библията.

Попаднах на една дискусия за една снимка от 1-ви и 2-ри сезон:

Епизод 1, сезон 1:

Епизод 1, сезон 2:

Кои са тия дами на снимките?

Същата снимка в 8-ми епизод:

Катарина гледа снимка на Миккел. Отстрани пише "Ich musste dich überreden, deine Mütze anzuziehen" - Трябваше да те убеждавам да си сложиш шапката.

Последна редакция: сб, 06 юли 2019, 15:28 от Eleonora_27

# 88
Нищо не пречи да са преплели два мита - за Йонас и за Тезей (в случая китът, който го поглъща, е черната дупка, може би?).
Снимката е много интересна - някоя пра-пра баба? Трябва да е роднина на Хана...

Тъкмо си мислех, че Микел всъщност е подозрителен. Може той, но от другата вселена, да се окаже нашия Минотавър. Естествено, това е малко вероятна теория, но ето някои улики в нейна подкрепа:
Скрит текст:
1.Има такъв шаблон (тропа, не съм сигурна коя е правилната дума) - когато в един сюжет всички, освен един човек са ненормални (или в случая - имат своя дял за оплитането на ситуацията), то този един, който изглежда напълно нормален (или невинен), ще надмине всички накрая.
2.Сериалът буквално започна с него - може би това означава, че той е този, който започва всичко (в някакъв друг смисъл, не със самоубийството).
3.Микел носеше костюм на скелет - от една страна, това ни подсказва, че той е самоубиецът, който видяхме в началото, но от друга може да подсказва и нещо по-зловещо, което още не сме видели.
4.Микел обича фокуси, в стаята му има плакат, на който пише Худини. А Худини е най-известен с това, че е бил ескейпист (нали така се казваше) - уж е умирал пред публика, но всичко е било номер. По собствено желание се е поставял в невъзможни ситуации.
5.Това не е толкова важно, но защо Михаел е художник? Не е стандартна професия? И споменаха картина, заради която не е излизал от седмици, защото бързал да я довърши - защо не я показаха? Защо на Йонас не му изглежда странно, че баща му не излиза от къщи?!

# 89
  • Чужбина
Петя, много добри въпроси.

Защо Михаел е художник?  newsm78  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт