КГБ = Клуб на Готините Баби - 197.

• 55 305
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Апропо, аз създадох темата и оттогава все съм тук. Рядко пиша, защото не мисля, че има с какво да ви интригувам. Но ви чета с интерес, защото все още мога да науча нещо ново.
Никога и за нищо не съм се сърдила.
Имам политически пристрастия, но не мисля, че трябва да ви занимавам с това. Все пак темата е за баби, за внуци, за манджи и каквото друго се сетите от битовизма.
Лелеее, олях се, извинете...

# 301
                          Хули,аз не мисля ,че си се оляла и даже ти се радвам,че написа толкова.Само с едно не съм съгласна ,че сме баби и че трябва да пишем само за битовизми.Мисля,че всеки може да пише за каквото му хрумне и който иска чете,а който не иска - пропуска.ЩО се касае за политическите пристрастия мисля,че всеки ги има дори да не си признава.Без значение какви са,но на нашата възраст би трябвало в отношенията ни да минем само с коментар,а не с обиди като малки деца.При това нека се поогледаме наоколо из света и ще видим,че почти навсякъде хората не се ангажират с безумни коментари на тема политика,а като не им харесва един управляващ го сменят веднага на следващите избори и така .... без много, много да му мислят.Като не живеят добре да си ходи ,който и да е! Само ние /българите/ ровим в кофите и със зъби и нокти защитаваме този дето ни обира най-нахално .Не визирам нито един,защото си знаем от колко години сме в преход и какви са резултатите. Smiling Imp

# 302
  • София
От толкова четене и култура забравих най-важното.
Дидиа, Янке, моля за рецепта за чушките с мляко - звучат много вкусно.
Знам, че са вписани в кулинарния блог, но не се отваря при мене..
За политиката и управляващите - много ми харесва мисълта на Бай Ганьо - всички са маскари.
Ми те си го доказват вече 30 год.

# 303
                          Айша,веднагически! Yum
                          За точни мерки няма да пиша,защото не ги ползвам.Запържвам в тиган 2 супени лъжици с връх брашно.След като придобие лек жълтеникав цвят сипвам прясно мляко,като разбърквам за да не стане на бучки.Обикновено е около 700 мл,но предупредих карам на око и да не е много гъсто.Ако усетя ,че докато разбърквам почва много да сгъстява досипвам мляко.Като стане хомогенна смес без бучки  добавям 6-7 изпечени и нарязани на едро червени или зелени чушки.Слагам червен пипер и добавям сиренето нарязано на кубчета.Понеже обичам сирене слагам около 300 гр сирене , а понякога и малко повечко.През цялото време го разбърквам за да усетя сгъстяването и като заври  е готово.Не трябва да е много гъсто ,защото след изстиване се сгъстява допълнително.Това е и става много вкусно и много бързо,ако чушките са ти изпечени и обелени.

# 304
  • София
  Дидиа,каша ли става или яхния? С хляб може ли да се яде или е много брашняно?
  Аз изплувах от работата.Днес приключих едни гадни задачи и от утре излизам в отпуска.Чакам внуците и това е най-важното.
  Хули,шапка ти свалям за политическата коректност!

# 305
  • София
Дидиа, благодаря. Звучи вкусно и вече знам какво ще ям в събота вечер. Нали тогава съм сама, но не самотна.  Печени чушки имам винаги в хладилника.То май и хляб не ще - нали си има брашно.
Тази вечер май няма да се спи - в съседната автокъща Софавто има купон със сръбско, Слави и подобни.
То няма лошо, ние също ги слушаме. Но след малко ще ми се доспи....

# 306
  • Вила Великула
Баба ми правеше такива чушки, само че както са изпечени и обелени, първо леко ги запържваше за да си пуснат ароматите, изваждаше ги от тигана и след това така както си го написала. Правила съм го и без сирене и пак е много вкусно.

# 307
Здравейте момичета,
Отдавна не съм се мяркала, щото ме веят летни ветрове и ме валят летни дъждове. И все пак, лятото е чудесен сезон! Дано да си прекарвате добре. Гледам, че си говорите за филми. Ето и от мен една препоръка - много готин сериал, който може да си свалите от...знаете от къде.
Big little lies (Големите малки лъжи) - с Никол Кидман, Мерил Стрийп във втория сезон и много други чудесни артисти. Тематиката е завладяваща и съвременна. Приятно гледане!

П.С. Книгата не съм чела, има я преведена също. Но сериалът е страхотен.

https://kbimages1-a.akamaihd.net/b97d0857-534b-4b27-a9c7-42c4b8a … little-lies-1.jpg

Последна редакция: чт, 01 авг 2019, 23:23 от DeltaAzimut

# 308
  • София
И аз си мисля, че не сме се събрали тук само за споделяне на рецепти за чорби и плетки. Внучетата биха ни обвинили в тесногръдие. Все пак ние сме интелигентни баби. Можем да споделим впечатления от прочетена книга, гледан филм, екскурзия, а така също и някои семейни проблеми, а защо не и злободневни теми. А къде да споделим радости и мъки? Нека не слагаме гранични мрежи. Нека спокойно си споделяме и веселото и тъжното. Хайде да не се скумросваме, ами да се усмихнем, да плеснем с ръце, па да се прегърнем Hug и да си караме по нашенски  Simple Smile
За предстоящата среща в началото на есента очаквах по-голяма активност. Хайде, момичета, гласувайте и после да уточним датата. Август ще се изниже като пясък между пръстите ни. Нека по-отдалеко да договорим програмата - кога, къде и как.
Помислете и гласувайте.
Гушкам ви, лека нощ!
ПП Ето, днес научих нова рецепта - денят ми не е отишъл напразно. И на мен ми звучи интересно. Ще изпробвам.
Благодаря ти, ДИДИА Hug Благодаря и за идеята за брадавичките. Имам илача в кабинета. Утре пак ще ходим при кожЕната докторка. Ако не успеем да се справим тук, ще им дам илача за там. Трябва да се отървем от тая напаст.
Малкото чаве вчера ме пита - бабо, не ти ли замръзнаха тия интервюта? Имаше предвид да са ми омръзнали...Чавенце. А, на вилата го научих да решава судоко на телефона. За сега най-лесното ниво, но важното е, че схвана правилата и се забавлява яко. На български чете по-добре, отколкото на немски. Явно Бг предучилищната подготовка е по-добра от немската. Mr. Green
ХУЛИ и на твоята персона и литературната ти изява се зарадвах Hug
МАМСИ, тайно ли трябва да изработиш конуса с лакомствата?
ТАНУ, я рапортувай как си.
Хайде отново лека нощ! newsm46
ПП И пак не успях да публикувам.
ЯЖКА, кой като теб? Отпускарка!
ПИПИЛОТА. дай тел. на твоята фризьорка, че вече едва издържам с тая коса до кръста.
АЙША, слушаш концерт на аванта Wink
Оооо ДЕЛТА, радвам се, че се появи на хоризонта.  newsm10
Хайде пак лека нощ wavey

# 309
  • София
Фло, за толкова брадавици - проверете инсулина на детето. Имаше нещо общо между двете.
Мамси, скоро в Лидл видях подобна фуния със сладки неща. Около касите беше в нашия, но не се се избиваха за купуване. Тук май нямаме традиция за фунии. Но ако Алекс ще е в немско у-ще - там всички мъкнат.
Уф тия подкараха мазната чалга. ААааааааааааа, възразявам!

# 310
  • Кубрат/ Пишурка
 Дидия, оригиналната рецепта за чушки с мляко е с цели пиперки! А в млякото по-скоро се слага яйце, което се разбърква - да стане на парцали!

# 311
  • София
   Фло,само не казвай,че тук не се е писало и за прочетени книги,гледани филми,екскурзии,семейни проблеми и всичко,което може да вълнува едни баби.Само политиката е опасна и я избягваме.Дори за снахите може да се пише/на който му стиска/ hahaha
   За есенната среща е хубаво вече да решим датите,защото смятам да се "рехабилитирам" в санаториум и за това се изисква по-ранна регистрация.Да не се окаже,че датите ми ще съвпаднах-направо ще умра.

Мамси,като каза "полиция и пожарна" се сетих да ти дам една идея. Фунията може да стане уникалана с полицейска сирена.Има едни сигнализатори за прозорци и врати,против кражби с взлом.Продават се в магазините за ел.материали и  са с две батерии.Имат 2-3 мелодии-пожарна,полиция,линейка.

Последна редакция: пт, 02 авг 2019, 00:20 от Яжка

# 312
Дидия, оригиналната рецепта за чушки с мляко е с цели пиперки! А в млякото по-скоро се слага яйце, което се разбърква - да стане на парцали!
                  Янче,коя оргинална рецепта! Yum В една посока са двете населени места,ама са различни.Та твоята е оргинална за Кубрат,а моята е капанска. Smirk Никога,ама никога не е била с цели чушки,а за слагане на яйце да не говорим,само със сирене.Ходила съм малко при баба си,ама и тя така я приготвяше.Както писах баща ми я приготвяше и все казваше "капанската" рецепта.Ако някой не знае какво е капанци ще обясянвам ,ама не по нощите,че е история все пак.
                    Та спор няма коя е "оргиналната" рецепта.Най-простият зрял боб се приготвя по 1000 начина и всички претендират за оргинална рецепта.Всяка паланка си има нейн начин на приготвяне на дадено ястие.Аз не бях яла пържен боб докато не се омъжих и свекървата не ме попита искам ли,а аз не знам какво е това.Yum
                     Яжка,  манджата може да се яде с хляб,защото е по-рядка от каша.Като смес за палачинки,ама мааалко по-рядка.Ако се направи гъста след истиване се сгъстява още .
                     Янче,сега докато пишех се сетих ,че баща ми правеше и друга подобна манджа,ама в нея  след запържване на брашното се слагаха само няколко яйца и без чушки и сирене.Та винаги съм си мислила,че това е някакъв друг начин за пиготвяне на  яйца.

# 313
https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/67401996_255036150 … 3&oe=5DA00CF1
  ДОБРО УТРО  И ДЕНЯТ ВИ ДА Е ЧУДЕСЕН!!!

# 314
  • Кубрат/ Пишурка
 Добро утро и от мен.
Айша споменава за кулинарния ни блог и аз реших да опитам. Веднага се отвориха рецептите, даже и без парола! До сега четох там и си мислех колко много хора са минали през темата и са оставили следа в нея - Тайна, Светла, Желязната лейди, Тути, Мими....
Дидия, напълно съм съгласна с теб - не се изразих правилно. Всъщност аз за това и влязох в нашите рецепти, за да видя какво съм писала по въпроса. Ето :
Предварително чушките се опичат,обелват,срязват се отстрани,за да се осолят и леко се запържват (може и предв.оваляни в брашно).В тенджера се сгорещява олио и се запържват 2 с.л. брашно.Разрежда се с малко вода,да стане гладка смес и после се долива с прясно мляко.Като заври се пускат чушките - цели,цопват се 1-2 яйца като се разбъркват,опитва се на сол,а преди да се свали може да се  натроши и сирене.
Да ви е сладко!
Да допълня, че чушките са със семките и дръжките - така ги правеха и двете ми баби и си беше цяло майсторство да вдигнеш чушката, за да отхапеш и да не се окапиш Joy Правила съм и с нарязани, но го няма екстремния момент Joy

Последна редакция: пт, 02 авг 2019, 09:10 от Янче-то

Общи условия

Активация на акаунт