Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 2

• 73 563
  • 799
  •   1
Отговори
# 360
Само ме  хвърляте в екзистенциален смут. Сега почвам да се чудя дали вчера не каза, че в списъците можем да включим и паралелки с руски и испански, за да ни угоди, че така ще има повече възможности.

# 361
Това с похабяването на бала е най-голямата глупост. Децата трябва да учат това, което искат, защото иначе следващите 5 години ще са ужасни за тях. Все едно всички с най-висок бал да се запишат в СМГ. Ами ако мразят математиката, но са умни деца и са се подготвили за изпита, за да влязат в испанската или френската, за където също трябва висок бал? А пък за езика е особено важно детето да иска да го учи. Вече има доста училища, в които може да се изучава всеки един от езиците, които желаят - подреждат си ги както искат (не винаги миналогодишните балове са водещ критерий) пък за където им стигне.

# 362
  • София
Специално с избора на език след 8-ми клас трябва много да се внимава при избора. Ако се иска определен първи език е добре да се кандидатства основно в паралелки, в които се изучава именно този език. А не да се гони училище, без значение какво ще учи там. Примери много - зора е да е в училище Х или У /защото са много желани от всички и бала му стига за там/, без значение дали ще е прието с пръв език английски, френски, немски, испански или руски. Е да де, ама това са съвсем различни по трудност езици. И не всеки, който лесно учи английски, ще се справи със същата лекота с френския или руския. И после се започва една мъка за децата през следващите 5 години, тръшкане и ниски оценки, защото им е трудно. Хубавото в момента на училищата предлагащи езиково обучение е, че има доста такива с паралелки по различни езици. Като не стане в Испанската, ще стане в 22-ро или ... / не съм проучвала кое друго има испански, за да го дам, като пример/, като не стане в Немската ще стане в 73-то, 35-то и т.н. Важното е да се знае какъв език се гони.

# 363
Първият го уточнихме с известно колебание дали си заслужава. За втория е драмата

# 364
  • София
Има го и момента, когато даденото дете, наистина не знае какво иска да учи. Еми тогава мисля да се съобразя с бала и с нейно съгласие да я запиша във възможно най-приличното училище спрямо постигнатият и бал и с езиците, които е изучавала дотук, а не с нов.

# 365
  • у дома...
Лошото е, когато иска само комбинация от два конкретни езика, а възможностите не са кой знае какви. Хем да се изпълни желанието на детето, хем училището да е читаво. Щото има училища, за нашия случай - испански с английски или обратното, в които миналата година минималния бал при първо класиране е бил между 60 и 100.

# 366
Aila, защо те притеснява започването на нов език от 8 клас, ако детето има желание да го учи? Мисля, че това е най-подходящото време за това.

# 367
И аз леко се притеснявам за първи нов език. Страх ме е от многото новости наведнъж.

# 368
  • у дома...
Ако имаше възможност, бих заложила на два нови езика. В тази връзка - мнения за 17 СУ? Там се учи френски с втори език - испански. Според сайта им учат и е романска литература, латински. Но дали е така на практика?

# 369
Просто_ майка, браво, много смело! Аз постоянно го пазя да му е лесно, а може би не трябва така. ..

# 370
  • у дома...
Аманда, ние сме редка плетка! Детето страда от амбициозна майка Simple Smile Тя си е заявила училище където да учи испански, английски и история. Ангажимента на майка ѝ е да намери такова!

# 371
Мисля, че 17то е доста добро в начален етап, но нагоре не знам дали е предпочитан вариант. Да кажат запознати. Единствената девойка, която познавма и учи там, е с хм, посредствени знания по френски и лоши впечатления, ама може да си е до дете.

# 372
  • София
И района на училището е меко казано неподходящ, аз не бих пуснала дъщерята там.

# 373
  • София
Aila, защо те притеснява започването на нов език от 8 клас, ако детето има желание да го учи? Мисля, че това е най-подходящото време за това.
Не ме притеснява, просто си познавам детето. Тя самата категорично не иска езикова гимназия, заради сериозното натоварване и интензивното изучаване на език. Права е, тя може да учи, но с по-бавно темпо.
Не съм уточнила, но тя дотук има досег с два езика и е с  А2-В1 ниво по немски и по английски. Нито един от двата езика не знае хубаво и няма желание да учи испански, руски или френски със сигурност. Така че самата тя иска да е с английски или немски в паралелка РИЧЕ, не и ИИЧЕ. Смятам, че е много по-разумно да научи хубаво поне един или двата езика, с които вече има досег, отколкото да включваме и трети предвид трудностите и със запомнянето.
След три години в СМГ, покрай сестра си, отказва математика, отказва езикови гимназии, заради ученето на език на разказвателните и сериозното натоварвене осми клас, не иска и икономически паралелки  Simple Smile
Сестра и иска само СМГ, но вече почва да склонява и някоя езикова да пишем след това Simple Smile

# 374
  • В светлината на слънцето
Да кажа нещо по повод езиците. В 8 клас езикът в ЕГ и езиковите паралелки започва от 0. Което означава, че има всички условия да се научи, дори да е абсолютно непознат на детето. Но! Наистина е важно самото дете да е сигурно, че иска да учи точно този език. Защото от език до език има разлика. Дъщеря ми беше категорична за езика - немски или френски. Учи немски. И въпреки, че сама си го избра с идеята да кандидатства с този език (живот и здраве), сега бълва змии и гущери относно трудността. А тя по принцип учи лесно чужд език. Та е добре да се обмисли и това.
Другото - вторият чужд език. Изобщо не се заблуждавайте, че ще се научи като първия, освен ако детето до момента не го е учило и го знае или е нов, но се комбинира с школа. Ако и той е нов, школата си е направо задължителна.

Общи условия

Активация на акаунт