Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 2

• 73 353
  • 799
  •   1
Отговори
# 105
И аз мисля, че училищата са добри, от личните си наблюдения. Но не трябва да се успокояват майките, защото не е изключено да има лош късмет с някой преподавател и тогава трябват корективи мерки, и то навреме. Например по немски ако се случи кофти преподавател в 8 клас, езикът направо е изгубен. Тоест, мониторинг непрекъснато си трябва, според мен.
Специално децата в нашия клас/те вече не са деца/ бяха от много добри семейства, с родители с висше образование и добри кариери и бизнес. От думите на сина ми съдя, че и в другите класове е било така. От думите на преподавателите съдя, че просто ги мързеше да полагат усилия, за да постигнат отлични резултати. Ето аз например направих невъзможното да мотивирам сина си да учи повече по предметите, по които имаше петици, а по български и четворки, но не постигнах никакъв успех. За сметка на това по физика, математика и информатика беше перфектен. Просто по тях се справяше с лекота, без да полага особени усилия. И другите деца бяха същите. Всички завършиха и влезнаха да учат в различни университети. Един калпазанин, който не млъкваше в час сега учи ветеринарна медицина, едно момче учи някакви компютърни науки в Холандия, едно момиче учи социология, няколко - в УНСС. Няма дете, което да не е прието да следва.

# 106
peve, от нашия клас 80 % от съучениците на сина ми са в Германия, дори и тези, които не бяха в ДСД паралелката. Но учителката им по немски от 8 клас беше много добра, а разбрах, че вече не е в 35-то. Това не значи, че и сега няма добри учители по немски, просто трябва мониторинг и обратна връзка, това имах предвид.
За мързела си е точно така, важното е да има стратегии за справяне с последиците Simple Smile

Няма дете, което да не е прието да следва.
Това за мен, уви, не е критерий, предвид нивото на нашите ВУЗ в момента. Изключая ФМИ и медицина, в останалите който не е кандидатствал, той не е влязъл. И за мен въпросът е какво ще прави после едно дете с диплома по МИО от УНСС или по българска филология от СУ. Не е точно по темата, ама така тръгна.

# 107
Много добър анализ на ситуацията сте направили peve и Poppea. Подкрепям всичко казано от вас!

Бихте ли ми разяснили, моля, какво значи ДСД2 паралелка и в кои училища има такива?

# 108
Имам шестокласничка и до година ще кандидатства като чета не е ли по добре да се търсят качествени учители а не да се търси елитно училище.могат да са 18 часа а учителя да не прави нищо.
Невъзможно е да проучите всички учители в София. Най-малкото, защото има текучество, местят се, не навсякъде е еднаква програмата всяка година и не се знае кой ще ви се падне.
Субективният фактор също не е за подценяване. Учител, който за мен е ок, за друг може да не е и обратното.
И ние сме приети на 1-во класиране в 30-то. Честно казано, сърцето ми е свито- не знам нищо за училището, не можах да намеря актуални мнения. Може ли някой да даде повече инфо. Чета за "страшната " директорка Рейха, за занемарения двор и басейн... Разходихме  се из коридорите, видяхме класните стаи, а отвътре ми е едно такова некомфортно..
Имаше репортаж преди години по този повод и тя извади пред журналистите цял куп документи, които е подавала през всичките години, с молба за съдействие. След дълги години борба, най-сетне "страшната" директорка успя да се пребори с общината и в момента тече ремонт на двора, салона и басейна. Ще бъде съвременно и хубаво, трябва да е готово до няколко месеца.
За нея съм останала с впечатление, че си има някои търкания с определени учители, но пък може причината да не е в нея, не знам. При нас си остават същите преподаватели за следващата година. Иначе нищо страшно няма. Към учениците е положително настроена, пуска шеги, а още в началото влезе във всеки клас и каза, ако някой има проблем, че вратата ѝ е отворена за всеки ученик и може да я търси директно нея без да се притеснява.

Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 17:03 от Не се сърди, човече

# 109
  • София

Бихте ли ми разяснили, моля, какво значи ДСД2 паралелка и в кои училища има такива?
DSD| II = Deutsches Sprachdiplom II der Kultusministerkonferenz
Това е названието на сертификатен изпит, след успешното полагане на който децата разполагат с удостоверение за владеене на немски на ниво В2 или С1 ( в зависимост от справянето). Признава се както за следване в немскоезични държави, така и тук за работа или прием в билингвални специалности на СУ, ТУ и май  на УАСГ. Безплатно е полагането му, но до него се допускат само ученици на 5 училища в София, разбира се и на много други в страната. За София специално са 91 НЕГ, 73 СУ, 35 СУ и частните "Ерих Кестнер" и "Веда". Изпитът се провежда в края на първия срок на 12 клас, състои се от писмена и устна част, първата се проверява в Германия. През гиманзиалния етап на обучение децата се подготвят по елементите на формата - доста различен и в писмената си, и в устната си част от други изпити за ниво по език.
И за да няма дежурните из темите недоразумения, има още училища с ДСД в София, но там става дума за ДСД 1, което е максимално на ниво В1 и не позволява учене навън. Такива са НФСГ, НТБГ, 31 СУ, може би има и други. 

Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 13:50 от пенсионирана русалка

# 110
Много благодаря,  пенсионирана русалка! Flowers Rose

Моят син ще учи в 19-то СУ немски език и много се надявам да попадне на добър учител, че и там имаше някакви драми с напуснали учители и дори цели паралелки...
Това училище не е между споменатите от Вас за DSD II, а както се очертава не е и сред т.нар. "Втори ешЕлон", а отива към Трети... Но това е положението след провала по математика на НВО.

Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 13:57 от MoSt new

# 111
  • София
И в училища, които не са от спрягания тук  като първи ешелон, може да се научи език, ако детето е съвестно и учителят е добър. А после има  опции сертификат за владеене да се вземе навън. Масово деца се явяват нa DaF.
А детето няма как да се е справило зле на ДЗИ по мат, само на НВО. ДЗИ е съкращение за държавни зрелостни изпити, тоест  за матури за 12 клас. Wink

# 112
Това за мен, уви, не е критерий, предвид нивото на нашите ВУЗ в момента. Изключая ФМИ и медицина, в останалите който не е кандидатствал, той не е влязъл. И за мен въпросът е какво ще прави после едно дете с диплома по МИО от УНСС или по българска филология от СУ. Не е точно по темата, ама така тръгна.
И е така, и не е. Нивото на повечето наши ВУЗ може и да не е това, което беше. Но има и такива, в които още може да се получи добро образование. Освен това, аз лично не познавам дете, което е искало да кандидатства в чужбина и да не е прието. Като изключим няколко много известни университета, към които има огромен наплив и избират само най-доброто, повечето университети в чужбина са доста широко отворени на входа. Цедката е на изхода.

Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 15:20 от peve

# 113
И е така, и не е. Нивото на повечето наши ВУЗ може и да не е това, което беше. Но има и такива, в които още може да се получи добро образование. Освен това, аз лично не познавам дете, което е искало да кандидатства в чужбина и да не е прието. Като изключим няколко много известни университети, към които има огромен наплив и избират само най-доброто, повечето университети в чужбина са доста широко отворени на входа. Цедката е на изхода.
Да, но нашите нямат цедка ни на входа, ни на изхода Simple Smile

Коментирах само това, че няма неприето дете - това, че едно дете е прието в наш ВУЗ изобщо нищо не значи за училището, което е завършило, това исках да кажа - познавам деца от най-забутани гимназии извън София, с 4-ки диплома, които влязоха МИО в УНСС и по всичко личи, че ще го завършат. Просто мног деца заминават навън и нашите ВУЗ-ове (с малки изключения) нямат достатъчно желаещи, от там и приемат всеки.  Не е конкретно за училищата тук.  

Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 14:56 от Анонимен

# 114
От всичко написано излиза че цялата истерия около елитните училища е излишна.Може би ние родителите сме си виновни. Мания за уроци на частно или надпревара за курсове плюс уроци.Това си е цяло състояние отделено от семейния бюджет.Означава че ние родителите сме в основата на истерията а не новите неща от МОН.

# 115
Скрит текст:
И аз мисля, че училищата са добри, от личните си наблюдения. Но не трябва да се успокояват майките, защото не е изключено да има лош късмет с някой преподавател и тогава трябват корективи мерки, и то навреме. Например по немски ако се случи кофти преподавател в 8 клас, езикът направо е изгубен. Тоест, мониторинг непрекъснато си трябва, според мен.
Специално децата в нашия клас/те вече не са деца/ бяха от много добри семейства, с родители с висше образование и добри кариери и бизнес. От думите на сина ми съдя, че и в другите класове е било така. От думите на преподавателите съдя, че просто ги мързеше да полагат усилия, за да постигнат отлични резултати. Ето аз например направих невъзможното да мотивирам сина си да учи повече по предметите, по които имаше петици, а по български и четворки, но не постигнах никакъв успех. За сметка на това по физика, математика и информатика беше перфектен. Просто по тях се справяше с лекота, без да полага особени усилия. И другите деца бяха същите. Всички завършиха и влезнаха да учат в различни университети. Един калпазанин, който не млъкваше в час сега учи ветеринарна медицина, едно момче учи някакви компютърни науки в Холандия, едно момиче учи социология, няколко - в УНСС. Няма дете, което да не е прието да следва.

За кое училище става дума?

Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 15:28 от Не се сърди, човече

# 116
  • В царството на игрите:)
В момента в Г-я над 80 % от студентите са чужденци. Наистина влизането не е трудно, но средата, която бъка от всякакви елементи вече ме кара да се колебая дали това е най - доброто. В същото време във Медицинския във Варна бъка от чужденци, от които не малка част немци Simple Smile Образованието вече е отворено и в никакъв случай не припадам, когато някой ми каже, че детето му учи в Холандия, примерно Simple Smile Докато навремето беше важно да учиш "вишо", за да успееш, то в днешно време са нужни и много други качества, които човек придобива покрай образованието. "Вишото" вече е необходимо, но крайно недостатъчно условие и то точно, защото всеки може да запише. Сега е по - сложно, се оказа Simple Smile Иначе на мен ми е много готино, че тази седмокласна одисея приключи, а малката ще я мисля след 3 години.

Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 15:36 от milmich

# 117
За кое училище става дума?
Казах -07 СОУ, едно от училищата, които коментирате. От позната съм чувала много добри неща за средата и образованието и в 32 СОУ.

От всичко написано излиза че цялата истерия около елитните училища е излишна.Може би ние родителите сме си виновни. Мания за уроци на частно или надпревара за курсове плюс уроци.Това си е цяло състояние отделено от семейния бюджет.Означава че ние родителите сме в основата на истерията а не новите неща от МОН.
Не мисля, че е излишно. Не съжалявам за нито една стотинка, дадена за образование. Не мисля, че образованието в България е лошо, въпреки че често говорим така. За сравнение, познато дете завършило паралелка с интензивно изучаване на математика в Софийско училище, отиде да учи икономическа специалност в университет във Великобритания. Оказа се, че в първи курс учат математиката, която тук са учили в 9 клас. Представяш си, колко лесно му е било.
От друга страна, учащи в Германия и Австрия споделят, че там нивото на подготовка по математика е високо и ако не беше доброто образование в българските училища щеше да им е невъзможно.

Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 15:54 от Не се сърди, човече

# 118
Иначе на мен ми е много готино, че тази седмокласна одисея приключи, а малката ще я мисля след 3 години.
И моят малкият е след три години. Затова всяко лято следя темите, дали няма нещо ново. Седми клас са много незрели и имат нужда някой да следи  нещата и да взима мерки навреме.

# 119
В момента в Г-я над 80 % от студентите са чужденци. Наистина влизането не е трудно, но средата, която бъка от всякакви елементи вече ме кара да се колебая дали това е най - доброто. В същото време във Медицинския във Варна бъка от чужденци, от които не малка част немци Simple Smile Образованието вече е отворено и в никакъв случай не припадам, когато някой ми каже, че детето му учи в Холандия, примерно Simple Smile Докато навремето беше важно да учиш "вишо", за да успееш, то в днешно време са нужни и много други качества, които човек придобива покрай образованието. "Вишото" вече е необходимо, но крайно недостатъчно условие и то точно, защото всеки може да запише. Сега е по - сложно, се оказа Simple Smile Иначе на мен ми е много готино, че тази седмокласна одисея приключи, а малката ще я мисля след 3 години.
Това не е и няма как да е вярно. Ето статистиката - близо 380 000 чужди студенти, 13 % от всички студенти към 2017 г., които са 2,8 милиона.
https://www.studying-in-germany.org/germany-international-student-statistics/
Най-много от Китай - 32 000.
Средата не е еднаква, няма как да се обобщи за цяла Германия, зависи от провинция, град, университет, специалност.
В БГ медицинския бъка от немци, защото влизането за тях в Германия медицина е изключително трудно, а тук си плащат 6 К евро/год и влизат без изпит, и учат на английски.  Същото е и за гърци, турци и други. И не е само във Варна, и в София, и в Пловдив е така.
Холандия стана много популярна покрай Брекзита, защото има много програми за бак на английски и много от децата, запътили се към ОК, се преориентират.

Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 16:33 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт