Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 2

• 72 521
  • 799
  •   1
Отговори
# 135
  • у дома...
Да не говорим за проблемите с дисциплината в някои от елитните училища. Лично съм виждала девойки от Руската гимназия как в голямото междучасие си пият бира и си подават галончето. Ама то сигурно е било с цел профилактика на бъбреците.

# 136
Да не говорим за проблемите с дисциплината в някои от елитните училища. Лично съм виждала девойки от Руската гимназия как в голямото междучасие си пият бира и си подават галончето. Ама то сигурно е било с цел профилактика на бъбреците.
Това го има навсякъде. И в елитните и в не толкова елитните училища.

# 137
Бирата е най-малкият проблем. Много от гимназистите пушат трева. Единици пробват и хапчета. За другите дроги нямам инфо. Всичко си зависи от детето.

# 138
Това, че еди коя си гимназия била елитна или не в България малко ми звучи като виц. За мен образователната система в България е в криза от повече от 30 години. Учителската професия не е на пиедистал и добре платена, както трябва да бъде и в следствие родителите сме поставени в капана на неизбежните частни уроци и школи, с които учителите си докарват допълнително някой лев, а децата запълват дукпи. Факт е, че липсват кадри и че в училищата попадат много случайни хора, които не стават за учители. Та да попитам какви елитни гимназии, какви пет лева? Важното е децата да са добре и да намерят добра среда. Гимназията не е единствената предпоставка за успех в живота.

# 139
  • В царството на игрите:)
Popea,  неелитни училища и неелитни вузове и специалности.  Колко деца зачеркна , дето учат тук?
Българска филология  в чужбина ли да се учи?       
А като се има предвид колко трудна специалност е, си е направо обидно.Според мен няма филология, която да не е трудна. Една от най - близките ми приятелки е с българска и втора спец. чешка филология. Работи като редактор, преводач , а и за кратко като журналист. Дри не е стигала до учителско място което и е сигурно. А да не говорим, че ако няма и учители, какво ще стане със седмокласната истерия? Simple Smile Истината е, че всичко това е благодарение на българската филология. Не могат всички да са IT специалисти, лекари и юристи. Има и други ниши,  които човек може да се реализира, стига да желае. Не е хубаво нищо да се подценява. За всеки има място под Слънцето. Но все пак сега нищим "неелитните" училища, а другото ще го мислим после Simple Smile

# 140
Дали е елитно или не училището смятам че като родители трябва

# 141
И ние сме приети на 1-во класиране в 30-то. Честно казано, сърцето ми е свито- не знам нищо за училището, не можах да намеря актуални мнения. Може ли някой да даде повече инфо. Чета за "страшната " директорка Рейха, за занемарения двор и басейн... Разходихме  се из коридорите, видяхме класните стаи, а отвътре ми е едно такова некомфортно..

Здравейте, аз съм нова тук. Избах темата" неелитни гимназии", защото и ние се записахме в 30 СУ. Видях, че кипи усилена работа в двора на училището. Останах с приятни впечатления от персонала.

# 142
  • Paradise
Набор 2005 е голям, следващият - още по-голям.
В процес е намаляването на хуманитарните паралелки по езиковите гимназии, миналата година в испанската ИЕ+АЕ е имало 2 паралелки, тази година е само една. Това всичко е за сметка на професионалните паралелки, отделно е задължение на училищата до 2021 (примерно, не си спомням точната година) да се учи само първа смяна (това е ЕС директива).
Имам много примери на деца, учили в "елитни" училища и тотално провалили се в живота, както и деца, които излизат от "неелитни" училища, но пък реализирали се много успешно. Simple Smile
Умирам от смях с писаниците "1-ви ешелон", "2-ри ешелон" - това всичко е в главите на родителите с болни амбиции Grinning

# 143
И ние сме приети на 1-во класиране в 30-то. Честно казано, сърцето ми е свито- не знам нищо за училището, не можах да намеря актуални мнения. Може ли някой да даде повече инфо. Чета за "страшната " директорка Рейха, за занемарения двор и басейн... Разходихме  се из коридорите, видяхме класните стаи, а отвътре ми е едно такова некомфортно..

Здравейте, аз съм нова тук. Избах темата" неелитни гимназии", защото и ние се записахме в 30 СУ. Видях, че кипи усилена работа в двора на училището. Останах с приятни впечатления от персонала.

И ние сме приети в 30 СУ и сме пред дилема дали да го записваме или да се хвърляме във въртележката на 3то класиране. Като гледам обаче от миналата година как баловете на 3то класиране са по-високи от 2ро, а тази година с тези високи матури няма да е по различно, направо не знам.

Последна редакция: сб, 20 юли 2019, 13:13 от Ceco1

# 144
В процес е намаляването на хуманитарните паралелки по езиковите гимназии, миналата година в испанската ИЕ+АЕ е имало 2 паралелки, тази година е само една. Това всичко е за сметка на професионалните паралелки, отделно е задължение на училищата до 2021 (примерно, не си спомням точната година) да се учи само първа смяна (това е ЕС директива).
Имам много примери на деца, учили в "елитни" училища и тотално провалили се в живота, както и деца, които излизат от "неелитни" училища, но пък реализирали се много успешно. Simple Smile
Умирам от смях с писаниците "1-ви ешелон", "2-ри ешелон" - това всичко е в главите на родителите с болни амбиции Grinning

Според мен няма такъв процес на намаляване на хуманитарните паралелки. Просто в Испанската и Втора немска на ротационен принцип през година има по една паралека по-малко. Тази учебна година е такава.
Аз съм останал с впечатление, че 2005 беше година с пик на раждаемостта, ако може да се говори за такова нещо в България. За 2006 дали са се родили повече деца, не знам.

# 145
Скрит текст:
Според мен няма такъв процес на намаляване на хуманитарните паралелки. Просто в Испанската и Втора немска на ротационен принцип през година има по една паралека по-малко. Тази учебна година е такава.
Аз съм останал с впечатление, че 2005 беше година с пик на раждаемостта, ако може да се говори за такова нещо в България. За 2006 дали са се родили повече деца, не знам.
А според правилата за планиране и реализиране на държавния план-прием има такъв процес. Да речем, че определението хуманитарни в цитираното мнение е неточно, по-скоро трябва да е профилирани и не се отнася само за езиковите гимназии.
Министерството на образованието и науката (МОН) цели подпомагане на образователните институции и Регионалните управления на образованието (РУО) при осъществяването на политиките в сферата на образованието за:
1. Преструктуриране на приема по профили и професии в посока на STEM профили и технически и ИТ професии, съгласно прогнозни целеви стойности за 2019-2020 учебна година на областно ниво (Приложение 1).
2. Повишаване процентното съотношение на приетите ученици в VIII клас в професионални гимназии и паралелки с професионална подготовка – с минимум 2 процентни пункта за учебна година (базова стойност – октомври 2018 г.)

# 146

Периодът 2003 - 2008/2009 беше много силен икономически за страната и за бизнеса и това даде стабилност и увереност на много семейства, съответно и решение за 1во/2ро дете да се вземе по-лесно. На това отчитам по-високата раждаемост. Със сигурност може да се провери и статистиката за раждаемост за период примерно 2000-2010.

# 147
Здравейте, някой знае ли, дали в 7-мо се учат някой предмети на английски език след 8 клас?

# 148
Здравейте, някой знае ли, дали в 7-мо се учат някой предмети на английски език след 8 клас?
Синът ми завърши преди една година 7 мо. В 9 клас учиха на английски история, география, биология и май физика. В 10-ти - мисля история и биология, за трети не помня. В 11 ти май само биология, а в 12 ти нямаше предмети на английски. Но сега как е, не знам. Обадете се и питайте или потърсете инфо в сайта.
Учениците, които не се справяха с предметите на английски ги изпитваха на български или смесено.

Последна редакция: сб, 20 юли 2019, 22:39 от peve

# 149

Повишаване процентното съотношение на приетите ученици в VIII клас в професионални гимназии и паралелки с професионална подготовка – с минимум 2 процентни пункта за учебна година (базова стойност – октомври 2018 г.)
[/i]
Да, това е тенденцията.
От известно време се акцентира, че бизнесът има недостиг на кадри  със средно образование - монтьори, шлосери, каменоделци...
И в резултат на това напр. в 170 СУ и 172 СУ в Нови Искър се разкриват паралелки с "Шивачество" и "Организация на туризма и свободното време", които да обхванат децата от района, които не искат да пътуват 10-15 км. до училище, но ще си "вземат занаята" както се казва.

Но в стремежа за повече ученици се стига и до  недоразумения от типа "Съдебна администрация - дуално с разширено изучаване на АЕ" в ПГФК "Княгиня Евдокия"...
Това, ако някой ми го обясни, ще съм благодарна!

Редактирам се: Максималният бал за "Съдебна администрация " в ПГФК "Княгиня Евдокия" е 392,750 ?!?
Значи това е много желана специалност, просто аз не съм наясно...

Последна редакция: нд, 21 юли 2019, 00:52 от MoSt new

Общи условия

Активация на акаунт