Провалих си живота

• 8 444
  • 192
  •   1
Отговори
# 180
Всичките тези възможни специалности за тази есен ли се спрягат? Щото мен най-разумно ми се вижда да поработи малко момичето. Ни университети, ни колежи ще ѝ избягат, но може малко да ѝ се поизбистрят интересите.
А изпитът по биология за МК Варна е на 18/07. Едва ли ще ѝ стигне времето, пък и за най-желаните специалности там пак се иска много висока оценка.

# 181
Имам доста приятелки, които изчакаха, за да си помислят какво точно им се иска да учат. Ако се изпусне една година не е чудо голямо.

# 182
  • на правилното място, в точното време
Логопедията е специална педагогика. Търсени са, но и там се иска четене и после трябва да ти се работи това. Не е лесно да работиш с деца с говорни нарушения. В повечето случаи се работи в комбинация с психолог. На този етап Старбъкс е добър вариант

# 183
  • София
И какво му е на лесотехническия, та още никой не го е предложил? И без това накрая ще работи като бариста в... Старбъкс ли беше?

Чакай да питам- това "бариста", по нашенски "барманка" ли е?

# 184
Не. Баристата прави само кафета. С украси и джинджифлюшки.  Laughing

# 185
  • Варна
А да, синът ми кандидатства и в Пловдив, и във Варна с една и съща подготовка. Точно на тези две места изпитите са почти идентични. Приеха го и на двете места, но си избра Пловдив.
Естествено, че са идентични, материята е една и съща. Учебниците също, учи се по всички одобрени от МОН учебници, а не от конкретни.

# 186
Пък аз имам познат лекар, който не е искал да е такъв и съжалява, че е станал лекар. Пациентите го дразнят и пр. Мечтата на този човек е била да стане режисьор. Затова го казвам - като не ти е мечта, и да е хубава и престижна професията, се мъчиш. На твое място друг ще я работи и ще си пее. Хората са различни, всеки има различни дарби. Та ако питате защо моя познат с потните и неприятни пациенти (по неговите думи) е станал лекар, ще ви кажа. Майка му го е натиснала да учи това и тя много се кефи, че е майка на лекар. Simple Smile И накрая да кажа - не става дума за млад човек. Доктор със сума ти стаж. Казвал ми е - младите не трябва да си пропиляват живота, за да угодят на някого. Иначе е добре материално. Просто му е неприятно да ходи на работа, но ако мислите, че това си е нормално, добре. Аз лично обичам да си работя моето нещо и затова съчувствам на хората, дето толкова се зорят и им е неприятно да ходят на работа.

# 187
  • Ямбол
Скрит текст:
А да, синът ми кандидатства и в Пловдив, и във Варна с една и съща подготовка. Точно на тези две места изпитите са почти идентични. Приеха го и на двете места, но си избра Пловдив.
Естествено, че са идентични, материята е една и съща. Учебниците също, учи се по всички одобрени от МОН учебници, а не от конкретни.
Не е съвсем така. В Пловдив искат точно определени учебници: https://mu-plovdiv.bg/wp-content/uploads/2018/11/bio-2019.pdf, за Варна не намерих.

# 188

Принципно е така, но всеки МУ препоръчва определени учебници. Във Варна имат и сборници за подготовка, издания на МУ Варна. Респ. тестовите комбинации за изпитите са от там.

# 189
  • Paris, France
...Учителката по математика даваше домашни от сборници, които учители по математика не можеха да решат. Тя преподаваше и в университет. Учителката по френски изискваше познания, които и родените във Франция нямаха. ...
Това изглежда така само в очите на незнаещия. Малко се изхвърляш, но ще ми е интересно да кажеш, кои са тия трудни сборници.

Не помня кои са сборниците, все пак са минали 30-35г оттогава. Няколко пъти ни даваше задачи, които жената на чичо ми, учителка по математика, не можа да реши. Частните учители на съучениците му имаха трудности да и решават задачите. По едно време обмислях да тръгвам на частни уроци. Невъзможно трудните задачи ми ги решаваше една братовчедка, завършила с отличие математическа гимназия. Доста родители не бяха съгласни с методите и на обучение и се оплакваха. Задачите от кандидат-студентдките изпити ми се виждаха фасулски след нейните.

Учителките по френски изискваха работа с материали, които не се намираха лесно. Преди 30г нямаше интернет. Добре, че майка ми имаше карта за Народната библиотека, та да мога да си намирам книгите, които изискваха. Имам съученици, които изкараха пълни шестици на приемните изпити по френски, а в дипломите имаха 4.50-5.

Езиковата гимназия е много добър избор за ученолюбиви хора, които ще си продължават образованието на даден език, но не и за кандидатстващи медицина на български език. И на изуст да се научи учебникът по биология, повече от 3 не може да се изкара. Материалът беше различен, термините са други. А това никой не го обясняваше на 9-токласниците. Химията беше същата, просто преведена на френски

# 190
Наистина?! Лелка в градина? И в педагогиката нямало учене? Много глупости за кратко време. Лека специалност е туризъм примерно. Работата с деца не е лека, повярвай.
Не ми е известно за лелка в дг или ясла да трябва висше, но може и да съм назад с материала. Трябва просто да се разбираш с деца и да имаш огромно търпение. И най-вече да си обичаш работата.
Навремето за начална педагогика приемаха буквално с най-ниските оценки хора, които просто не са успели да влязат никъде другаде, но може сега да искат отличен успех, не знам.

# 191
  • Варна
Не е съвсем така. В Пловдив искат точно определени учебници: https://mu-plovdiv.bg/wp-content/uploads/2018/11/bio-2019.pdf, за Варна не намерих.
Последното изречение не означава ли, че могат да се ползват всички учебници, издадени след 2008 и одобрени от МОН? Във Варненския МУ също има посочена примерна литература,  но всички одобрени от МОН учебници стават, в крайна сметка биологията във Варна, Пловдив и където и да е е една и съща, или я знаеш или не.

# 192
Ключ по молба на автора.

Общи условия

Активация на акаунт