Развитие по темата "Съвет как да накарам майката на доведения ми син..."

• 127 455
  • 5 227
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Daskalka,

След две теми и много споделени мнения се изкушавам и аз да споделя своето виждане. Но първо, бих искала да знаеш, че съм по-скоро на твоя страна, въпреки крайните изказвания в обратната посока.

Ако усещането ми е правилно, ти си интелигентен и рационален човек и вероятно ще ти е лесно да разбереш какво имам предвид. Разглеждам ситуацията ти от гледна точка на "разходи" и "ползи".

"Ползите" е доста трудно да се околичествят. В твоя случай ги разглеждам, като "обслужване на някакви твои потребности". Простичко казано - ям домати, защото са ми вкусни, полезни са и сравнително достъпни. А и съм гладна.

Докато четях безкрайните статуси все се питах "защо го правиш", "каква потребност обслужваш със стоенето си в тази ситуация". Разбирам, че си инвестирала много пари в този съвместен бизнес. Разбирам, че си напуснала София и си се преместила в малко населено място. Обвързала си се с човек, който (грубо казано, не искам да обиждам) не става за нищо. Заравянето на главата в работа е вид бягство от реалността (и аз съм го правила, ефект - временен, проблемите си остават и задълбочават). Отказът да вземе отношение по родителските права и възпитанието на детето - бягство от отговорност. Набълбукване с кредити, без да се мисли как ще се връщат. Това говори за ниска финансова култура.

Ти си влязла в ролята на мъжа - осигуряваш жилище, "даваш" работа, организираш домакинството, а на всичкото отгоре се опитваш да възпитаваш и детето му. А мъжът ти е в ролята на дете, очакващо подкрепа, помощ, обгрижване. Не може да израстне с теб. Може би никога няма да може да израстне, не знам.

Какво получаваш насреща? Не ми казвай "любов". Това твоето (към него или от него) не е любов. Казвам го като човек (рационален, отговорен) изпадал в нелепа ситуация заради "любов". Ми, от дистанция на времето си давам сметката, че не беше "любов", а някаква нездрава моя потребност да "помогна" на човека. Не се получи.
Но, слава Богу, успях да се "откача" сравнително навреме. Въпреки това, заради незрелостта си платих висока цена. Не в пари, а в здраве.

Мисля си, че ситуацията, в която си поставена (или си се поставила) в момента, трябва да те научи на нещо. Въпросът е на какво. И може би това знание има цена.

Предполагам си даваш сметка, че без радикални промени в ситуацията / взаимоотношенията, ще трябва да платиш много висока цена. Не само в парични знаци. Може би със здраве. Сега си млада, но след години този стрес и тормоз ще избият нанякъде. Готова ли си да платиш тази цена? Готова ли си да рискуваш да останеш с този мъж и да имаш дете с него? Готова ли си да рискуваш да имаш дете, което да бъде в обкръжението на момчето? Аз не бих.

Разбирам, че раздялата сега би струвала "твърде скъпо", но дали в дългосрочен план не е е доста по-евтино?
Какви са ти ползите от оставането в тази конфигурация? Мъж (със съмнителни качества) и съвместен бизнес? Трудно може да ме убедиш, че човек, работлив, рационален, интелигентен, ще остане без работа. Може да загубиш 500 000 лв., но да спечелиш здраве и възможност в следващите 10 години да ги направиш два пъти повече. Освен тях, може да имаш спокойствие, възможност на срещнеш друг човек, или да забременееш инвитро (със сигурност най-добрият вариант е детето да има баща, но живеем в сложни времена).

Каква е вероятността да настъпят исканите от теб промени? Според мен, нищожна. Мъжът няма да се промени. С годините и със задълбочаване на проблемите ще става все по-инфантилен и неадекватен. Детето да се превърне в нещо, подобно на ангелче? Други потребителки ти разказват какво се случва с неглижирани и отхвърлени от майката деца. Тъжна работа. Колкото и да се стараеш, поради простата причина, че не си майка на това дете, нищо не можеш да направиш. Природа, какво да се прави. Единствено майката и бащата могат да повлияят на емоционалното и психическото състояние на детето. Другите - баби, лели, чичовщи, са collateral елементи. Майката на детето да се промени - абсурд. С годините може да стане по-зле, ако новият й мъж я остави. Не подценявай ситуацията с нея. Може за нищо полезно да не става, но със сигурност такива хора са способни да отровят, в буквалния смисъл, живота на околните.

Какви биха били "разходите" ти, ако не настъпят промени? Нерви, нерви, нерви. Несигурност. Отдалечаване от партньора. Риск детето да се забърква в още девиантни прояви (то не е твоя отговорност). Отлагане на бременност, а с годините може да стане по-трудно забременяването. Невъзможност да планираш бъдещето си. Ставаш зависима от настроението и желанията на други хора, които не желаеш в живота си. В крайна сметка имаш само един живот и е хубаво да го изживееш така, както ти искаш и можеш.

Та, да се върна отново на потребностите. Защо стоиш в тази ситуация (все още)? Не искам на мен да отговориш, а на себе си. Честно. Каква потребност обслужва съжителството ти с тези хора?

С поста си не искам да те насърчавам сега и веднага да прекратяваш всичко. Напротив. За да не съжаляваш, опитай това, за което сте се договорили - посещение на психотерапевт (с мъжа, а после и с детето). Но за себе си, тайно от мъжа, тръгни ти на психиатър (няма нищо страшно, не е нужно да си луда, за да посещаваш такъв). За да споделяш и анализираш с него твоите потребности, мотиви, а не да обслужваш нездрави такива.

Между другото, егоизмът (в определени граници) е много полезен и здравословен. И дори хора, определящи се като алтруисти, дълбоко в себе си могат да са неосъзнати егоисти - чрез вършенето на дела в полза на другите да обслужват някаква своя, егоистична потребност (например, да бъдат считани за добри, добродетелни, влиятелни и т.н.).

Пожелавам ти да вземеш най-доброто решение.
Аз бих дала всичките си пари (чак шестцифрени суми нямам), за да върна времето назад, и да си спестя здравословните проблеми, които си докарах в името на "любовта".

# 646
Авторката толкова се е вторачила в "лошото" дете, че не може да разбере едно елементарно нещо: ДЕЦАТА СА ОГЛЕДАЛО НА РОДИТЕЛИТЕ. Проблемът е майката и бащата на детето. И понеже на майката, тя не може да влияе по никакъв начин (колкото и да ѝ се иска), трябва да разбере, че има проблеми с бащата. Той е този, който трябва да се държи адекватно и активно да работи за поведението на детето.
Изобщо не е е изненада държанието на детето. Майка , която не иска(не може) да го гледа. Баща, който май само формално присъства. Детето от пет годишно се подхвърля на баби, втора жена. Изобщо всички възрастни с действията си показват, че никой не го иска това дете. Нормално е при тази ситуация детето да се чувства необичайно, отхвърлено и т.н.  Втората майка, дори и да го обгрижва физически, не може да му задоволи емоционалните потребности, защото не му е биологичен родител.Това дете има нужда от любов и сигурност на първо място. И това трябва да му го даде бащата в случая. Ако той не го осъзнае това, никакви терапии и психолози няма да помогнат.
Иначе авторката е права да иска да има яснота по въпроса къде ще живее детето, режим на свиждане, издръжки. И на база на тази информация да вземе решение за себе си дали да остава с този мъж или не.

# 647
Ама Вие не разбрахте ли, че Даскалката прави всичко това само заради своето благо и общия бизнес ? Всичко в цялата история (ако въобще е вярна) опира до пари !!! Аз за любов никъде не видях или прочетох ... Най-малко, че ако обича мъжа си няма да се държи с детето като вещ или пък ако той я обича няма да позволи на детето си да се държи така с нея ... Без щастие, дано поне парите да я радват Simple Smile Горкото детенце ..!

# 648
Момичета, удоволствие е да ви чете човек.
В тази тема не знам дали има пост, който да не съм харесала.

# 649
И аз.
 А сега въпрос: Авторката, наясно ли си колко години са нужни да се излекува една болна психика? И то Ако имаш желание.
  Ти си мислиш, че до Нова година нещо ще се промени. Това е абсурд - при мен, и с лекарства, това отне години. При психолог, който трябва да променя поведенчески модели на реакция, само с разговори и разиграване на ситуации - колко години мислиш ще са нужни? А ако съпругът ти откаже да говори и да споделя? Как мислиш, че ще се получи? Гарантирам ти, че на повечето въпроси ще отговаря с Не знам, Това не съм го казвал, Както кажеш, Ти решаваш....и др. подобни.
  30 години семеен живот участвах в този цирк. Повярвай ми - съпругът ми не се промени и не стана по-добър баща.
  Същото ще попитам и за детето : ако то откаже да участва в терапията? Ако не желае да разговаря с терапевта? Как мислиш, че ще се оправи ситуацията?

Както по-горе казаха - Не си заслужава да късаш толкова нерви и да съсипваш живота си, борейки се за изгубена кауза. След години ще погледнеш назад и ще се питаш "Защо? Защо си причиних всичко това?".  Дано не ти се наложи да отговориш на този въпрос, но зададен от собственото ти дете.

# 650
А при вас като има характеропатии, както сама казаш, защо се бутате да създавате нещастничета?

Ми дай да забраним на чепатите характери да се възпроизвеждат,само онези с хрисим нрав да раждат,че да няма "нещастничета"..

От зор за жлъч и иронияирония,накрая и нови думи в езика ни измислихте.Браво.

Даскалке,успех!

Хич не вярвам,че нещо ще се промени,но човек е длъжен да опита всичко,най-малкото за да не съжалява някой ден,че не е опитал.
Но ако родител не се интересува от детето си,няма сила и ултиматуми които да го принудят.Може да почне да имитира загриженост,но то ще е до време.
Дано детето се подобри,но и в това се съмнявам.

# 651
В случая не става дума за чепати характери, а за тотално проблемно семейство и проблемни взаимоотношения. А в такава среда да се отгледа и възпита "нормално /безпроблемно" дете е почти "Мисия невъзможна". Дори не искам да си представям ада, който би настъпил в тоя дом, при така описаните взаимоотношения, ако се роди И бебе...

# 652
Даскалка, целият проблем е, че си подценила ситуацията,  когато си се обвързала с този мъж и си инвестирала пари в този общ бизнес и сега не искаш да загубиш , се чудиш как да минимализираш загубите. Ми освен да се спасиш, като захвърлиш всичко и да забравиш. Помни, че ти си най-важно са и никой не е застрахован от загуби и грешни решения. Не си бог, нормално е да се провалиш.  Трудно е да си го признаеш пред себе си. Явно си много амбициозна жена. Но точно за това трябва да си силна и мъдра и да се осъзнаеш. Да се запазиш жива и здрава.
От цялата ситуация само и единствено ти си жертва. Тъпо е да го приемеш,  но ни се случват гадости,  за да оценим добрите неща.
Дали са ти прекрасни съвети. Аз лично много харесвам борбени хора, като теб и смятам, че е време да започнеш на чисто. Не до нова година а още днес. За мъжа ти и детото му е късмет да те имат, но като не го разбират, събереи си багажа и беж в София, работа има ще си стъпиш на краката, дори ще си щастлива уикенда да си починеш, а не да се занимаваш с малкото чудовище.

# 653
Скрит текст:
Познавам дете с поведенчески проблеми. Не ми е близко или роднина, просто го познавам. Преди 2-3 месеца в Интернет пространството се въртеше клип направен лично от него в който той реже с брадва крачето на котка
Детето, всъщност е мъж на 22 г. Осиновен Гледан до към4-5г.от баба си Пълно безхаберие от страна на бащата /покойник/, докато беше жив. Майката може би в стремежа си да компенсира това си затваряне очите за доста очевадни поведенчески проблеми. Момчето е продукт на всичко това.
Най-лесно е да се отдаде на отглеждането и то определено може да има влияние, но си има и процент от населението, където си е генетично, точно както физическите болести. Просто това е болезнена тема и по нея не се говори.
[/quote]
Разбира се, че е генетично до голяма степен. А генетичните насилници (като този от горния пример) трябва да се отстраняват от този свят още от ранна възраст. Някои хора само мърсят света и не заслужават да живеят.
Познавам много тормозени хора, които станаха прекрасни и помагащи и много добре гледани, които станаха насилници.

# 654
  • София
Болшинството упорито поддържат тезата - тя не го иска и детето затова е такова.
Ами ако е обратното? Колко от вас ще издържат, особено при мисълта "не стига че го гледам аз, а родната му майка не го иска, та и фасони ще ми прави". Имам предвид, че детето не е намерено на улицата, а идва с предистория, и то каква.
Хайде стига с този алтруизъм на всяка цена, само защото е дете. Дори даскалката да има някаква грешка, а кой ли от нас я няма - вече е свирено.

# 655
И каква му е пък толкова предисторията! Да не е първото дете с разведени родители или отглеждано от баба на село до училищна възраст. По тази логика едно 50-60 % от днешните възрастни трябва да са с големи проблеми, психопати и социопати...
Самата Даскалка в първите си писания твърдеше, че първоначално е получила любов и приемане от страна на  малкия! Което е повече от нормално - все пак е 5-6 годишно детенце, не 15годишен намусен пубер, което и родната си майка не приема, камо ли новата на бащата! Последвалото развитие дали не е заради "добротата", "сговорчивостта" и "любвеобилността" на авторката!
Не била гушкала детето, щото не било нейното и не било нейна работа...
Да не казвам, каквото ми се иска да кажа, че ще ме санкционират заради нея, а тази жена не заслужава нито вниманието, което й се отделя, още по-малко пък съчувствието на някои тук.

# 656
Не разбирам как от мъж, метнал детето си на бабата за отглеждане изведнъж мъжът на даскалката се преражда в супертатко, решен да се бори за детето и да си го иска. Не ми се вярва тая работа.

# 657
  • София
Е*си борбата - с пасивност. Не го възпитава, не улеснява ситуацията за всички, но за пред хората детето трябва да е при него. Не завежда дело, защото могло евентуално майката да спечели...
Как така ще си даде СИНА да отиде далеч от него? В тези среди момчето е ценност, особено когато реално не участваш във възпитанието му

Последна редакция: вт, 09 юли 2019, 11:20 от Cuckoo

# 658
Ами ако е обратното? Колко от вас ще издържат, особено при мисълта "не стига че го гледам аз, а родната му майка не го иска, та и фасони ще ми прави". Имам предвид, че детето не е намерено на улицата, а идва с предистория, и то каква.
Хайде стига с този алтруизъм на всяка цена, само защото е дете. Дори даскалката да има някаква грешка, а кой ли от нас я няма - вече е свирено.

Повечето няма да издържим затова и 95% от съветите бяха да се маха от там.
Тя просто отказва да схване, че има само два пътя от тук нататък:
1. Да зареже тези хора
2. Да гледа това дете
Ако все пак случайно успее да се оттърве от него, убеждавайки бащата да го прати някъде, но не вярвам този вариант да е за дълго и краят да е щастлив.

Аз лично също не бих искала да гледам такова дете и го написах 100 пъти. Ако обаче държа на живот и смърт да оставам с баща му, ще се принудя да го отглеждам и ще направя всичко възможно да влезе в час. Като осъзная, че е загубена кауза - багажа и кой от къде е...за друг вариант не се сещам. И тъй като в случая е ясно, че от мъжът чеп за зеле не става, авторката дори не го обича, а говори само за пари и общия им бизнес, съвсем не виждам защо трябва човек да си причинява всичко това...

# 659

Повечето няма да издържим затова и 95% от съветите бяха да се маха от там.
Тя просто отказва да схване, че има само два пътя от тук нататък:
1. Да зареже тези хора
2. Да гледа това това дете..

И къде видя,че авторката казва,че няма да го гледа,та чак и "отказва да схване"?

Не ви ли писна от свободни съчинения?
Изопачавате думите и,пишете неща които са си ваша измислица,само и само за да убедите (кого????,себе си,аудиторията?),колко лош човек е авторката.

Общи условия

Активация на акаунт