Малкият винаги ще е с ореола на "горкото" дете, израснало без майка, а и на когото той не е обръщал внимание като малък, родителска вина и тъй нататък. Хубаво е, че поне възрастовата им разлика ще е поне 10 години, ще има как да прави с всяко дете нещо сам без да се ревнуват. Ако бяха с близка възраст, направо не знам дали щях да обмислям да имам дете от него, това щеше да е ад поднебесен.
Ние сме много различни от това, което са били той и бившата като двойка. Като родители няма как да не е по-различно също. Бившата има помятане преди малкия и той беше шокиран колко тежко преживях аз загубата на близнаците, за момата англичанка не помнеше даже да е плакала. Така че в много отношения, макар и вече баща, наше евентуално дете ще му е повече "първо", просто защото тук патерици под формата на тъщи и свекърви няма, ще му се наложи да е по-ангажиран.
Човек трябва да е реалист, да. Това, което ще ти напиша, ще го напиша от позицията на дъщеря, която не е първо, нито второ дете за баща си и от позицията на човек, нагледал се на неудовлетворени, пропилели живота си, мащехи.
1) Бащата сега не прави кой знае какво със сина си, а има само едно дете и е облекчен поне през лятната ваканция. Да прави нещо сам, със всяко дете поотделно, че да не се ревнували е в сферата на научната фантастика.
2) Нито ти, нито той можете да подходите по различен начин. Ти - защото си властна, а той - защото е пасивен.
3) Евентуалното дете той може да го преглътне за да ти достави удоволствие, да те задържи. За него то не е приоритет, каквото и да ти говори. Много мъже са ми се оплаквали от тегобите по второ дете с нова партньорка. Като ги питам защо са го създали отговарят, че не са осъзнавали колко по-труден, скучен, скъп, тежък би станал животът им. Естествено не са споделили терзанията си с новата.
4) Евентуалното ви дете никога няма да му бъде първо. Може да му бъде първо момиче, но не и първо дете. Първородното му дете е момчето, което в момента отглеждате и което ти всячески се опитваш да изтриеш от картината.
5) Детето му, реалното, от неговата плът и кръв пресъздава семейния модел, в който мъжът е израстнал - едно, единствено дете, момче. Силно вероятно е това дете да му е предостатъчно, каквото и да ти казва.
6) липсата на тъщи и свекърви не е никакъв позитив при появата на бебе. Това, че няма да има помощ от тъщи и свекърви не означава, че Мунчо автоматически ще се втурне да помага, даже напротив. "Еми аз и предложих майка ми да дойде да помага, ама тя иска да си го гледа сама" казват много мъже в такива случаи.
7) 10, 15 или 20 годишната разлика не гарантира липса на конфликт. Баба ми беше с 10-12 години по-голяма от полу брат си и полу сестра си и се изядоха за имоти и наследства. Десетина години се ядоха. Както беше по-възрастни ги надживя и двамата с по 2-3 десетилетия.
Въртиш, сучеш и все пишеш за твое, собствено дете с мъжа ти, а първото да поизбледнее. Това не е възможно. И с времето ще става още по-невъзможно. Това химерно, твое, прелестно, добро, възпитано дете може и никога да не се роди.
Мислила ли си какво ще правиш, ако сега се окаже, че мъжът ти не може повече да има деца? Много мъже стават бащи като млади, но с възрастта губят оплодителна способност, особено след 40г.