На море в Гърция 2019 - IV

• 49 641
  • 763
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Проблем ли е паркирането в Лутра в края на август?
Не мисля, но все пак зависи в коя част на Лутра.

# 601
Проблем ли е паркирането в Лутра в края на август?
Не мисля, но все пак зависи в коя част на Лутра.

С паркирането, не е огромен проблем, освен ако не искате да се намърдате на централната улица. В страничните се намират места. Имайте предвид, че централната улица я затварят вечер за автомобили и е само пешеходна.
Относно плажовете в района на Лутра, някой беше писал по-нагоре, мога да препоръчам:
1) Задължително Lichadonisia - с корабче от Кавос - уникално място
2) https://www.google.com/maps/place/Porto+Pefko/@38.8792946,22.9484225,16.48z/data=!4m13!1m7!3m6!1s0x14a0ca2c713fad9f:0x567121b8a061f1d2!2sLoutra+Edipsou+343+00,+Greece!3b1!8m2!3d38.8591927!4d23.045529!3m4!1s0x14a0b42bd17788c5:0xca869e2ad4086f67!8m2!3d38.8769908!4d22.9479906
Един залив с три малки тавернички, много спокойно местенце
3) beach Nisiotissa - но е с по-едър пясък и камъчета
4) Pántermos - ходи се по черен път, около 2 -3 км.
5) т.н. Golden beach, който нас не ни впечатли.

# 602
Има ли проблем с преминаването на Перперикон. По-конкретно проверки за пренос на продукти / свински/ за лична консумация.
Предварително Благодаря!

# 603
  • София

Относно плажовете в района на Лутра, някой беше писал по-нагоре, мога да препоръчам:
1) Задължително Lichadonisia - с корабче от Кавос - уникално място
2) https://www.google.com/maps/place/Porto+Pefko/@38.8792946,22.9484225,16.48z/data=!4m13!1m7!3m6!1s0x14a0ca2c713fad9f:0x567121b8a061f1d2!2sLoutra+Edipsou+343+00,+Greece!3b1!8m2!3d38.8591927!4d23.045529!3m4!1s0x14a0b42bd17788c5:0xca869e2ad4086f67!8m2!3d38.8769908!4d22.9479906
Един залив с три малки тавернички, много спокойно местенце
3) beach Nisiotissa - но е с по-едър пясък и камъчета
4) Pántermos - ходи се по черен път, около 2 -3 км.
5) т.н. Golden beach, който нас не ни впечатли.
Мерси ! Тези ги знам и аз, търся нещо по-скрито.
4. е Padermos  и ни стана един от любимите. На Лихадонисия е страхотна красота, но и голяма гъчкана. А на залива с трите малки тавернички според мъжът ми ще е нашата пенсионерска къща. TrollfaceTrollfaceTrollface

# 604
някой новооткрит плаж на север. ( до ок.50-60 км. или до час - час и нещо.път от Лутра)

Освен цитираните по-горе плажове на север от Лутра Е., си заслужава и една обиколка надолу -

Ilia:

Rovies:

Limni:

Гледките по пътя са великолепни

плажовете не са уау, но си заслужават посещението, особенно в комбинация със селцата.

Утре, живот и здраве, би трябвало да се наслаждавам на залеза от ето това място:

Последна редакция: пт, 02 авг 2019, 11:45 от !JOOP

# 605
  • София
Егаси, много станахме стипендиантите за Гърция  ! То само от нас цените на имотите ще се вдигнат още повече !
тодоричка, и ние ще потретяме Евия, сподели за някой новооткрит плаж на север. ( до ок.50-60 км. или до час - час и нещо.път от Лутра)

Този плаж на Фарос не знам дали го знаете, той е мъничък и почти веднага става дълбоко, но винаги е спокойно и има обичайно само виладжии от съседните къщи.

https://www.google.com/maps/place/Beach+Mill+Gialtra/@38.8719993 … 58507,17.5z/data=!4m13!1m7!3m6!1s0x14a0ca2c713fad9f:0x567121b8a061f1d2!2zTG91dHJhIEVkaXBzb3UgMzQzIDAwLCDQk9GK0YDRhtC40Y8!3b1!8m2!3d38.8591927!4d23.045529!3m4!1s0x14a0b5e0b954de0d:0xbc467e8cbea1e8c6!8m2!3d38.8722627!4d22.9785001

Миналата година най-страхотно си починахме на плажа на Илия. Има и страхотна таверна:

https://www.google.com/maps/place/%CE%A4%CE%B1%CE%B2%CE%AD%CF%81 … 1235849,18z/data=!4m5!3m4!1s0x14a0cc3ced17887d:0xa2973711247f14ed!8m2!3d38.849489!4d23.1246972

Редактирам се, и добавям Ахлади. Малко беше черен пътя, но местенцето е приятно и спокойно. Плажът имаше и пясък и камъчета, във водата бяха само камъчета мисля. Имаше и прилична таверничка:
https://www.google.bg/maps/place/beach+Ahladiou/@38.903327,23.4278007,376m/data=!3m1!1e3!4m10!3m9!1s0x14a6d5b286dcf779:0xcec85701e2ccfc98!5m4!1s2019-09-05!2i5!4m1!1i2!8m2!3d38.9032833!4d23.4272289?hl=en-GB

https://www.google.bg/maps/place/%CE%A3%CE%9A%CE%9F%CE%A0%CE%95% … 273885,541m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14a6d5b2a25e94cb:0x64c7bda7cf59c65f!8m2!3d38.8994096!4d23.4278968?hl=en-GB

Не помня дали и на Елиника бяхте ходили. Там също е приятно. Май Виви бяха последно там сега на почивка?

Последна редакция: пт, 02 авг 2019, 13:11 от тодоричка

# 606
  • MJF
Здравейте, момичета,

Извинявам се, че нахълтвам по този начин, но голям яд ме хвана.
Изчела съм всички предишни теми и си бях направила чудесни бележки за плажовете на Ситония. Вдругиден тръгваме към Никити и не мога да си открия бележките.
Можете ли да ми препоръчате кои плажове да посетим, тъй като няма да мога да отсеят наново информацията.
Ще попитаме и местните като пристигнем, обикновено са много любезни, но за всеки случай.
Ще се радвам да ми препоръчате и местенца за вечеря в Никити.
Благодаря Ви предварително!

# 607
  • София
Здравейте, момичета,

Извинявам се, че нахълтвам по този начин, но голям яд ме хвана.
Изчела съм всички предишни теми и си бях направила чудесни бележки за плажовете на Ситония. Вдругиден тръгваме към Никити и не мога да си открия бележките.
Можете ли да ми препоръчате кои плажове да посетим, тъй като няма да мога да отсеят наново информацията.
Ще попитаме и местните като пристигнем, обикновено са много любезни, но за всеки случай.
Ще се радвам да ми препоръчате и местенца за вечеря в Никити.
Благодаря Ви предварително!
Кастри, Калогрия, Трани Амуда до Ормос Панагияс, Ай Янис е ограден, със затруднен достъп и строящо се гигантско бетонно чудовищно комплексище Sad ,Лагониси, Талго(с условието, че на Талко миналата година ни поискаха 5 евро вход още от пътя и си тръгнахме, не знам тази година как е, а на Лагониси бич бара е със задължшителна минимална консумация) Лас Бандидас
За хапване в Никити Арсанас, и любимата захаропластика Тасос за екмек кадаиф.

# 608
  • софия
Моят кратък опит за разказ за любимия ми Лемнос (Лимносчето ми Blue Heart)

Интересът ми към Лемнос беше събуден от този разказ на @Anna bel. Прочетох го и усетих топлината на слънцето, солта и мирисът на билки, пренесох се в най-прекрасното безвремие. След това с насочен интерес търсех и четях споделеното за острова от момичета, които пишеха в темата, за което искрено им благодаря!

Скрит текст:
Островът е достъпен с фери от Кавала. Пътят с него е около 4,30 часа. На острова има и летище.

Лемнос е магичен остров. Заради старата вулканична дейност е смятан за остров на бог Хефест, богът на огъня. Според митологията, Зевс в спор с Хера хвърля сина си Хефест от Олимп на Лемнос. Той направил там работилницата си и учел на занаят жителите на острова.
Лемнос няма пищната зеленина на Скиатос или Скопелос, напр., или дивата, изкушаваща, планинска природа на Пилио. Не е лъскав и модерен. Лемнос е спокоен, без много зелена растителност, обширни пространства с ниски жълти храсти, в които се крият диви зайци и преобладаващо плавни пътища. Всяко нещо на него взето по отделно не мога да кажа, че е първа хубост, но всичките обикновености така са събрани на едно място, че ти влиза под кожата и всеки спомен  за него залива с топлина. Хората са усмихнати, мили и любезни.
настаняване
Мирина – китно, живо градче със сенчеста главна улица с цветен покрив, пълна с магазинчета с красиви местни стоки и венецианска крепост, където можеш да срещнеш елени и сърни, и от която се наблюдава как слънцето залязва зад Атон. Къщите в града са с нетипична гръцка архитектура – изцяло каменни и са строени от гръцки емигранти, забогатели в Египет и върнали се обратно.
Предпочитаме настаняване в столицата, защото обичаме да се разхождаме вечер, а на плаж ходим с кола така или иначе.
Удобно е и настаняване в Плати, което е на 10тина минути с кола от Мирина. Там е пасторално спокойно.
плажове
Всички плажове, на които ходим са с хубав пясък, чиста вода, с бийч бар и големи свободни зони. Не търсим целенасочено удобства на плажа, понякога ползваме чадър и шезлонг, понякога не, никъде не ни е пречела обособоната зона. Музиката е ненатрапчива и ако искаш, на 10 метра встрани, вече си все едно на друг плаж. На острова има повече от 10 плажа със син флаг. Единственият плаж, на който сме ходили и не е типичен е Керос, който е на изток и е добре известен от години на любителите на сърфа и подобни. Там има български училища по сърф и кайт сърф, дори бийч барът се стопанисва от българи.
Евгатис – огромен, много красив, 3 бийч бара, единият с плажни забавления, чиста вода, изцяло пясъчен.
Танос – средно голям, спокоен, плитък плаж с фин пясък, 2 таверни, 2 бич бара и много свободна зона, изцяло пясъчен.
Котзинас – средно голям, безумно плитък (бебешки), 2 бийч бара, много свободна зона.
Фанараки - кристално чиста вода, бледо синя, плитък, хубав бийч бар. Близо до него са шарените скали.
Хавули  - по-широка ивица, достъпът до него е по-труден.
Гомати - фин пясък, бийч бар и вълни.
забележителности
Алики – един от най-големите естествени солници в Гърция. Да ходиш по солта е призрачно изживяване.
Фаракло -  уникално. Различни скални форми, получени в резултат от вулканичната дейност.
Пустинята - Пахес Амдес (Дебели пясъци), са дюни на площ от 70 дка., намиращи се сред хълмовете. Ако не се види, не е голяма загуба.
Ифестия - най-големият и най-стар град на Лимнос, където при разкопките е разкрит храм, посветен на Великата богиня Лимнос, некрополис, бани, театър на елинистическата епоха.
В Кавирион са се провеждали церемониите по кабирските мистерии.
Пещерата на Филоктет - водач на войни със седем кораба и отличен стрелец с лък. На път за близкия до Лимнос град Троя той бил ухапан от змия на остров Хриси. Тъй като раната се инфектирала и миришела ужасно, Филоктет бил изоставен на о-в Лемнос в тежки мъки цели 10 години, за да се излекува на лековитата лимноска земя (Илиада, Омир).
Полиохни - най-старият град в Европа (4000г. преди Хр.). Археолозите са установили седем пласта градове, строени един върху друг, като най-ранният датира от 5-то хилядолетие пр. н. е. На картите всеки един от пластовете е означен с различен цвят. Градът е разполагал с правоъгълни каменни къщи, площади, крепостни стени, кладенци, пътища, обществени сгради и булевтирион – обществено здание за събиране на жителите на града или на техните представители за вземане на важни решения, засягащи общите дела. Този булевтирион е първият, открит в Европа и вероятно в света. Градът е разрушен около 1600г. пр.н.е. (400 години преди превземането на Троя), вероятно вследствие на последователни земетръсни трусове.
Котиас – там е най-голямата борова гора на Лимнос и има възстановени вятърни мелници.
"Богородица Какавиотиса" – единствената черква без покрив в света. Варосаните стени на параклиса са разположени във вдлъбнатината на скалата. Параклисът се намира на върха на планината Какавос. Разказват, че монаси от Атон поверили на местен род икона на Богородица, която седи в храма. Пътят до него е добре обозначен и леснодостъпен. Черен път води до мястото, където започва пътеката към него. Пътеката е подходяща за всички възрасти. Ходенето отнема около 40 минути нормален ход. По пътя се открива невероятен изглед към залива на Мудрос, който е сред най-големите естествени пристанища в Бяло море и разделя Лимнос на две.
Статуя на Марула - дъщеря на управителя на острова, която защитила успешно града с меча на баща си при поредната обсада на османците. Намира се намира в Котзинас, където се предполага, че е била Цитаделата (Kастро). Зад статуята се намира църква с катакомби под нея. Петдесет и седем стълби водят до извор, който е снабдявал с вода Kастро от древни времена и съществува поверие, че водата е светена.
Агиос Хараламбос –Близо до едноименната църква се намира аязмото със същото име. Вярващите взимат камък от морето, слагат си го на главата и се качват по стълбите с него като го крепят да не падне. Камъкът се оставя до малко параклисче до пътя. Това лекувало мигрени и главоболия. Laughing Пак носихме камъни, не знам дали наистина помагат, но вярата е голямо нещо.

Толкова много обичам този остров, че ми е трудно да избера снимки.
Скрит текст:
Скрит текст:

За съжаление, не успяхме да стигнем до остров Аги Страти (Агиос Ефстратиос) - островът, на който са изпращани гръцки политически емигранти, вкл. Микис Теодоракис. Той е първият „зелен“ остров в Гърция – захранва се изцяло от възобновяема енергия (слънчева и вятърна). Островът се счита за природна зона, защитена от Европейския съюз. Има ферибот от Мирина, но само в четвъртък е рано сутрин за натам и късно вечер за връщане. Преценихме, че няма да има какво да правим и ще каталясаме, ако отидем. Въпреки дистанционните усилия на Параход се оказа, че двете местни агенции, които са предлагали дневни посещения, вече не го правят. Едните предлагаха отиване единия ден и връщане на следващия. Може би при следващо посещение ще обмислим този вариант, ако не се е появила дневна възможност, но това ще изисква допълнителна логистика и организация. Искам да отида, интересно ми е.

Ако получа вдъхновение, ще напиша пост за храната и таверните. И за тях има да се пише много 🙂

До момента това е единственото място, на което сме ходили повече от веднъж. Този път почивката ни беше споделена с чудесни приятели Heartpulse, което я направи истински пълна и динамична.

Последна редакция: сб, 03 авг 2019, 07:42 от zvаnchе

# 609
При мен линковете към Гугъл мапс на работят Sunglasses

# 610
  • София
При мен си работят.
Ние бяхме ходили малко по-надолу до  Mill Gialtra. Няма как да го забравя, защото навигацията ни прекара по-възможно най-гадния път. Не е много посещаван, бяхме само ние мисля, че там.

# 611
Здравейте,
Ако отидем самостоятелно, без тур. агенция в Гърция, трябва ли да се регистрираме там в полицията?
Простете, ако въпросът ми е смешен, но колежка ми каза, че някакво семейство, пътуващо за почивка, щяло да отнесе глобата, тъй като не се били регистрирали в полицията.
Това го чувам за пръв път и се изненадах.

# 612
  • софия
За първи път чувам, никога, никъде не сме го правили.

# 613
  • София
Това е ангажинент на мястото,където осъществявате престоя си.

# 614
  • София
И аз за първи път чувам такова нещо. Малко ЕЖК е тази работа.

Общи условия

Активация на акаунт