Мека мебел - тема 8

• 133 766
  • 899
  •   2
Отговори
# 780
Не знам как си представяте, че всеки диван може да има мостра Simple Smile Всяка фирма трябва да има огромни шоу руми, което е напълно невъзможно. Може да се пробва подобен на дадена фирма, с подобен пълнеж, но диваните са хиляди модели и чак пък на всеки да се седне изобщо не се получава. Особено диван за 8000 - мостра Simple Smile И още 50 мостри по 8000 лв, да Simple Smile

# 781
Диванът не е картина, за да си го купуваш само с оглед на екран/каталог.
Пак припомням за един безумен надпис на диван-мостра в Нидо (докато още бяха в ЦУМ) - Моля не сядайте на дивана!
Никой обаче не пречи хората да си купуват диван само на красота. Аз лично не съм от тези хора, защото в къщи дивана няма само да го гледам, а и ще сядам/лягам на него. И като седна/легна, няма да го виждам, но ще го усещам.

# 782
Разбира се, но да бъде обвиняван вносител или производител, че не е изложил цялата си продукция на мостри е просто смешно Simple Smile

Аз продавам дивани, но и нашия го купихме, без никога да съм сядала на него. Просто само 1 модел пасваше като размер, съответно си избрахме за половин час дамаските, в които да бъде. Нито съм обикаляла някъде, нито съм пробвала. Но аз имам известна представа според съдържанието какъв ще бъде дивана като усещане.

# 783
И как ще пробваш диван, ако няма мостра?
Разбира се, че е работа на магазина (дистрибутор) или на производителя да осигури мострите. Те мострите си седят с години, т.е. това са еднократно дадени суми. Или се опитват с трици маймуни да ловят.
И нямат и наличност на моделите, поне на най-често купуваните да имат. По поръчка, поне след 1-2 месеца. Т.е. и от това икономисват яко пари. А не е като да са им евтини нещата.

# 784
Все по-малки шоу руми ще има занапред обаче Simple Smile

Какви трици, нима можеш да изложиш 100 или 300 модела дивани, колкото предлагаш Simple Smile Който иска, си купува, който иска - не. Това е. Много от диваните са със сходна конструкция и материали, имаш ли един, той на сядане е като много други.
И да, мострите си седят с години, обаче моделите се сменят и мострите стават невалидни.

# 785
Коя точно фирма предлага 300 или 500 модела дивани? И то в България...
Моля, кажи ми къде в София има изложени 300 модела дивани, да ида да разгледам.
Тук в темата има позитивни мнения за 2-3 български фирми-производители, но техните модели са 10-15, хайде 20 да са. И някои модели, да не кажа повечето, ги произвеждат с десетилетия. Един Далас някакъв, примерно.

# 786
И аз мисля, че трябва да има поне някакви базови мостри. Много ясно, че не е нужно да се излагат еднакви ъглови дивани - ляв и десен, например, но може да има поне един фотьойл с такава конструкция и материали. И, наистина, да дадеш няколко хиляди за диван, който да се окаже неудобен - ами, мерси.

# 787
Bianka_ , обикновено една фирма използва един и същи или два-три вида, пълнеж, вата или пружини за диваните си. Тук не става дума от всичките видове дизайн да изложиш, ама поне базови модели трябва да има - човек да се ориентира за височина, твърдост... Аз също държах диванът да е висок, че да не сядам "на земята" (по-млада няма да ставам Simple Smile ). Не исках и да е прекалено мек. Е как ще им дам тези пари, като всичките им дивани са по каталог?! Аз по каталог обувки не купувам, та диван. Има си неща, които трябва да се усетят.

# 788
Може за много по-различна цена да се изработи мека мебел по индивидуална заявка. Но почти никой завод не се навива. Или имат строго определени допустими "отклонения". И ние търсехме висок, но си поръчахме готов модел, който пасва. Поне размерите са дадени, гледаш и си смяташ устройва ли те.

Удобството е винаги на риск Simple Smile Но скъпи модели неудобни не съм видяла да има. Виж, от по-изгодните на цена повечето са си твърдички, няма как.

# 789
Е то оставаше и размерите да не дадат.
Въпреки че съм виждала и как дават размерите на аналогични (тип конфекция) дивани от други държави - със схема с размери на всичко - от пода до седалката, от седалката до върха на облегалката, дълбочина на седалката, вътрешната дължина на седалките (без подлакътниците, чисто), и т.н.

# 790
Но скъпи модели неудобни не съм видяла да има.
Има, има... Имам приятелка, дето ми е неудобно да напиша, колко и струва диванът избран от лъскав каталог. От първия ден мрънка, че е неудобен.
Заведох я в напредък и купи дивани за жилища под наем. Хареса ги и се закани да смени нейния дизайнерски пън 😆

# 791
По темата, но не съвсем-какъв пълнеж използвате за декоративните възглавнички по дивана? Склонна съм да инвестирам в нещо , което да е удобно, но незнам какъв да е материалът . Заглеждам мемори пяна или гъши пух. Сегашните ни възглавнички са от типа 4-5 лева на бройка и , ако задремеш върху дивана, получаваш схванат врат.
Имаш предвид облегалните възглавници отзад или просто малки декоративни (примерно 45 на 45 см)?
Ако е за облегалните отзад на гърба аз ще ти дам едно предложение. И веротно ще се смееш, но нищо...
Скрит текст:
Нашите дивани са с облегални възглавници с цип. Понеже имахме един диван и след години решихме да си направим по поръчка още един нямаше откъде да намеря пълнеж с пух и пера за облегалките както беше първият. Тогава ми светна. Накупих от Jysk-а от най-евтините им модели възглавници за спане с пера. Натъпках хубаво една до друга и една пред друга. Тъй като пълнежът е рехав, те някакси си заемат мястото в калъфите. Като в една калъфка сразмер приблизително 90/40/14 набутах 4. Не е най-доброто, но на мен ми допада.
Иначе съм писала преди години доста из тази или подобни теми за дивани относно мострите и разликата в изпълнението после като пристигне дивана наживо. Така че разбирам ви дето се ядосвате, че нямат мостри някои, но и да имаха... и това не е 100% гаранция. Много често мострите са най-доброто, което прави производителя. А после в реалността пада качеството най-често заради пълнежи на седалки и облегалки, дебелини на същите и плътност. Твърд диван на който му допада - добре. Но чак пък толкова да е хубаво... да не си кривим душите - не е. Някои са твърди като кушетка. Стига, това е несериозно. Разбирам да е твърдо, но някои модели са направо като талпи. Това няма как да омекне. А и кой ще го чака да омеква. Изобщо изчакването да омекне дивана е реверанс от страна на нас купувачите към производителя за ниското качество пяна. Обикновено най-евтинджос дунапрените омекват. Само че барабар с омекването се и деформират. Аз лично съм "мерси" на такива дивани. Как не се научиха да не пестят от високоеластичната пяна не знам. Има си твърда високоеластична, има си и мека. При нея няма изчакване, а деформацията е нищожна с годините.

За мен лично диванът трябва да е с твърда, но дебела високоеластична пяна, основата да са колани. И за бога... дълбочина на седалките под 60-65 см е смях. Как не им омръзна да продават смешни плитки по 55 см дивани не знам. Дори прословутата Икеа. Има едри или високи хора. Или пък и едри, и високи. Не ги виждам те как ще седят 2 часа на диванчЕ с дълбочина 55 см примерно.

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 08:04 от Защо ме търсиш?

# 792

Някои са твърди като кушетка. Стига, това е несериозно. Разбирам да е твърдо, но някои модели са направо като талпи. Това няма как да омекне.
И за бога... дълбочина на седалките под 60-65 см е смях. Как не им омръзна да продават смешни плитки по 55 см дивани не знам. Дори прословутата Икеа. Има едри или високи хора. Или пък и едри, и високи. Не ги виждам те как ще седят 2 часа на диванчЕ с дълбочина 55 см примерно.

Аз масовите "твърди" модели ги наричам миндерчета.

Скрит текст:
Миндѐр е сковано от дъски място за сядане, което е разположено по дължината на една или две от стените в стаята.
Височината им е около 45 cm, а широчината 50 – 55 cm. Неподвижните имат форма на продълговат сандък, който е разделен от вътре с прегради. Служи за съхраняване на вещи. Подвижните миндери се състоят от две-три дъски, които са заковани в двата края за дървени стойки.
Обикновено е постлан с черги и украсен с ястъци (възглавници).

Примерно в Мебелмаг като минах в магазина им преди години, точно това беше - миндери с различни размери (на дължина), украсени с възглавници. На сядане - никаква разлика.

И за дълбочината на седалките съм съгласна - масово са плитки. Ако сложиш и разни възглавнички за красота, стават още по-плитки.
Имаше коментари преди време - някои потребителки са по-нисички и с дълбоки дивани краката им стърчат напред или пък трябва да сложат няколко възглавници отзад, за да се облегнат. Но пък за по-високите хора с плитък диван ръбът (краят) на седалката е по средата на бедрото им, което също не е приемливо и е крайно неудобно. Ако решиш да си вдигнеш краката (да си сгънеш краката) и си висок, това може да стане само с йогистка поза с крака зад врата. Laughing
Но фирмите масово предлагат само плитки дивани.  Говоря за масовите дивани, които все пак са с приемлива цена за повечето потребители. Не трябва да е така - трябва да има и за едните, и за другите потребители дивани, които да са удобни.

# 793
Някой да има или да е имал диван VIMLE от ИКЕА?
https://www.ikea.bg/products/sofas-armchairs/sofas-modular/vimle … lezhanka/49419015
Пробвахме го в магазина, изглежда удобен, но се чудя как би се справял във времето.

Вероятно или ще вземем него, или ще вземем някой от модулните на Фейдом. Не знам кое е по разумно, всякакви мнения са добре дошли.

# 794
Някой да има или да е имал диван VIMLE от ИКЕА?
https://www.ikea.bg/products/sofas-armchairs/sofas-modular/vimle … lezhanka/49419015
Пробвахме го в магазина, изглежда удобен, но се чудя как би се справял във времето.

Вероятно или ще вземем него, или ще вземем някой от модулните на Фейдом. Не знам кое е по разумно, всякакви мнения са добре дошли.
Аз съм с vimle, ползваме го от 6 месеца. Взех го, защото държах да е със сменяеми калъфи. Засега не е мръднал, има само издърпани нишки от котешки нокти. На мен ми е удобен.

Общи условия

Активация на акаунт